13
  • NEXUS6
    #13
    Na ja. Ha meg tonnára nézzük persze hogy jobb, pláne hogy az STS olyan hatalmas modult tud felvinni az ISS-re, amit x darab r-7 rakéta kilövéssel sem lehetne megoldani.

    Viszont 1 STS emberes mission, megfelel, monnyuk 2-3 Szojúz repülésnek. Emellet meg ua pénzből, meg még vagy 10 normál méretű műholdat is pályára lehet állítani.

    Mikor fog az STS 10-15 műholdat elvinni a rakterében?
    Talán ha 2-t!
  • juzosch
    #12
    Még mindig 15000$/kg-os nagyságrendű. És szeretnék 1000-es nagyságrendbe leszorítani, szóval drága és kész.
  • fonak
    #11
    "Nem veletlen hogy az orosz nuklearis raketak a mai napig ugyanezen rendszerre epulnek. Alapvetoen egy progress egy sojuz es egy orosz ballisztikus raketa kozott csak a felso hasznos teherben es a legfelso fokozat leteben van kulonbseg."

    A legelső szovjet ICBM-en alapul a szojuz hordozórakéta, de ballisztikus rakétaként már rég nem használják, nem túl praktikus erre a célra (túl nagy, az indítás előkészítése több óra stb.)

    "akar egy sojuz is indithato a teherautorol felallo, inditaskor eldolo egykaros allvanyrol"

    Nézd meg a cikk második képét, és utána gondolkozz el rajta, hogy mekkora baromságokat hordasz össze... LOL
  • willigair
    #10
    Az európai rakéták is jók és kereskedelmileg is eléggé megéri használni őket...
    De ahogy a cikkből kivettem a 3 tonnás kapacitás és a 97%-os megbízhatóság miatt gyakorlatilag növelték a kínálatot. Pl: ha éppen egy 2,5 tonnás cuccot lőnének fel akkor eddig max kivettek pár alkatrészt meg műszert hogy elérjék a 2 tonnát :P Viszont az ESA baromi nagy részt birtokol a különböző kereskedelmi műholdak fellövéséből. Mert azért ki ne kötne szívesebben üzletet az EU-val mint az oroszokkal. Főleg hogy ahogy tudom eléggé erőltetik hogy európai cégek az ESA-t részesítsék előnyben :)
  • Sanyix
    #9
    Nem marad semmilyen hulladék utána. 1.,2. fokozat leesik a földbre, mostmár így akár a óceánba, 3 fokozat sem állítja pályára az űrhajót csak majdnem, így a 3 fokozat is fél kör után belép a légkörbe, az orbiter nem, mert a saját hajtóművét használva megemeli a pályáját, ezzel dokkolnak az iss-re, majd a küldetés végén leválnak, fékeznek egyet, légkörbe lépés előtt szétválik a szervízmodul, és az utaskabin, és együtt belépnek a légkörbe, azzal a különbséggel, hogy az utaskabin nem ég el :)
  • kvp
    #8
    "Kifejezetten olcsó a rendelkezésre álló egyéb eszközökhöz képest."

    Nem veletlen hogy az orosz nuklearis raketak a mai napig ugyanezen rendszerre epulnek. Alapvetoen egy progress egy sojuz es egy orosz ballisztikus raketa kozott csak a felso hasznos teherben es a legfelso fokozat leteben van kulonbseg. (akar egy sojuz is indithato a teherautorol felallo, inditaskor eldolo egykaros allvanyrol)

    "de addigis inkább ezek menjenek, mint a megbízhatatlan amcsi cuccok... (az európaiakrol nemtok nyilatkozni)"

    Az europaiak nem rosszak, csak tul gyakran modositjak oket, ezert nem tudnak kiforrni, es pl. az ariane-5 eseteben tullotek a celon. A letobb muholdhoz egy ariane-5 tul nagy. Ez igaz az uj ketfedelu airbus esetben is.

    Szvsz a legolcsobb meg mindig a magaslegkori repulorol inditott raketa lenne, igy ki lehetne hasznalni a legkor felhajtoerejet es inditas utan az also ket fokozat egyben le tudna szallni.

    Ha nem kell palyara allni csak elhagyni a Fold gravitaciojat, akkor pedig a legjobb a ballonos inditas. A holdra is el lehetne jutni ha a lagrange pontot celoznak meg. Odaig gyorsitva, onnantol fekezve. A jarmu a Fold-Hold egyenes menten haladhatna, kihagyva a ket egitest megkeruleset es az ehhez szukseges gyorsitast es lassitast. Az eljaras hatranya hogy ez a palya telibe kapja a van allen oveket.
  • Sanyix
    #7
    Egy szojuz fregat üzemanyaggal együtt, emberek nélkül 7 tonna és ez szokta az űrhajósokat felvinni az iss-re. A hasznos teher lehet 2-3 tonnan, szal az az 1 sts startból 10-20 az jóval kevesebb...
  • LADA Kalina
    #6
    azért szerintem szükség van újításra, mert ha minden igaz egyre többször lesznek rakéták fellőve, és bizony ezek, relatíve környezetszennyező, sokat fogyasztó rakéták, ráadásul a 3/4 fokozat után elég sok hulladék marad az űrben, amit szintén el kell takarítani egy idő után, szóval fejlesztésre szükség van, de addigis inkább ezek menjenek, mint a megbízhatatlan amcsi cuccok... (az európaiakrol nemtok nyilatkozni)
  • NEXUS6
    #5
    Ha egy start 50 milkó, akkor egyetlen STS startból kb 10-20 szojúzt/progreszt stb-t lehetne indítani (gondolom az űrhajó/űreszköz ára nincs benne ebben)!
  • Thrawn
    #4
    Kifejezetten olcsó a rendelkezésre álló egyéb eszközökhöz képest.
  • juzosch
    #3
    csak drága
  • sgbo
    #2
    jó kis kiforrott konstrukció (ennyi idő alatt nem is csoda). És felesleges is újítani ha ez is tökéletesen ellátja a feladatát.
  • LADA Kalina
    #1
    Szojuz forevör a 97% elég jó arány, még ha van 1-2 titkolt sikertelen kilövés, akkor is nagyon megbízható... és 1 50 éves konstrukcióhoz képest pláne jó, tudnak az oroszok persze csak az a baj, hogy a fejlesztéshez kéne egy újabb hidegháború