67
  • valaé valaé ná
    Hihetetlen nagy butaságot írsz.
    Ez egy szabadon eső tárgy szárnyakkal, ami alig gyorsul esés közben a hangsebesség fölé, egy valódi űrrepülő meg 30000km/h- körüli sebességgel lép be abba a ritka légkörbe. Egy nagy túróst jár hasonló erőhatásokkal.
  • norbre
    ha ez a #19-re akar válasz lenni akkor erre csak azt tudom mondani hogy sajnos ilyen az ország.. csinálni akarsz valamit, szinte biztos hogy az a válasz hogy hogy nem lehet mgcsinálni..
  • Dredd
    én meg attól kapok herótot, amikor az okos megmondóemberek a tipikus parasztságra azt mondják, tipikus magyarság...
  • csibra
    Agyas Sanyix barátom!
    100km-en ahol a lágkör kezdődik, és elkezd felmelegedni az űrsikló nagyon ritka a légkör (emlékezz, már a Mount Everestre is oxigénpalackkal járnak fel, bár van néhány elvetemült aki anélkül). Ha jóval lejjebb jövünk, ahol már sűrűbb a légkör, ott egy kisebb sebesség hasonló erőhatásokkal jár (levegőmolekulákkal találkozásból adódó felmelegedés) mint ritkább légkörben nagyobb sebességnél.
    Gondolkodj, mielőtt beszólsz.
  • norbre
  • L3zl13
    A gond többnyire nem a hírek mögötti fejlesztéssel, találmánnyal, felfedezéssel van, hanem csak a hírben szereplő állításokkal, amelyek gyakran félrefordításból, vagy "bulvarizmusából" (ha van ilyen szó...) erednek.

Persze a sok bulvárőrült, aki mindent elhisz amit megír a Blikk ilyenkor jön azzal, hogy nehogy már te jobban tudd... Pfft

Mint kiderült itt is egy hiányos fordításból eredt a probléma. Ugyanis nem a légkörbe való visszatérést tesztelték, hanem csak annak a végső szakaszát, ami valóban nem sokkal több, mint egy szuperszónikus tesztrepülés...
  • NYCBoy
    Nah ha ez is olyan minőségű lesz, mint a FIAT, akkor ezzel sem mernék bevállalni egy űrrepülést
  • norbre
    és nem azt mondtam hogy ez igaz.. én pont ne maz vagyok aki kapásból elhisz mindent amit hall vagy a tévébe mondanak.. viszont attól kapok mindig fejgörcsöt amikor élből előjön valaminek a fikázása..
  • norbre
    na idefigyelj kispajtás.. nézz már meg bármilyen cikket itt az sg-n.. szinte mindegyiknél az első hozzászólók közt vannak olyanok akik rögtön belekötnek valamibe a cikkel kapcsolatban.. szerintem meg ez a hozzáállás a tipikusan magyar.. mindenben a hogy nem lehet meg miért szar..
  • k9duli
    Mondjuk lehet, tényleg nem valóságos kép.
  • k9duli
    Az első kép tök olyan mintha photoshoppal odaszerkesztették volna az űrhajót:)))
  • Anakyn
    ...beszólogatni a legkönnyebb a monitor árnyékából... CSináljon különbet és akkor szóljon be az OKOS! :)
  • turul16
    Ja, en is utalom, amikor valaki azzal ervel, hogy ez azert igaz, mert jolfizett projekt tudosai/marketingesi felol indult el a hir.
  • Mentol
    Én meg úgy szeretem, amikor okosnak látszó megmondóemberek leugatják azt, aki egy kicsit próbál értelmesen hozzászólni.
    pitbull, norbre, frosty01 tipikus magyar...
  • cateran
    "In short, this is a description of the carrying out of the mission, the objective of which was to simulate the final part of a space vehicle’s re-entry into the atmosphere."
    A kulcsszó a final part! Legalább olvasd el a cikket(az eredetit is),mielött okoskodsz:)
    Amúgy meg:
    "The USV program proposes the investigation of the complex phases of hypersonic flight in the atmosphere and upon re-entry into the atmosphere, in order to fine tune some of the principal technology and methodologies used."
  • norbre
    aha.. gondolom belső körökből informálódsz te is..
  • Frosty01
    Úgy szeretem, és szívből örülök neki hogy az SG-t csupa genetikusok, űrrepülési mérnökök, informatikai zsenik, filozófusok, és egyéb csupa csupa okos ember látogatja, és mindig ki tudják javítani a buta cikkírókat, és az általuk írt cikkekben szereplő személyek viselt dolgait.
  • Sanyix
    "mintha azon a majd 180M eurós projekten csupa idióta dolgozott volna és nem tudná mit csinál.."

És ez részben igaz is lehet. A nasa-nál is egy csomó idióta (fejesek) mondják meg az okosoknak, hogy "na amin évekig dolgoztatok dobjátok ki, mert a régi bevált, csináljatok abból egy újabb változatot, úgy ahogy mi megmondjuk, de nehogy jelentősen eltérjen a régitől, mert akkor újat kell csinálnotok"
  • Omega
    Még kezdetleges fázisban jár a projekt, kérdéses, hogy a jövőben lesz -e ebből egyáltalán bármi mint mondjuk a Klipperből. Ezek az űrhivatalok mindenfélét elterveznek, el is jutnak valameddig aztán a politika vagy támogatja vagy nem (gyakran nem). Van pl. magyar marsszonda is tervbe véve. Hát ennek lenne bármi realitása ?!
    Az olaszok mihaszna népségéről pedig annyit, hogy ha mi is ilyen mihaszna népség lennénk, akkor összetenném a két kezemet.
  • Sanyix
    "Sikeres tesztet mondhat magáénak az olasz fejlesztésű Castore űrsikló, miután a légkörbe való visszatérés által az űrrepülőre gyakorolt erőhatásoknak vetették alá."
    Itt légkörbe lépés van, a légkörbe lépés az légkörbe lépés, és nem szuperszonikus teszt. Ebből kb annyit tudhattak meg, hogy szuperszonikus sebességen nem válik irányíthatatlanná, és hogy hogy repül.
    Space Shuttle-nál és Burannál sem véletlenül igazi légkörbe lépés volt a légkörbe lépés teszt, és repülési teszt volt egy repülési teszt. Itt meg légkörbe lépési tesztnek neveznek egy repülési tesztet.
  • norbre
    nem légkörbe visszatérésről van szó.. hanem tesztről.. te honnan tudod hogy mit vártak a teszteredményektől?.. lehet hogy pont ennyi elég volt hozzá hogy megtudjanak valamit amihez ugyanúgy hozzájutnak ha a holdról "ejtik le" azt a gépet csak így nem olyan költséges..
  • Sanyix
    Én meg úgy bírom amikor légkörbe való visszatérési tesztnek neveznek egy sima szuperszonikus repülési tesztet...
    Ezekszerint egy sr-71-es repülés már kész űrrepülés volt? Ugye jóval 21 km, felett, mach 3 körül repkedett.
  • norbre
    úgy bírom hogy vannak mindig okosok akik megmondják a frankót, mintha azon a majd 180M eurós projekten csupa idióta dolgozott volna és nem tudná mit csinál..
  • Sanyix
    Anettkával inkább neked kéne menni, kb annyi fogalmad van az egészről mint neki :)
  • Brainpumper
    Durva lenne ha az olaszok jutnának el először a Marsra :P Ahhoz képest hogy milyen mihaszna népségnek tartják őket egész szép eredmény ez is.
  • pitbulllll
    okoska ha ilyen kiba okos vagy miért nem mész Anetkával?
  • Sanyix
    21 km az lópöcs. Azon a magasságon kezd már lehülni egy űrsikló, és egy szuperszonikus géphez hasonlóan repülni, és megtenni az utolsó kört a kifutópálya fölött a java 70 és 35 km között van, ahol 7 km/sec ről lassul 1 km/sec-re. Ráadásul nemértem minek az ejtőernyő ha egyszer űrsikló, tehát magától kéne leszállnia, és a 21 km-en várható mach 3-mas sebességről lelassulás már sima ügy a többihez képest, és mindenféle fékernyő nélkül megvan...