718
eternal.jpg
  • dronkZero
    Nem, te nem érted az olyan baszottul bonyolult nyelvi/irodalmi szerkezeteket, hogy metafora meg megszemélyesítés. Nem a wowosokról, hanem a WoWról magáról, a játékról beszéltem.

Vannak 30-40 éves játékok is, azok az "öregek". A WoW 6 éves, tehát még tini.

Vannak "sovány" játékok, amikkel a kutya nem játszik, meg a dagadtak, mint a CoD vagy a WoW. Azé' dagadt, mert "felfalt" sok embert.

Továbbiakban igyekszem majd fingós-szarós dolgokkal viccelődni, azt biztosan értitek.
  • XenHai
    Az alap wow ez volt meg bc is de most már annyira le van butítva a game ,hogy pont ezek az emberek mennek el és egyre több a 10-14 éves
  • dronkZero
    Ha te mondjuk kurvára sikeres leszel az életben, és egymagad tízszer többet keresel, mint a szüleid, akkor onnantól te leszel az ő apjuk? Vagy mi a faszom?

Igen, a WoW a világ legnépszerűbb, legnagyobb, legemlegetettebb, legmeghatározóbb MMOja, de nem "minden MMOk atyja". Ennyi volt a bajom, nem több, pattanjatok már le a témáról!
  • XenHai
    Ez igaz de előbb utóbb el fogy a szufla !Egyébként készül már az új mmo lyuk!
  • lammaer
    "A WoW népszerű ("dagadt"), és 6 éves (mondjuk 6x3=18, "tini")."

Túl sok sztereotípiát szedsz :)
    Hát, nekem két kollégám volt nagy WoWos, mindkettő 20-as évei felé járó, abszolút nem betokosodott csajozós/bulizós gyerek.

FYI: 1 percet se játszottam Wowwal, mikor megjelent én már rühelltem a kardos/varázslós játékokat, inkább a scifi/tankok ami érdekel. Amit tudok a WoWról, azt tőlük tudom :)
  • Fenrir
    Az új kiegészítő ad majd egy végső löketet a wow-nak, de lassan vége lesz neki. Szerintem már a blizzard is inkább csinálna mást, de sajnos a pénz nagy úr, főleg ha zsákszámra pakolják.
  • XenHai
    Mint volt wow-os a game jóra sikeredett !Azonban az egyre újabb kiegekkel romlik a játék élvezhetősége ! Ez tapasztalat és a veterán játékosok egyre fogynak a legtöbb már csak a társaságért játszik de már a töke ki volt a gammel én is így voltam bő 3 hónapig!
  • Fenrir
    Pedig akárhogyan is kapálódzol ellene a WoW az ami igazán sikeres lett és maradandót alkotott, nem véletlen, hogy minden megjelenő új mmo-ban az új wow-verőt látják.

Ha egyszer sikerül megtörnie a wow hegemóniáját valakinek akkor azzal új történelmet ír. Eddig még mindenki belebukott.
  • dronkZero
    Igen, jellemzően az összes játékot e célból csinálják... :P
  • dronkZero
    Ja, ez mind rendben van.
    De az "MMOk atyja" mondjuk az UO, az első MUD lehet. Vagy akár a postán levelezős szerepjátékok...
    A WoW népszerű ("dagadt"), és 6 éves (mondjuk 6x3=18, "tini").

Nem a WoWval van bajom (kurvára nem mozgat), csak azé' ne kezdjünk má' új időszámítást miatta!
  • XenHai
    Legalább lett 1 kis élet itt!
  • lammaer
    Nyugi van má', ott volt a szmájli.

Tényleg csak azért kevertem ide az ultimate MMO-t :) (megint van szmájli!) mert senki sem tagadhatja, hogy sikeres, pedig jó ideig a PvE volt a fő profilja.

Többet nem említem meg, becsszó :)
  • [NST]Cifu
    Titkos ajtók és csapdák már az Ultima Online-ban is voltak. :D

Ezzel együtt igen, számtalan igen jó dolog volt/van/lesz más MMO-kban, amit a WoW nem vett át, és nagyon hiányzik (komoly customizáció úgy karakter, mint felszerelések szintjén, komolyan kidolgozott, értelmes crafting rendszer, saját vagy legalább guild szintű épületek, stb.)

Persze ezek jó része várhatóan nem jelenik meg a DMO-ban sem, legalábbis a videók alapján én nem számítok rájuk.

Szerk.: Hozzáteszem, a játékból effektíve még alig láttunk valamit...
  • Fenrir
    Pedig az AoC-ban nagy potenciál volt, ha megcsináltak volna mindent rendesen amit megígértek akkor most nem tartanának ott ahol most tartanak.
  • MarkBlade
    A WOW nagy előnye hogy folyamatos figyelem alatt van.Vannak háttérmunkások és folyamatosan fejlesztik. P
    l a Conan nagyon jó hangulatos játék talán jobb is lenne mint a Wow ha többet foglalkoznának a bug halmaz kijavításával. Még most is hogy kijött a kieg és már nem fiatal progi még most is Béta. Olyan bugok vannak amik a kezdetektől benne vannak.És ez megőli a játékot.
  • XenHai
    A wowo ot a bc óta a faszlámáknak fejlesztik , hogy mimnél többet tejeljen!
  • Fenrir
    Pedig a DDO-ban vannak baromira jó gondolatok, pl a labirintusokban halálos csapdák vannak amibe bele lehet halni, vannak titkos ajtók amit nehéz felfedezni, de mögötte vagy sok kincs van vagy egy opcionális boss.

Ezek bőven belefértek volna mondjuk a Karazhan-ba, ott megvolt rá a lehetőség.
  • [NST]Cifu
    Noha a Blizzard semmi rendkívülit nem hozott be a WoW-al, ez nem vitás, de amit középszerűségben összehoztak, azt nagyon jól összehozták. Azt pedig így nehéz elvitatni tőle, hogy a legnépszerűbb klasszikus MMORPG. Hiába jöttek ki sokkal művésziesebb hátterű játékok, mint a Lords of the Rings Online, Warhammer Online vagy a Dungeons & Dragons Online, hiába vannak sokkal szebb MMO-k, mint az Age of Conan, és így tovább, egyszerűen senki sem tud a nyomába érni.

Ettől függetlenül jó lenne már egy tényleg minőségi MMO...
  • [NST]Cifu
    Már egy ideje PvP-vel is lehet fejlődni a WoW-ban, nem feltétlen high-end content.

Én azt remélem, hogy a PvP mellett erős PvE content is lesz, mert ha valamiért gyilok lesz a PvP (unbalanced szerverek, vagy hasonló problémák miatt), akkor azért nem árt ha le tudja magát foglalni magát az ember benne.
  • [NST]Cifu
    Én két hónapig grindeltem a Jetit SWG-ben, de sehova se jutottam vele, az elvetemültek is úgy grindelték, hogy beálltak egy spawnpointra 10-en, és nyomták az AoE sebzést. A halott wookie-k meg szőnyegként terültek el... :D

Ez már beteg kategória, nagyon-nagyon remélem, hogy a fejlődés nem grindeléssel lesz megoldva, mert az gyilkos lenne. Viszont a Skill alapú fejlődést átvehetnék az Pre-CU/Pre-NG SWG-ből, azt el tudnám viselni. :D
  • dronkZero
    Minden MMO-k atyja, peeersze. A legdagadtabb tini az MMOk közt, esetleg. :P

Egyáltalán, a karakterfejlesztéses szerepjátékot is a WoW találta ki, nem? Sőt, a Blizzard ajándékozta meg az emberiséget a játék fogalmával, ugye?

:D
  • lammaer
    Csak azért hoztam fel minden MMOk atyját :) mert nem biztos hogy egy MMO sikere a PvP contenten múlik.
  • XenHai
    Mára már is-is a dolog de eléggé el kurták mostanában ....
  • lammaer
    Hát ööö.... az elején sztem jól megélhet a PvEből, a PvP meg majd high level content, addig kiderül tényleg annyira human beállítottságú a playerbase.

A Wow is alapvetően PvE nem? Nem játszottam, csak WoWos haverjaim voltak, dea PvP elég high level contentnek tűnt ahogy mesélték...
  • Fenrir
    Az SWG kezdetekor a jedi kérdést pl úgy oldották meg a fejlesztők, hogy a kasztod mellé egy küldetés után erőérzékeny lehettél amit utána egy jedi faluban, különböző fázisok között tudtad fejleszteni. Amikor elértél egy bizonyos szintet ebben akkor megint jött egy baromi hosszú küldetéslánc aminek a végén padawan lehettél. Innen meg pár hónapnyi grind/farmolás volt a full template jedi. Mivel a jedifalu fázisváltásai időhöz voltak kötve (azt hiszem, hogy hetente változtak) és minden fázisban csak meghatározott xp-t gyűjthettél ezért ha 0 erőérzékenyről padawan akartál lenni az minimum 2-3 hónap volt (casual játékosnak).

Szóval meg lehetne csinálni az SM-mé válást, csak elég jól ki kéne dolgozni.
  • [NST]Cifu
    Ha a játék készítői se tudják, akkor kb. most lehet elfeledkezni a játékról, mert ez egy elég sarkalatos pontja az egésznek. :)
  • [NST]Cifu
    Mit lehet tenni ez ellen? Mondjuk fejezd be az ellenpropagandát!

Pedig még csak most melegedek bele. (Mondtam már, hogy a legtöbb RPG-ben (a papír alapú AD&D-től a WoW-ig) Pap karakterem volt? Meggyőzök én mindenkit mindenről. :D) ^^

Vagy csak szimplán a sötét oldal erősebb... :P (Tudom, ez nem megoldás)

Ez is egy lehetőség, vagyis hogy a kevesebb játékosnál valahogy kiellensúlyozzák a dolgot, például több életerővel bírnak (WoW-ban is volt erre példa - Wintergrapsban találkoztunk olyan Druiddal, amelynek több százezer hp-ja volt emiatt - vagyis kb. megölhetettlen volt, mint egy Bossfight. :D).

Persze elég illúzióromboló lenne.

Ha mondjuk az ember végtelenedik szinten válhat csak szpészmarínná, az már be is lövi az SM-ek erejét "reálisra". Mondjuk olyan fejlődési fákkal, hogy paraszt-guard-sm, paraszt-techpriest-techmarine, paraszt-psyker-librarian, ork-nob-warboss/kommando stb.

Ez viszont azért lesz probléma, mert csak az űberkockák számára lesz elérhető az SM... Valahogy sose kedveltem azt, amikor a 7/24-ben játszó emberek félistent játszhatnak csak azért, mert kigrindelik a szükséges dolgot (SWG-ben a korai idők Jediei esete).

Meg lehet ezt dizájnolni faszára, kérdés, hogy sikerül-e nekik?

Pont ez a kérdés, hogy egyáltalán meg lehet-e csinálni normálisan... Mert efelől vannak nekem kétségeim. :)

Bár én olyan megoldást tudnék elképzelni, ahogy az asztali/táblás játéknál van. Egy SM pontértéke 20-30x-sa egy átlag IG vagy SO karakternek...
  • lammaer
    Sztem tul korai meg ezen agyalni, lehet meg a game designerek se tudjak :)
  • dronkZero
    Ja, persze, ezek is kompromisszumos megoldások, IGből soha nem lehetne SM, meg lehetséges, hogy megölné a játékot, ha fél évet bele kéne ölni, mire elkezdhet az ember PvPzni, de valahogy össze kell kalapálni. Ez a világ meg a táblás játék azért alapvetően nem egyénekről szól, hullanak a katonák, mint a legyek...
  • dronkZero
    Mit lehet tenni ez ellen? Mondjuk fejezd be az ellenpropagandát! :D :P

Ha pl csak klán(chapter) PvP van, és van maximális klánlétszám, akkor az egy megoldás lehet. Mondjuk ez kvázi az 1. pontod.

De azt is elképzelhetőnek tartom, hogy mondjuk baromi erősek a nidák, és a játékosok 80-90%-át leköti az ellenük folyó harc meg az egyéb küldetések, és PvPre csak a "felső" 10-20% lesz alkalmas.

Vagy csak szimplán a sötét oldal erősebb... :P (Tudom, ez nem megoldás)

Ha mondjuk az ember végtelenedik szinten válhat csak szpészmarínná, az már be is lövi az SM-ek erejét "reálisra". Mondjuk olyan fejlődési fákkal, hogy paraszt-guard-sm, paraszt-techpriest-techmarine, paraszt-psyker-librarian, ork-nob-warboss/kommando stb.

Meg lehet ezt dizájnolni faszára, kérdés, hogy sikerül-e nekik?
  • [NST]Cifu
    Arra amúgy kíváncsi leszek, hogy akarják megoldani a játékegyensúlyt.

1.: A játékosok kb. 80-90%-a Space Marine akar majd lenni.
    2.: A "gonosz" oldal emiatt állandó játékoshiánnyal fog küzdeni.

Mit lehet tenni ez ellen?

1.: Forced balance, vagyis egy "csatatéren" (hogy szerver szinten vagy instancolva lesz megoldva még nem tudjuk) a két oldal azonos számban vehet részt. A probléma, hogy akkor a játékba nem került Space Marine (ill. "jó oldal") játékosai malmozni fognak.
    2.: NPC-kkel egészítik ki a gyengébbik oldalt. Ez megint problémás, mert akármilyen jó az NPC, ha a másik oldal koncentrált, jól szervezett, akkor kb. esélytelen lesz a dolog.

Világbéli problémák:

A Space Marine-ok ugyebár egymaguk akár több tucat vagy több száz "hagyományos" katonával (Ork, Imp. Guard, Chaos Cultist, stb.) ér fel. Ha létszám alapján fog menni a dolog, akkor ezt valahogy súlyozni kell, vagy nem fog a különbség szignifikáns lenni.

Utóbbitól félek nagyon, mert a világ esszenciája vészne el általa...
  • Jockey
    jaja, orommel fogom szettrancsizrozni a nyomi gardistak nyakan levo pattanast...:p
  • Tababo
    WAAAAAGGHHHHHH...ti öntelt marakodó kutyák, minket csak a háború és a harc tüze éltet.

hehehehe...zöld skacok előre.
  • lammaer
    Bizony bizony, csak a mezei kultista őszinte. A kicsit intelligensebb káosz hívők már konspirálnak legalább annyira mint a birodalom.
  • sanyiiiii
    Egy céljuk van a necronoknak :)
  • MaRee
    Vagy ha igen, azok is változhatnak
  • [NST]Cifu
    Hmm... ezzel vitatkoznék, a Változások Ura például aligha közli előre a szándékait.
  • dronkZero
    A Káosz őszinte. Ha a halálodat akarja, akkor azt tudni fogod. De az Exterminatusról csak akkor értesülsz, ha már potyognak a bombák...
  • MaRee
    Na igen, bár ez ugye nézőpont kérdése, kinek mi a gonosz :)
    Ha az Impérium nem áldozná fel a napi nem tudom mennyi psykert, akkor nem lenne Astronomican, a birodalomnak pedig annyi lenne egyik napról a másikra, plusz még a pszi használókat ugye könnyen megszállhatják démonok, így akár úgy is lehet nézni hogy elejét veszik a rossznak, de persze mindenbe mindent bele lehet magyarázni.
    A káosz ugye szórakozásból gyilkol, a dark eldák is, az orkoknak meg semmi más célja az életben ugyebár :D Necronokat meg nidákat pedig teljesen más célok vezérlik, már amennyiben a necronoknak vannak egyátalán céljaik.
  • [NST]Cifu
    A Káosz nem öl érdekből, főleg milliárdokat.

Tényleg nem öl érdekből. Szórakozásból teszi. :D

Szerk.: BTW ne változtassuk meg a topic címét Dark Millenium Online-á (én úgy kerestem, és elsőre majdnem nyitottam egy új topicot neki)?