Modern matematika a középkori iszlám építészetben
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
izraeli lobby, mielõtt belekötnél ez kint egy széles körben elfogadott nézet. Egy felmérés szerint a lakosság több mint fele egyetért vele.
csak nem te is a tv2-bõl informálódsz? Mit bizonyít az, hogy csontsoványak voltak? Amúgy ezt ne kezdjük el itt is😊
az alkímia is inkább csak arab közvetítéssel jött át Egyiptomból, eredetileg al-khemet, vagyis a "feketefölrõl (való)", Khemet nem más mint Egyiptom.
Az arab világ valóban közel 500 évvel megelõzte az európai kultúrát, majd stagnálásba kezdett. Minket fõleg a félvetisztelt keresztény egyház húzott vissza a mocsárba a tudományok üldözésével (talán páran emlékeznek, hogy Kopernikuszt az inkvizíció máglyahalálra terjesztette elõ azon szentségtelen kijelentéséért, miszerint a Föld kerek, nem lapos, és a bolyók a Nap, és nem a Föld körül keringenek - ezt az Arabok és minden régebbi kultúra jól ismerte pedig).
Az arab világ valóban közel 500 évvel megelõzte az európai kultúrát, majd stagnálásba kezdett. Minket fõleg a félvetisztelt keresztény egyház húzott vissza a mocsárba a tudományok üldözésével (talán páran emlékeznek, hogy Kopernikuszt az inkvizíció máglyahalálra terjesztette elõ azon szentségtelen kijelentéséért, miszerint a Föld kerek, nem lapos, és a bolyók a Nap, és nem a Föld körül keringenek - ezt az Arabok és minden régebbi kultúra jól ismerte pedig).
Hát módszeres népírtás valóban nem, viszont numerus clausus, majd zsidótörvények és az állam által látensen támogatott antiszemitizmus igen. Amúgy ha nem voltak gázkamrák, például a többmillió lengyel, és a többszázezer magyar zsidó hova lett?
"fõleg, hogy Eisenhower óta nincs az amerikaiaknak önálló külpolitikája"
Hát kinek a külpolitikáját folytatják? Fidel Castróét?
Hát kinek a külpolitikáját folytatják? Fidel Castróét?
A koncentrációs táborok tényleg mûvek voltak, a nácik mûvei, állami bûnszövetkezet bûnei.
Látod le se tudod írni Auschwitzet és tûnik valami. Nem is volt két világháború az is úgy tûnhet. Sokaknak úyg tûnik nincs anyag és energiamegmaradás törvény mert úgy tûnik neki.Nekem meg úgy tûnik hogy sok ember ismeretei hiányosak, mintha más bolygóról jött volna.
Hitler egy elmebeteg állat volt és ha valaki mutazja azokat a tulajdonságokat akkor evidens az összehasonlítás. Persze ez minõsíti azt a sok szemét embert aki ilyent választ vezetõnek. Trógerek között a legnagyobb tróger a király. Hitlernek a kezdeti idõszakában sem voltak épeszû megnyilvánulásai, ezért nagy szégyen az ilyenek uralma.
Mûnek tûntek a filmek is a csontsovány emberekrõl?
Talán egy korabeli filmtrükk volt.
Talán egy korabeli filmtrükk volt.
hogy magyarországon nemvolt míg a németek meg nem szálltak minket az bizonyított tény...
amugy meg én voltam aushvitz-ben (vagy hogy kell leírni) és nekem az egész mûnek tünt!
amugy meg én voltam aushvitz-ben (vagy hogy kell leírni) és nekem az egész mûnek tünt!
"ON: Ha jól tudom az "Orvosi Latin" jó része is arab ... nem véletlenül"
És melyik nép nem vett át a másiktól bármit. Az arab kultúra legnagyobb tudósa Avicenna 980-1037 pont orvos volt. Méghozzá rendszerezõ dokumentáló tudós. Õ vetette fel a skolasztikus orvosképzést elõször.
És melyik nép nem vett át a másiktól bármit. Az arab kultúra legnagyobb tudósa Avicenna 980-1037 pont orvos volt. Méghozzá rendszerezõ dokumentáló tudós. Õ vetette fel a skolasztikus orvosképzést elõször.
"Azt hiszem Hitler, mint az abszolút gonosz szerepe ma már a többség szemében inkább nevetséges"
-Hát nem tudom. Én nem nevetek.
Nehezen hiszem, hogy épeszû ember tudná Hitlert olyan szempontból megítélni ami akár csak egy kicsit is elfogadhatóvá tenné tetteit.
Vagy csak nem egy kis holokauszttagadóhoz van szerencsénk?😊
-Hát nem tudom. Én nem nevetek.
Nehezen hiszem, hogy épeszû ember tudná Hitlert olyan szempontból megítélni ami akár csak egy kicsit is elfogadhatóvá tenné tetteit.
Vagy csak nem egy kis holokauszttagadóhoz van szerencsénk?😊
fõleg, hogy Eisenhower óta nincs az amerikaiaknak önálló külpolitikája.
az USA lakóit is sikeresen elhülyítették az elmúlt száz évben. Nem tudnék arra a 200 millió fehér emberre olyan gyûlölettel nézni, mint azt egyesek teszik, de amerika kül és belpolitikáját ettõl még lehet utálni.
Azt hiszem Hitler, mint az abszolút gonosz szerepe ma már a többség szemében inkább nevetséges, de azért próbáld átgondolni a #24-es postot.
Egyébként a mintát én is ismétlõdõnek látom és kurvára nem értem, hogy mi ebben az a nagy szám. Ezzel az erõvel a kalocsai motívumoknak is felírhatnánk a matematikai formuláját és kiderülhetne, hogy mekkora matekzsenik voltak a kitalálói.
Németország az amcsik tenyerébõl eszik??? Vagy akár szaudarábia vagy keleteurópa?
Konkrétan miben nyilvánul ez meg? Mert én kurvára nem látom. Vagy ha egy ország nem táplál ellenséges érzelmeket a másik iránt akkor az már tenyérbõl evés?
ne legyél már ekkora hülye!
Konkrétan miben nyilvánul ez meg? Mert én kurvára nem látom. Vagy ha egy ország nem táplál ellenséges érzelmeket a másik iránt akkor az már tenyérbõl evés?
ne legyél már ekkora hülye!
ha téged átver egy simlis csaló akkor te vagy a hibás? téged kell börtönbe csukini, nem õt?
Nem az USA lakói válasszák az USA kormányát ? 😄 😄
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
Azért nem kéne össze keverni az USA kormányát az USA lakóival. Az USA külpolitikáját meg lehet utálni vagy szeretni, de szerintem nem minõsíti az ottlakókat ...
ON: Ha jól tudom az "Orvosi Latin" jó része is arab ... nem véletlenül.
ON: Ha jól tudom az "Orvosi Latin" jó része is arab ... nem véletlenül.
Nem érte az Amcsikat. Azokat az országokat, akikhez pénzzel ment be - azok most a tenyerükbõl esznek (Németország,SzaúdArábia, KeletEuropa stb.) . Akiket embargóval vagy hadsereggel támadott - ott konzerválta a rezsimet (Kuba, Vietnam, Irak, Afganisztan).
Miért nem talulnak ebbõl? Küldjenek ingyenes Coca-Cola szállítmányt minden rezsimnek, 20 év múlva egy virágzásnak induló ország lesz belõlük.
Ja, persze a hadseregnek felkopna az álla. Végülis, csak néhány homoszexuális, hormonkárosult tábornok miatt lõnek szét néhány millió ember seggét.
Miért nem talulnak ebbõl? Küldjenek ingyenes Coca-Cola szállítmányt minden rezsimnek, 20 év múlva egy virágzásnak induló ország lesz belõlük.
Ja, persze a hadseregnek felkopna az álla. Végülis, csak néhány homoszexuális, hormonkárosult tábornok miatt lõnek szét néhány millió ember seggét.
"Egyrészt a iszlámról van szó, ami az arabok vallása, ..."
Irániak tudnak róla? 😄
Irániak tudnak róla? 😄
Ez egyszerûen marhaság. Ha valaki nem támad valakit az egyáltalán nem azt jelenti hogy rajong érte. Olyanok hõbörögnek Amerika ellen akiknek semmi kárt sem okozott.Sõt olyan vett részt tüntetésekben amerikában aki ösztöndíjat nyert a Harvardra.
Sin= cici ^
cosin: öl v
Ha így tanítanák, az összes fiú azonnal vágná 😄 😄
yann: nincs minták ismétlõdése..
cosin: öl v
Ha így tanítanák, az összes fiú azonnal vágná 😄 😄
yann: nincs minták ismétlõdése..
még mielött...
azt én is elitélem hogy rengeteg vélemény osztja azt a nézetet, h az amerikaiak ostobák, pökhendiek, stb. ez természetesen nem igaz, csak a hangoztatóit minõsíti. de nem kéne átesni a ló tuloldalára. ez sajnos magyar "jószokás": nem tudunk középen maradni, mindig a végletek között pattogunk. no de elég a közhelyekbõl.
a témára térve, hogy ne csak offoljak, velem van baj, mert én látok ismétlõdést a mintában. vagy a képek pont nem azt a mintát mutatják amiben nincs ismétlõdés?
azt én is elitélem hogy rengeteg vélemény osztja azt a nézetet, h az amerikaiak ostobák, pökhendiek, stb. ez természetesen nem igaz, csak a hangoztatóit minõsíti. de nem kéne átesni a ló tuloldalára. ez sajnos magyar "jószokás": nem tudunk középen maradni, mindig a végletek között pattogunk. no de elég a közhelyekbõl.
a témára térve, hogy ne csak offoljak, velem van baj, mert én látok ismétlõdést a mintában. vagy a képek pont nem azt a mintát mutatják amiben nincs ismétlõdés?
a kérdést így is fel lehet tenni:
Mi ez az esztelen amerikai seggnyalás egyeseknél? Támogatta/ja õket az USA?
Mi ez az esztelen amerikai seggnyalás egyeseknél? Támogatta/ja õket az USA?
Roger Penrose ezen eredményérõl még nem hallottam, de úgylátszik nem kevés területen alkotott nagyokat. 😊
Nem a lényeg, hanem a fontos!
* : Amerikát
Blackmail the Universe
én inkább hanyatlónak nevezném
Blackmail the Universe
miért téged bántott hitler? És szereted?
Blackmail the Universe
Nem lett volna rossz, ha matekórán keblekrõl tanulunk! 😊
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
Az inkvizíció kora meg a felvilágosult középkor.
Minden kornak megvolt a maga virazgo civilizacioja. Eleg nehez lett volna az amerikaiaknak a kozepkor kozepen matematikai zseninek lenni, mivel akkor meg csak el sem jutottak oda az europaiak. Az teny, hogy a keleti tudosok nagyot alkottak a kozepkorban, de az mar sokszaz eve volt. Ma mar a nyugati civilizacio vezeti a tudmanyos kutatasokat es az innovaciot. Azsia kontinentalis resze most gyakorlatilg rabszolgamunkat vegez, mig japan sosem az innovaciojarol, sokkal inkabb az ugyes masolasrol es es a meglevo dolgok tovabbfejleszteserol volt hires.
Amugy ezekrol a mozaikszerusegekrol csak eros tulzassal lehet azt allitani, hogy komoly matematikai ismeretekrol tanuskodnak. Ennyi erovel az osembert is nevezhetjuk a termodinamika zsenijenek, mert tuzet csiholt.
Amugy ezekrol a mozaikszerusegekrol csak eros tulzassal lehet azt allitani, hogy komoly matematikai ismeretekrol tanuskodnak. Ennyi erovel az osembert is nevezhetjuk a termodinamika zsenijenek, mert tuzet csiholt.
A történelemtudásod kicsit frissítésre szorul... A "sötét középkor" kifejezés a római birodalom bukása utáni idõket jellemzi, mert ebbõl a korból kevés írásos feljegyzés maradt. Bõvebben: http://en.wikipedia.org/wiki/Dark_Ages
Ez most a divat. Próbál a sok kis suttyó "trendi" lenni.
Mi ez az esztelen Amerika gyûlölet egyeseknél? Bántotta õket az USA?
A kereszténység elterjedése és uralkodása miatt maradt le Európa a tudományok átvételében. Az arab kultúra 1000 körül virágzott és a keresztes lovagok révén még bejöttek bizonyos eredményei, de késõbb már semmi, ekkor volt a "sötét középkor" a reneszánsz után.Galilei, Giordano Bruno stb. Most az iszlám akadálya azokban az országokban a fejlõdésnek, "sötét XXI. század"
Most is normális népek élnek ott, csak amig a politika egy szekéren utazik a vallással, addig a lovak közé van dobva gyeplõ.
Amerika Irakban népírtást végez? Hát nem humanitárius missziót hajtanak végre, de ez azért ordas csúsztatás.
de addig nem is volt nagy kultúrájuk meg tudományuk 😊
A sakk is indiai "találmány" az is az arabok közvetítésével jutott el Európába.
A középkori arab tudomány ( al-khemia, al-gebra stb) alapjaira épült a középkori EU tudománya, a 10-es számrendszer és a számok alakja is arab eredetû...
Míg Mohamed próféta nem írta meg a Koránt, addig egész normális népek laktak arrafelé 😄
A középkori arab tudomány ( al-khemia, al-gebra stb) alapjaira épült a középkori EU tudománya, a 10-es számrendszer és a számok alakja is arab eredetû...
Míg Mohamed próféta nem írta meg a Koránt, addig egész normális népek laktak arrafelé 😄
Áhh! Értem! Akkor valóban kutyafuttában olvastam. SRY!
\"...köztudott hogy ha a torrent kliensek hibát észlelnek lezárják a merevlemezt!!!!és hát velem is ez történt utána vetem egy másik vinyót...\" #21196 XD
Tudtátok, hogy a nyelvújítás idõszakában a sinust kebelnek akarták fordítani, a cosinus-t pótkebelnek, az arc-cosinus-t visszás-pótkebelnek. Aztán persze megbukott. Még az eredeti latin sinus szó is hibás fordítás eredménye, jelentése: öl, öböl, kebel. Az eredeti indiai szó húrt jelentet, ez arabul jiba, amiból jr-t írtak le. A középkori fordító jaib-ot értet ezalatt, ami öl vagy az öböl szája. Ebbõl lett a magyar kebel. Szóval ötszáz évvel ezelõtt mi még nagyban majmoltuk a fejlett arab világ tudományait. Utána õk megrekedtek, nálunk meg beindult a kapitalizmus.
Hát római kultúrában nem nagyon volt matematikának szerepe. Egyetlenegy római hires matematikusról sem hallottunk, õk a görögtõl importálták a munkaerõt! Emiatt maradt le a keresztény világ vagy 500 évre, miközben az indiai és arab kultúra szárnyalt. A legtöbb szavunk (Al'Garb=algebra) és félrefordításunk (sinus=öböl) is az arab fordításból adódik.
500évvel kit elõzött meg? Vagy Te nem európai vagy?
"feltehetõen nem is voltak tudatában az alkalmazott szabályok matematikai tulajdonságainak és következményeinek."
Biztosan semmiféle mataematika nem volt a minták tervezésében. Minek lett volna.
Biztosan semmiféle mataematika nem volt a minták tervezésében. Minek lett volna.
Amerika épp Izrael lebombázását fontolgatja? Én meg azt hittem, hogy erõiket egyesítve az Izraelt körülvevõ országok egyikét irtják épp ki. Biztos lemaradtam valamirõl...
\"...köztudott hogy ha a torrent kliensek hibát észlelnek lezárják a merevlemezt!!!!és hát velem is ez történt utána vetem egy másik vinyót...\" #21196 XD