39
  • hellobello
    #39
    Szerintem nem is olyan rossz a Mio Moov Navigáció !
    A Moov az egyik legfejlettebbb navigációs program és 38 európai országot részletes térképpel támogat. :)
    Ez a legjobb !
  • Doktor Kotász
    #38
    "Hogyhogy mire, olyan fogyasztoi szokas statisztikakat csinalnak belole, hogy csak lesel. Aztan bejossz, mint uj ugyfel, a kek szemeddel es mar mindent tudnak elore amit szeretnenek, a nagy szamok torvenye ugye."

    Mondom, hogy pont leszarja a bank ezeket. Tudom, mert ott dolgozom. A nagy számok alapján történő elemzésnek egyetlen területen van jelentősége, és az a hitelbírálat. Ott meg maximum azt nézik, hogy a negyvenéves gépsoriösszeszerelők, akiknek eddig hitelt adtak, hány százaléka baszott fizetni? Ha túl sok, akkor, ha legközelebb egy negyvenéves gépsori összeszerelő kölcsön kér, akkor nem kap. De ott pont nem azt nézik, hogy vásárolt Gipsz Jakab a Smatchban vagy sem.
    A banknak az az üzlet, ha beteszed a pénzed lekötésre, amit másnak kölcsönként ki tud helyezni. A különböző szolgáltatásokért, mint utalás és kártyás vásárlás, kézpénzkiadás, meg elteszi a jutalékot. És ez nagy biznic. Nem is kurná el azzal, hogy illegálisan eladja az adatokat valami piackutató bandának, hogy azok megtudják, hogy a harmincéves nők, sok kozmetikumot vesznek. Egyrészt, mert azt tudják máshonnan is, meg az egy külön iparág a saját eszközeivel.
    Az meg még nem összeesküvés, ha észlelik, hogy sokat jársz külföldön, akkor ha betelefonálsz az ügyfélszolgálatra, vagy bemész a fiókba, az anyagodba bekerül, hogy a bankár, akivel kapcsolatba kerülsz, tukmáljon rád egy utazási biztosítást, hátha elütne a busz Tokyoba...
    Egyébként pedig a fizetési szokások pont levannak szarva. Senkinek nem program, hogy vadidegen emberek életét figyelgessék.
    Dr. Kotász
  • peetking
    #37
    szóval egykét dolgot tényleg tisztázni kéne azok agyában akik üldözési mániában szenvednek.

    lehet magyarázni de a GPS akkor is passzív. mindegyik műhold egy magasfrekvenciára modulált saját azonosító jelsorozatot ad (ez egyben az idő is) és még erre van rá modulálva egy alacsony sebességű( ha jól emlékszem 50bps ) jel ami navigációs adatokat tartalmaz ezek szükségesek a műhold pozíciójának kiszámításához. a vevő előállít egy jelet és ehez a jelhez képest mérhető a műholdak jelének időbeli eltérése. ez az idő*fénysebesség= műholdtól való távolság. kell 3 műhold így ha ismerünk három pontot és három távolságot akkor a sajátunk könnyen kiszámítható. további műholdakkal ez tovább pontosítható.

    ha eléggé ügyes vagy te is építhetsz készüléket mely képes venni a gps jeleket, max bámulod az szkópot de nem értesz belőle semmit :D

    amúgy egy ilyen kisteljesűtményű készülékek álltal leadott jelnem jut túl messzire. egy műhold kb egy villany körte teljesítményével ad. már igaz megkoptak az elektrodinamikai ismereteim de ha jól emlékszem magasabb frekvenciákhoz kisebb adóteljesítmény is elég h távolabbra jusson. de egy ilyen 100mW környékén dolgozó készüléknél ha teljes teljesítmény adásra menne el akkor is becsléseim szerint THz ekről (ha nem PHz ekről) beszélnénk... ezek meg egy kicsit megmosolyogtató adatok, meg ebben a tartományban már lassan fényről beszélünk... :P

  • Duncan Idaho
    #36
    Hello mindenki!

    Nem tudjátok hogy mien lesz a szolgáltatás minősége?
    Mert a GPS az pl erdőben egy nem vadiúj vevővel már nem is működik! :(

    Előre is köszi az infót.

  • alma2
    #35
    Hogyhogy mire, olyan fogyasztoi szokas statisztikakat csinalnak belole, hogy csak lesel. Aztan bejossz, mint uj ugyfel, a kek szemeddel es mar mindent tudnak elore amit szeretnenek, a nagy szamok torvenye ugye.
    De legalabb meg ezerfele felhasznalasi terulete lehet/van.
    Persze nem feltetlen rossz dolgokra hasznaljak. Az uldozesi maniakusoknak ugyis tokmindegy :)
    De a te peldadat felhasznalva, hogy belelass, pl te a smatchben vasarolsz a fizetesed mondjuk 1000 Ft amit a havonta utalnak at neked, es a VIII. keruletben laksz.
    Jon az uj ugyfel aki a szinten ott lakik ahol te szinten 1000 Ft-ot keress, plusz ajandekba adnak neki egy smatch kartyat, maris megnyertek a bizalmat, noveltek az elegedettseget stb. Lehet, hogy a Bankoknal meg gyerekcipoben jar ez, nem tudom, de fontosabb dolog mint gondolnad.
    De meg koltened se kell, eleg ha megy ra a fizetesed es mar abbol eszmeletlen dolgokat ki lehet szurni.

  • Doktor Kotász
    #34
    "Amúgy már most is követnek. Szoktál bankkártyával fizetni? A bank pontosan tudja az útvonaladat. Tudja hogy melyik benzinkutaknál fizettél, melyik bevásárlóközpontban vásároltál, sőt azt is hogy mit. Autopályamatricát veszel."

    Mivel bankban dolgozom, tudom, hogy a bank pont leszarja, hogy hol és mit vásárolsz... Mit is kezdene azzal a haszontalan információval, hogy a smatchben vásároltál 5247 forintért a múlt pénteken?
    Dr. Kotász
  • eax
    #33
    "egyszer meg kéne mérni hogy mennyire passzív a GPS... már mindenféle mendemondákat hallottam."
    Nagyon. Kb. ugy mukodik, hogy adottak a pontosan ismert helyzetu muholdak, amik sugaroznak jeleket. Ezeket ellatjak egy timestamp-el (amit a muhold a rajta figyelo atomorabol szerez), igy amikor megkapod a jelet, tudod, hogy milyen tavol vagy a muholdtol. Ha 3 muholdrol veszel jelet, akkor mar terben meghatarozhato a helyzeted, plusz meg kell egy 4. jel az idoszinkron miatt (nalad ugyebar nincs atomora), tobb muholddal nyilvan pontosabb. Ez ennel passzivabb nem is lehetne.

    "Gondolj bele. Mész hazafelé. Feleségednek és kislányodnak megígérted hogy hazaérsz 7re mert szülinap van. Előtted a nyílegyenes út, zsaru, forgalom sehol, nem lépnél te is neki? Dehogynem."
    ... amde ekkor egy arnyekos kanyarban eszreveszed az eddig lathatatlanul megbujo tukorjeget, de mar tul keso, es szazharminccal csapodsz be a buszmegalloba, megolve 30 embert. Nem poenbol talaltak am ki a sebessegkorlatozast.

    "Már előttem vannak azok a vírusok, amik a fedélzeti számítógépet fertőzik meg, és veszik rá a kocsit, hogy ha kell, ha nem kell, telefonáljon, vagy jelentsen lopást."
    Jahat, kulturalt OS-t kell ra tenni, es megfizetni a sok grafikus mellett par biztonsagi szakembert is. Hany virus van pl. GHS Integrity-re?

    "A lopott autó követése mellett pedig tökéletesen követhetővé válnál te is. Totális kontroll.
    Amúgy már most is követnek. Szoktál bankkártyával fizetni? A bank pontosan tudja az útvonaladat. Tudja hogy melyik benzinkutaknál fizettél, melyik bevásárlóközpontban vásároltál, sőt azt is hogy mit. Autopályamatricát veszel. GPS nélkül is elég követhető már az ember. Sőt. Van mobilod? A szolgáltató pár m-re pontosan megmondja hogy hol vagy, melyik cella melyik részén."
    Szornyu. Szerinted az konkretan kit erdekel, hogy pl. en vagy te mikor merre jarok/jarsz? Amig nem csinalsz semmi olyat, amiert erdemes lenne radallni, addig miert tennek, ha meg mar erdemes, akkor mar vszg ott tartasz, hogy en lennek a legboldogabb, ha elkapnanak.
    Bankkartyaval meg nem ezert nem erdemes vasarolni, hanem mert a jelenlegi magneskartyas rendszer biztonsaga osszemerheto az altalanos iskolai szamtechszakkor klasszikus "floppyval induljon a gep" cimu programjaval.
  • BStage
    #32
    Ott a pont, ezt én is elnéztem.
    Persze a lényegen nem változtat.
  • NEXUS6
    #31
    Egyrészt tényleg nem döntötték el 100%ban a már benne levő országok sem, hogy mit is akarnak az EU-tól és ekkor még egyik pillanatról a másikra elkezdték bővíteni. Németország az egyesítésbe majdnem belerokkant. Erre elsőkörben magukra húzták a Lengyeleket, Cseheket, Magyarokat majd 100 millió embert. Aztán most megint egy csomó országot.

    Ezekenek az országoknak a felzárkóztatására nincs pénz, csak arra jók, hogy piacot jelentsenek. És hivatalosan erre a hülyeségre még nincs program, illetve annyi hogy tessék elfogadni hogy a szegények nem fognak annyival sem gazdagodni, mint a gazdagok ergo a szakadék nőnifog.

    Ennek ellenére EU párti vagyok. Csak ugye alapvető kérdések nincsenek tisztázva. ehhez képest ez a műholdas rencer X-ed rangú dolog.
    Az Amcsikkal meg szerintem kár példálózni, ők nem 10 éve, hanem 300 éve egyesültek/szakadtak el az angoloktól.
  • PíszLávJuniti
    #30
    Ha jól tudom a Glonass is 24 műholdból álló rendszer lenne, de ők sem haladnak vele fényesen.
    "As of January 24, 2007, GLONASS availability in Russia was 50.8% and the global availability was 39.8%.[6] Meaning that at least 4 satellites are visible 39.8% of time everywhere on the Earth."

    A kínai Beidou-nak hívják, van egy régebbi, saját francia fejlesztés ez a DORIS ( belolvadt a Galileo-ba ?), az IRNSS pedig önálló indiai fejlesztés, ami ha igaz az oroszokéval egyeszült.
  • PíszLávJuniti
    #29
    Mivel a GPS műholdak nem geostacionárius pályán vannak, a 36000 km-es szám kicsit hibázik :D
    Jó lesz az kb 20000 km nek is.
  • Borzpapir
    #28
    Az a baj, hogy Európa sajnos még mindig szertelen olaszokból, precíz németekből, kifinomult franciákból, és arisztokratikus angolokból áll. Még csak kontinens se lehetne, ha nem lenne ekkora kultúrája. Emiatt az EU még mindig nem elég "egy". Amerika kultúrálisan kiegyenlített, és mindenki az amerikai álomért harcol. Amig ez enm lesz így az euban, addig nem fog előrelépni. Az ESA-ról nem is beszélve. Az már a béka segge alatt van. Talán egy olyan horderejű vérseny, mint ami most kezdődik az űrért, egyesíti az EU-t, életre kelti az ESA-t... a gazdasággal meg nincs baj.
  • NEXUS6
    #27
    Pont erről beszélek!

    1986-ban még a NATO-val együt is valószínűleg átgyalogolt volna egész Európán, ha nem féltek volna az atomháborútól.
    Ma már csak emléke önmagának az orosz hadigépezet, kb annyit vesztett a harcértékéből mint a magyar az akkori önmagához képest.

    Az oroszokat kísérti a múltjuk, az amcsikat meg segíti. Az oroszoktól mindenki fél, jórészt alaptalanul. Az amcsikat meg mindenki csodálja, szuperhatalomnak tartja, jórészt szintén alaptalanul.
    Pl Németország egyedül megelőzi az USA-t ipari termékek exportjában, és akkor az EU-ról egészében, pláne Kínáról egy kanyi szót nem szóltunk.
  • BCs design
    #26
    hát nem tudom ha elzárják a csapot az oroszok mi lenne akkor :D
  • BlackRose
    #25
    Nem tudom, de azt hiszem, ha a NATO-t kahagynánk akkor a ruszkik átgázolnák Németországot félerővel. Még konvencionális fegyverekkel is, tehát nagyjából nem egy szinten vannak. Persze gazdaságilag, kereskedelmileg Németország verné agyon a ruszkikat, de mégis nem gondolod, hogy egy olyan ország amely elképesztő természetes erőforrásokkal rendelkezik mint a ruszkik akárkivel összehasonlítható lehetne stratégiai szempontból?
  • NEXUS6
    #24
    Az a gáz, hogy az EU vezetése még mindíg úgy gondol a russzkikra, mint a szovjetekre. Nagy ország, sokan vannak, erősek. Pedig Oroszország kb fele lakossággal rendelkezik, mint a volt Szu.

    Mindent összevetve kb Németország szintjén áll.

    A beidegződések viszont még mindíg erősek, ezért nem mernek hozzá közeledni, sőt inkább távolodni akarnak. Ami mindenki másnak jó csak az EU-nak nem!
  • kvp
    #23
    "A lopott autó követése mellett pedig tökéletesen követhetővé válnál te is. Totális kontroll.
    Amúgy már most is követnek. Szoktál bankkártyával fizetni? A bank pontosan tudja az útvonaladat. Tudja hogy melyik benzinkutaknál fizettél, melyik bevásárlóközpontban vásároltál, sőt azt is hogy mit. Autopályamatricát veszel. GPS nélkül is elég követhető már az ember. Sőt. Van mobilod? A szolgáltató pár m-re pontosan megmondja hogy hol vagy, melyik cella melyik részén.
    Jóhogy nem egy aktív GPS-GSM chipet akarunk a bőrünk alá lövetni..."

    Nem all szandekomban ilyet tenni. A kovethetoseg pedig relativ, ha nem akarod hogy kovessenek:
    -ha van bankkartyad mindig ugyanott kell penzt felvenni, ha mashol koltod is el
    -fizetni keszpenzel erdemes, a kartya naplozott
    -autopalya matricat is fix helyen kell venni es nem sms-ben (amig lehet)
    -ideiglenesen le kell venni az akkut a mobiltelefonrol foleg nem publikus talalkozok elott, hosszu tavu megoldaskent simkartyaval egyutt venni egy hasznaltat (igy megkapod az elozo tulaj identitasat), meg biztosabb hajlektalannal vetetni egyet majd megvenni tole

    A fenti modszereket hasznaljak jelenleg is a bunozok, tehat ez egy bevalt strategia. Bar nem biztos hogy szukseges. Viszont en pl. email-nel es telefonhivasnal is ugyanugy jarok el mintha kepeslapot irnek, ha nem publikus es nem lennel hajlando egy ter kozepen tomegben elmondani akkor inkabb szemelyesen.

    "Szerintem Te lennél az első aki megátkozná a rendszert ha így lenne. Vagy nincs autód és még soha nem rohantál sehova. Gondolj bele. Mész hazafelé. Feleségednek és kislányodnak megígérted hogy hazaérsz 7re mert szülinap van. Előtted a nyílegyenes út, zsaru, forgalom sehol, nem lépnél te is neki? Dehogynem."

    Nem, kifejezetten zavar ha 130-al menve az autopalyan allandoan meg akarnak elozni. Ez egyertelmuen szabalytalan es mindenkinek rossz ha oda-vissza kell valtani a kulso es a belso sav kozott. (kulsoben 80, belsoben 130 lenne az idealis) Ugyanigy zavar amikor ejjelente egy-egy varosi gyorsulasi verseny eppen kereztezi az ember utjat. A sebesseghatar azert van hogy az embernek legyen ideje reagalni ha valami baj van. Ezt tullepni szvsz. ongyilkossagi kiserlet. Jelenleg szabalyosan kozlekedni is az, mivel ha a tobbseg gyorsabb mint a megengedett akkor a szabalyosan kozlekedo kerul veszelybe.

    "Az USA hadserege által használt privát GPS ha jól tudom 1mm-es pontosságú."

    A kezi gps egysegeik nem ilyen pontosak, de a pontatlan civil gps is lehet pontos ha statisztikai szuroket hasznalunk (lassu) vagy nem a jelet ertelmezzuk, hanem a muholdak iranyat hatarozzuk meg es egy adatbazisbol keressuk ki a hozza tartozo pozicio ertekeket. (programozhato direkcionalis antennak es eros szamitogep kell hozza) Az utobbi technika barmilyen publikus idokodot is sugarzo kereskedelmi muholdra jo aminek a palyaadatai elerhetoek.
  • kacsi01
    #22
    Komolyan gondolod, hogy egy 6v-os akkuról üzemelő gps VEVŐ egy 36.000 km magasan lévő műholddal kommunikál??? szerintem gondold át még egyszer...
  • BStage
    #21
    "egyszer meg kéne mérni hogy mennyire passzív a GPS"

    ez vicces...
    ha megoldották, hogy egy 6V-os kis akkuról működő 5x10 centis kis doboz felfelé kommunikáljon 36.000 km magasan repülő műholdakkal (anélkül hogy rá lenne irányitva, tehát irdatlan erővel kell besugározza a teljes horizontot) 12 órán át (miközben ugye végzi a maga feladatát és bluetooth-on kiküldi a poziciódat) és nem zavarja a rádiót, a mobiltelefon kommunkációt és még az életben senki nem észlelte ezt az igen erős kommunikációs jelet akkor ideje lenne a nobel dijra jelentkezni... (vagy pszichológushoz üldözési mánia miatt)
    Egyébként aki szedett már szét gps-t azt tudja, hogy relative egyszerű szerkezet, egy átlag műszerés is röhögve rájönne, ha nem passziv lenne, a rádió amatőrökről nem is beszélve.
  • exac
    #20
    "A zsebradio sem mukodik ado-vevokent. Ha valakinek passziv gps vevoje van, akkor az nem fog semmilyen jelet kisugarozni."

    egyszer meg kéne mérni hogy mennyire passzív a GPS... már mindenféle mendemondákat hallottam.

    "A galileot pedig ketfelekeppen lehetne sikerre vinni:
    -minden eu tagallam hadseregenel kotelezove tenni
    -minden eu-s autoba kotelezoen beepittetni egy menetiroval kiegeszitve"

    "Az elso gondoskodna arrol, hogy a rendszer mukodjon a masodik pedig egyfajta adokent behozna a koltsegeket. "

    Az első elég lenne

    "(es megszunnenek a gyorshajtasok is, mivel a rendszer gsm halozaton jelenthetne ha valaki az adott korzetben gyorsabban megy mint a megadott ertek, plusz minden lopott auto kovetheto lenne) Az automata autok megjeleneserol mar ne is beszeljunk. (jelenleg a gps ehhez tul pontatlan) "

    Szerintem Te lennél az első aki megátkozná a rendszert ha így lenne. Vagy nincs autód és még soha nem rohantál sehova. Gondolj bele. Mész hazafelé. Feleségednek és kislányodnak megígérted hogy hazaérsz 7re mert szülinap van. Előtted a nyílegyenes út, zsaru, forgalom sehol, nem lépnél te is neki? Dehogynem. Rögtön telefonálna is a kocsid, meglenne a szülinapi "meglepi". Már előttem vannak azok a vírusok, amik a fedélzeti számítógépet fertőzik meg, és veszik rá a kocsit, hogy ha kell, ha nem kell, telefonáljon, vagy jelentsen lopást. LOL

    A lopott autó követése mellett pedig tökéletesen követhetővé válnál te is. Totális kontroll.

    Amúgy már most is követnek. Szoktál bankkártyával fizetni? A bank pontosan tudja az útvonaladat. Tudja hogy melyik benzinkutaknál fizettél, melyik bevásárlóközpontban vásároltál, sőt azt is hogy mit. Autopályamatricát veszel. GPS nélkül is elég követhető már az ember. Sőt. Van mobilod? A szolgáltató pár m-re pontosan megmondja hogy hol vagy, melyik cella melyik részén.

    Jóhogy nem egy aktív GPS-GSM chipet akarunk a bőrünk alá lövetni...



  • Flashy
    #19
    ruszkiknak csak 1 műhold lesz, de nagyon nagy :)
  • Inquisitor
    #18
    Ja, mindenki megépíti a sajátját, aztán a kínaik sorban kilövik a francba rakétával ;)
  • sgbo
    #17
    Ruszkiké a GLONASSZ. Bár azt hiszem az kizárólag katonai.
  • wander01
    #16
    vagy majd ellopják valamelyiket, nem mindegy? :D
  • cain
    #15
    a ruszkiké hogy áll? csinálnak sajátot, vagy betársulnak az euhoz?
  • sonicXX
    #14
    "jelenleg a gps ehhez tul pontatlan"

    A civil GPS hadbiztonsági okok miatt szándékosan pontatlan. Nyilvánvalóan a civil Galileo is pontatlanítva lesz a hadászatihoz képest. Az USA hadserege által használt privát GPS ha jól tudom 1mm-es pontosságú. De erről asszem pont itt az sg-n is volt korábban cikk.
  • sonicXX
    #13
    Úgy látom a töketlenkedés olyan europid vonás amellyel nem csak kishazánk politikai éllovasai rendelkeznek. Ez igazán megnyugtat, mert eddig meggyőződéssel hittem hogy ez hungaricum.

    Az mégjobban megnyugtatna viszont, ha nem egy év után derülne ki hogy egy bazi konzorcium csak veri a botját és b*ik csinálni azt amire a megbízást kapta. Hát milyen magatartás már ez?! És még több pénzt kérnek? Lóf* a fülükbe, kötbér kéne nekik... :S
  • BStage
    #12
    "És te 100% biztos vagy ebben, és a kezedet mernéd tenni rá,
    hogy valami ami az amerikaiaktól jön az passziv"

    a tudatlanság nagy úr.
    néhai dédnagymamám nem hitte el, hogy a tv-ben "ülő" bemondó nem látja őt, ezért nyugodtan felöltözhet bekapcsolt tv-nél is...
    Hát ehhez hasonlit ez a gps fóbia is, azok részéről akik nem tudják, hogyan működik.
  • kvp
    #11
    "És te 100% biztos vagy ebben, és a kezedet mernéd tenni rá,
    hogy valami ami az amerikaiaktól jön az passziv, és nem lehet visszaélni vele?"

    A zsebradio sem mukodik ado-vevokent. Ha valakinek passziv gps vevoje van, akkor az nem fog semmilyen jelet kisugarozni.

    "Vagy, hogy egy nemzet ugy lőtt fel helymeghatározó rendszert, hogy fűk fák,
    és az ellenségeik is korlátlanul tudják használni, majd ha lekapcsolják,
    akkor ők maguk is sötétbe kerüljenek."

    Van egy kodolt katonai es egy kodolatlan civil rendszer. Az eu hiaba nato tag, nem ferhet hozza a kodolt jelekhez, tehat ha az usa kikapcsolja a civil frekvenciakat, akkor az eu-s hadero is elteved. Ilyenkor gyakorlailag az usa-tol vasarolt precizios fegyverek jo resze is mehet a szemetbe.

    A galileot pedig ketfelekeppen lehetne sikerre vinni:
    -minden eu tagallam hadseregenel kotelezove tenni
    -minden eu-s autoba kotelezoen beepittetni egy menetiroval kiegeszitve

    Az elso gondoskodna arrol, hogy a rendszer mukodjon a masodik pedig egyfajta adokent behozna a koltsegeket. (es megszunnenek a gyorshajtasok is, mivel a rendszer gsm halozaton jelenthetne ha valaki az adott korzetben gyorsabban megy mint a megadott ertek, plusz minden lopott auto kovetheto lenne) Az automata autok megjeleneserol mar ne is beszeljunk. (jelenleg a gps ehhez tul pontatlan)
  • Vorpal
    #10
    És te 100% biztos vagy ebben, és a kezedet mernéd tenni rá,
    hogy valami ami az amerikaiaktól jön az passziv, és nem lehet visszaélni vele?
    Vagy, hogy egy nemzet ugy lőtt fel helymeghatározó rendszert, hogy fűk fák,
    és az ellenségeik is korlátlanul tudják használni, majd ha lekapcsolják,
    akkor ők maguk is sötétbe kerüljenek.

    ha ez igy van, hiszek neked...
  • L3zl13
    #9
    Helymeghatározásra az embereg 99,99%-ának elég a GPS pontossága, és ráadásul az ingyen van.
    A galileo nem tudom mennyibe kerülne (készülékekbe beépített licencdíj, vagy havidíj?), de bennem is felmerült a kérdés a létjogosultságára mikor először hallottam róla.
  • BlackRose
    #8
    Valamikor kb. 100 évvel ezelőtt mondtam :) hogy állami irányítással csak hadi dolgokat lehet csinálni, haderőt fejleszteni (bizonyíték pl. Sovjetek, Náci birodalom, stb.). Ez még egy bizonyíték. Különben az USA GPS rendszere is hadi okokból készült, aztán persze kinyitották kereskedelmi használatra is. Ha az EU-nak szüksége lenne egy "saját" GPS rendszerre, akkor azt az EU-ban levő cégek (sőt akár még amcsi cégek) is megépítenék, nem kell oda állami intervenció. Ha valamire szükség van és meg lehet csinálni akkor azt a magánszféra meg is csinálja, kivéve ha az állam nem rak elé áthidalhatatlan akadályokat. Ez az epizódus nem más mint úgynevezett "resource wasting" ami egy kereskedelmi rendszerben már az üzleti terv elején látszik, de ugye a politikusokat az nem érdekli, nem ők fizetik és nem ők felelne érte ha a vége rosszul sül el. Különben egy globális gazdaságban amilyenben ma élünk nem hidegülhet el a viszony (olyan szinten) az USA és az EU között, mert gazdaságilag annyira függnek egymástól, hogy ez mindkettőt a kőkorszakba vetné vissza, GPS-el vagy az nélkül teljesen mindegy, de ezt csak a drága okoska politikusok és bürokraták nem tudják.
  • AranyKéz
    #7
    Örülhetnek a barmok hogy egyáltalán támogatja az EU.

    Garanciát kérni arra hogy nem a konkurrencia termékét fogják használni az emberek elég abszurd egy dolog. De nem látom hogy miért ne lenne jó befektetés - pontosabb mint a GPS, lenne is rá igény bőven.

    Amerikai befolyást és kemény kenőpénzeket sejtek a háttérben. Eléggé szétnéznék ezeknek a cégeknek a háza táján.
  • ssdb
    #6
    nem hülyeség... de sztem nem kéne ennyi pénzért... legalábbis most nem.
  • PoisonBorz #5
    "-és nembeszélve arról, hogy amerika gyak. minden adattal rendelkezik
    a saját GPS renszerek használatáról - gyak 1 képernyőn nézhetik Eu. mozgását "

    A GPS passzív dolog, a műholdak jelei alapján a navigáló műszered négyszögeli ki a helyzeted... Vicces is lenne, ha Arab Ali egy ügyes hekkel minden amcsi csapatmozgást látna :)
  • PoisonBorz #4
    "Jacques Barrot, az EU közlekedési biztosa a múlt hét végén jelentette be, hogy felvette nyolc, a Galileo rendszeren dolgozó céggel a kapcsolatot, megtudakolandó miért nem halad az űrprojekt, ami jelenleg már egy éves csúszásban van. Mint kiderült a cégek leálltak a munkálatokkal."

    Eddig az év mondata, legalábbis az Unióra legjellemzőbb...
  • BCs design
    #3
    a nagy bürokrácia elnyelte a lóvét
    a végén már a pénz 3 szorossa kellene mint amiből meglehet csinálni és az sem lesz elég
  • Vorpal
    #2
    "A Galileo létfontosságú lenne Európa stratégiai függetlenségének megőrzéséhez."

    egyértelmü - a politikai viszonyok elhidegülhetnek - nemzetek háborúban
    állhatnak másokkal (amerika vs. china vs müholdgyikos fegyverek)
    és máris megvan ki az ilyen konfliktus nyertese

    -kina már műholdellenes lézerfegyverek gyanujába keveredett
    -és nembeszélve arról, hogy amerika gyak. minden adattal rendelkezik
    a saját GPS renszerek használatáról - gyak 1 képernyőn nézhetik Eu. mozgását
    -eu. és usa is elhidegülhet

    -us. már elhidegült - és pl. az arab világban sok eu. termék exportsikernek
    számit - lásd eurofighter lehet az, amit majd GPS el müködtetnek -
    igy ezek nem lehetnek függetlenek US tól .( (exportgyanu)


  • Cactus
    #1
    "A Galileo létfontosságú lenne Európa stratégiai függetlenségének megőrzéséhez."

    Lenne, és ezt tudják jól az egybesült államokban is. Csak a konspiráció :)
    Egyébként ebből nem lesz már semmi szerintem.