396
Linux telepítése és használata PS3-on, tippek-trükkök-tanácsok
  • NEXUS6
    Hát gyakorlatilag majd az összes játéktermi gép ROM-ja elindul ebben a műfajban, tehát sportjáték, meg lövöldözős meg ilyenek. A páréves csilivili grafikás hiperlövöldék azért már megfogják.

Végül is az alap Linux rendszert fel tudod rakni egér nélkül, pl Gentoo. De azért egy grafikus felület manapság már nem árt ugye. Illetve az újabb disztribúciók is grafikus telepítőt kaptak, bár ott is talán egy sima bilentyűzet azért elég. De ha komolyan használni akarod a Linuxot, akkor egy egeret mindenképp be kell szerezni, leszeded a PC-ről, vagy a Tecsóban talán 500 Ft-ért is kapsz már egyet.
  • aabelus
    es a MAME-val milyen 2d-s jatekokat lehet hasznalni? linuxot lehet eger nelkul telepiteni?
  • NEXUS6
    Igen, egész jól működik. Elvileg a kontrollert is tudod vele használni.

Bár én inkább a MAME-t próbáltam, ami szintén viszonylag jól megbirkózik a normál 2D játékokkal.
  • aabelus
    probalt valaki snes emulatort linux alatt?
  • NEXUS6
    Igen, DOS-osokat!;)
  • tomy8614
    nem
  • ztahity
    Hello! Engem az érdekelne, hogy a PS3-on ha telepítve van a Linux, akkor lehet pc-s játékokkal is játszani rajta? Légyszi valaki válaszoljon! Előre is köszi!
  • tarti19
    Sziasztok, közületek ki használ ps3-on linuxot és mire tudja használni?
    msn, mirc és pár apróbb program futtatásának van kivitelezhető megoldása ?
    Igazából teljesen leváltanék most pc-ről vagy 3-4 hónapig és akkor ps3-t szeretném beizzítani a pc "tudásával"
  • tomy8614
    Kikerült a public mirrorokra a YDL 6-os image!!

ftp://mirror.anl.gov/pub/yellowdog/iso/yellowdog-6.0-DVD_20080207.iso
  • mcwolf
    Na,még a végén eljutunk oda,hogy érdemes lesz felrakni vmelyik linuxot,mert végre használható is lesz:-)
  • NEXUS6
    Hát lehet, hogy felrakom, mert kb 1 hete frissítettem, és azóta a Fedora8-am KDE-s felülete nem műxik. A Gnome-ot meg nem xeretem, mert lassú.
  • tomy8614
    Hétvégén felraktam a YDL 6-ost. Nagyságrendekkel gyorsabb, mint az eddigiek (YDL 5, Fedora 7, Fedora 8 (kernel újrafordítás nélkül)).

Install: kboot-nál TAB-al kiválasztod hogy milyen felbontásban akarod telepíteni (pl: install_ps3_720p), nekem úgy hogy a fejlesztői cuccokat is telepítettem ötvenvalahány perc alatt feltelepült :)))))

újdonságok: gyors ;), tökéletesen működő shutdown és visszaváltás game os-re (fedorának voltak ezzel gondjai), firefoxban flashkezdemény (youtube még nem megy de sokminden műxik benne) hirtelen ezek jutottam eszembe...

Ps: ydl oldalán - ha jól emléxem akkor - márc 6.-ától lesznek fenn a public mirrorokon, de torrenten már fennvan
  • hellnight
    Igen, de hiába írom be akkor sem bootol be :(
    Már annyifél variációt megpróbáltam, hogy el nem lehet mondani de mindig kiírja azokat a hibákat...

Valahogy azt a Labelt kellene átírni, de nem tudom hogy. Hiába írom be, a LABEL=/ mögé a dev/ps3da1-et akkor sem lesz jó....
  • tomy8614
    szerintem ennek a 3 sornak kell ezt megcsinálnia: (a bohmer.net-es oldalról copyztam, és az '-at oda raktam ahova sztem kell)

sed s'@'append="rhgb quiet root=LABEL=/"'@'append="video=ps3fb:mode:138 rhgb quiet root=/dev/ps3da3"'@' /mnt/sysimage/boot/yaboot/yaboot.conf > /mnt/sysimage/boot/yaboot/yaboot.conf.new

mv -f /mnt/sysimage/boot/yaboot/yaboot.conf{.new,}

cp /mnt/sysimage/boot/yaboot/yaboot.conf /mnt/sysimage/boot/etc/yaboot.conf

Szerk: ami még érdekes lehet hogy két helyen van " után ' azokat jól írtad?
  • hellnight
    Hmmm...

Akkor még egy olyan kérdésem lenne, hogy.....
    Ami a 2. linkben van olyan hibám van nekem is. Eddig ok. Azt írja, hogy megváltoztatta a yaboot.conf-ban a Label=/1-et Label=/dev/ps3da1-re. Kérdem én, hogyan? Milyen paranccsal? Hol? O.o
    Szóval hogyan tudom a yaboot.conf-ot szerkeszteni? Mert erre már nem tért ki :(

Hiába tettem minde @ elé meg mögé ' akkor sem bootolt. Szóval valahogy azt a Labelt kellene nekem is átírnom, de fogalmam sincs hogyan kell :S
  • tomy8614
    Pont erről van szó abban a linkben amit adtam neked (http://www.bohmer.net/ps3_stuff/install-fedora-8-on-PS3.html). Nekem nem jött elő ezért nem tudom a pontos fixet.

A 3as menüpont közepén van ez a sor: After reboot you should get this error message: see https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=389331

kb itt van a megoldás. Haveromnak volt ilyen problémája neki összejött ez alapján. Annyit mondott, hogy sed s@'append="rhg... sorban (lehet hogy több helyen is, már nem emléxem) van hiba mert a @ elé (és talán utána is) kell mindenhova '
  • hellnight
    Ujratelepitettem. Telpito elkeszult szepen ujraindult a gep. Viszont nem irt ki olyat, hogy "Cannot boot system after installation on a Playstaion 3". Bejott a kboot, vartam par masodpercet. Tovabblepett mintha bootolna, de fekete kepernyo es valamifele hibakat irt ki, hogy nem talalja a filet vagy konyvtart. Vagy valami ilyesmi. Es itt megallat ez egesz. Betettem vissza a telepitot, kovettem a leirtakat, de ugyanaz. Bejon a kepernyo ugyanazokkal a szovegekkel :S
    Tehat a firstboot mar nem jon elo. Valamiert nem latja a vinyon az oprendszert. De hogyan allitsam akko be, hogy lassa?
  • NEXUS6
    Hmmm....

Érdekes, nekem simán települt, aztán újraindult. Igaz a firstboot beállítások csak a legközelebbi indításnál jöttek elő, de azon kívül semmi gond.

Próbáld meg a kboot-nál beírni, hogy: linux video=720p
    vagy amilyen video módot szeretnél.
  • hellnight
    Semmi. Újraindulás után bejön a kboot azt annyi. Kezd mostmár felidegelni ><
  • tomy8614
    sed s'@'append="rhg...

próbáld meg így
  • hellnight
    Pont ezt az oldalt nézem. Konkrétan itt akadtam el

* On the command prompt, perform these actions:
    o sed s@'append="rhgb quiet root=LABEL=/"'@'append="video=ps3fb:mode:138 rhgb quiet root=/dev/ps3da3"'@ /mnt/sysimage/boot/yaboot/yaboot.conf > /mnt/sysimage/boot/yaboot/yaboot.conf.new
    o mv -f /mnt/sysimage/boot/yaboot/yaboot.conf{.new,}
    o cp /mnt/sysimage/boot/yaboot/yaboot.conf /mnt/sysimage/boot/etc/yaboot.conf
    * Remove the Fedora DVD, Type 'exit', and the system reboots...(if the system hangs on shutdown, just do a hard poweroff/on)

Hiába írom be amit kell nem történik semmi...
  • tomy8614
    nekem elindult valamiért miután feltettem, de elvileg nem lett volna szabad neki

itt le van írva a megoldás: http://bohmer.net/ps3_stuff/install-fedora-8-on-PS3.html
  • hellnight
    Ismét elakadtam. Végzett a telepítő viszont nem indul el a linux. Próbálnám követni az utasításokat ami a leírásban van, de nem igazán akar működni. Hogy a francba lehet ezt feltenni? :S
  • hellnight
    Hihetetlen, hogy csupán ennyit kell beírni. Én meg mindig azt írtam be, hogy "linux64 text xdriver=fbdev"
    Aztán találtam olyat, hogy "linux64 xdriver=fbdev video=720p install text"
    És mind a kettőnél kiírta azt a "kivétel történt"

Most meg tovább megy a telepítő. Aztamindenit....

Köszi szépen.
    Remélem mostmár nem lesz baj és szépen feltelepül.
  • NEXUS6

"Mellette a Fedora 8-at is sikerült felrakni, mint megtudtam a következőt kell beírni a kboot sorba, hogy ne lépjen ki a telepítéskor:

linux64 xdriver=fbdev video=720p"

• hellnight
    Kellene egy kis segítség Fedora 8 telepítésben. Leszedtem a "Fedora-8-ppc-DVD.iso"-t. Kiírtam, elindul a telepítő. Találtam egy telepítéssel kapcsolatos oldalt, ott le van írva mit hogyan kell. Viszont amikor elkezdi telepíteni rögtön kiírja, hogy kivétel történt (vagy valami ilyesmi). Van egy OK meg egy Hibakeresés gomb. Ha az ok-ra megyek kilép, kiírja, hogy gép újraindítása és ennyi. Megáll az egész. Mi lehet a gond? Valamit rosszul csinálok vagy a leszedett képfájl lehet hibás?

Mondjuk az nem tudom mennyire lehet baj, hogyha még az elején mikor a PS3-at formázom akkor az otherOS-nek nem 10GB-t állítok be?! Mert a leírásban annyit ír :S
  • tomy8614
    Na hétvégén felraktam én is a Fedora 8-ast. Sokkal jobb sztem is, mint a hetes volt. Viszont próbáltam fordítani kisebb kernelt amihez kellene egy file: http://www.bohmer.net/ps3_stuff/smallkernel.config, de nem működik a bohmer.net :(. Nincs meg valakinek? Sehol sem találom :S

Leállítás valamiért nem megy nálam...
  • NEXUS6
    Igen. Tökéletesen műxik, meg az újraindítás is. A bútolás visszaváltására a GameOS-re, viszont még nem jöttem rá hogy kell, de lehet, hogy az még mindíg nem jött össze a fiúknak.

Szépen kikapcsoltam az automatikus frissítést is, így nem áll fenn az a veszély, hogy az összehangolt rendszert a frissítések elbaltázzák.

Most kb olyan gyors mint a munkahelyi vindózos gépem, az is 3.2 GHz-es, csak XP, gagyi videokarival, meg talán 512 MB rammal. Arra amire azt használom ez is jó lesz.;)))

Amúgy van olyan érzésem, hogy a KDE veszett össze valahogy az SELinux-szal és azért lépett ki mindíg a grafikus felületről szó se beszéd, ha nem volt elég memóriája. Most már van neki elég, meg az SeLinuxot is megzaboláztam kicsinyít.
  • tomy8614
    azthiszem lassan nekem is vátanom kellene a 7esről :)

leállítást megoldották?
  • NEXUS6
    Akkor még egy kis helyzetjelentés:

A Fedora 8, ha kicsit legyaluljuk a felesleges progikat, dolgokat, akkor elég gyors és stabil tud lenni. Most indítottam el vagy 6-7 alkalmazást szimultán és egyrészt nem omlott össze mint korábban, de még kb használható is maradt. Ment egy FF, egy Gimp, egy OO szövegszerkesztő, egy OO bemutató készítő, egy média lejátszó, a rendszer monitor, konzol, asszem más nem.

Eddig mindíg a fizikai memóriát fogyasztotta, aztán meg lefagyasztotta magát, de most rendesen kezdte átpakolni a virtuális memóriába a dolgokat. Érdekes, pedig nem állítottam át semmit csak az SE Linux troubleshooterét lőttem ki!

Ja és végre leállítja magát kikapcsoláskor, nem úgy mint a Fedora 7!;)
  • NEXUS6
    Na jó régen jártam erre. Egy helyzetjelentést azért leadok.

Na szal egyrészt televan a törpöm azzal, amit mostanában számítástechnikának mernek nevezni, ezekkel a megbízhatatlan operációs rencer szörnyekkel, meg a hozzájuk tartozó mamutokkal. Ha rendszerelméletileg nézzük a dolgot, akkor a programok most érik el azt a határt, aminél nagyobbra nem lesznek képesek fejlődni, mert a bennük hemzsegő rengetg kicsiny hiba miatt gyak bármilyen esetben előjöhet valami kórság, ami összerogyasztja őket.

A megoldás valami immunrendszer szerű belső program lenne, meg 1-2 olyan őrprogram ami a valamennyire helyes irányba terelgeti a lefagyni akaró progikat.

Na most ilyen elvileg ott csücsül a Fedorában ami ennek ellenére istenien szeret lefagyogatni. Ezért aztán 1-2 hónapig haragszomrád volt. Közben az Ubuntuval hűtlenkedtem, (volna), de az Istenért nem akart felmászni a PS3-ra. A Live CD-jét indítgattam, meg a félig települt rendszert tesztelgettem. Viszonylag pozitív. Minden esetre legalább nem fagy mint a Fedora.

Aztán mivel egy grafikus meghajtó frissítéssel kinyírtam a PC-men levő win2003-at, kénytelen voltam elővenni a Fedora8 telepítőjét. Az Ubuntut ugyanis földhöz csaptam, minekután 85. alkalommal sem volt hajlandó felmászni a gépre, hanem 82%-nál kiszólt, hogy nem teccik neki a beállítás ahonnan a progikat frissítheti. De amúgy nem ajánlott fel választási lehetőséget, csak le lehetett okézni, ami olyan aranyos Windózos megoldás.
    Amúgy a hétvégén kinyírtam egy 4GB-os pendrájvot, és majdnem a mobiltelcsimet, legalább is a rádióját is amikor a fülhallgató megmártózott a fürdővizemben. Szal igazán termékeny hétvége volt.

Mellette a Fedora 8-at is sikerült felrakni, mint megtudtam a következőt kell beírni a kboot sorba, hogy ne lépjen ki a telepítéskor:

linux64 xdriver=fbdev video=720p

KB 8X telepítettem mert ez meg volt kb 1 óra alatt, ha viszont valamit elállítottam azt soxor órákig javíthattam volna. Nagyjából megvan tehát, hogy kell kicsit kezesebb formába hozni. Most már szerintem jobb mint a Fedora7 fénykorában, leszámítva a néha még mindíg beeső fagyásokat.

Röviden ennyi.
  • senki
    Közben találtam egy ilyet: http://en.opensuse.org/PS3
  • senki
    Ok, összegezük. Tehát YDL felejtős, legyen Fedora. Leszedem az image fájlt, kírom. Telepítésnél kell Fedorához külön otheros.bld, vagy jó lesz amit a YDL-hoz használtam?

Ja igen. Szal a mode paraméternél mindent kipróbáltam, de szétesett a kép, és nem is akart helyreálni, bármelyik felbontást vagy frissítést választottam. Meglepett, mert karakteres módban rendesen átváltott, és működött is.

Köszi az eddigi segítséget, megnézem Fedorát. Egy utolsó kérdés. Fedóra alatt lesz wireless?
  • NEXUS6
    Hát sajna a YDL-lel nekem nem volt hosszú kapcsolatom.

De a videomódnál a Fedoránál is az a módszer műxik, ha rögtön a bootolásnál a megfelelő videomóddal jön be az ember, erre ezt ajánlom átnézni: LINK

Ha nem akarsz változtatgatni, ahogy az oldalon is van, akkor csak a kboot.cfg köv sorát módosítsd a megfelelőre:
    root=/dev/sda2 init=/sbin/init video=ps3fb:mode:3 rhgb'

Itt a mode: utáni szám adja meg a videomódot, lásd ITT

Szerintem a YDL-nél is van grafikus szoftver telepítő, de mondom nem nagyon ismerkedtem meg vele. A Fedoranal ez automatikusan csinál mindent, megkeresi a függőségeket, letölti a szükséges kiegészítő csomagokat meg minden. A szoftver lerakat gyak egy ftp szerver ahonnan le tudod szedni a cuccokat. A grafikus telepítőnél csak beírod, hogy neked mi kéne és ha hozzá adtad korábban az adott lerakatot akkor automatikusan keres ott is. Ha nincs erre lehetőség akkor manuálisan egy böngészővel kereshetsz ezen a szerveren, ha rákattintasz az rpm kiterjesztésű fájlra akkor automatikusan elindul a telepítő.
  • senki
    Szia!

Köszi a választ. Azóta kicsit tovább jutottam, pontosabban kicsit sehova. Megnéztem a YDL oldalán a felbontás beállítására vonatkozó dolgokat. Ott van egy ps3videomode utasítás, amit lehet paraméterezni is. Ezt ki is próbáltam. Karakteres üzemmódban minden működik is, ám grafikai módban a desktopból kicsi kockák lesznek, mint amikor egy crt monitor nem ismeri azt a felbontást amire állítják a VGA kártyát.

A wireless integrálásáról is olvastam valamit. A rendszerben létrehoztam új kapcsolatot, kiválasztottam a wirelesst, de úgy tűnik, hogy ennek ellenére a vezetékes kapcsolatot használná. Próbáltam már mindent, legalábbis ami a grafikus felületről elérhető (windows betegségem van :) ). Volt DHCP és manuális beállítás, de nem megy a dolog sehogy sem. Közben letötöttem a HOW TO dolgokat a YDL oldaláról, ki is nyomtattam, a wirelesst ez alapján még megkísérlem beállítani. Valamiért az az érzésem, hogy a telepítésnél b...dot el valami, de majd meglátjuk.

A Fedorával kapcsolatban jönnek a láma kérdések. Az RPM installálása miképp zajlik? Tudom, hogy Linux alatt csomagokat kell installálni, de ezt miképp teszem meg? Van ehhez valami segédprogram, vagy karakteres felületen csinálom?

Ha fent van a Fedora, akkor mit jelent az, hogy abból a szoftver lerakatból is fog keresni? Ez a szoftver telepítő amit írtál a neten keresgél? Ha igen, akkor előbb valahogy a hálózatot is meg kell csinálnom... Megoldható lenne ez Linux alatt egy access pointtal? Az van bent egy a boltomban, akkor ha megyek be legközelebb haza hozom.
  • NEXUS6
    Aham!;)
    Monnyuk én az influenza virus legújabb verzióját szereztem be a héten és vetettem alá közeli vizsgálatnak.

Szerintem a wireless már integrálva lett, bár még én sem használtam. A felbontást asszem a kboot,cfg fájlban tudod átállítani, de ha felmész a YDL oldalára ott szerintem megtalálod a pontos választ.

Az Mplayert kell feltelepítened, ha média fájlokat is akarsz lejátszani, rpm kiterjesztésű telepítő fájlokat kell keresned. Az YDL asszem a Fedora 5 disztribúción alapul szal az azokra kiadott teélepítők is jók, de szerintem a magasabb verzióra kiadottak is.

Először innen felinstallálod mondjuk a Fedora 6 rpm-et. Ekkor már ebből a szoftver lerakatból is fog keresni a telepítő. Aztán bemész a szoftver telepítőbe és rákeresel az mplayerre.
  • senki
    Már mindenki részegen fetreng? :)
  • senki
    Üdv az Uraknak!

Ráakadtam erre a témára is. Frissen telepítettem egy YDL-t a gépemre. Mellesleg a firmware 2.10. Azt már olvastam, hogy a wireless nem megy, de ez egyelőre nem is érdekel. Az már inkább, hogy nem tudom a felbontást beállítani (valami teljesen idétlen 12xx x 644 vagy mi van jelenleg, a plazmám pedig full hd), és természetesen az mkv konténert sem ismeri szerencsétlen.
    Életemben először telepítettem Linuxot, így mondhatni fogalmam sincs, hogy a felbontást hol állíthatom. Van valami config fájl, ahol lehet ilyet tenni? Kodekeket miképp lehet beépíteni. Vagy rosszul gondolom, és egy kodek nem oldja meg az mkv problémát?

Remélem tudtok segíteni, akkor a ritka játék mellett nézegethetném a pingvineket is. :) Köszi!
  • painkilla
    Én nem telepitek ps3-ra linuxot,de a helyetekben a Yellow Dog Linux-ot tenném,mert direkt nagy teljesitményűs procis gépekre van optimalizálva,többek közt ps3-ra(cell proci).
  • Zodd
    Azt írják pár helyen, hogy a Fedora 7 az megy rendesen.
    Csak ugye rsx nélkül.