37
  • BiroAndras
    #37
    Új állásom lett, ahol pörgősebb a munka, és ezzel egyidőben a nyakamba szakadt 2 garázs projekt is.
  • dez
    #36
    Hát te, hova lettél? Már azt hittem, megpróbálkoztál a tuningal, és valami gikszer történt. :)
  • BiroAndras
    #35
    A 2x50%-ra az a magyarázat, hogy az OS ütemezője próbálja egyenletesen terhelni a két magot. Tehát ugyanaz a szál felváltva mindkét magon fut. Ha ez gondot okoz, akkor meg lehet neki mondani (API hívással, vagy a task manager-ben), hogy az adott process-t csak az adott magra ütemezze.
  • dez
    #34
    "(hacsak nem fizet le a MS minden újságot, és cenzúráztat minden fórumot :P )" --> na jó, tudom, hogy ez nem ilyen egyszerű, és az is lehet, hogy - véletlenül vagy nem véletlenül - nem gondolt erre eddig senki. De vajon számíthatott arra a MS, hogy ez így is marad? Hát nem nagyon.
  • dez
    #33
    Az azért egy kissé feltűnő lenne, ha egy egyszálú játék mindkét magot alaposan terhelné (FK szerint), miközben semmivel sem fut gyorsabban, nem gondolod? Már rég botrány lenne belőle (hacsak nem fizet le a MS minden újságot, és cenzúráztat minden fórumot :P ).
    Szerintem Arty arra gondolt, hogy a kimondottan több szálon dolgozó programok nem tudják mindkét magot 100%-ra terhelni, így nem 2x-es lesz a gyorsulás, csak ilyen 50-60-70%. De ez alkalmazás-függő. Van, ahol sikerül a 2x100%, és van, ahol nem. Lásd lassú lemezműveletek, stb.
  • Sanyix
    #32
    Az pl teljesen valószínű. Tőlik kitelik.
    Más magyarázat nincs a sírásra hogy alig használja pár játék a 2 magot, na meg arra, hogy a programozók is nyivákolnak hogy nehéz 2 magra írni játékot. Ha az lenne amit pl a feladatkezelő ír, akkor ezek a dolgok nem igazak?
  • dez
    #31
    Úgy érted, pl. a MS csal a Feladatkezelőben?
  • Sanyix
    #30
    És a programokba amelyek ezt kijelzik nem lehet egy olyat írni hogy pölö println("2x"+getprocusage(cpu1)/2+getprocusage(cpu2)); (mielőtt ebbe is belekötnél, ez csak egy szemléltetés) ? Vagy kiolvasod a kernelből? :)
  • dez
    #29
    LOL, nem értesz egyet a tényekkel? De inkább úgy látom, meg sem értetted, csak a negyedét. Éppenhogy a GPU-t kezdik másra is használni, így oda főleg kell a kétirányú, nagy sávszél. Egyátalán nem lett volna ésszerűbb ami írsz, és felhasználóbarát is csak rövid távon, mert a fejlődésnek annyi lett volna.
    Tényleg ennyire képtelenek vagyok több szempontból szemlélni a dolgokat? 1 szempontot kiemeltek - és persze a legegyszeűbbet -, és azt teszitek meg egyedüli oknak.
    Na mindegy, a kutya ugat, a karaván meg halad.
  • gforce9
    #28
    Olvastam a linken amit írtál, ennek ellenére nem értek veled egyet. A PCI-E tudása nem más egyelőre, mint jól hangzó reklámszöveg, ugyanis míg az agp-s konfigokba lesz kártya addig egyszerűen képtelenség hogy elszakadjanak a jelenlegi felépítésektől. Talán ésszerűbb lett volna, és felhasználóbarátabb, ha nem az AGP-t, hanem az egyik PCI slotot cserélik le a lapokon PCI-E re. Hiszen főként !nem a 3d miatt! kell nagy buszsebbesség ill 2irányú gyors kapcsolat... jah csak akkor nem kellene a szerencsétlen usernek feleslegesen új videokártya?... az úgy nem jó...nem keresne a nagy büdös semmin a vga gyártó. De végülis mind1, te úgy látod én meg így.
  • dez
    #27
    Ami a következő Inteles foglalatváltást illeti, az azért szükséges, mert a 4-magosok számára már kevés volt a meglévő FSB sávszéle, ezt jól mutatták a memória-igényes feladatok tesztjei a jelenlegi 4-magossal.
  • dez
    #26
    Most ne haragudj, de nem tudsz, vagy nem akarsz klikkelni egyet, a megadott linkre? Ott elolvashatnád bővebben, amit ide is leírtam, hogy már ma is ki vannak használva a lehetőségek, és egyre jobban ki lesznek. Te és itt sokan csak játékokban gondolkodtok, de más is van a világon. De amúgy játékokban is ki lesz használva, néhány játékban már ma is.
  • AgentKis
    #25
    Szerintem csak arra lesz jó a foglalatváltás, hogy brutálisabb hűtőt lehessen szerelni a procikra, amik immár nem 100-140 wattosak, hanem mondjuk 210-340 wattosak lehetnek, nagyban járulva hozzá az elektromos lakásfűtés örömeihez és költségeihez.
  • gforce9
    #24
    Most ne haragudj, de nem tudod vagy nem akarod elolvasni amit írok? Én is azt írtam, hogy lehetőség van benne. De mi a fenét kezdesz egy ki nem használt lehetőséggel? AZt a fene nagy lehetőségeknek örülni lehet maximum míg nem jön ki az első olyan kártya, szoftver is ami ténylegesen él is vele. Addig csak pénzlehúzás, semmi más. Nem csak PCI-E vonalon.. említhetjük a folytonos processzorfoglalat váltásokat. Nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy ez az új foglalat valóban szükséges e az új 4magosok számára. Ha a core2-eseknek megfelelt az 775... pedig a p4-c2 között van egy hatalmas ugrás, és nézd már..foglalatváltás nélkül is meg lehetett oldani... Nem mondom hogy az új foglalatnak nem lesz értelme, mert ez még csak a jövő, ez ki fog derülni, de általánosságban csak pénzlehúzás. Legyen most ezúttal neked igazad és az 1366-al jöjjön el egy újabb nagy lépcső a processzoroknál. Én is ezt szeretném, de attól még nem lesz igazad abban, hogy szükséges a váltás akkor is ha nincs mögötte tényleges változás.
  • dez
    #23
    Mi van? A programok nem maguk jelentik, mennyit használnak, hanem a rendszer méri. :D
  • dez
    #22
    Milyen programok ezek? Nem pl. tömörítők, amiket erősen korlátoz a vinyó?
  • Sanyix
    #21
    És az is meglepő hogy azok a programok amelyek ezt a a 2x akármennyi %-ot írnak, nagyrészt baromságokat írnak, kamuznak... merthogy általában a 2x50% az 1x 100%-ot és 1x 0, vagy pár %-ot szokott jelenteni valójában, csakhát el kell hitetni a júzerrel, hogy a 2 magos prociját kihasználja minden, de sajnos ez általában nem így van.
    Hallottam én ilyet több ismerőstől is, azt hitték hogy az 5 éves játék kihasználja a 2 magos procijukat, pedig nem. Hogy is tenné, amikor akkor 2 magos proci még csak álom volt.
  • arty
    #20
    no para, ez csak 4 magosokat érinti ... :) az viszont minket szvsz otthonra nem nagyon érint, jó ha 2 éven belül a 2. mag ki lesz használva RENDESEN ... (mert meglepő, mennyi minden megy 2x50%-2x65% cpu terheléssel már most :O )
  • Keldor
    #19
    Arról nem is beszélve, hogy minden mai tápon (kivéve Codegen ami egy szar) már alapból van SATA csati. Az alaplapokhoz is szoktak adni átalakítót.
  • dez
    #18
    AMD-nél a K8 (Athlon64, stb.) óta nem a chipsetben van a memória-vezérlő, hanem a prociba integrálva. Ennek előnye az alacsonyabb memóriahozzáférési késleltetés (nem egy másik chipen keresztül éri el a proci a memóriát), továbbá nem egy csatornán zajlik a memóriahozzáférés és a rendszer/perifériák felé/felől érkező adatáramlás, sávszélességet elvéve egymástól.
  • dez
    #17
    Nem szeretném itt újra leírni, amit erről egy másik topikban írtam (nem csak elméleti lehetőségek vannak), megtennéd, hogy átnézel oda?

  • Tetsuo
    #16
    dez, miaza integrált memovezérlő? én lemaradtam az FSBnél..
  • gforce9
    #15
    A folyamatos szabványváltásokhoz képest a mostani fejlődés nagyon lassú... szinte semmi. És pl. a videokártya pont az ahol már a 3. szabványt hozzák be.. csak azt nem értem minek... mikor egy PCI 2.0 ból is csak annyit használ a videokártya mint egy AGP-s ből. Lehet persze mondani, hogy a lehetőség ott van benne.. lehet mondani, csak valamiért mégsem használják ki aztokat a hatalmas lehetőségeket a gyártók.. ergó az esetek nagy részében olyan dolgot fizettetnek ki velünk aminek gyakorlati haszna semmi sincs. Bőven ráérnénk váltani akkor PCI-E re mikor kijönne egy olyan kártya meg 2-3 szoftver ami igényli is, mert így aztán mocskosul örülhetek, hogy jajj mekkora sávszélesség van a PCI-E buszon...de minek.
  • totya4
    #14
    "MINEK KELL PÉLDÁUL AZ S-ATA VINYÓKNAK MÁS TÁPCSATLAKOZÓ??????"

    "hot-plug" -ra csak a saját tápcsatlakozójával képes.

    Megoldás:eleve olyan sata vinyót veszel ami mindkét tápkábel típust fogadja, vagy veszel egy sima átalakítót :)
  • dez
    #13
    Ez nagyon egyoldalú és beszűkült látásmód. Persze, hogy a pénz is nagyon fontos, abból élnek a cégek, a sok-sok alkalmazottal, abból fizetik a fejlesztéseket, és a bankkölcsönöket. :) De azért lássuk be, most sokkal dinamikusabb a fejlődés, mint korábban, és ez azért nem olyan rossz. Lassabb fejlődés esetén már rég ráúntunk volna az egész számtechre.
  • dez
    #12
    "valamint újradolgozott FSB-rendszerrel"

    Hmm, na ez nagyon érdekes. Józan paraszti ésszel itt már az AMD-hez hasonlóan integrált memóriavezérlőnek kellene lennie. Tehát mégsem, az Intel tovább hülyéskedik az FSB-vel?
  • dez
    #11
    Biztos lehetsz benne, hogy az 1 mag 1 HT módon megy majd, mert ezek a magok még ugyanúgy elkülönültek lesznek, mint most (csak L2/L3/mem-en keresztül kommunikálók). Miközben ahhoz, amit írsz, sokkal összedolgozottabb magok kellenek, különben reménytelenül nem-hatékony lenne a dolog.
  • Sanyix
    #10
    Hát persze hogy kell minden évben egy új fogalat, hogy le kelljen cserélni memóriát alaplapot is, nehogy bővíteni lehessen ám, áá nem a pc nem arra való...
    Lassan már egyáltalán nem lehet bővíteni a pc-t, lassan a csatolóknak csak annyi értelme lesz, hogy 1x-re vehetsz egy gépet, amit tetszőleges alkatrészekből rax össze, de 2 év múlva úgysem lehet bővíteni, mert új foglalat, új gép stb...
  • Wittgen
    #9
    nekem pl amd-m van, de ha szorul a hurok max belenyomok a 939-es foglalatba egy x2-t, az agp-be pedig egy 1950pro-t

    Egyébként mindent a pénz mozgat a világon. Ha nem is látszik, de a dolgok legmélyén ez húzódik meg.

    Úgyhogy bekaphatja minden nagy gyártó, mert nem veszek évente új konfigot
  • tmisi
    #8
    Én még megvok a jó öreg S478-cal egy ideig. Szerencsére az LGA marad egy jó ideig. A következő prockó már nekem is új alaplap.
  • juzosch
    #7
    Én még soha nem tudtam új procit venni új alaplap nélkül. Eddig talán ez még nem volt baj?
  • tmisi
    #6
    ja a régi tápom csatijait elég nehéz volt kicibálni, főleg a DVD meghajtóból, de a chifinek már két kis "füle", amivel könnyebb
  • BStage
    #5
    "MINEK KELL PÉLDÁUL AZ S-ATA VINYÓKNAK MÁS TÁPCSATLAKOZÓ??????"

    az éppen tipikusan filléres dolog, párszáz forintért van átalakitó molex csatiról. Én speciel jobban szeretem a sata tápcsatit, mert könnyen kijön, szemben a molex-el, amit gagyibb megvalósitás esetén laposfogóval kell kierőszakolni és az ember attól fél, hogy esetleg jön vele a fél vinyóelektronika...
  • sgbo
    #4
    nyilván a pénz az oka. Amúgy nem kell mindíg új procit venni, így jópár váltást meg lehet úszni (egy síma kb 3Ghz-es ma is elég esetek túlnyomó többségében).

    Amúgy pl WD vinyóknak van régifajta meg SATA-s tápcsatijuk is egyszerre.
  • T0nk
    #3
    A 4 maghoz 2 HT-nek viszont lehet hogy poén lenne. Kérdés hogy fogják megvalósítani.

    Ugye a HT a processzor kihasználatlan részeinek hasznosításán dolgozik. Kettő vagy több magban sokkal nagyobb eséllyel lehet találni kihasználatlan részeket, amiket logikai processzorrá összefogva sokkal jobb hatásfokkal működhet a HT.

    Feltéve ha így akarják megvalósítani, nem pedig úgy ahogy a Netburst architektúrában már megszokhattuk, azaz egy mag egy HT.
  • tz19
    #2
    4 maghoz HT, na annak aztán biztosan semmi értelme!

    szombi! szerintem pedig csak a pénz van a dologban
  • szombi
    #1
    Nem hiszem el mi a francnak mindig új foglalat, a 775-tel is meggyűlt a bajom,
    mert ha jáccani akarok, akkor az egész gépet megint cserélhetem le:
    LGA775 proci és lap, DDR2, PCI-E, az enyémmel mind inkompatíbilis szabványok...
    MINEK KELL PÉLDÁUL AZ S-ATA VINYÓKNAK MÁS TÁPCSATLAKOZÓ??????

    Szerintem több van a dologban mint a pénz.
    Egyszerűen jól meg akarják szivatni a felhasználókat, hogy megundorodjanak a számítógépektől.