89
  • NEXUS6
    #89
    Igen, valahogy vissza kell kanyarodni a cikkhez, ezt elismerem. De ilyen ló ugrásokkal?;)))

    Őööö igen, nos igazad van, de ez hogy is kapcsolódik az USA külpolitikájához? Na mindegy. Tényleg elkalandoztam.

    Szal valóban mit is szoktak az oroszok csinálni? Lássuk csak pl felkészítik Simonyi Györgyöt a magyar származású amerikában élő szoftverfejlesztő mérnököt és üzletembert, hogy eljusson az ISS-re egy hétre, ha már az amcsi kormány akiknek azért az út árának soxorosát kifizette már adóban, és még többet keresett nekik a Worddel meg a zekszellel, nem képesek még pénzért sem felvinni.

    De hát ez demagóg dolog nem igaz?;)
  • Szekely Goree
    #88
    En NEXUS6 hozaszolasa mit irtam azt amit irtam! Ha te nem erted.. sorry.
  • fade2black
    #87
    logikus, ideillő hozzászólás. Ezt a repertoárt hirtelen nemistudom mivel lehetne bővíteni... :)
  • fade2black
    #86
    Az elmúlt "1hét" NASA propagandaanyaga az SGn

    Első:
    Elstartolt az északi fény megfigyelő küldetés2007. február 18. 14:26, Vasárnap - Balázs RichárdMagyar idő szerint szombat éjszaka sikeres rajtot vett az öt egyforma űrszondából álló Themis küldetés, mellyel a NASA tanulmányozza az északi fényeket, az aurora borealisokat. A projekt célja, hogy felfedje a hirtelen felvillanó fényjelenségeket működtető mechanizmust és a hozzá kapcsolódó folyamatokat, melyek hatással lehetnek bolygónk mindennapjaira is.

    Második:
    A NASA szondájának HiRise kamerája által készített felvételek a Candor Chasma....

    Hát 1-2hétre több USA/NASA propaganda" nemjut....

    btw Oroszok az elmúlt 1-2hétben mit raktak le az asztalra? (Azt már ugye soroltad mit tavaly?) (Énmár párat soroltam az ami "propagandából".)

    Aszem erről ennyit.
  • Szekely Goree
    #85
    Egyet ertek NEXUS66, az amcsik talan abban kulonboznek a ruszkiktol hogy az amcsik nagyresze joletben eli minden napjait szemeben a ruszkikkal, amugy meg mind a ketto a maga erdekeit nezi kizarolag. Erdekli is oket hogy hol, ki, menyire es hogy miert nyomorog.
  • NEXUS6
    #84
    Én nem az oroszokat akarom fényezni, csak azt mondom az amcsik sem rózsaillatút finganak.

    Az USA egy kiba nagyhatalom, ami igyekszik mindenhol érvényesíteni a vélt érdekeit, és ennek érdekében bárkit eltaposnak, ha úgy gondolja a vezetés. Nem jobbak nem rosszabbak mint az oroszok voltak, csak jelenleg jobb a propagandájuk, és némileg jobbaka fegyvereik (persze nem annyival mint hirdetik, vagy mint szeretnék.)

    Ők is országokat rohannak le, taszítanak káoszba, miközben azok a politikai célok amiket kitűznek maguknak békés úton is - vagy soxor KIZÁRÓLAG békés úton - érhetők el. (lásd pl a legutóbbi Észak-Korea-i tárgyalások.)

    Ja és utálom a Vodkát (és csak skót Whiskyt iszom!;)))
  • fade2black
    #83
    ezmost, hogy a fészfenébe jön ide? Sztálin meg 10milliókat ölt meg az orosz találmány vodka pedig pusztítja spermákat! Mérgeznek minket vele! Csernyobilról nem is szólva....

    Nesze!
  • NEXUS6
    #82
    Hát akkor te valszeg, azt is tudod ki ölte meg JFK-t!;)))
  • NEXUS6
    #81
    Ja igazad van! Tök más kategória, kb azzal tudom összeghasonlítani, mint a világ legnagyobb környezet-szennyezőjeként letagadni, hogy kakiban vagyunk; sőt tudósoknak pénzt adni arra hogy bizonyítsák "nem sűlyed Atlantisz".
  • sgbo
    #80
    A személyekkel azért el lehet számolni (ott a média hatalmas úr...)
  • fade2black
    #79
    Kicsit máskategória, konkrétan nem elmondani melyik titkos szerveetnek emnnyi pénz megy egyébként meg meg tvben látjuk felrobban ürhajó, minthogy pénz hovamegy érdeklődni nemmersz és elfelejtenek szólni csernyobilról.
  • NEXUS6
    #78
    Hát ez mind szép és jó, csak éppen az amcsi védelmi költségvetés jelentős részéről senki nem tudja, hogy mire költik valójában.

    Ami azt is jelenti, hogy nagy valószínnel azt se jelentik be a CNN-en, ha Kent Clark ügyeletes tesztpilóta összetöri magát a legújabb bolygóközi űrmicsodájukkal.

    Max 50 év múlva látsz róla egy oknyomozó filmet a Spektrumon.
  • BlackRose
    #77
    Esetleg, Gauss, Pitagorasz és von Braun, Tesla, Einstein, Shockley, von Neumann, Drucker... nélkül. A sor végtelen. Többezer éves fejlődés és számtalan felfedezés eredménye az ami ma a kezünkben van, amit ma az asztalra tudunk tenni, legyen az NASA, ESA, ruszkik vagy akárki. Ezt nem ártana egy picit észlelni kedves barátom. Mindez nélkül mindenki csak lószart tehetne az asztalra. Alkotni csak egyének tudnak, nem országok, nem államok, nem szervezetek. Csak egyének. Persze együtt többre vagyunk képesek (általában) mint egymagunk de végeredményben ott is minden ötlet, minden felfedezés az egyéntől származik, csak egymáséra építve tudunk fejlődni. Elég baj az, amikor a nemzeti, regionális vagy kontinentális "patriotizmus" vagy még rosszabb gyűlölet az ami szerint vezéreljük magunkat, és valamit amcsi, európai, ruszki vagy kitudja milyen találmánynak tekintünk. A globalizáció előtti időszakban is igaz volt ez, mert akkor is a tudomány globális volt. A tudomány és a felfedezés "mindég" globális volt, de mindég egyének csinálták, nem államok, nem szervezetek. Egyének.
  • fade2black
    #76
    Hát azért legutobb meddig tartott is keresztülmenni a bebunkerezett Tken az utcai harcokkal füszerezett Irakon? hehe aszem 29 nap?
    Oké akkor már nemvoltak erejük csúcsán. :)
    IÖHban viszont ottvolt minden orosz ht.
    Mennyi is volt az össz szövetséges veszteség? 400fő? Iraki 100.000 felett? (400jórésze frendly fire...)

    Tudom, tudom megettem az ami propagandát.
  • fade2black
    #75
    Válogasd ki közülük..... Igazából nemtudom melyikbe van benne EU, de mindet a Nasaval jegyzik, Nasa honlapon vannak fent....
  • Sanyix
    #74
    Nem az automata lőszertöltés a szar, mert sokkal gyorsabban újratölt mint egy ember, hanem a lőszer elhelyezése, és ha jól tudom ilyen szarul csak a t72-ben és utódaiban van elhelyezve.

    "annak, ellenére hogy első öbölháborúban is rengeteg(1000-en felüli számú) M1-et vetettek be, nem nagyon volt probléma. Hiába is állítod (amerikaiak is beismerték hogy féltek először hogy mi lesz a sivatagban a tankkal, de pozitívan csalódtak)" Hiába állítod ezt ha nem igaz, még a magyar híradókban is volt szó a lerobbanásokról, és egy csomó külföldi hírportálon, egyáltalán nem csalódtak pozitívan, ne akard már ezt bemesélni, mert nem igaz.

    "másrészt miért is olyan isteni a leo2a6??? (nagyon jó azt elismerem, de mi speciálisat tud)"
    Semmi speciálisat, csak szinte mindenben jobb mint az m1. Modern elektronika, és irányítórendszer, 1 generációval újabb páncélzat, 1500 lóerős dízelmotor nem fos gázturbinás, 100km-el többet megy egy feltöltéssel, nagy tér a személyzetnek stb.
    T-84 meg vagy 20 tonnával könnyebb m1-nél vagy leonál, így mozgékonyabb is, reaktív páncélzattal, rászerelhető arena, vagy sthora védelemmel, távirányítású 12,7-es géppuskával, jobb lóerő/tonna aránnyal mint a leo vagy m1, mindenevő motorral, kirobbantható személyzeti menekülőnyílás, AT-11 célkövető páncéltörő rakéta ágyúcsőből kilövése... Egy ilyet rakétával nem könnyű eltalálni, és mással sem biztos hogy a találat az tényleg talál a védelmei miatt :)
  • Sanyix
    #73
    És te felsorolod hogy mit tettek le az amcsik az asztalra ESA, és oroszok nélkül? Lószart?
  • year
    #72
    Ott van az Aurora-program , amit Állítólag komolyan vesznek ... :S
  • BlackRose
    #71
    Persze volt a ruszkiknak is egynéhány tragédia, sőt több mint az amcsiknak (bár halálozást illetően)... de érdekeségből akartam látni, hogy tényleg elhiszitek e, hogy nem volt, csupán azért mert nem kaptak akkora publicitást, mint a Challenger, Columbia, Apollo 1 (most volt 40 éve, a CNN-en egész nap forgatták), vagy az Apollo 13 (ugye még Tom Hanks is filmet forgatott...).

    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_space_disasters

  • BlackRose
    #70
    Igaz. De melyik amcsi program sikerült elsőre? A National Archive-ban (a neten is megtalálható) minden(???) amcsi űrkutatási kudarc, az első rakéták felrobbanásától (ember nélkül) a Columbiáig... szóval propaganda ide vagy oda, itt adatok találhatók. Ugyanakkor ha már az amcsi háborúkról beszélsz, ugyanabban az archivában megtalálható minden 58.000+ Vietnámban elesett katona neve és más adatok, valamint minden lelött repülő, helikopter, stb. Ugyanez a helyzet a jelenlegi Iraqi háborúval is. Szóval van egynéhány adat amely nincs ott, mert 50 évre titkosítva lett, de a tények többsége dokumentálva van a nyilvánoság előtt (az adófizetők előtt, mert ugye nem árt tudni, hogy mire költi el az állam a jövedelmed nagy részét). Pl. az Apollo 1, teljes dokumentációja megtalálható az archivában, vagy a Challenger és Columbia jelentés (néhány száz oldalon). Na hol van a ruszki propaganda?
  • sgbo
    #69
    Hátul minden tank sérülékeny. Ugyanúgy a T széria és minden más is (talán a merkava kicsit más téma, hisz azt városi harcra tervezték, és a motorja is elől van, hátul nagy páncélajtajai vannak ahol gyalogság szállhat ki-be). De ekkor max megáll a tank, és javítható, úgyhoigy nem akkora gond, mintha személyzet halna el.

    Ezért nem szabad engedni hogy mögé kerüljenek (és ezért veszélyes tankokra a városi harc)...

    Volt mégegy is amikor még a holdraszállás előkészületei voltak 2-en haltak meg akkor (bár ebben nem vagyok olyan járatos). Amúgy challenger és Columbián kívül amerikaiaknak nem volt halálos balesetük ha jól tudom (csak egyszer a földön amikor gyakoroltak és kigyulladt a holdkomp - de oroszoknál is volt egy tök hasonló eset)
  • NEXUS6
    #68
    "Pedig az oroszok bevallották hogy szojuzzal hány ember halt meg: összesen 2 40 év alatt, mert valami sötét állat kitalálta hogy felküldenek 2 embert g-ruha nélkül, hogy mégnézzék hogy tűri ezt az ember... hát nem tűrte."

    Pontosítanék: ez a kettő valójában 1 + 3, két baleset során.

    Az első Komarov volt a Szajúz-1-gyel, ami többszörös meghibásodás miatt korábban megkezdte a visszatérést, és sem a fő sem a mentő ernyő sem a fékezőrakéták nem működtek megfelelően. Kb ami elromalhatott az tényleg elromlott. A másik 3 pedig asszem a Szojúz-11 utasai voltak, akik a világ első űrállomásáról történő visszatérésnél egy viszonylag kisebb meghibásodás miatt megfulladtak, alapvetően az űrruha hiánya miatt.
  • NEXUS6
    #67
    Közben nézem itt a nemzetközi fórumokat, ahol olyan emberek is nyilatkoznak a dologról akik már vezettek tankot, és nem csak mondjuk a deáktéren.

    Azt mondják habár a homlokpáncél számolatlan találatot kibír, hátul az M1 motortér páncélzatát bizony áttöri a sima RPG-7 is!
  • fade2black
    #66
    hude király.
    Naés sorold mit tettek le az elmúlt évben az asztalra énmár elkezdtem sorolni amik mit. Lószart?
  • sgbo
    #65
    (résnyire nyitva : ha már láttál sok videót akkor tudhatod, hogy harckocsik előszeretettel így járkálnak. Mellesleg ha a gáz nem be, akkor a benzin miért tenné.ne legyél nevetséges)

    azért használnak gázturbinát mert a kisebb méret nagyobb teljesítménnyel párosul...és nem pedig csak úgy jókedvükben. Ők ezt preferálják a többi szemponthoz képest.(láttam a Discovery talán a világ 10 legjobb tankja címmel futott azt hiszem) leo2 azért nyert mert könnyenn karbantarthaó ha jól emlékszem, de m1 sem végzett éppen hátul (és leginkább azt is a fogyasztása miatt - és nem azért mert megbízhatatlan)...

    Amúgy tényleg sokat fogyaszt, de hatótávja így is megvan : (M1 465km, Leo2 550km, T-84 450km

    de pontosan ez az automata tűzrendszer a szar...mert 1 találat és röpül a tank (nem véletlenül lehetett annyi orosz tankot relepült toronnyal látni...) Szintén hozzáállás kérdése : tűzgyorsaság vagy az ember és tankélet kímélése (nyugat mind ez utóbbit választotta)
    annak, ellenére hogy első öbölháborúban is rengeteg(1000-en felüli számú) M1-et vetettek be, nem nagyon volt probléma. Hiába is állítod (amerikaiak is beismerték hogy féltek először hogy mi lesz a sivatagban a tankkal, de pozitívan csalódtak)

    másrészt miért is olyan isteni a leo2a6??? (nagyon jó azt elismerem, de mi speciálisat tud)
  • Sanyix
    #64
    Nem volt nyitva semmilyen tető, mert az a videon durván látszott volna ;)
    "Amerikaik meg azért használnak gázturbinát mivel kisebb és erősebb (T90 1000Le, M1 meg 1500Le...), a fogyasztás meg amerikaiaknak nem számít. De érdekes hogy sikerült nekik megoldani. Két öbölháborút harcoltak végig, keresztülszáguldoztak a sivatagon gond nélkül...."
    És azért használnak gázturbinát, mert ez van benne, ha nincs igazuk nem szeretik elismerni, márpedig ha lecserélnék azzal beismernék, de inkább szenvednek vele.
    Megy a propaganda mi? A már leírt homoktól bedöglő, túlmelegedő m1 gázturbinákról nincs szó sem, csak a független fényképek, amiken pár tankszemélyzet üldögél a füstölgő hátuljú m1 tetején, és néha a parancsnok dühöng hogy már megint bedöglött ez a szar. Erről már a discovery-n is volt dokumentumfilm, ami sokféle tankról szólt, de az m1 ről szóló részben szinte csak a gázturbinás meghajtás hibáiról beszéltek. Szóval ki is tud gázturbinát gyártani? Egyébként rohadtul érdekli őket is a fogyasztás, mert ez nem úgy van mint az autóiknál hogy beállnak az útszéli benzinkúthoz és jól megtöltik, hanem súlyos pénzekért szállítját utánuk az üzemanyagot, így a m1 már kiérdemelte a világ legdrágábban fenntartható tankja díjat, és ez az egyik ok amiért senki nem használja az amikon kívül.

    Nem magasztaltam a t90 túlélőképességét, ez max a te fantáziádban van. Egyébként a t90-nél lehet hogy egy találat az mégsem talál, a reaktív páncélzatnak köszönhetően, amcsiknál ilyen ugye nincs, ott ha talál, az talál azon kell imádkozni hogy kibírja e vagy nem. Na meg miért is van a t90-ben a lőszer a személyzettel együtt? Mert egy t72 felújított változata, és aminek már automata lőszertöltése volt akkor is, az amiknál még mindíg a 4. lőszertöltő ember a módszer, ami persze a tűzgyorsaságra igencsak hatással van.
    Egyébként ha hasonlítgatni akarsz, hasonlítgass a T-84-esekhez, mert jelenleg ez a legjobb tank, a leo 2a6 mellett, bár gondolom azt sem ismered, mert nem szól róluk az amcsi propaganda így a magyar seggnyaló propaganda sem, mert nem az övéké.
  • sgbo
    #63
    Valószínűleg nyitva volt az a tető...(főleg hogy vegyié sbiológiai védelemmel van ellátva (az összes tank már régóta) akkor furcsa lenne a dolog.

    A T80 csak azt bizonyítja hogy nem tudnak rendes gázturbinát sem csinálni :)...
    Most belinkeljem a T90-esek sivatagi problémáit Indiában ???? csak pár idézet :
    "A T-90 tesztelése során kiderült, hogy a felderítőrendszer nem képes megbirkózni az indiai nyár hőségével.Az India és Pakisztán között húzódó határvidék nagyrészt sivatagos, s India páncélos erőinek nagyobb része ebben a körzetben állomásozik. A probléma abból adódik, hogy a T-90 légkondicionálója (ami újdonság orosz tankokban) nem bír az indiai sivatag 37 fokot meghaladó hőségével, s hely hiányában nincs lehetőség arra sem, hogy egy nagyobb teljesítményű légkondicionáló rendszert építsenek be. Az amerikai M-1 viszont sikeresen birkózik meg az iraki sivatag időjárásával."

    Amerikaik meg azért használnak gázturbinát mivel kisebb és erősebb (T90 1000Le, M1 meg 1500Le...), a fogyasztás meg amerikaiaknak nem számít. De érdekes hogy sikerült nekik megoldani. Két öbölháborút harcoltak végig, keresztülszáguldoztak a sivatagon gond nélkül....
    És tudod a teljesítmény fontos (hogy egy klasszkust idézzek : jó dolog tudni hogy gyorsabban tudunk kijutni a bajból, mint ahogy beleestünk)...
    Továbbá hiába magasztalod a T90 túlélőképességét, a lőszer pl még mindíg a személyzettel eggyütt tárolódik..egy találat és bumm!!! (ellentétben a nyugati gépek esetében különálló tárolókban vannak, amik kifelé robbannak. Mondjuk persze ruszkiknak kurvára mindeggy hogy túléli e a személyzet vagy nem. Ott ez nem számít...
  • Sanyix
    #62
    Igen emléxem, elakadtak mert a gázturbinák nem bírták a gyűrődést, ugyanis ők is kipróbálták azt amit az amcsik az m1-ben. Aztán a dühöngő orosz katonai fejesek hatására vissza is tértek a jó öreg dugattyús motorokhoz így született meg a T80UD, mert azok jóval megbízhatóbbnak bizonyultak terepen, az újabb változatokban már egy sincs gázturbinás motorral. Azt amcsik meghagyták az m1-ben a gázturbinás meghajtást, van is vele bajuk, sokat fogyaszt, a homok kikezdi, szeret túlmelegedni és kigyulladni.

    Pedig az oroszok bevallották hogy szojuzzal hány ember halt meg: összesen 2 40 év alatt, mert valami sötét állat kitalálta hogy felküldenek 2 embert g-ruha nélkül, hogy mégnézzék hogy tűri ezt az ember... hát nem tűrte. Egyébként gondolod hogy a szovjetúnió felbomlása után nem derült volna ki minden haláleset ezzel kapcsolatban? Miért is tartották volna a szájukat az ilyesmikről tudó emberek? Hát semmiért. De nem is derült ki semmi a bevallottakon kívül, -> ez az igazság.

    Egyébként a szojuzt fejlesztik elektronikailag, elvileg nem rég kaptak szép új fedélzeti számítógépeket.

    Amúgy eddig volt 117 űrsikló repülés, ebből 2x nem tért vissza 95 szojuz repülés volt(a 96. most van folyamatban), ebből mind visszatért, csak az 1ik ahogy említettem 2 hullával, +26 ember nélküli repülés, ebből meg 1 volt sikertelen.

    Azóta semmit nem csináltak? Még itt is leírtam egy hozzászólásban, hogy azóta volt pl buran kifejlesztése, és hozzá energia hordozórendszer megépítése, ami jelenleg a legnagyobb erejű hordozórakéta ami létezik, és valószínűleg ezt fogják használni a holdraszállásuknál is, ugyanis kb 80 tonnát tud felvenni LEO pályára, és a gyorsítórakéták újrafelhasználhatóak, mint az űrsiklónál, azzal a pici külömbséggel, hogy az űrsiklóval ellentétben itt a gyorsítórakéták is folyékony hajtóanyagúak, így lehet szabályozni a tolóerejét, és kisebb terhek szállítására önállóan is lehet használni, és használják is. És azok a mars, hold, vénusz szondák is semmik voltak ugye, mert azt nem reklámozták orrba szájba mint a hős pofázó de amúgy oroszoktól vagy bármilyen erősebb ellenféltől gatyába fosó amcsik dolgait. 56-ban is annyira sokat segítettek nekünk...
  • Sanyix
    #61
    Persze megmondod jól, rpg találattól nem gyulladhat be a lőszer vagy bármi más és nem éghet ki az egész, csak IED-től.. aha lol

    És igen zárt tető esetén hatástalannnak KÉNE lennie egy molotovnak, éppen az volt a gond, hogy mégsem így volt :) közvetetten kigyulladt valami ott belül, valószínűleg normális építésű modern tanknál ez nem is fordulna elő.
  • fade2black
    #60
    bocs én aztlátom elsülyedt a mocsárban vagy ráhajtott 1tonna robbanószerre.
    RPG7által kilöttett egyet se.
    Hát igen elég szar nemrepül ki a mocsárból és egy akármit levegőbe repítő hatás elől meg nemteleportálódik el.

    Molotov tudomásom szerint zárt tető esetén totál hatástalan bármilyen komoly újkori tanknak. Bejutó levegő többszörösen van átszűrve, benzínnek, bejutni semmi esélye. Ennyit a molotov elpusztítja a tankot. (Kövnek megmár látom molotov lelövi a lopakodo gépeket.)
  • fade2black
    #59
    "Érdemes elgondolkozni, ha '56-ban az amcsik folyamatosan nyomatják a magyaroknak az utánpótlást, ha mást nem csak kézifegyvereket, vajon hány évtizedig tudtunk volna harcolni"

    Megmondom. 2héttel továbbig. MAX kb eddig birták a német+magyar szövetségesek ruszkik ellen 1xévvel korábban.
  • NEXUS6
    #58
    Ez fordítva is igaz: ha hiszel az amcsi propagandában, akkor miért nem hiszed el ugyan ezt az oroszok részéről is?;)
  • sgbo
    #57
    emlékszel mi lett a szeretett kis T80-asaiddal Groznij-ban annak idején???? nem sok élte túl a dolgot. Ahhoz képest az a pár db elvesztett M1 (ami jó része pl mert leszakadt a híd, elsüllyedt a mocsárba, illetve az IED-k (amikor egy kupac 150mm lövedéket összepakolnak, semmi sem éli túl)miatt ) igazán elhanyagolható....

    Egyébként az említett RPG átmegy az M1-en, egy esetben történt még, akkor sem semmisült meg a tank, és meg sem halt a személyezete. És pont az volt a nagy felháborodás hogy honnan szedték ezt az új fajta RPG-t....

    Amúgy orosz űrprogramban is volt bőven halott (csak egyrészt nem beszéltek róla, másrészt ha egy űrsikló lezuhan 10 ember hal meg, ha egy űrhajó akkor 1 vagy 2...És ha összehasonlíthjuk hogy hány embert juttattak az űrsiklkók az űrbe, abból hány halt meg akkor lehet hogy arányaiban sokkal jobban állnak az amerikaiak...
    Az orosz űrtevchinkáról meg annyit : persze ruszkik évtizedek óta használnak egy mai szemmel már viszonylag primitív szojuz-t (nem is csoda hogy már nem esnek le, elég kiforrott), viszont azóta SEMMIT nem csináltak. ezt nevezed fejlődésnek ? ) - jó ők is megcsinálták a maguk űrsiklóját, de azzal sem sokat repültek. Azóta meg végképp semmi...
  • BlackRose
    #56
    Tudod "Csernobil" is balesetmentes volt, még a Svédek észre nem vették... nem hiszem, el, hogy a ruszkik baleset nélkül járták végig az utat. Persze bizonyítékunk erre nincs, de aki a komcsi barom gyilkosoknak hisz... (nem az oroszokról beszélek, hanem az akkori vezetésről). Érdekes, az amcsik "nem voltak a holdon, csak hazudtak..." de a ruszkik aztán tökéletesebbek a tökéletesnél, na ne nevettes már, a tudomány úgy működik, és nem csak a tudomány, hanem minden dolog, hogyha tényleg jó akarsz lenni valamiben és ha tényleg jó is vagy... szóval minden győzelmet sok sok vereség, kudarc előz meg. Kicsit csodálatosnak tartom, hogy a ruszkiknak minden elsőre sikerült.
  • Sanyix
    #55
    "Iránból keményen szállingózik az Orosz HT RPG Irakba/Libanonba....
    Általam sose látott orosz hadsereg által még nem is használt orosz RPG Hezbollah/Iraki "szabadságharcos" terroristánál kicsit meglepte az Izraelieket/Chalangereket 2006ban." Hát ez csak LOOOL

    "De nem az M1A2t. Az továbbra is gyak sérthetetlen max lelövik a lánctalpát.
    Elmaradtak.... hisz még raktív páncélzatuk sincs, mint Merkavka, ruszkiknak. Jah nekük nincs szükségük rá."

    Ja az afganisztánban út mellett kiégve álló 5 méterrel odébb fekvő m1a2-nek sem volt szüksége rá volt is róla egy jókis kép, amit talán majd megtalálok.
    De itt vannak a sebezhetetlen m1-ek nemlétező roncsairól készült képek :D
    egy
    kettő
    három
    Ezeket is sima rpg-7ekkel, vagy házi készítésű bombákkal készítették ki a turbánosok
    És ott volt még a tavaly elterjedt video(amit már töröltek a videomegosztókról erőszakosság miatt) egy m1-ről, ami egy híd alatt próbál átmenni, zárt tetővel, majd hopp rá egy molotov, szépen elkezd égni, majd kinyílik a tető, és ugrál ki a személyzet, egyik karja kicsit lángol, utánuk sűrű fekete füst áramlik belülről.

    Egyébként az rpg7 átmegy az m1 eset még az indexen is kint volt, mert nagy hiszti lett belőle az amiknál, mert rájöttek, hogy még ilyen fegyvert sem tud mindíg kivédeni a csodatankjuk, amire az iraki városi harcokig alig lőttek rá, nameg ugye m2a2-ben is ott maradt pár ember egy-egy telitalálat rpg-nél. Aztán végre elkezték gyártani az rpg megfogós háló kitjeiket a csotrogányaikra.

    Na meg ugye nyilván nagyon übertankot csináltak, csak azért nem vette meg senki az amiktól az m1-et, mert hülyék, inkább csináltak helyette merkavát, leopardot, t84-et, amelyek köröket vernek az m1-re, de a reklám elmaradt, ezért nem ismered te sem ezeket.
  • Sanyix
    #54
    "KA52 amit lerakott az asztalra az szép papiradatok. A64 meg tankok 100ait kapta szét.
    Nehéz hasonlítani egy többszörösen bizonyított konstrukciót papircefnikhez, de tutod mit papíron lehet még jobbis."

    Én meg légpuskával kilőttem már egy csomó üdítősdobozt \o/ akkor most én mesterlövész, és faszagyerek vagyok.
    ez kb hasonló ahhoz amit írtál. 500 szoros létszámfölénnyel, teljes felderítéssel sikerült kilőniük 30-50 éves tankok százait, gratula hozzá, bár ezt így egy 1kezű értelmi fogyatékos is megcsinálja, hiszen nincs semmi veszély, kb olyan mint az agyaggalamlövészet.
  • Sanyix
    #53
    "Vmelyik haditechnikaban volt egyébként erről egy összefoglaló cikk, első öhban hány sima M1et löttek ki a szuperjó t72ők? egyetse? és az M1ek?"

    Látom nem tudsz gondolkodni. Hány t72 állt szemben hány m1-el? Kb legalább 5 m1+a többi haderő vs 1 t72. Szted mennyi esélyük lett volna(egyébként a 72-es picit régebbi konstrukció mint az m1, t80 kb hasonló ja hogy olyannal nem is találkoztak...)?
    egy 120 kilós izomkolosszust is összevernek öten még ha gyengébbek is mert többen vannak. Kezded érezni a lényeget, vagy írjak még pár hasonlatot?
  • Sanyix
    #52
    Soroljam? Mondok egyet ami mindent üt. Balesetmentesen ember pályára állítása és lehozatala, 30 éven keresztül. Amcsiknál hogy is volt? Challanger, Columbia mindenki meghalt, mindezt 10 éven belül egymás után.
  • NEXUS6
    #51
    Ez az a hiba, amit az amcsik nem először követnek el. Egy alacsony intenzitású asszimetrikus/polgárháborús hadszintéren az első, hogy izolálni kell a hadszintért. A környező országokkal ki kell egyezni, vagy lezárni a határt, vagy lerohanni a másik országot is de a csapatok háta nem maradhat védtelen.

    Érdemes elgondolkozni, ha '56-ban az amcsik folyamatosan nyomatják a magyaroknak az utánpótlást, ha mást nem csak kézifegyvereket, vajon hány évtizedig tudtunk volna harcolni. Máskérdés, hogy Bejrút festői szépsége Budapesthez képest sehol nem lenne.
  • NEXUS6
    #50
    Azért az is érdekes volt '99-ben a koszovói háború idején, hogy jó ideje mentek a bombázgatások, de azok a szerb milicisták még mindíg csak randalíroztak, meg zargatták az albánokat. Erre jött a felmentő sereg az Apache képében. Aztán abból is 2-3 leesett a hegyek közöttt, ráadásul még csak gyakorlórepülésen, legalább is a hivatalos közlemények szerint. Aztán azt mondták, hogy hát ez nem lesz az igazi mert a hegyek miatt vagy üzemanyagot visznek vagy fegyvert, de akkor viszont nem érik el a célpontot. Szal Apachok törölve, inkább mint állat nekiálltak felfegyverezni az albánokat.

    Az a tézis, hogy egy háborút pusztán a technológiai fölénnyel minimális emberveszteséggel meg lehet nyerni, a politikai célokat el lehet érni, a II. VH-ban megdőlt, ahogy a németeknek nem sikerült megállítani az orosz gőzhengert. Az az igazság , hgy valakinek mindíg oda kell menie a helyszínre és kítűzni azt a kiba zászlót, de mindíg van valakinél egy kiba pisztoly vagy csak egy kés és megpróbálja megakadályozni!

    A harctér levegőből történő ellenőrzése pedig eddig csak a Kékvillám című nagyon látványos amerikai akciófilmben sikerült!;)))