19
 • Natsuto
  #19
  Persze-persze, úgy is volt, hogy én is váltok egy SUICA-t, csak valahogy mindig elnapolódott a dolog. Most meg már nem fogok váltani, megvárom a PASMO-t.

  Egyébként ma akartam is venni (hivatalosan március 18-ától lehet), de egyelőre híre se hamva nincs a PASMO-nak. No majd talán a jövő héten...
 • mad mind
  #18
  De használhatsz prepaid kártyát is, nem? Én legalább is azt vettem amikor ott voltam, egyszerűbb volt, mint a pénz.
 • mad mind
  #17
  Ez ahogy írják is a SUICA-ból fejlődött ki, ami csak vonatjegyvásárlásra volt alkalmas. Most összevonták a metróval, és nagyobb bolthálózatokkal, ami jó, mert könnyebbé teszi az utazást. Ezzel a kártyával, főleg kaját meg, újságot vesznek majd az emberek, mert az utazáshoz, arra van szükség.
  Egyébként a japánok a legnagyobb készpénzhasználók a világon. Bankkártyát alig használnak, és a legviccesebb ATM rendszerük van a világon. Az ATM-ek csak a bank nyitvatartása alatt működnek, zárás után, vagy hétvégeken nem adnak ki pénzt, egy két kívételtől eltekintve.
  Szerintem ez a rendszer csak megpróbálja a japánokat rászoktatni a bankkártya használatára. A SUICA-t megszokták, használják, most bővítik, hogy még többet használják, aztán majd jön a limitemelés, hogy most már nagyobb dolgokat is vásároljanak a rászoktatott tömegek.
 • Natsuto
  #16
  Az, hogy készülnek az átállásra így ebben a formában nem igaz. Ugyanis nem tűnik el a jó öreg "bedobáljuk az utolsó aprónkat a gépbe" rendszer, pusztán csak megjelenik az új lehetőség.

  Egyébiránt én örülök neki, hogy megszabadulok az aprópénzes bajlódástól...
 • kvp
  #15
  ""Persze nemcsak ezért fontosak ezek a kártyák, hanem, mert így információk nyerhetők ki a vásárlók szokásaira vonatkozóan"
  Itt a lényeg. Azután jönnek a személyre szabott reklámok, stb, meg jól nyomonkövethető lesz merre jártál mit csináltál stb, nagy testvér figyel téged."

  Ez errol is szol. Meg arrol hogy a legtobb ember lusta es ezt a kartyat nem kell elovenni, mivel radios (rfid) rendszeru. Innentol eleg atsetalni a leolvaso kapun hogy fizessunk. Sok japan mobilban van rfid chip, es belemasolhato barmilyen kartya. Ennek az az elonye, hogy a mobiltelefon nyitja mind a buszajtot mind a lakasajtot. :-)

  Adatvedelmi szempontbol innentol az adatvedelem nem letezik, eddig csak a mobilszolgaltatok, tehat az allam tudta merre jarunk. Ahol ezt bevezetik, onnantol minden szolgaltato ceg ismerni fogja a mozgasunkat. A rendszert letiltani nem lehet, tehat ha valaki nem hasznalja, akkor nem fog tudni sem kozlekedni sem vasarolni, es egy ido utan valoszinuleg kulfoldinek vagy terroristanak fogjak nezni.

  ps: Remelhetoleg a sony ezt a rendszert nem szurja ugy el mint a konzolhaborut. :-)
  http://en.wikipedia.org/wiki/FeliCa
 • Emmegki
  #14
  "Persze nemcsak ezért fontosak ezek a kártyák, hanem, mert így információk nyerhetők ki a vásárlók szokásaira vonatkozóan"

  Itt a lényeg. Azután jönnek a személyre szabott reklámok, stb, meg jól nyomonkövethető lesz merre jártál mit csináltál stb, nagy testvér figyel téged.
 • Tetsuo
  #13
  Biztos van védelem, több is.. meg aztán, Japánban nemigen lopnak.
 • Tetsuo
  #12
  Először is, vortelnek úgy nagyjából igaza van, nem létszükséglet ez a kártya, hiszen mással helyettesíthető, de persze jóval kényelmesebb. És ez még csak a kezdet! Jövőre már lehet h egyéb cuccokkal is összevonják (japcsik rulz), a technológia megengedné h igazolvány, jogosítvány.. mindenféle belépőkártya legyen még.

  Másrészt tuti, h ezt a kártyát még az elején kevesebb vendéglőben/boltban fogadják L mint a bankkártyát.. Japánban majdnem mindenhol lehet fizetni bankkártyával, talán a buszon nem.

  Harmadrészt a technológia is lényeges, hiszen az RFIDé a jövő! :)
 • Péntek
  #11
  Aztán ellopják és nézhetsz :) Ahogy olvasom semmilyen azonosító kód nincs hozzá.
 • cateran
  #10
  Bankkártyával nem tudsz mindenhol fizetni(probáltál már jegyet venni buszon kártyával? sok sikert.....)De még éttermek és boltok közül sem mindegyik fogad el kártyát vagy meghatároz 1 minimum összeget!
 • vortel
  #9
  hogyne érteném!! csak azt nem értem miért olyan nagy dolog? bankkártyával is tudsz mindenhol fizetni, szal annyi az egész hogy összevonták a 2 dolgot: bankkártya és utazó kártya...
 • Filiic
  #8
  Ahogy a havi korlátot elnézem, nem minden vásárlásra alkalmazható. 48000jenből nem hiszem, hogy sok marad másra, mint közlekedésre.
 • BCs design
  #7
  és a japókat ismerve már szinte mindenre van egy automata emg mindenhol van már érzékelő, hogy ezt tényleg mindenre használható legyen a nyílvános wc től kezdve a nem tudom miig ami érzékelve a káttyát kiköpi amire szükséged van :D
 • BCs design
  #6
  nem érted ? ezzel mindenhol tudsz fizetni, nem csak a közlekedésben,
 • wolruf
  #5
  Nem, ahogy olvastam, ez csak a fizetési részt helyettesíti. Nem bankkártya, nem buszjegy, nem ilyen-olyan kupon, hanem egy egység, amit folyamatosan terhel. Kvázi egy virtuális bankszámla.
 • vortel
  #4
  tehát ez lesz egyben a személyi igazolvány, utlevél, tb kártya, minden? All in one forumla??
 • wolruf
  #3
  Az, hogy nem ilyen kártya, olyan kártya, 126000 db. vacakkal rohangálsz, hanem van egy eszközöd, ami azonosít. Átjárható az összes rendszer között (mint a cikk is írja, közlekedésben, fizetésben, stb...)
  Voltam Londonban, Tokyoban, nekem Tokyoban sokkal kifinomultabbnak hatott ez, mint Londonban. Kár hogy itthon ilyen kb. akkor lesz ha én már nem élek... És most nem arra célzok hogy hipp-hopp kinyúlok és máris lesz ilyen... :)
 • vortel
  #2
  Londonban már régóta lehet elektronikus kártyát használni közlekedésre, bankkártyákkal meg már több évtizede tudunk fizetni kp nélkül!! nem tudom mi ebben annyira nagy szám!
 • BCs design
  #1
  hát igen ők meg valósítják azt amiről mi csak beszélni tudunk