87
Sötét volt-e a sötét középkor?
  • guardian hero
    A középkor a keresztény egyház bűncselekménye az emberiség ellen.
  • MuldR
    Nah, akkor nezzuk:
    10-ed, 9-ed, 30 ad vam.

Oooo, Istenem, De visszasirom azokat az idoket!
    Tudod mennyit fizetunk most vissza? Bingo 70% !!!!
    A kereseted 70% a adok, es jarulekok formajaban visszamegy az allamhoz !
    30 ad vam! Rendeltel mar valamit e-bayrol? Csak mert vam+afa nem 30 ad, hanem kozel 30% egyben !!!!

Elso ejszaka joga nincs (kozepkorban sem mindenhol es nem mindig volt) de ha nincs szerencsed, egyik sikatorban siman megeroszakoljak az asszonyt. 1x volt valami felmeres, hogy a nok hany%at probaljak megeroszakolni, valami igen magas szam jott ki :(((

Elviszik a disznot meg a gabonat. Mondjuk nemreg volt ilyen "padlaskisopros" avhs kommunizmus, de ne is menjunk ilyen messzire. Nezzuk a 21ik szazadot.
    Aszonnya" elkurtuk, nem kicsit, nagyon" viz, gaz, villany, kaja afa, ado, szolidali jarulek, extrajarulek stb. Nem a disznot veszik el, hanem az arat. Miert, mert elkurtak. Ugyanaz.

Kivegzes kulturalt orszagokban nincs (USA bizonyos reszein van:) ) Ellenben bekurnak 30 evre a csillag bortonbe. Neha artatlanul.

Isten neveben ezreket meszarolnak le.

Most Allah neveben csak irakban tobb mint 60 000 embert oltek meg.
    Arrol nem is beszelve, hogy most massal kabitjak a nepet.
    Regen az volt Isten neveben, a szentfold a milyenk.

Most ez van: Leromboltuk a tornyaink....vagymi ize, ok leromboltak. Tamadas. Ja nincs itt a vezer...ooo, akkor legyen iraknak tomegpusztito fegyvere. Tamadas...ja bocs, nem volt nekik, de ha mar itt vagyunk, vigyuk el az olajat.

Nem a kozepkor volt sotet, hanem az emberek azok. Nem csak akkor, most is. :(
  • Jagi
    A hibákért bocs :)
    dolgozom és gyorsan szarul, de érthetően tudok ilyenkor írni^^
  • Jagi
    valamit khagytam:
    Inkvizíció, keresztes hadjáratok. Isten nevében ezreket mészároltak le
    Ha beswzótál, eretnek vagy és felakasztottak, vagy levágtak, vagy éppen fel.
    Különféle embertelen, kínzási, kivégzési módszerek módszerek.
    nem tudom ki szeretné hogy a végtagjait 4 lóhoz kösség aztán mind a 4-et ellenkező irányba elhajtsák... és ez csak egy :)
  • Jagi
    relatív. Társadalmi rétegtől függ.
    Pl.: a Király az udvartartásának és a nemeseknek fasza volt ez tény.
    Az hogy szinte mindenük gombás meg kiütéses volt azzal semki nem foglalkozott mert ugye fürödni minek?
    A parasztok sem fürödtek max minden ünnepen. Te tegyük fel, hogfy földműves vagy.
    fizetsz 9-edet 10-edet, a helyi földesúr emberei, szopatnak, megkúrják a család női tagjait (vagy a férfit) elviszik a disznót a gabonát mert ahoz van kedvük és örülsz, hogy életben maradtál.
    Jaaah, xDDD az első északa jogáról hallottál már?

szóval vagy jó volt vagy nem. Olyan ez mint most, csak nem viszik el minden ok nélkül a kocsid és nem kúrja meg polgármester a kedvesed. Ennyivel jobb, amúgy minden ugyanaz, csak itt még vigyorognak is hozzá.

Sötét meg azért volt mert:
    Az oké hogy minden könyv latin volt me ilyenek és hogy csomóan nam vágták a nyelvet, de:
    szartak bele nagyívről. Az udvarban volt egyx két írni olvasni tudó, akit azért fizettek hogy írjon és olvasson az uralkodók, nemesek és egyéb, kiválóságok ügyében. Az egyháznál az írni olvasni tudó emberek többen voltak :) de lefogadom, hogy az érsek és a püspök is ugyanúgy szart bele.

Tehát magasfokú analfabétizmus és a higiénia hiánya miatt is sötét volt,
    amellett hogy az alsóbb társadalmi rétegnek semmi joga nem volt
  • Cat #42
    olyannyira sötét volt, hogy egy történész szerint az egész meg se történt: véleménye szerint a VIII. sz. közepétől kezdve kb. vagy 200 évet kihagytak az időszámítás során, annyira zéró esemény volt. Több éve nagy botrányt kavart ez az állítás, és persze hónapokon át elrágodtak rajta, soktucat tanulmány született a témában.
  • Voltan
    Sok szempontból az sem, másrészt viszont utána is igencsak voltak durva dolgok. Keresztes hadjáratok, a nagy pestisjárvány az 1300-as években, ami gyakorlatilag a kor Európájának 70 százalékát kiirtotta. Később az inkvizíció... Szóval elég sötét volt. Arról nem is szólva, hogy rengeteg tudás, ami az ókorban alap volt- fizika, matematika, csillagászat, az egyház áldásos tevékenysége miatt megsemmisült, sokmindent nulláról kellett kezdeni.
  • McGrady
    szerintem sok szempontból sötét volt, főleg az ókorhoz képest, meg az embereszmény is teljesen megváltozott. szerintem a "sötét" jelző arra utal hogy az emberek életükben is a halált várták, és az volt a taníttatás hogy minél többet szenvedsz most, annál jobb lesz, majd ha meghaltál...de ez kellett a későbbi érett feudalizmus, illetve reneszánsz kialakulásához :)
    bocsi, ha ezt valaki leírta már előttem, nem olvastam vissza
  • selyem
    csak mert szerintem féreértetem a témát. és azt hittem hogy irodalomról kell szóljon. ha nem igy van egyetteld a töri rizsát is( rizs A és a rizs B is) de azért ha irodalom tanárnak kell bead akkor egy-kétt versre való utalás nagyot tudd dobni (nem lefele) a jegyen. (persze kapcsolva a fő témához, oda paszoljon)
    A fő téma mondom szerintem az legyen mindenképpen hogy leirod miben volt sötét miben nem.
    Ja és bocs a hejesirásért :)
  • tigeroo
    A sötét középkor az emberek szellemiségére utal. a szemük előtt sötét lepel volt...dolgozd magad halálra, élj aszkéta életmódot, termésed felét add oda az egyháznak és a királynak a mindenható nevében. hátha a mennybe jutsz.

(mint a hinduizmus/buddhizmus kasztrendszere. ott csak dolgozhattál és imádkozhattál öregkorodba hogy valamelyik jobb kasztba születsz bele)

az okosok meg éltek és dőzsöltek mint hal a vízbe.

amikor ezt a formát is kezdte unni az emberiség (najó, csak a dolgozó jobbágyság és polgárság) akkor jöttek a komcsik (már a középkorban felbukkantak, a reformáció egyes radikálisabb irányzataival, a vagyon/földegyenlőséggel, stb...) bár a XX. században őkis átestek a ló túloldalára...

A mai világban szerintem ismét beköszöntött a "sötétség".Bár ismét (?) szabad akaratod van, ezt a gonosz, és okos, hatalmon lévő emberkék akarják befojásolni.

Eszméletlen információ és adatmennyiséget nyomnak a pofánkba a tévével, internettel, miközben ezekkel a felesleges dolgokkal elterelik az ember figyelmét az igazi gondokról (esetleg a hülyítő reklámokkal, teveuccával, és divathullámokkal teszik fontossá a feleslegest, mimeg örülünk)

• selyem
    szivesen.
    nem tudom hogy pontosan miről kell irjál igy hogy ami eszedbe jutt (töri irodalmi művek, stb) vagy csak irodalom szempontól szabad csak közelits:
    mennyire volt sötét az irodalom középkorban" című fogalmazás)

szóval a fogalmazás a lényeg vagy hogy irodalomból mitt tutsz?
    mert ha az amit akkarsz akkor sokkal könyebb dolgod van mert ecsettelheted a történelmi hátteret is hosszu hosszu sorokban. na nem akkor csak a kapcsolodo dolgokról röviden lényeget.
    ha mindegy akkor: Akkár érdekkeség képpen ez is belleirhatod:
    ezt

Ha már mindenki egyire belement a történlem részébe akkor én is leirom nagyon hiányos tudásom a témáról. (remélem nagy hülyeséget nem irok)
    Naszóval én ugy tudom hogy középkor bizonyos részeire szókás inkább azt mondani "sötét" pl népvándorlásosdi időszaka, pestis időszaka, stb .
    Bár szerintem egyik részére se lehet igy kimondani hogy "sötét". Hanyatlás volt ezekben az időszakokban de azért volt némi fejlödés is közben.
    kb erre a mondatra emlészek (nagyjából) a töri tanáromtól: Persze valamilyen szinten sötét volt az a középkor de ez korántsem azt jelenti hogy mindent elfelejtetek volna amit elötte már tudtak. Bár tény hogy volt némi hanyatálás. ez és ez miatt. ez és ez résznél ujra visszaaludtam sajna :)

ezen hogy mennyire volt sötét a középkor és hogy miben sokan és sokszor vitáznak nagyobb emberek is.
  • Pigo
    de végülis a karolignok akkor alkottak(iskolák,karoling minuscula),szal SZVSZ az se volt annyira sötét(de ha meg azt veszed a mostani kor is hasnolóan sötét, I.,és II.VH;Komcsik,Iraq)
  • Dragooon #35
    jah:D
    #33: naugye :P
  • Dragooon #34
    na azért nehogy elfelejtsétek, hogy a középkornak csak egy része (ötödik századtól nemtommeddig) volt "sötét"
  • FZoleee
    Mondjuk igazad van. :D
  • Dave John
    Én úgy tanultam ,hogy a középkor egy bizonyos időszakát neveztük sötét középkornak. konkrétan Róma bukása utáni bizonytalan időszakot amelyben a népvándorlások zajlottak.( Gótok, hunok stb) A barbár seregek pusztításai során az antik kultúra a béka segge alatt volt. Ebben az időszakban kezdett kialakulni a feudalizmus kezdetleges formája.
  • Goth
    egyébkéntmeg, mai világ fényévekkel fosabb a középkornál -.-
  • Goth
    bármennyire is hihetetlen, a Nap már akkoriban is adta fényét :c
  • Pigo
    Köszi szépen!
  • selyem
    Nem nem volt olyan sötét az a középkor. Én a te helyedben az szé-ben bizonyitanám hogy miért volt sötét és miben nem volt az. Ird le hogy szerintem miért maradhatót fent ez a sötét jelző. stb.
    Gondolom a tanár is ezt várj el és ezért tette így fel a kérdés és nem úgy hogy mesélj a sötét középkorról.

Igaz töri tanár volt de valamelyik órámon ezt is bizonygata hogy miben volt sötét miben nem. De ebbe se tudnék konkrét dolgokat mondani (mert átaludtam)nem hogy irodalomból.
    olvass sokat utána. akkár középkori nagy verseket és azoknak az ellemzéseit. (persze ne az ellemzéseket ird le, hannem ezekből jobban meg lehet érteni a kort) szerintem egy-két jó verset érdemes lenne elovasni igy.

de abbol se lehet nagy baj ha nagy körvonlakban tisztázod a történelmi dolgokat. (általában ezt szeretik a tanárok)
    tanártól fögg , és feladatól de akkár ilyet is beleirhatsz: erre jó példa az xy tól a mitodomén -címő vers ami pestis után írodot. A pestis x% elvitte az embereknek, ez érzhettő a művőn is. majd gyorsan visszatérsz a sötét kozépkor témához.
    sok mindenről beszélhetsz de legyen egy gondolotmenete az egésznek és ehhez kapcsold a többit igazolásképpen (erre jók a pl versek), vagy magyarázattképpen (erre talán a töri)
    remélem segitettem.
  • Casillas
    szerintem az nem SZÉ, hanem esszé
  • Rage47
    jah akkor élte virágkorát:D
  • gz8
    Ha nem tudsz konstruktívan hozzászólni, akkor azt ne itt tedd, jó?
  • Dragooon #24
    hát az egyháznak nem is volt az (annyira)
  • FZoleee
    Törin úgy tanították, hogy sötét középkor. A hittantanárunk meg azt mondta, hogy nem volt sötét...
  • eörgs
    nem

thread over
  • Mo.Organ
    2006. 09. 09. - R*H*DT SPORTKLUB!!
    2006. 08. 23. - Spanyol TV license (2006-2007)
    2006. 05. 08. - PARABOLA
    2006. 04. 12. - Hangos a gép!
    2006. 04. 10. - Nehéz procit cserélni?
    2006. 03. 19. - Melyik jó kalandjáték?
    2006. 03. 09. - Játék SGH-E350-re

Ezek aztán értelmes topikok úgye????
  • olympus
    kicsit idegesítő azt olvasni minden egyes új topikban, hogy te leszólod a topiknyitót.
    Mintha a te topikjaid olyan hűűű de értelmesek lennének.
  • Fülüke
    VAgy sok volt a néger... :D
  • Fülüke
    Sztem nem volt zseblámpájuk. :)
  • Dying Soul
    Az egyház pedig manipulált mindenkit, az emberek többsége megmaradt sötétnek, aki kicsit sem értett egyet, mehetett a máglyára.
  • Szuperkaraj
    nemvot pilács
  • Dragooon #15
    modernkor az (#12)

amúgy szvsz sötét volt, met ugye Rómával (nyugatrómai-brisodalommal) eltűnt a híres pax romana (ami bőven Augustus után is megvolt azért), eltűntek a jogok, szabályok, mindenhol fosztogattak, háborúskodtak, mindenhol lepusztultak voltak a városok..
  • Vlala #14
    Minden kor sötét, ez bizonyos szempontból. Röhögünk az ősemberen, hogy mekkora bunkó volt... a kezében, pedig sokkal többet fejlődött, (semmi --> ősember) mint mi (ősember --> mi)

Ma is elég sötétek az emberek, Isten helyett a pénzt imádják és egymást ölik a békéért...

Ha még ez sem győzött meg arról, hogy mennyire vagyunk sötétek, nézz meg egy Győzike-show-t. :)
  • tobias88
    hülye e aki hülye topikot nyit?
  • Me0w
    Ugynez van ma is, csak nem sotet ujkornak hivjuk.
  • RaZoK
    Én úgy tanultam, hogy azért volt sötét középkor, mert az emebrek tudatlanok voltak, mivel a könyvek latin nyelven írodtak és nem tudtak művelődni..
  • Rage47
    miért nem volt sötét?
  • Rage47
    hmm erre nem is gondoltam, most megvilágosodtam
  • Hajnalcat
    Igen, az volt. Lásd a sok megfékezhetetlen járványt, a szenyt, ami az utcákon volt, a sikátorokban, vagy a nagy különbséget a szegénység és a gazdagság között. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg torzszülött jött akkoriban a világra, akiket aztán a cirkuszban mutogattak. Sötét volt a középkor, túl sötét...