148
A súlyadót átalakították gépjárműadóvá
-
Borg #108 Ennyi erővel az NSX-re is kijelenthetetm, hogy úgy ahogy sportkocsi, egyaránt lehet hétköznapi autózásra is használni, mint ahogy a világon nagyon sokan meg is teszik (max nem ilyen útviszonyok mellett mint MO-n). Van csomagtartója is, megy előre meg hátra is, parkolni is lehet vele a supermarket előtt... akkormeg?
De ettől még nem lesz hétköznapi kategóriás autó, vagy egyszerű "használati tárgy". Max annak a szemében, aki saját magát szeretné kimenteni minden adó alól, jó magyar szokás szerint, hogy ugye addig minden rendben van, amig csak a másiknak kell fizetni, de ha már nekem is, akkor totális igazságtalanság... -
Borg #107 Ez viszont nem súlyadó, és az úthoz sincs köze. -
Seten #106
"aránytalan adóztatás"?
Szerinted melyik rongálja jobban az utat, egy motor vagy egy autó?
A súlyadó lényege ez volt!
-
#105 Mer ugye pl. betilthatnák a motorozást úgy cuzámmen és akkor adózni sem kéne, meg motorozni sem! :D Jah és a közúti kerékpározást is betilthatnák végre (én tuti megszavaznám)!!! :DDD -
#104 Maradjunk abban, hogy a motorok esetében csak korrigálták az eddig még inkább aránytalan adóztatást... -
Cvd #103 "Egyrészt, nem használt cikkekről volt szó, új áron kalkuláltuk az adót is. De ez ne zavarjon." - Téged viszont úgy látszik az a tény nem zavar hogy pl. ennél az adónál is figyelembe veszik a jármű életkorát, vagyis mindegy hogy új-e vagy nem, akkor meg nehogy már én legyek a hülye amikor megemlítem hogy nemcsak új autókat adnak el, és nemcsak új autóra fizetünk teljesítményadót.
"Másrészt 100LE egy 1000kg-os autóban, és 110LE egy 200kg-os motorra, szerinted melyik a sporteszköz? És melyiknek felesleges legalább a LE-inek a 4/5-e, a _hétköznapi használathoz_?" - minden egyes motorral kapcsolatos megszólalásodról ordít hogy fogalmad sincs a témáról. Hiába 100 lovas egy motor és csak 200 kiló az szárazsúlya, a kisebb motor miatt kisebb a nyomatéka olyannyira hogy egy 50-60 lovas motor megpakolva (hiába 200 kiló magában, egy utassal megtankolva máris másfélszer, két utassal, csomagokkal meg jó kétszer annyi) szenvedni fog alacsony fordulatszámon, kéyntelen szinte folyamatosan forgatni, ami nem túl egészséges. Ezért van az hogy egy normális túramotor ami aztán végképp nem száguldozásra való, az is 100 ló körül van. Ezzel minden motoros tisztában van, onnan lehet kiszúrni azonnal a hozzá nem értőt hogy ugyanazt szajkózza amit te.
"No akkor most gondolkozz el újra rajta, hogy a CBR600F az hétköznapi használati tárgy, vagy sportmotor." - Ki mire használja. Tény hogy alkalmas sportolásra is, de ki lehet jelenteni hogy az országban senki nem használ ilyen motort használati tárgyként? Bemutatnám jópár élő ellenpéldának.
Egyébként nem az adóval van bajom, kifizetem, nem döglök bele (plusz ezt legalább biztosan a környékemen költik el), hanem azzal hogy igazságosnak akarják beállítani, holott nem az, meg a sok tudatlan még a törvényhozóknál is luxuscikként tünteti fel a motorokat, de megindokolni nem tudják hogy mitől nagyobb luxus ugyanazért a vételárért motorral járni mint autóval.
-
Seten #102
Látom nagy itt a szakértelem. :)
Sporteszköz az amit sportolásra használnak.
A CBR600F pedig hosszabb utakra való (hétköznapi használati tárgyként)nem csak városban ahová, igen elég lenne egy postásmotor is. :)
Azt fogjátok már fel, hogy valami az árától lesz luxuscikk nem a LE-től!
Egy Harley Electra Glide 7 millióba kerül de csak 70 ló van benne.
Akkor a CBR-em luxuscikk mert erősebb de a Harley nem az?! :):)
-
DJ BP #101 Az egy dolog, hogy én szeretem a motoromat de az egy közlekedési eszköz is. Én azzal járok. Ha más kétmillióért egy autót vesz, én pedig motort akkor az enyém "élvezeti cikk"?
Igen, mert vehetnél olcsóbbat kevesebb lóval, de azt ugye már nem élvezed. Erről beszélünk. Ha én vennék 6 milliós autót 200 lóerővel, nem sírnék az adója miatt... -
Borg #100 Ökörség.
Egyrészt, nem használt cikkekről volt szó, új áron kalkuláltuk az adót is. De ez ne zavarjon.
Másrészt 100LE egy 1000kg-os autóban, és 110LE egy 200kg-os motorra, szerinted melyik a sporteszköz? És melyiknek felesleges legalább a LE-inek a 4/5-e, a _hétköznapi használathoz_?
No akkor most gondolkozz el újra rajta, hogy a CBR600F az hétköznapi használati tárgy, vagy sportmotor.
Ha nekem van egy nsx-em 300LE-vel, én sem húzom itt a számat az adója miatt. Mert ha akarom, lehetne olcsóbb fenntartású autóm is (ahogy van is). Ha meg kell a luxuscikk, akkor tejeljen utána.
-
Cvd #99 Esetleg less be a hasznaltauto.hu-ra, add meg szűrési feltételnek a max 2 millát, biztos alig fogsz találatot kapni mert ugye szó szerint ezt állítod.
Egyébként is nagyon logikus hogy aki motorra adja ki a két millát az vagyonosabb mint aki autóra. Nem ugyanannyi a fizetésem, nem ugyanannyi vagyonnal rendelkezem? Csak azt lehet kiolvasni abból amit írtál hogy nem nézed objektíven a témát, nálad a motor nem ugyanolyan közlekedési eszköz mint az autó. Még ha igazad is lenne és a motor luxuscikk a tulajának nem pedig "alapszükséglet", akkor is max hülye a tulaja hogy mégis azt vette meg, de egy fillérrel sem vagyonosabb. Egyébként az is kérdéses hogy hülyébb lenne, elvégre a motort olcsóbb tankolni meg fenntartani. Ja tényleg, te miért jössz azzal hogy minek 100+ ló egy motorra, miközben te magad írtad hogy hozzányúltál az autódhoz pár plusz lóerőért, miközben egyébként is bőven elég volt közútra? Neked lehet, másnak nem, vagy hogy van ez?
Bármennyire lehet ezt kavarni, igazságtalan a rendszer és kész, felesleges azt hazudni hogy jó így. Ha a tulaj anyagi helyzete alapján igazságos rendszert akarnak akkor fizessen a jármű értéke alapján és kész.
-
#98 Pont elég bordatöröttet láttam már. Motorosból arányaiban és nominálisan is több az áldozat. -
Seten #97
Jól van, látom nem érted. Hagyjuk.
-
Borg #96 Igen, ha motort, mint közlekedési eszközt, a 2 millának töredékéért is lehet kapni. Míg autót még 2 milláért is alig. -
Seten #95
Gondolom már próbáltad mindkettőt?! :):)
-
Seten #94
Azért mert te nem érted, attól még nem hülyeség.
Az egy dolog, hogy én szeretem a motoromat de az egy közlekedési eszköz is. Én azzal járok. Ha más kétmillióért egy autót vesz, én pedig motort akkor az enyém "élvezeti cikk"?
-
#93 az biztos, és sajna legtöbbször még donornak se jók...... -
#92 Én a motorozást is az extrém sportok közé sorolnám. Szerintem veszélyesebb, mint az ejtőernyőzés... -
Borg #91 Azt hitted, ha beböffentesz ide egy hülyeséget, akkor majd mindenki hevesen bólogat rá, vagy mi? -
Seten #90
Tanulj már meg szöveget értelmezni! (vagy csak kötekedni jársz ide?)
-
Borg #89 Igy van, számodra nagyon fontos, de amúgy über értelmetlen = élvezeti cikk.
És ez nagyon is jól van így, hogy azzal nem tesz kivételt az állam. Vicces is lenne.
Ha neked élvezeti cikk kell (mert ugye mertcsak), mint a "nagyoknak", akkor fizess is adót utána, mint nagyok. -
Seten #88
Ezért mondtam, hogy a jármű értéke után adóztassanak mert ez lenne a legkorrektebb!
-
Seten #87
Nem vagy az a toleráns tipus. :) Mindenkinek vannak az életében olyan dolgok - neked is - amik számára nagyon fontosak és bármit vagy bármennyit képesek rááldozni. Ezt el kell fogadnunk.
(Ja, és ha infarktust akarsz kapni nézz be egy Ducati-s klubb topicba, ők mennyiért vesznek motorokat) :)
-
DJ BP #86 ja meg ennyi erővel az korrekt volt eddig, hogy egy ilyen motor után 2-3 ezret fizettél, míg ilyen árú autóért 10 ezreket? -
DJ BP #85 már ne haragudj, aki 3,5 misit képes motorra kiadni, azt ne várd, hogy komolyn vegyem ilyen szempontból -
DJ BP #84 de miért nem jó egy 60 lovas motor? Te tudod a legjobban akkor, hogy egy átlagautót reggelire megesz, minek erősebb? Erről beszélek, afölötti erejű motor már csak macsózás...
-
DJ BP #83 akik több száz millós házakban laknak, külön autója van apunak, anyunak, a gyereknek
Hidd el, adóznak 3 autó után -
Seten #82
Ezt így nem lehet elmondani.
Tudod a motorozás olyan mint a szex.
Nem dumálni kell róla hanem csinálni!
-
Seten #81
"sportmotorok számomra élvezeti cikkek"
Számodra lehet. Meg lehet azoknak is akik több száz millós házakban laknak, külön autója van apunak, anyunak, a gyereknek, és szórakozásból vesz egy jetskit vagy egy motort. Vagy kettőt. Őket biztosan nem zavarja a súlyadó.
Nekem viszont ez az egy motorom van (nincs autóm mert nincs szükségem rá), ez a mindenem, nekem ez nem csak egy használati tárgy mint a fogkefém. És én ezzel jutok el A-ból B-be, és nem 200-al.
A fenntartása x összegbe kerül, amit most megfejeltek még egy adaggal, szemét módon. Vagyis megint a kisebb jövedelműeket szivatják meg.
-
DJ BP #80 akkor mondjad, minek 100 ló feletti motor? -
Seten #79
"normális motort, pár LE-vel, ami hétköznapi használatra bőven elég"
Ebből lejön, hogy te még soha nem ültél motoron. :) Ami nem baj csak akkor ne szólj hozzá olyan témához amihez nem értesz.
"vagyonarányos közteherviselés sem valótlan állítás."
Elolvastad a példát amit írtam? Mert szerintem nem érted mit jelent ez a fogalom.
-
DJ BP #78 vagy szted korrekt az, amikor valaki 200-zal szórakozik az úton, ne fizessen többet annál, mint aki egy 1,4-es Astrával el akar jutni A-ból B-be? A sportmotorok számomra élvezeti cikkek, nem szükségletek. -
DJ BP #77 Na ez egy faszság! Pl egy A6-os Audira ami kb 9 millióba kerül, kevesebbet fog fizetni a tulaja mint az akinek egy CBR1000-ese van ami kb 3,5 millió, mert a motor ugye több LE.
De nagyobb tempóra képes... Egy 250 lovas Audis többet fizet majd
Szted kötelező szükséglet egy CBR1000-res? Egy sportmotor, hobbi célra. Adóztassák is, egy ember, aki pénz szűke miatt vesz motort, az beéri 30 lóerővel bőven. Sztem logikus, hogy sport célú járművet jobban húzzák le. -
Borg #76 Akkor tegyük fel a kérdést, hogy minek 110LE, vagy mégtöbb egy motorra?
Igen, persze, ha sportmotor. Erre miért legyen tekintettel az állam? Aki sportkocsit vesz, azt is lehúzzák. Aki sportmotort, azzal meg kivételezzenek? Vegyél normális motort, pár LE-vel, ami hétköznapi használatra bőven elég, és akkor nem is húznak le adóval. Ahogy az autóknál sem.
Szóval attól, hogy te eddig szinte semmit, most meg majd fogsz adózni utána rendesen, nem a törvényhozók elmeroggyantak, és a vagyonarányos közteherviselés sem valótlan állítás.
Max lehetett volna a motorokra egy szorzót bevezetni, mittomén *0.75 pl, mert kisebbek, kevesebbet fogyasztanak-szennyeznek stb. (De még ez sem igazán a nagyköbcentis sportmotorokra igaz.)
Vegyél egy 250 köbcentis 21LE-s motort (15kW), aminél több egy motorba nem kellhet, hacsak nem sport célokra használod, és akkor majd fizetsz 4500Ft-ot egy évre. Az havi 375Ft. Földhözvág? És akkor a motor fenntartása? -
Vlala #75 Az inulatokat tartsuk féken, de igaz, a motorosokkal jól kitoltak. Szerintem is meggondolatlanság autót és mocit egy kategóriába sorolni.
-
Seten #74
Szóval itt több ember szerint ez igazságosabb adózás. :):)
Gondolkozzatok már el!!!!!
Ezt az új rendszert ezzel a dumával próbálták beadni nekünk elmeroggyant,hozzánemértő törvényhozóink:
"Vagyonarányos közteherviselés"
Na ez egy faszság! Pl egy A6-os Audira ami kb 9 millióba kerül, kevesebbet fog fizetni a tulaja mint az akinek egy CBR1000-ese van ami kb 3,5 millió, mert a motor ugye több LE.
Ez szerintetek igazságos? Ha vagyonarányosságról beszélnénk akkor a jármű értékét kellene figyelembe venni nem a teljesítményét!
Én eddig 2400 Ft-ot fizettem egy évre, most 24000-et. Tizszeresét!
De ez még hagyján mert az enyém csak 110 LE, akinek ezres gépe van, az meg fizet 54000-et!
-
DJ BP #73 és szted a villamos nem állt volna meg? Mert ez alapján sokáig álltatok a sinen, volt idő bőven. Életveszélyről szó sem lehetett...
Sárga, ne csodálkozz ha néhányan fékeznek -
Vlala #72 Talán ez lenne a legjobb megoldás, "zöld" autóknak jelentős kedvezmányekkkel, esetleg adómentességgel. -
Borg #71 Majd lesz külön környzetvédelmi adó. -
#70 Látom, sok embert nem hagyott hidegen a téma, pedig először azt hittem, zárolják/törlik a topikot...
Az a baj ezzel az új adózási formával - többek között -, hogy egyáltalán nem ösztönzi az embereket arra, hogy "környezetbarátabb" kocsit üzemeltessenek.
Régebben (kb 1-2 éve), ha valakinek katalizátoros kocsija volt, akkor a legalább súlyadó felét elengedték.
Most meg az a helyzet, hogy ha személyszállító járműved van, akármilyen is a környezetvédelmi besorolása, ha személyszállításra való, akkor eleve nem jár semmilyen kedvezmény. -
#69 hmm érdekes kívülállóként én úgy látom a dolgot, hogy rossz egrészt mert így előnyösebb helyzetbe jutnak az öregebb, lassabb kocsik ami igaz nyilván nem jeletősen de biztathatja az embereket használt régebbi kocsivásárlásra, ezzel csak annyi a baj hogy jobban szennyezik a környezetet.
Persze nem fog mindenki trabantokkal közlekedni a városban, csak akiknek megvan a régi autója és gondolkoztak egy környezetbarátabb neadjisten hibrid kocsi beszerzésén, azok most elbátortalanodhatnak az összegek miatt, illetve a friss jogosítvánnyal rendelkezők is meggondolják, hogy vegyenek-e autót. Nem a legégetőbb probléma az tény, de felmerülhet. Jó oldala pedig talán tényleg az hogy az logikus gondolkodás lenne: akinek telik egy új, nagy teljesítményű kocsira az tudná fizetni a megemelkedett díjat. Nyilván nem örül ennek senki, nem biztos hogy jó megoldás.
A szén-dioxid kibocsátásról pedig csak annyit, hogy igen növények abból állítanak elő szőlőcukrot, ha van napfény, éjjel ugyanúgy oxigént égetnek el mint te és szén-dioxidot termelnek, emellett bizonyos emberek folyamatosan irtják a növényzetet, minden nappal kevesebb szén-dioxidot tudnak megkötni, és mi jóval nagyobb ütemben termeljük a szén-dioxidot mint ők azt feldolgozni tudnák, hiszen éjjel "nem üzemelnek", mi viszont igen. A szén-dioxid ezen kívül fontos szerepet játszik még az üvegházhatás kialakításában, amikor is nem engedi a légkörön átjutott nap energiáját ki, bennt ragad, ezzel folyamatosan melegítve az egész bolygót, ergo elszésőségesednek az élőhelyek, növények kipusztulnak, mert tűrőképességük nem bírja a hőmérsékletet, még kevesebb szén-dioxid kötődik meg. (Megoldás egy ötlet volt, hogy a levegő szén-dioxid tartalmából víz hozzáadásával elvileg lehetne metanol(metil-alkohol)-t előállítani, ami éghető és lehetne üzemanyag ergo egy körfolyamat alakulna ki, azonban nem találták még meg azokat katalizátorokat, körülményeket amelyek mellett ez a reakció gazdaságosan, egyszerűen véghez vihető lenne. Hozzáteszem, hogy magyar ember ötlete.)