24
-
Zoleeca #24 Ez így van. Az sem jó, de nem kell fokozni. -
#23 Szerintem egy omladozó házfal és egy kátyús út is hasonlóan rontja az összképet. -
#22 Írországban van olyan kocsma, ahol RFID-chippel a bőröd alatt kapásból jön a 'szokásos'. ;) -
Zoleeca #21 "1 graffitis iszonyat károkat tud okozni "
Pontosan.
Rühellem az összeset, amikor meglátok egy összefirkált házfalat egy város egyébként "korrekt" részén falra tudnék mászni. Ezekkel ha elkapnák őket azt kellen csinálni mint régen, levágni a kezüket, jól segberugni aztán utánahajítani. Ebből talán tanulnának. De még ez sem biztos.
A legtöbb ember magasról leszarja hogy milyen "tehetséges" egy ilyen kis taknyos aki tönkretesz egy épületet, rajzoljon papírra, vagy otthon a saját falára. Vagy van a paint-ben is jó kis festékszóró - az azzal készített "alkotások" művészi értéke számomra megegyezik azzal amit a falakra rajzolnak, de az legalább nem csúfítja el a városokat.
Áááá és még véditek őket...komolyan milyne világ ez?
Az meg hogy károkat nem okoz...pff...turizmus? Városkép?
Ezek nem számítanak semmit? Nem persze csak az önkifejezés, amire rajtuk kívül senki sem kiváncsi, maximum a hozzájuk hasonló rongálók. -
#20 Az viszont mar kabare, hogy mennyire le vannak ezek a kamerak szarva.
Próbálj meg egyszer ellopni egy 50 forintos sportszeletet a Tesco-ból, ne félj, rögtön nem lesz leszarva a kamera (szomorú, de ez van. A kisember apró-csepró ügyeivel a kutya nem foglalkozik, de ha meglopod a szentséges Multit akkor előkerül a felvétel, meg a gumibot és a vipera rosszabb esetben)
Az RFID-ről meg nem tudom ki kezdte el terjeszteni hogy bőr alá ültetik, de ez egy rohadt nagy tévhit. Az RFID-et a vonalkód leváltására találták ki, hogy a boltban elég legyen áttolni a kocsit egy kapun és máris megvan a végösszeg, nem kell várni míg a kasszás Gizike egyesével lehuzigáljon mindent (a hibás/kopott vonalkódok okozta problémákról nem is beszélve)
Graffiti: elismerem a művészi értékét, én is láttam már gyönyörű alkotásokat. Például nem tudom megvan-e még az a - direkt erre a célra odaépített - fal ott a szentendrei hév mellett az Árpád-híd és Aquincum között, ott sok szép, igazi művészi graffiti volt amikor arrafelé járkáltam évekkel ezelőtt. Viszont a belvárosban, templomok és műemlék-épületek falán, a milliárdos Combino-villamosok és Stadler(?)-vonatok oldalán nincs helye. Amit tizenegynéhány éves suhancok művelnek a városban, az nem művészet, hanem egyszerű rongálás, amely legalább ugyanolyan művészi önkifejezés mint amit az MTV székház előtt műveltek néhányan 2006 őszén. Azt is az adófizetők pénzén kell helyrehozni... -
#19 Nem, mert józsibá nem hülye. Egy kamerásnak meg van elég dolga, vagy attól félsz, hogy megtetszel neki és egyfolytába téged fog figyelni, ezzel kockáztatva a sirály állását? Én sem szeretem ha nyilván vagyok tartva, ezért nem vagyok tag iwiw-en meg ilyen hülyeségeken, de ez már beteges. Meg mi köze ezeknek a biometrikus adatokhoz? Nehogy már chipet tegyenek a bőröm alá. De a rejtett térfigyelő kamera igen is hasznos és az több előnye van, mint esetleg hátránya. Arról nem beszélve, hogy egy egész várost nem egy ember fog figyelni, mindenkinek be van osztva, hogy melyik kerületet figyeli. -
#18 Sehogy, csak azokat, akiket akartak. De ha nincs mit rejtegetned, akkor nem kell ilyenektől félned. -
Ronny #17 "Ha így nézzük, akkor a többi járókelőt sem lenne szabad az utcára engedni, mert ők is látják, hogy éppen mikor mész ki a házból és merre felé mész. "
tényleg így lenne? Józsibá is hozzáfér a biometrikus adataidhoz, a nyomodban jár naphosszat és még a telefonodat/levelezésedet/vásárlási szokásaidat(bankártya)is könnyedén megfigyeli? -
Ronny #16 és a KGB hogyan figyelte volna meg egy London méretű város összes reakciósát?:) -
Mipi #15 Ez egy nagyon jó ötlet! Itt is súlyosabb büntetést kéne kiszabni azokra akik rongálják a köztulajdont. Sokkal szebb és tisztább lenne minden! -
#14 "A London nyugati részén található Ealing tanácsa megelégelte, hogy a kerületet elborítják az illegálisan lerakott szeméthegyek"
Ez ugye nem abbol all mint Mo-on, hogy az emberek elhordjak az erdoszelere a szemetet, hanem abbol, hogy az emberek nem fizetnek szemetdijat, hanem az onkormanyzatnak fizetett - horribilis - ingatlanadoba teszik bele. Kovetkezeskeppen, a szemetszallito ceg akivel az onkormanyzat szerzodott, magasrol tesz ra ha a szemetet hetekig nem viszik el, a hibas az akinek a kukajabol folyik ki a szemet.
A lomtalanitasi idopontokat szinte soha nem tartjak be. Nekem meg mindig kint vannak a kulso lepcsofeljarom alatt a kettovel ezelotti volt szomszedom gumiabroncsai. Ha szolok az onkormanyzatnak, regisztraljak az "esetet" aztan lenyomjak a kagylot. Ez mar haromszor tortent meg eddig, a szemet meg mindig ott van.
Egyebkent a papir- es uvegfeldolgozotol sem tartjak be a gyujtesi idot. Van hogy napokat kesnek. -
#13 Az angolok egyebkent kamerabuzik, talan meg a vececseszebe is rejtenek kamerat. Az viszont mar kabare, hogy mennyire le vannak ezek a kamerak szarva.
En itt elek angliaban, ket eve elloptak az osszes iratomat a zsebembol mig aludtam a buszon. Belul a buszban 2 kamera is rogzitette a tettest. Amikor rajottem, hogy mi van, elmentem a busztarsasaghoz, hogy nezzek vissza a felvetelt. Nagyon sajnaljak, de ez nem lehetseges. Elmentem a rendorsegre, bejelentettem, majd kerdeztem, hogy mikorra varhato eredmeny. A kerdes: "mifele eredmeny?" Ugy gondoltak, hogy a bejelentessel le is van zarva a dolog. Felhivtam a fonokuket, elmondtam neki, hogy csak kene egy jaror, aki eljon velem a buszallomasra (200m) kis nyomast gyakorol rajuk, megnezik a felvetelt, a tettesrol keszitunk egy portret, aztan mehet a rendorseg honlapjara a korozottek koze. A valasz az volt, hogy nekik bunozok utan kell szaladgalniuk, ilyesmire nincsen idejuk. Az eredmenye az lett a tokolodesnek, hogy amikor masodlatot kertem a papirjaimrol, 3-4 honapig tartott mire bizonyitani tudtam egyaltalan a szemelyazonossagomat.
Tavaly karacsonykor elmentem megnezni anyamat, o a deli reszen lakik. Hazafele Birmingamben elvittek a busz csomagtartojabol laptomomat, borondostol, ruhastol, mindenestol. 12 ev kutatasi anyag volt a gepen. Amikor eszrevettem, szoltam a recepcion a nonek, hogy nezzek vissza a felveteleket, mire ok: ez nem lehetseges. Kezembe nyomott egy nevjegykartyat, hogy hivjam fel ezt a szamot, aztan majd ok regisztraljak. Akkor lassan tagoltan elmondtam neki, hogy magasrol teszek a regisztraciora, a taskamat akarom. Ekkor okelme megsertodott, hogy hogy mereszelem en ot arra utasitani, hogy athagja a szabalyokat es kulonben is fenntartom a sort. Na akkor mar ott tartottam, hogy ha megegyet beszol, hirtelen kiemelem a pult mogul aztan megforditom a popszegecset az orraban, hogy egy picit kapjon mar magahoz.
Vegul semmire sem jutottunk, majdhogynem nekem akart rendort hivni, mert tul hangos vagyok. Masfel honap mulva meglett a laptop. Persze szepen hiaba kertem, ahhoz, hogy vegre mozduljanak, meg kellett fenyegetni a jogi osztalyukat. Ezutan 3 nappal elokerult a csomag.
Mellesleg a zsaruk sem pitek. Kb ket eve volt, hogy ket 12-14 ev koruli gyerek tuzet nyitott egymasra itt nalam lent a parkoloban. Felhivtam a zsarukat, akkor meg javaban szolt a zene odakint - kongtak a kukak. Mondom a nonek a telefonban, hogy kene erosites meg mielott kieresztik egymas belet. Hat, most sajnos nem lehetseges, tul elfoglaltak. Kozben elfogyott odakint a loszer, kibekultek aztan hazamentek. Este 10 ora kornyeken hivtak fel a rendorok, hogy ha szeretnem "regisztraltatni a tortenteket", faradjak be masnap az orsre.
Mellesleg, ezek nem csak a szemelyes tapasztalataim, ez ismert jelenseg errefele. Ugyhogy a fenti kameras szarakodas csak egy urugy amiert az adofizetok perselyebe belenyulhatnak a mikroelektronikai es biztonsagtechnikai cegek.
A rejtett kamera meg legalabb olyan nagy szo mint a bevasarlokocsi. Mar fel se tunik, ha latom. Az egesz egyebkent pofon egyszeru, van egy felgomb alaku reszbenatereszto tukor, alatta pedig egy 360 fokban elforgathato kamera. Az egesz lenyege, hogy kivulrol ne latszodjon, hogy a kamera eppen milyen szogben nez. Ennyi. -
#12 Ez attól függ milyen szemszögből nézed. Ha épp a ház előtt parkoló kocsidat viszik, vagy a kést forgatja egy 5-10 fős banda egyik tagja a gyomrodban, akkor nem igazán fognak érdekelni a személyiségi jogok és inkább a kamerák használatára szavaznál, de már késő.
Ha valakit figyelni akarnak, akkor most is meg tudják oldani, sőt a KGB is meg tudta, amikor még nem is tartott itt a technológia.
Ha így nézzük, akkor a többi járókelőt sem lenne szabad az utcára engedni, mert ők is látják, hogy éppen mikor mész ki a házból és merre felé mész.
A bőr alá rakott RFID chipekkel kapcsolatban már más a helyzet, az tényleg megsérti a személyiségi jogokat. -
GVG #11 komolyra fordítva a szót:
szerintem is személyiségi jogok megsértése...de kitudja hogy eddig nem-e volt ez így, hisz ezek rejtett kamerák :S -
GVG #10 lol, hirtelen azt olvastam, hogy: "Rejtett kamerákkal a rohangálok ellen"
-
#9 "LOL! Ez milyen beállítás?"
Ezt kérlekszépen parasztvakításnak nevezik. Kihasználva, hogy sokan nem igazán értenek hozzá és bármilyen technikai kamuszöveget be lehet adni neki. Így abban bíznak, hogy kevesebb lesz a felháborodott személyek száma.
"valóban, 1 graffitis iszonyat károkat tud okozni :DDDDDD"
A Graffiti nem összekeverendő a tagekkel és az ocsmány firkálgatásokkal (sajna ilyenekből van több), de ehhez nem igazán értenek, akik ebben illetékesek és egy kalap alá veszik mindet.
Gondolom a betöréseket is figyelik, de az annyira egyértelmű, hogy külön ki sem tértek már rá. -
Tyberius #8 Az angolok nagyon komolyan veszik az antiszociális viselkedést, ott a köz ellen elkövetett bűncselekményeknek sokkal súlyosabb a megítélése, mint Magyarországon. -
ecneb #7 súlyosabb bűncselekmények... graffiti :S :D:D:D:D mókásfiúk vannak ott is :D -
AranyKéz #6 Azért jó tudni hogy a rendőrségnek máshol is szétbaszott értékrendje van.
-
echo #5 SZerintem ezért nem kéne lelkesedni, az még hagyján, hogy látható kamerákkal rakják tele a város, akkor legalább bár nem örülök tudhatom mikor vesznek fel. De mi lesz vazzeg ha ez a rejtett kamerás dolog elterjed??? Szerintem extra gusztustalan, nem tudhatod mikor vesznek és mikor nem.... Basszus inkább a graffiti, bár azt is utálom. -
juzosch #4 Jófajta felismerő szoftvere lehet, ha csak akkor kapcsol be:D
Egyébként meg illegális a megfigyelés, ha nem tud róla a megfigyelt. -
#3 muhahahaha :)
valóban, 1 graffitis iszonyat károkat tud okozni :DDDDDD
mi lenne, ha a betörőket figyelnék? -
#2 "Az eszközök úgy vannak beállítva, hogy kizárólag a súlyosabb bűncselekmények elkövetését örökítik meg: ilyesmik a vandalizmus és a grafitizés."
LOL! Ez milyen beállítás? -
Csaba42 #1 Zóna, tisztára STALKER-feeling:). Egyébként nálunk is kéne már valamit tenni, mert ezek a #&@#@ szemetek összefirkálták a Dunaújvárosban újrafestett-beborított panelházakat.:(