15
egy jó kis szauna, mondjuk gyúrás után (nem közvetlen)
  • Aquir
    #15
    hát igen jó lehet a hidegben egy ilyen :) persze én sem csak a 90 fokosban ültem akkor, hanem ugyanúgy a 75 és 100 fokosban, hogy megnézzem mindet hogy milyen :)
  • Baliquez
    #14
    Ne haragudj már meg az őszinteségemért, de hülyeség a 90-100 fok, a szaunázás nem technikai sport meg teljesítménymérő verseny, hogy "kimitbír", hanem relaxáló, vérkeringésserkentő, méregtelenítő hagyomány.

    Kihagyhatatlan része pl. a finn életnek, ha átfagysz a hidegtől akkor átmelegít jobban mint bármi más. Most is -17 van odakint, negyed óra és felfűt a Termonátorom :).
    Alacsony hőfokon (60-70 fokon) ugyanannyi víz több gőzt képez mint magasabb hőmérsékleten. Magam a 70-75 fokot kedvelem, e fölött már kellemetlenül égeti az orrlikaim szélét a gőz, meg egyfolytában locsolni kell. Lehet kapni szaunavíz-adalékokat, (három liter víhez fél dl kell), nekem nyírfa-főzet van, de van fenyő is, az igen gyantás illatú. Néha egy korty sört is szoktak a szaunavíz-br tenni, finom pékség-illat lesz tőle.
  • Aquir
    #13
    mi most voltunk Zalakaroson nyaralni.. legelső szaunázásom: 9 percet töltöttem a 90°C-osban :D aztán már rendesen bírtam 15 perceket. (volt ott jégkamra is:) ) Aztán meg infraszaunáztam is.
  • Szeszmester
    #12
    ;)

    Rendszeresen csinálom, meg nagyon alacsony páratartalommal.
  • SHADOWEYES7
    #11
    pázze most látom mit irt---90-100 fokon szoktam 10 perceket küldeni--kicsit durva 100 fokon-mert engem a 90 is kiakszt 10-15 perc max,és full kivagyok.....
  • F1re
    #10
    aztakurva akkor te jol birod en eddig 95 fokon toltam kox :D
  • F1re
    #9
    csajokkal jo a szauna :D utana kaphatok (persze nem mind:D)
  • SHADOWEYES7
    #8
    Szeszmester --tudja mert ugye a méregtelneités ,fontos eleme az alkohol imádatnak!!!


    [viccel]
  • Magnumrolcsi
    #7
    Használati útmutató? :)

    Kemény sport
  • MagyaR
    #6
    Köccee. Amúgy nekem az alján van egy kis lyuk. És amíg melegszik, akkor azt addig ott zárjam el?
  • Szeszmester
    #5
    A szaunák tetején ált van egy nyílás, meg ugye egy kis rés az ajtó alatt, ezeken keresztül áramlik menet közben a levegő. A felsőt el lehet zárni. Valszeg azt nyitva felejtetted, oylankor alig lehet befűteni. Amikor fűtöd, annak zárva kell lennie, de amikor bemész, nyisd ki!
    Fűtés közben nem locsolom, amikor bemegyek, akkor öntök rá egy kevés vizet, illóolajjal. Ha már kezd kimenni az olaj, akkor megint öntök rá, kevés vízzel.
    90-100 fokon szoktam 10 perceket küldeni, hasonló hosszú szünetekkel. Ha kezd hűlni és olyanom van, rá lehet küldeni egy kis vizet, a pára megdobja a hőérzetet.
    Jó szórakozást :)
  • akyyy
    #4
    uszódába, huh, menni kéne mégegyszer, akkor esett az a kis hó, és egyátalán nem fáztam kijövetelkor:D
  • gz8
    #3
    Van olyan szauna, amelyeknek a kövét kifejezetten tilos locsolni (a fűtőegységen fel is van tüntetve), de amit lehet, azt is akkor érdemes, amikor már jól felforrósodtak. Azzal, hogy melegítés közben locsolod, csak hátráltatod a fűtési folyamat befejezését. :)

    Most a sok eső miatt amúgy is nagyon magas a levegő páratartalma...
  • SHADOWEYES7
    #2
    a páratartalmat szerintem csak úgy,ha kinyitod az ajtót,máshogy ezt nem lehet,mivel nincs benne ventillátor,vagy ilyesmi!!
    egyébként pont a párás szauna ajó,és utánna a jéghideg víz,na az király!!
  • MagyaR
    #1
    Hella! Ez nem sport, de mégis tán ide illik a legjobban, mert úgy megizzadok utána, mint ha futottam volna nemtom hány kmet!

    Most vettünk otthonra egy kisebb szuanát, és ma vhogy nem sikerült beizzítanom.

    Vagy fél órát hagytam melegedni legmagasabb fokozaton, bementem raktam vizet a kövekre és semmit nem melegedett szinte, azt ha még raktam előbb-utóbb már nagyon nagy lett a páratartalom és szintén nem melegedett be igazán! Nem tudom miért volt.

    Tegnap pedig jól bemelegítettem! Mondjuk akkor amiközben melegedett olykor meglocsoltam a köveket, meg most szntem alapba nagy volt a páratartalom!

    Télleg, hogy lehet csökkenteni a páratartalmat??? Mert mondom ma alapba jó nagy volt, amikor még bese izzítottam!