Vegyük meg a legjobb fényképezőgépet!
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
- Te, Joe, szerinted melyik a legjobb gép a sportfotózásra...?
- Ez most szakmai kérdés?
- Ja, nem, mert egy szakmában ez fel sem merül - marhaságot kérdeztem!
Ha pedig kimondta volna a sportfotós, hogy jelenleg a Canon EOS-1D mark III a legjobb erre a célra, akkor minden szakmai hitelét elvesztette volna...
http://gaborszantai.co.uk/
Azok nem szakmai körök ahol ilyen egyáltalán felmerül.Mert ilyen nincs hogy legjobb gép.A kérdés ilyetén feltevése is marhaság.
peace on
sry
"Az amatörnek 100-ból 99 fotója sikerül. A profinak 100-ból csak EGY!"
Szvsz egy nagy marhaság, már megbocsáss.
Peace
1., jó cikk, igaz inkább ollózás és fordítás, de szívesen olvasok ilyeneket
2., amikor a gettólakó Majoli elkezdett komolyabben fotózni, akkor még a Nagy Pocsolyán túl is kiváltság volt a dslr (Kodak, Canon)
3., a cikk leírja, hogy Majoli miért ezt használja, nem csóró futkoshatna 4-5 1D mark III-mal a nyakában...
4., riporter azzal dolgozik ami van (szabadúszó), vagy amit az ügynökség/média ad neki - rohadtul nem érdekel senkit, hogy 3 mpixeles mobillal vagy EOS mark II N-nel lõtted a képet, ha szállítod az elvárt tartalmat...
5., a sajtó munkatársait elsõsorban nem azért rabolják el válságövezetkben, mert a kis szomáliai Samuel Abu Dhabi a Nikon D2x-szel boltolna Mogadishuban, hanem mert könnyebb elkapni õket, mint a katonákat, nagyobb esély van pénzbevételre és egy nagyobb média folyamatosan mutatja õket a kolléga fogvatartása miatt. Ha nincs bolt, akkor még jó alap a csóri Reuters-es a szervkereskedelemnek...
6., konfliktus alatt nincs olyan fotós (mert amatõrt nem küldenek ilyen helyre), akinek nem jutna 2 négyzetméter terepmintás sátorlap, hogy az alá dugja az EF 600/4 L IS USM-et, az 1D meg kb. annyira látszik, mint APEH-ben a jóindulat - semennyire...
7., a fotóriporterekrõl meg ne írjatok ennyi baromságot, mert saját nyakam harapom át😊
8., aki áttér analógról a nagy nehezen megtanulható digitre, az nem kap agyvérzést, mert a D60-tól kezdve az 5D-ig ugyanazok a kezelõszervek vannak, legfeljebb van pár új feature...
http://gaborszantai.co.uk/
kösz.
Akkor tehát minden haditudósító kiskompaktot használ, ugye?
Afrikában meg agyonvernek az 1Dért amit köv nap már ebayen hirdetnek. Temeg elásva.
Sött Afrikáig se kell menned, Romániában is lehetnek hasonló kaladjaid.
Riportfotos: Ez az egyik olyan terület ahol a kompaktoknak igenis van létjogosultságuk sõtt, szerintem sokkal jobban használhatóak mint egy DSLR.
Van még pár ilyen terület.
Más területeken pl portrénál meg egyértelmûen egy DSLR sokkal jobban használható mint egy kompakt.
egy A610 és 30D használó véleménye ez.
Szerintem ha megkérdeznénk 5 fotóst 5 mást mondana. Sokkal érdemesebb egy összehosonlító elemzés alapján váalsztani
Ha vki 20-30 évig filmre fotózik és vált digire, nyilván szeretné viszontlátni cirka ugyanazt a képminõséget. Egy kompakttal erre vajmi kevés az esélye 😊
De értem mit mondasz.
Direp.hu
Hiszen 5db középkategóriás kompakt gép ára újonnan kb. kiteszi egy középkategóriás DSLR árát, amiben a gyártó SZAVATOLJA a biztos és hosszútávú mûködést, míg ezeknél a kompakt játékszereknél bármelyik pillanatban történhet vmi gáz, és hopp, máris egyel vagy kettõvel kevesebb gépe van.
Szal ha valaki odafigyel a technikájára és már eleve olyan masinával dolgozik, amit KOMOLY IGÉNYBEVÉTELRE, TEREPMUNKÁRA TERVEZTEK, az nyugodt lehet és nem kell 5 kompaktot vinnie magával...
Utángyártott akksik általában semmivel sem kerülnek többe, mint egy garnitúra AA és vannak olyan jók, mint az eredeti gyári.
Aki nem néz utána, az vegyen csak gyári akksit.
Amit kifejezetten gyûlölök, hogy egyetlen gyártón belül is annyi féle akkut gyártanak a gépekhez, hogy nem lehet egyikbõl áttenni a másikba, csak aranyáron megvenni egy újat. Ezért jók a ceruzaelemmel mûködõ masinák.
Direp.hu
A számítástechnikában évek alatt sikerült lerombolni a megahertz mítoszt, ma már nem hiszik az emberek, hogy a magasabb megahertz jobb gépet jelent, és hogy feltétlenül a leggyorsabb van szükségük. Én hasonló hatást várok 1-2 éven belül a fotozásban is, itt a megapixel dícsõítésnek lesz nemsokára vége, remélhetõleg.
Tény, hogy egy kompakt géppel sok kompromisszumot kell kötni annak, aki kicsit komolyabban gondolja a dolgot, de az tényleg hülyeség, hogy csak géptõl függ. Van olyan ismerõsöm, aki a 2 éves gépével még egy épkézláb fotót nem készített, míg az egyik családtagja, aki alig használja, jobbnál-jobbakat lõ ugyanazzal a géppel.
Direp.hu
De õ nem a DSLR-ekre írta, hogy "OLCSÓBB IS", hanem sztem csak a CMOS-ra.
(de ez nem biztos) 😊
Hol írtam, hogy olcsóbb?
A kompaktok 150 ezernél végzõdnek, a DSLR meg ott kezdõdik, pontosabban ennyiért csak egy vázat kapsz. Ráadásul mivel nagy a képérzékelõ, jóval drágább objektív kell rá mint egy kompaktra, mert láthatóvá válnak a képhibák. Ezért pl. az elsõ full frame Canon, az 5D-nél tök jó hogy hatalmas CMOS van benne, de pont emiatt csak méregdrága L-es obival szabad párosítani. Szóval mig egy csúcskompaktot megveszel 100 valamennyiért, digitális tükörreflexesnél duplaennyibõl SEM jössz ki.
Per pillanat már az összes most bejelentett kompakt gép max érzékenysége ISO1600-ISO4000!!! 😉
(de a minõségükrõl inkább ne essék szó 😄)
En meg 2002-ben vettem egy kis kompaktot. Az nagyjabol az igenyem 90%-nak megfelelt akkor. Orulnek, ha lehetne ugyan olyan gepet kapni ami nagyobb felbontasu es zajmentes kepet csinal, de jelenleg nincs olyan gep a piacon ami tetszene.
Ha már régikocsi vs. újkocsi hasonlattal élünk, akkor szvsz egy régi filmes, manuálfókuszos Practicához kéne hasonlítani, és akkor mûködik is a hasonlat 😉
Abban van fíling, van kihívás, de egy ilyen régi, középkat. kompakt sztem csak visszafogja az ember kreativitását, teljesítményét.
De mondom, ez csak az én véleményem, elhiszem, hogy Majolinak ettõl áll fel a cerkája, csak én nem tudok azonosulni vele. 😊
(nem szarkazmus, tényleg ez állhat a háttérben)
Õõõõõ, ez most csak nekem tûnik ellentmondásnak? 😄
Egy békés kis afrikai falucskában ESETLEG nem hátrány, ha csendes a géped, de HÁBORÚS ÖVEZETBEN??? 😄
Egyrészt egyáltalán nem olyan nagyon hangos az a 30D (M60-asnak tuti nem fogják hinni 😄DDD), másrészt háborús övezetben szvsz MINDEN hangosabb mint egy 30D 😄😄😄😄😄
De mint írtam: megfelelõ teleobi és távolról készítheted a portrékat, a kutya nem fogja meghallani. A közeli témáknál persze hátrány a hangosabb zár.
huuu
Jó cikk!
Épp a minap kérdezte a haverom, hogy milyen gépet ajánlok neki a digi piacon.
Egy szmenája van, de nem akar tökölni az elõhívással és az idén lett pc-je is.
Szerintetek mit mondtam???
Világos a válasz: kodak c530
Hozta is a postás a gépet. kipengette a 20 ezret.
Felugrottam hozzá kicsit segíteni a menük eligadozásában. No nem sok van benne ,de tökéletesen elég.
Exponáltunk-fel a pc-re és leestünk a székrõl a kép láttán.
Barátom! Több mint elég....
Nekem egy 760uz és egy s9500 van, ez kánaán.
Ez csak nekem tûnik viccesnek?
Szerintem jól lehet használni, egy kompaktot is, bár lehet, hogy csak azért gondolom, mert én sokat használtam kompaktokat.
Egyébként, ahogy a cikkíró mondja kinek mi jön be legjobban, azt használja.
jah akkor én is az vagyok már vagy 30 éve 😊
Komolyra ferdítva a szót, sokan elmennek a technikai bodulat irányába, minnél jobb , nagyobb pixelszámû drágább ujabb gépet venni.
Pedig nem a technika teszi a fotót naggyá (urambocsá ha valaki jó telefonnal is tud jót) hanem a témaválasztás és annak tálalása.
Egyszóval lehet, neki jó ez a cuc összeállítás de másnak nem.
A fotózáshoz egyéni látásmod szükséges, márha nem a szokásos klisséket másolod (tájkép, természetfoto, szociofo stb stb)
Baromi ronda ez az új dizájn!
Meg mi jó van benne, ha most olyan egyszerû a dolog, hogy megnyomod a gombot? Persze van amikor az is fontos!
Direp.hu
Egy szaros 30D-vel és 2 objektívvel (de ha nagyon akarja, akkor akár egyel is) megoldhatná a lassú fókuszállás és a sorozatfelvétel problémáját. Méretre egyetlen canon 30D kb. 2 Olympus kompakttal ér fel, objektívvel együtt mondjuk 4-5 kompaktot tenne ki a mérete. Normális teleobi használatával pedig a zár hangja sem zavarná a fotoalanyokat. Ha még élõképet is akar, arra ott az Olympus E330 (vagy az utódja, az E510). Szal biztos jó fotós, csak képtelen vagyok megérteni, miért jó az valakinek, hogy lassú és körülményes technikával dolgozik, ha nemis horror áron egyetlen dslr géppel kitudná váltani azt az 5 kompaktot? <#fejvakaras>#fejvakaras>
"évek óta Olympus C-5050-es gépet használ, tehát professzionális feladatok elvégzéséhez egy középkategóriás gépet talált magának megfelelõnek"
Kimaradt a KOMPAKT szó sztem. 😉
Cikksorozatunk kovetkezo reszebol:
"Informatikus korokben erdekes es veget nem ero vita, hogy melyik a legjobb szamitogep..."
Direp.hu