148
A súlyadót átalakították gépjárműadóvá
  • Jagi
    helyes :)
    engem is érdekelne ez a DAS dolog :)
  • JAG1
    :-D
    Nem vagyok sértődékeny.
    Értem én mit akarsz mondani, de olyan törvény nincs, amibe ne lenne hunyó.
    Ezzel próbálják a "tehetősebb" réteget jobban adóztatni.
  • Jagi
    persze, sok legyet egy csapásra a gondolat alapján, nehéz autó nagy motorral( kamion teher géj.)
    gyorshajtók (nagy motor, hülyegyerek, tisztelet a kivételnek, ha van)
    több pénz 2.0 felett

ezzel csak egy gond van akinek kell a nagy és nehéz autó járni fog vele, mert árút ugye kell szállítani
    a gyorshajtónak nem jön meg az esze, mert többet fizet, sőt nyomja neki mégjobban, mert többet fizet akkor legyen oka rá
    2.0 felett meg vagy eladja vagy ki tudja fizetni csuklóból az ilyet mert a nyakában is kb 15x olyan értékes fux lóg
  • Borg
    Zárójelben. Kötöttem DAS jogvédelmet minap az autóra.
    Idén megcsináltatom márkaszervizes számlára a szilentezést (megint), jövőre pedig ráverem az egészet a városra, ha megint kell. Szivassák azt, akit lehet.
  • Punker
    te írtad a törvényt? a többit nem írom le mert megsértődsz......
  • JAG1
    De ha van új autó pénzed, ami ráadásul a nagyobb kategória (1,6), beérhetnéd egy ezres suzukival is, akkor csengetsz. Jogos. :-)
  • Punker
    hát d epont az a gond baze hogy többet és nem kevesebbet kell fizetni!
  • JAG1
    És az a normális. Aki teljesítményre vágyik, és van rá pénze, az fizessen többet. Akinek elég a gyári, ami nem szennyez annyira, kevesebbet csenget.
  • Jagi
    nah, ezt íram én is szar az út és még fizessünk is hogy tönkre menjen az autó.

Tehát:
    fizetsz az autódért amiért megveszed, ez máshogy nem megy
    fizetsz azért, hogy jogilag is a tied legyen
    aztán vizetsz a benzinért ami azért annyi mert azt mondják,hogy annyi, de kell, mert ha már megvetted, járjál is vele,
    fizetsz azért, mert megmondják neked, hogy semmi baja (ez a műszaki v.)
    fizetsz azért, mert jól működik (károsanyag kib. stb. szal "ződkártya")
    és fizetsz a szerelőnek mert a szar utak miatt gömbtámaszt, lengéscsillapítót felnit, meg a többi futóműalkatrészt cseréled
    + most jön az, hogy találjunk még ki valamit :P

Aki autót vesz tidztában van vele nem idegeskedni kell, hanem elfogadni, hogy ahol lehet lehúznak, mint disznó :S
  • Punker
    nem, vettél 1 új autót ami kevesebbet zabál és kevésbé szennyez, ezért fizetsz! hány V12-est látsz az utakon és hány 1,6-os alap autót?
  • DJ BP
    És sajnos mivel ez egy újabb bevételi forrás lenne az államnak (vizsga, és okmánydíjak), tuti meglépik nálunk is.

Mondjuk ezzel úgy vagyok, hogy a tuning nem létszükséglet :), nem kötelező :)
  • JAG1
    Ki beszél itt súlyról?
    Teljesítmény után fizetsz. Nagy autó, nagy motor, nagy teljesítmény.
    Teljesen jogos. Ha kis atód van, de beleraksz egy V12-est, ami 20 litert zabál, nem kicsit szennyezed a környezetet, de te vagizni akarsz, akkor fizetsz. Ennyi.
  • DJ BP
    jó hát ennyi erővel egy spoiler szett is eddig, mert növelte az autó súlyát :DD
  • Punker
    majd kitalálják hogy tárgyalás nélkül 2 év kőfejtő + kW-onként.....
  • Punker
    ugyanúgy sz@r utakon fogunk járni........
  • Borg
    Amúgy a másik érdekes aspektusa ennek, hogy lényegében mostantól az autó tuning adócsalásnak számít majd, főleg ha nincs lepapírozva, és bejelentve a módosítás :) Lásd egyszerűbb chiptuningok a turbós motorokhoz... kis töltőnyomás emelés a chippel, és máris erősebb az autónk valójában, mint amennyi adót fizetünk.

Innen már csak egy lépés a TÜV-özés, mint tőlünk nyugatabbra, ahol csak egy alkatrészt tuningra cserélszt, akkor azt a TÜV-vel be kell vizsgáltatni, és engedélyeztetni, lepapírozni stb. És sajnos mivel ez egy újabb bevételi forrás lenne az államnak (vizsga, és okmánydíjak), tuti meglépik nálunk is.
  • Borg
    Egy átlagos 70kW-os (pl 1.4-1.6) új autó 21 ezer forintot jelent éves szinten, tehát havi 1750Ft.
    Szerintem sem ez fogja tönkretenni azt, akinek amúgy is volt 2-5 millája egy ilyen autóra, vagy havonta annyi pénze, hogy a 30-60 rugós törlesztőrészletet fizesse éveken át. Persze aki kicentizte, az ígyjár. De meg is érdemli, ha tovább nyújtózkodott mint ameddig a takarója biztonságosan elér. És ilyen mondjuk elég sok van, mióta a 0ft-tól el lehet vinni az óccsó autókat, és csak 1-2 év múlva jönnek rá, hogy nem birják fizetni a nagy havi részletet.

Szal itt nem magával a teljesítményadóval van a gond, csak azzal, hogy ez már sokadik sarcként jön az autósokra.

Bár azt nemtom, hogy pl az útalapból (ami az üzemanyagáron van) most részesednek e majd az önkormányzatok, a városi utakhoz? Mert ugye a súlyadót ez kiváltotta.
  • Jagi
    "hogy idéntől nem a gépjármű súlya alapján vetik ki az adót, hanem a teljesítménye és a kora alapján"
    Tehát a súlyhoz semmi köze. A motor teljesítményéhez és annak idővel majd a csökkenéséhez van köze. a Ft/kW pedig egy nem SI mértékegység amit az adó árának megszabásához használnak és nem kg/m2/ember/csomag/kutya+gyerekülés

Az autóm súlya semmit nem változott a motorját nem cseréltem, mégis "jobban nyomja az utat/pénztárcámat, de semmit nem látok belóle mert több éve ugyanabba a kátyúba hajtunk bele
    Szóval bekaphatják, lol faladó/fizessélakkorvalamiérthogylegyenúja8-asom
  • JAG1
    De itt nem a szegények szívják meg megint, mint minden másba...
    Persze kivétel itt is lehet, mint például a támaindítónál.
  • Borg
    ... 1x az áfával, 1x a regadóval, 1x az átirási és vizsgadíjakkal, 1x az üzemanyagban útalapként, 1x az üzemanyagban áfaként, 1x zöldkártyáért, 1x a kötelező biztosítással, 1x a cascoval, és és és...
    És ha eladod, és nem veszel helyette másikat, akkor bevételnek számít, és még az SZJA-ban is.
  • JAG1
    A Ft/kW, szted miaszar?
  • Borg
    Akkor lenne jogos, ha ezer más helyen már nem húznának le minket.

Akkor azt mondanám, hogy igazságos ez az adó, ahol az autó kora és teljesítménye szerint adózunk. De amíg 15 más címen is levámolnak minket...
  • Punker
    csakhogy itt nem hummer-ekről beszálünk!

elolvastad egyáltalán az elejét? már köze nincs a súlyhoz egyszerűen ha vettél 1 új autót akkor megsarcolnak.....
  • JAG1
    Sztem teljesen jogos.

Akinek futja Hummere, a városba egyedül szaladgálni, az fizessen is...
  • ibrik
    Nem az a felháborító, hogy te csak 1000Ft-al fizetsz többet, hanem az hogy többen vannak olyanok - mint pl. én -, hogy kb. a kétszeresét kell mostantól fizetnem (8800 Ft helyett 17940 Ft). De van egy kollégám, akinek kb 1 éves az autója, és mostantól a háromszorosát kell fizetnie.
  • Borg
    És ez miért volt meglepetés?
    Már vagy egy éve tudjuk, hogy ez jön.
    Én mondjuk csak 1000ft-al fizetek többet, mint eddig...
  • ibrik
    A napokban megkaptam a "polgárjenőhivatal" szerelmeslevelét.
    Gondoltam, a fél éves súlyadó csekk lesz.

Hát nagyot néztem, amikor kinyitottam a borítékot!
    Először is az összeg tűnt fel, hogy nekem kb a kétszerese lett a tavalyinak. Na ekkor kezdtem jobban ráfigyelni a mellékelt tájékoztatóra.

A lényeg, hogy idéntől nem a gépjármű súlya alapján vetik ki az adót, hanem a teljesítménye és a kora alapján.
    Érthetőbben a kiszámított adó így néz ki mifelénk:
    0-3 éves autóig: 300 Ft/kW
    4-7: 260 Ft/kW
    8-11: 200 Ft/kW
    12-15: 160 Ft/kW
    16<: 120 Ft/kW

Vagyis a nagy teljesítményű friss autótulajok sz@pják meg a legjobban...

Ráadásul, mivel esetünkben személyszállító járművekről van szó, ezért semmilyen kedvezmény nem jár, a kiszámított összeget teljes egészében ki kell fizetni...

Hááát... what a f@ck!!!!