76
-
#76 ezt a mixelős dolgot nem értem, de biztos igazad van.. :DD
legalább 75évnes cuccnál évült csak el a díj, ha jól emléxem.
A mixelés pedig tudod mit jelent? Szerintem te remixre gondoltál.. de olyanból is kevés van.
Amiket a rádiókban hallhatsz (esetleg 70es évek diszkózenék remixei), azokért fizetnek rendesen, százalékot, v fix összeget. Persze a feldolgozás zenei értéke általában = 0. Ebben 1et értünk. :) -
#75 Pont most tanultam a lemezekről, bár azt, hogy a CD írók hogy írják meg a lemezt azt csak most fogom.
Bár már leírták, a lemeznek 3 fő dolog árt. A hő, a napfény, és az amit ráírnak vagy rányomtatnak a CD tetejére (filcel). Ugyanis a hő meg napfény hatására kémiai reakciók jönnek létre, amik miatt a Cd-n olvashatatlanná válik az adat! Ha valami rávan nyomtatva a lemezre, vagy alcoholos filcel ráírva, azzal mégkönnyebben reakcióba lép.
Én egyébként úgy tanultam, hogy ha a lemezt hüvös helyen tárolják, teljesen fénytől elzárt helyen, akkor az élettartalma 20 év a lemeznek, aztán már pattog.
De azok után amiket tanultam a digitális technika és analog (szalagos meg ilyenek) technika különbségeiről, meg ezekről... mostmár értem miért használnak a rádiókba, studiokba még nagyrészt analog technikával. -
Hegyikecske #74 alapvetően igaz amit írsz, de erre pont nem igaz, ugyanis az ilyen klasszikusoknál már elévült a jogdíj, a mai zenék többségénél pedig (amiből sok egy már meglévő régire épít, egy sima mixeléssel) azokért lehet nem is kár, mert aki utána fog mixelni, az már szintén az eredetit fogja felhasználni, nem azt ami utána készült... -
#73 nem bizony mert tönkremmenk a kották is :)))) -
dez #72 Ez is közre játszik, másik az oxidálódás (pára), de szerintem az írható lemezeket talán leggyorsabban a fény öli meg, főleg a napfény! -
#71 Ahogy a cikkben is említik.. :) -
#70 Ez így van, ha hagyományos papír mellé rakod, akkor az abból kipárolgó kén roncsolja a lemezt. -
bodotohi #69 Szerintetek ezek a CD-taskas tarolasi megoldasok roviditike a CD/DVD-k elettartamat? -
stain #68 Én azt hallottam, hogy ha kéntartalmú papírtokban tartják a lemezt, akkor a papír kipárolgása elhomályosítja a polikarbonátot, és az betesz a lemeznek. De erre már régen rájöttek. Az tuti, hogy a legrégebbi írt cd-imet (amik ~10 évesek) még gond nélkül be tudom olvasni. Mondjuk én kulturált körülmények között tartom őket. -
HUmanEmber41st #67 Írjátok ki műanyagból készült lyukszalagra.
A beolvasás kicsit lassú lesz, de ha nem szakad a szalag, akkor nincs hiba sem:D :D
meg nem muszály csak 8 bit széles szalagokat csinálni, lehet manapság akár 64 bit széleseket is gyártani :D :D -
pj67 #66 Az is lehet hogy a cd-k dvd-k a nagy hőingadozások miatt mennek tönkre? pl relative hideg, kb 18c cd-t berakunk, a lejátszóba a lézer elkezdi pásztázni, azért felmelexik nem? Legalábbiss amikor kiveszem, akkor elég meleg. Azoknak a pici kis jeleknek ez a hőingadozás biztos nem tesz jót neeeem?
Nem kenyerem a fizika csakmgondolkodom. miss pj67. -
#65 pff ezeknek most esett le hogy nem örök élet?
Amiben én még bízok a tdk meg a verbatim.De inkább tükrözöm a vinyókon az adatokat és azon tárolom.
A cd meg a dvd -
vanger #64 nekem az az érzésem, hogy nem a lemezekkel van a gond. mintha az optikai meghajtokban volna egy a visszafele kompatibilitast megakadalyozo technologia.
honnet a cikk? kivancsi vagyok, hogy vajon az optikai adattarolokba vetett bizalmat gyengiti e meg vagy mindenki lazas dvd hd vasarlasba kezd, hogy atmentse az adatokat... -
dez #63 Lehet, hogy hamis volt. A Verbatimot egy időben hamisították, kihasználva a jó hírét. (Valahogy azért meg lehetett határozni, hogy melyik hamis és melyik nem.) -
#62 Amúgy miért nem a mesterlemezt/nyomólemezt(negatívot) rakják el. Az valszeg jobb anyagból van mint a bóti cd. És biztos, hogy autentikus az adat rajta, ráadásul újra lehet vele nyomtatni is. -
#61 Húúú, nekem volt egy verbatim sorozaom, azon egész egyszerűen elszíneződött (eloxidálódott) a cimke, illetve alatta a fényvisszaverő réteg, csak úgy magától. -
dez #60 Jaja, ez is egy fontos érv a másolásvédelemmel szemben. De "érdekes módon" kevesen tudnak róla. -
brueni #59 asszem a cikkben elsösorban a gyari cd-kről volt szó
bocs
-
#58 "Amennyiben ugyanis ez nem sikerül, 100 év múlva már senki sem fogja tudni, ki volt az a Mozart vagy Beethoven, azon egyszerű oknál fogva, hogy senki sem fogja tudni meghallgatni műveiket."
Na, ekkora f***got...
Nyilván a Mozart-Beethoven CD-k az eredeti 1700-as évekbeli masterlemezről lettek sokszorosítva. Sajnos a szinfónikus zenekarok nem tudják eljátszani a műveket, és nem lehet már újra felvenni... -
tmisi #57 Az gyári CD-n jobban megőrződnek az adatok? Na ezt is csak a kalózkodás visszaszorítása ellen mondták. Vannak olyan másolásvédelmi trükkök, amelyek jelentősen legyengítik a lemezt, így akár 2 hét múlva is romolhat az információ minősége, mégha vigyázunk is rá a használatkor. Valaki itt írta, hogy 89-es CD-je simán megy most is. Azon még nem voltak ilyenek. -
Alef #56 Rengeteg okosság, de sajnos sok marhaság is szerepel ebben a topicban. A legbiztonsagosabb adattároló jelenleg a papír, több száz évig biztosan jó. a többi tárolási mód (optikai, mágneses) legalább egy nagyságrenddel gyengébb. De hát jelenleg is dolgoznak új technológiákon. Nyilvánvaló, hogy az információkat kőbe és ércbe kell vésni (nem pedig műanyagba). -
gforce9 #55 illetve 4xes fölött is irányadó, csak az adathordozó-író kapcsolata más. :) -
gforce9 #54 Ez abszolút nem biztos, az adat tartóssága sok dologtól függ, ezek: CD alapanyaga, az anyag "tartósága", az anyag minél jobb homogenitása (az "egyenletes" rögzítés miatt), a lézer megfelelő kalibrációja az anyaghoz. Nem igazán függ az írási sebességtől elviekben, bár természetesen a gyakorlat azt mutatja, hogy lassabb írási sebességnél stabilabban végezhető el az írás, de mindez mit sem ér, ha az alapannyaggal bármi gond van, vagy a kalibráció nem megfelelő. Egyébként ezek a dolgok optikai adattárolásnál csak CD-nél és DVD-nél a 2.4x es írásig irányadóak. A 4xes DVD írásnál már tudtommal más elv érvényesül. -
#53 Jah bocs, 1szerű fájlmegosztó hálókra gondoltam :) az #50-esben..
Igen, szvsz úgy lehetne, h aki használni akarja a netet egy bizonyos adatmennyiséget tárolni kell a gépén (mondjuk olcsóbb v ingyenes 'előfizetésért'). -
redmedve #52 "Amennyiben ugyanis ez nem sikerül, 100 év múlva már senki sem fogja tudni, ki volt az a Mozart vagy Beethoven, azon egyszerű oknál fogva, hogy senki sem fogja tudni meghallgatni műveiket."
Itt a pillanat, tennünk kell valamit.
Például létre lehetne hozni egy decentralizált hálózatot, ahol a felhasználók az emberiség érdekében biztonsági másolatokat készítenek egymás zenéiből, és elnevezhetnénk DC-nek, vagy torrentnek. -
#51 Igen, tehát a papír lenne a tároló formátum, a pdf pedig az éppen használt cucc.
A következő koncertre a papírokat beszkennelik, majd displayen használják a zenészek őket. Vagy csak simán fényásolják.. de 100év múlva ez utóbbi kuriózum lesz szerintem. -
#50 Ez hülyeség. Akármilyen komoly kutatási eredmény pl a galandférgek szaporodási ciklusának változása a felhők alakjának függvényében, senkit nem érdekel így elveszik a dokumentáció..
Így csakis a populáris ill a komoly szubkultúrás háttérrel rendelkező alkotások menthetők meg. -
dez #49 Igaz lenne, csakhogy a mai lemezeket nagysebességű írásra optimizálják, azaz nagyon érzékeny az adathordozó réteg, így a lassú írás túlégeti. Ezért jó a külön audiora, és lassú írásra készített CD-R! (Csak mondjuk nem mindegy, melyik márka, mert a gagyibb sima 32x-es lemezt használ. A Verbatim ilyen lemezei 1-4x v. 1-8x-osok.) CD-t nem tudok ellenőrízni az írómmal, de DVD-nél ezt jól meg tudom figyelni. Ha pl. 4x-esen írok a mai 16x-osokra, a lemez külső része felé jóval több lesz a pithiba, mint 8-12x-es írásnál. (És ugye mivel ott érzékenyebb, hamarabb is roncsolódik. Nesze neked fejlődés...) -
dez #48 Vannak jobb márkák és rosszabbak. Pl. Verbatimról eddig nem tűnt el nekem adat. -
daveofgod #47 meg az író/olvasótól is függ.egy LG újkorában sem biztos, hogy beolvas akármit, az válogató, főleg, ha karcos ,de egy TEAC vagy PLEXTOR az már igen. -
beef #46 Igen is félni kell az adatvesztéstől, nekem eddig 2 gyári audió CD-m halálozott el (1986-89 -es kiadások). Úgy, hogy baromira vigyázok rájuk és ritkán voltak hallgatva. Sajnos akkor nem archiváltam őket, most kellett levadásznom a netről, szerencsére más lementette FLAC-be. -
daveofgod #45 csak 1-2x esen kell megírni, és máris sokkal tovább bírja. főleg a zenénél, ami sokkal érzékenyebb.nem? úgytudom, ha 'lassan' írod, akkor mélyebben ír, és tovább tart, ha 32x esen, akkor háát.. nagyon gyenge jelek lesznek benne, és nem sokáig bírja.. igaz? -
#44 Évek óta adott ez a probléma, nem csak a német enei archivum szopik ezzel.
A szar írható cd-kről eltűnt nekem is sok adatom, legyen akár noname vagy márkás. -
Emmegki #43 Jó esetben kivédi a hibajavítás. Úgy tudom első szinten 300 byteos egybefüggő adathiányt túlél a lejátszás minőségromlás nélkül, afölött kell kitalálni mi lett volna az adatok helyén. -
Celeborn #42 Ez nem változtat sokat azon, amit írtam. Attól még a hibajelenség létezik, az oka is ugyanaz. Másfelől pedig szerintem a gépemben lézerrel ír az író. Legalábbis nem vettem sajtoló gépet hozzá. -
kvp #41 A megoldas a hd-rom lemez. Ez egy femkorongra ionsugarral iro adattarolo, es a legjobb hd-dvd teljesitmenyet is tullepi. Adatmegorzesi ideje tobb ezer ev, a platina valtozate meg tobb. Jelenleg az amerikai hadsereg hirszerzese es egy par kutatointezetuk archival csak ilyen formatumban. A fejlesztest az ibm kovette el 10 evvel ezelott. Hatranya hogy csak egyszer irhato es draga az iro es a lemezek alapanyaga is.
http://searchstorage.techtarget.com/sDefinition/0,,sid5_gci513370,00.html -
brueni #40 amúgy a külső vinyó mennyire biztonságos? szerintem minimum redundáns tárolás a fontos cuccoknál. hülye az aki minden fontos doksiját csak egy helyen, egy példányban tárolja.
és ha hiányzik néhány lemez a 83-as évekből, amit nem tudnak olvasni, egyszerűen csak fel kellene menni az internetre, és valakinek biztos megvan alapon fillérekért (a visszaállítás költségeihez képest) meg lehet venni uganazt mégegyszer.
vagy a fontos cd-kből csak egyet nyomtak? -
brueni #39 alapesetben nem optikailag tárolnak, hanem fizikailag nyomják bele a hoszabb-rövidebb jelekt (PIT). optikailag csak a kiolvasás történik -
brueni #37 ne magadból indulj ki... -
angol #36 100 évre előre aggódni, marhák , inkább a német kockafejek járjanak illemtanra ahol megtanítják őket hogy pl. Mo.-on nem illik ordibálva beszélgetni a metrón vagy a Balcsin ... (1986 tól vásárolt cd-im remekül müxenek különben)