761
Hozzunk ki minél többet az AutoCAD-ből
 • zenoka
  #761
  tudom kicsi az esely de hatha
  AutoCAD hasznalo muszaki rajzolo kollegat keresunk.

  https://www.profession.hu/allas/1350158
 • strepsils
  #760
  De ez 99dollár . Én nem értem mit mondasz.
 • strepsils
  #759
  Hát nem tudom még nem találkoztam veled de majd kipróbálom . Köszi!
 • zenoka
  #758
  https://cncsimulator.info/about-the-cncsimulator
  ezzel mi a baj? 30 naponta meg lehet ujitani a licenszet.
 • strepsils
  #757
  Nem tudja valaki honnan a francból lehet megvásárolni az NC trainer programot vagy a kódot hozzá ? Vagy nem létezik semmi a neten ami ingyenes és cnc programok szimulálására képes? Akár milyen nyelven írom be semmit nem találok.
 • MaybeN
  #756
  Sziasztok! Most tanulom az Cad programot. Rögtön elakadtam, a párhuzamos rajzolásánál. Kiadok egy parancsot, hogy 15 ill 37 cm-re kérek egy párhuzamost, és a képen látható hibás mérettel húzza meg. Miért?
 • zenoka
  #755
  Sziasztok!
  van arra valakinek valami otlete hogy modelterben vannak nekem block objectumaim amiket kulonbozo papirterben kulonbozo elforgatasban szeretnek latni.
  tehat pl "A" block modelterben rotate:0, layout1 viewportjaban a rotate:90, layout2 viewportjaban rotate:46.. etc.

 • Klon
  #754
  "fakocka varat epiteni jobb mulatsag mind polygonokat tologatni" :)

  jogos ;)
 • zenoka
  #753
  sejtettem hogy ilyen rendes fazon az oreg. tok jo hogy vannak meg segitokesz emberek! (a "trafos" eov megjelenitot google terkepen sokaig hasznaltuk itt a cegnel pontok megnezesere amig nem nem irtam a sajat kml csinalo cuccot)

  off:
  hat mert nincs mit mutogatni.. jo sok melo van de mind policy-s egyebb maganprojectbe nem kezdek bele mostanaban mert az meg a gyerek elol vinne az idot es fakocka varat epiteni jobb mulatsag mind polygonokat tologatni:P
 • Klon
  #752
  Helló Sanya :)
  Tényleg nem a designról híres, de nagyon jó fej az "öreg" Nekem már csinált Lispet, csak úgy, mert rendes :)

  Off
  Egyéb projektjeiddel hogy haladsz? nem látok mostanában semmit se tőled...
 • zenoka
  #751
  amennyire nincs design erzeke az embernek annyire keni vagja a lisp-et. Durva.
  Nalam a legujabb fejlesztesem hogy excelben bevitt vagy autocadbol ki dataextractolt EOV pontokat egy macro segitsegevel KML file-á alakitok..
  EOV bol WGS84 az erdekes volt.
 • Klon
  #750
  kérdezd Őt, tuti, h segíteni fog...
  http://pf-prg.hu/index.php
 • Gyula1Gyula2
  #749
  Sziasztok!
  Segítséget kérek LISP programozásban:
  Olyan adatállományt mentek file-be, melyben szöveget állomány is van. A mentett állományban látszólag jó az állomány, de amikor vissza olvasom az Autocad-be, az idézőjelek elé \ karakter kerü, és a továbbiakban nem értelmezi úgy a program, ahogy az állományt lementette.
  pl.:
  (setq szoveg '("alma korte"))
  (SETQ MEMFILE (OPEN "E:\MEMLIST.txt" "w"))
  (PRINT szoveg MEMFILE)
  (CLOSE MEMFILE)

  A létrehozott file tartalma:
  1. sor: üles sor
  2. sor: ("alma korte")
  EDDIG JÓ!

  Most ezt beolvasom Acad-ba:
  (SETQ BEOLVASOTT (OPEN "E:\MEMLIST.txt" "R"))
  (SETQ SOR (READ-LINE BEOLVASOTT)) ;első sor üres
  (SETQ SOR (READ-LINE BEOLVASOTT))
  (CLOSE MEGNYITOTT)

  Eredmény:
  Command: (SETQ BEOLVASOTT (OPEN "E:\MEMLIST.txt" "R"))
  #<file "E:MEMLIST.txt">
  Command: (SETQ SOR (READ-LINE BEOLVASOTT))
  ""
  Command: (SETQ SOR (READ-LINE BEOLVASOTT))
  "(\"alma korte\") "
  Command: (CLOSE MEGNYITOTT)
  nil

  Látszik, hogy ahol " idézőjel volt, kiegészítette \ karakterrel, ami elrontotta a szöveges adatállományomat.
  Az idézőjel szükséges, mert azzal jelölöm, hogy szövegről van szó, de szövegen belül lehet pl. angolszász mértékegységben a COLL jele is.
  Mi a megoldás arra, hogy beolasás után is azt kapjam, amit lementek?

  Köszi, Gyula
 • Slee
  #748
  Szia. próbáld meg először is a 'regenall' parancsot, amennyiben ez nem működik (elég alap dolog úgyyhogy gondolom próbáltad)
  Akkor próbáld emg nem megnyitni a fájlt, hanem autocaden bellül importálás paranccsal behozni.
  illetve xref-eléssel talán még korrigálható a probléma talán.
  A raszter képekre nem jut eszembe megoldás....
 • godlada
  #747
  Sziasztok!

  Régóta használok AutoCAD-et, de ilyen hibákat még egyiknél sem tapasztaltam. A 2015-ös verzióról van szó. A SP1-et és a SP2-t is felraktam már, de semmi változás. Ezekről van szó:
  Ha megnyitok egy korábban létrehozott rajzot (3d-ben dolgozok, szilárdtestekkel), akkor látszólag rendben van. De ha elkezdek ráközelíteni, akkor a rajz bizonyos elemei elmozdulnak/megváltozik a helyzetük egy korábbi állapotban lévő pozícióra. Illetve ehhez kapcsolódó hiba az is, hogy nem látszik egy test, de ha kijelölöm, akkor a körvonala megjelenik. Az, ami viszont látszik, az nincs is ott, nem lehet kijelölni. Elég bosszantó hiba...
  A másik gond, hogy a raszterképeket sem helyesen jeleníti meg. Erre sem találtam megoldást.

  Szóval ha valaki tud ezekre a hibákra választ, köszönettel fogadom! :)
 • tigerbácsi
  #746
  Sziasztok!

  Olyan problémám van, hogy van egy 3D-s modellem. axonometriában kell pdf-es file-t kiadnom, így 3D-s rajzon kérik a méretezést is. A gond az az, hogy nem jó síkba rakja a méretvonalakat. a rajzon a piros test alját méreteztem, s mégis valahova felülre rakta s nem értem miért. FKR paranccsal hiába raktam az alsó sarokra az origót. Mi lehet a megoldás? Régen talán volt egy parancs mellyel a rajzi síkot tudtam kijelölni, de nem jut eszembe s nem is találok infót.

  Köszi előre is a segítséget!

 • Klon
  #745
  1. HUN: Beillesztés/raszterkép referencia (ENG: Insert/Raster image reference)
  2. ??
 • balu999
  #744
  Sziasztok

  1. Autocad-be lehet valahogy jpg-t importálni?
  2. Autocad tervbe írtam szöveget is azt, hogy lehet vektorossá tenni?
 • repvez
  #743
  Valakinek van ötlete, hogy egy önbeálló csapágyat, hogy lehet a legegyszerübben blokkolni, hogy ne forogjon el csak a dölést lehessen használni vele korlátozás nélkül bármilyen irányba ugy +-20 fokos szögtartományban? vagy bármi más elvet amivel megvalósitható , hogy egy tengelyt akadásmentesen +-20 fokban körkörösen lehessen mozgatni anélkül, hogy a tengely elfordulna?
  minél egyszerübb annál jobb
 • Tibi7
  #742
  Köszönöm a választ. Igaz találtam egy megoldást, ami jelenleg elég számomra, de ha időm engedi próbálkozom más megoldással is :)
 • pfprg
  #741
  Hello!
  Az ilyen esetekben a papírteret célszerű használni. Ott létrehozható megfelelő méretű nézetablak, abba beablakozható a kirajzolandó részlet, és elhelyezhetők mellé a szövegmezők, jelmagyarázatok, egyéb sallangok.
  Részletes magyarázata elég terjedelmes lenne. Használd a súgót, vagy kérdezz rá a végrehajtás során problémásnak talált részletekre.
 • Tibi7
  #740
  Sziasztok. Viszonylag kezdő vagyok még, AutoCAD 2013-at használok. A problémám annyi, hogy csináltam egy rajzot, amit ki kellene nyomnom A4-es méretben, és a jobb alsó sarokba szeretnék egy szövegmezőt. Viszont nem tudom, hová illesszem, hogy az nyomtatásban is pont a sarokba kerüljön. Van esetleg olyan nézet, ahol A4-es méretet mutat nekem a program? Vagy valami más megoldás? Köszönöm előre is!
 • tigerbácsi
  #739
  Igen nem is értem erre mért nem gondoltak. De talán majd a következő kiadás :-D Igen hasznos lenne.

  Köszönöm Neked s mindenkinek az eddigi segítséget. Ezúton Kívánok Mindenkinek Kellemes, És Boldog Karácsonyt Kívánni!
 • zenoka
  #738
  popec!
  "kicsit fogta a gépt" ez az amitol agyfaszt kapok autocadnel is meg ugy altalaban az autodesk termekeknel egyszeruen kurvara nem tobbszallasitottak a parancsokat 64 bit alatt sem.. barmi komolyabb feladatot raengedsz aztan megnyitod a feladatkezelot es az i7 es rendszeren azt latod hogy processzor hasznalat 13% es varsz vagy negyed orat..2014 ben.. csodas.. (oke a rendereles az megy tobb szallon de akkor is).
 • tigerbácsi
  #737
  ohhh bocsánat! nem olvastam már ezt. ám megoldottam a kioszt parancsal. egy pálcát szerkesztettem, mejd kiosztottam kőr alakban :-) majd ugyezt csináltam másik dőlésszöggel. ezután egyesítettem :-) kicsit fogta a gépt de jó lett :-D
 • Klon
  #736
  sztem ez segíteni fog: xpress-tools-make-line-type
 • bartucz1991
  #735
  Sziasztok!

  Egyedi vonaltípust szeretnék csinálni. Konkrétan ilyenek kellenének, hogy: ----2x0,5+4x0,22---, vagy hogy valami felirat legyen a vonalban. Találtam egy leírást ami az acadiso.lin-t módosítja, de az csak az alapok közt lévő GÁZ jelzést írja át és az csak 3 karakter. Ha többre írom át akkor, a vonalhosszak és vonalközök már nem stimmelnek.
  Szóval a számok jelentése kellene ebből a sorból, hogy melyik mit jelöl és hogy tudok egyedi hosszúságú szöveget beszúrni:

  *GÁZVEZETÉK,Gázvezeték ----GÁZ----GÁZ----GÁZ----GÁZ----GÁZ----GÁZ--
  A,12.7,-5.08,["GAS",STANDARD,S=2.54,U=0.0,X=-2.54,Y=-1.27],-6.35

  Üdvözlettel
 • zenoka
  #734
  tudsz errol mutatni barmilyen referenciat skiccet? ugy konyebb kitalalni hogy hogyan lehetne legegyszerubben.. valszeg egyebkent array es boolen muvelet lesz a megoldas.
 • tigerbácsi
  #733
  értem. A gép teljesítménye nem volna gond. De azért köszönöm. Persze, tudom sokszor nem érdemes amúgy sem részletekbe menően megrajzolni, csak itt pont ezt kéne szemléltein egy holttérszámítás miatt. De akkor próbálkozok mással :-)

  Mindenesetre köszönöm szépen a válaszod!
 • ZilogR
  #732
  Vannak biztosan olyan guruk, akik tudják, hogy erre a feladatra az AutoCAD-en kívül milyen program lenne sokkal alkalmasabb (pl.: egy Inventor), mivel az ACAD-ben ha valamit változtatni akarsz, akkor rajzolhatod újra, míg az Inventorban ez könnyedén megoldható.

  A perforált lemezt én nem rajzolnám ki, mint a hogyan pl. a csavarok esetén a meneteket sem rajzoljuk ki vagy a láncnál a láncszemeket, motornál a hűtőbordázatot, stb, mert ez csak az értékes gépteljesítményt fogja azonnal megdögleszteni.
 • tigerbácsi
  #731
  Sziasztok!

  Olyan gondom lenne, hogy egy dobszűrőt kell rajzolnom 3d-ben. s valahogy nem megy. szóval a palástot hogyan tudom megcsinálni, hogy pl 3 mm - es lyukátmérős háló legyen?

  Előre is köszönöm szépen!
 • pfprg
  #730
  Hello!

  Egyszerű és ingyenes CAD programok:

  http://www.3ds.com/products-services/draftsight/overview/

  http://nanocad.com/

 • balu999
  #729
  Akkor más kérdésem lenne. Autocad2010-ben van valami segédvonal vagy segédhálló? Corel-el is próbálkoztam és ott van , magam állíthatom be a segédvonalakat , hogy hova kerüljenek.
 • zenoka
  #728
  felre ertettel szerintem is tokeletes 2d-s dolgokra es egyszerubb mint barmi.. lehet rosszul fogalmaztam . (a gepesz haverjai mondtak hogy ne cadet es ez a butasag)

  balu999: pedig azert nem bonyolult ezt megrajzolni autocadbe sem....
 • balu999
  #727
  Gépész cimbik mondták , hogy jó a cad csak arra amire nekem kell bonyolult.
  Pl. meg akartam rajzolni egy egyenklő szárú 3 szöget és az istenért sem akart egyenlő lenni a 2 két azonos oldala plusz mindenféle sokszög meg idom van benne készen amihez csak a méretezést kell beírni de 3 szög az nincs.

  Reménykedtem, hogy van valami egszerűbb mint a cad.
  Utoljára szerkesztette: balu999, 2014.10.21. 12:18:58
 • ZilogR
  #726
  Biztosan van olyan gépész, aki butaságokat beszél :) de teljesen igazad van abban, h az AutoCAD tökéletes egy ilyen feladatra. Éppen azt mondanám, hogy sokkal egyszerűbb, mint más tervező programok, ha az a cél, hogy 2D vektoros rajzokat készítsünk.

  Szóval hajrá balu999, az AutoCAD jó választás!!
 • zenoka
  #725
  gepeszek butasagot beszelnek..
  siman csak az autocadnek a 2D-s reszet es a meretezes reszet hasznalva egyaltalan nem bonyolult, gyorsan megtanulhato. raadasul tele van az internet oktato anyaggal..
 • balu999
  #724
  Sziasztok

  Kis segítség kéne. Egyszerű vektoros tervező programot keresek 2D tervezéshez. Gépészek azt mondták , hogy ne használjak CAD-et mert az bonyolult hozzá. Egyenlőre cad-ben se tudok tervezni egy 3 szög megrajzoálsa is gondot okozott nekem.
  Van valami alternatíva egyszerűbb programra? Lézervágáshos terveznék rajzokat.

  Üdv
  Balu
 • ginger3205
  #723
  Köszi szépen! :D
 • Atika :o)
  #722
  http://www.3ds.com/products-services/draftsight/overview/