112
  • arita
    #112
    Ez az az eset amikor többe kerül a hús mint a leves! Igen. Jól írtam. Ezeknek a
    szervezeteknek az eltartása is pénzbe kerül! A kérdés csak ott van, hogy a saját
    jövedelmüket, fentartásukat ki fizeti meg?!
    A 'képviselt' elöadó? Vagy az átvágott vevö. Aki szerintem szívesebben fizetne
    értelmes összeget az elöadónak, szerzönek. Mint az extraprofitot hozó drágitás alapján sarcot! Amiböl 'természetesen' a leg kisebb szeletet az elöadó, szerzö
    kapja!
  • Mike at home
    #111
    a "magatehetetlen" jogvédők

    "A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium "bűnüldözési és nemzetbiztonsági érdekekre való tekintettel" az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériummal és a Miniszterelnöki Hivatallal együttműködve kezdeményezte az elektronikus hírközlési törvény módosítását. Civil szervezetek szerint a törvénymódosítás tervezete adatvédelmi szempontból elfogadhatatlan, ellentmond a vonatkozó EU-irányelveknek és alkotmányellenes: a nemzetbiztonsági hivatalnak folyamatos online hozzáférést adna a telefonálók és az internetezők összes adatához, a szerzői jogvédők pedig még a mobilosok helymeghatározási adatait is kikérethetnék a szolgáltatóktól. A tervezetet az adatvédelmi biztos is bírálta." index.hu
  • Mike
    #110
    nem feketén
    max szürkén
    az import legális
  • strogg
    #109
    Ugye senkinek sem kell bemutatnoma tényállást, hogy lassan az egész ország feketén szerzi be a CD-t, DVD-t :) Nem véletlen sírnak, hogy zuhanó repülésben van a legális cd/dvd adathordozó kereskedelem.Ezt érték el vele.Még több pénzbe kerül a gazdáiknak a hülyeség. Háát igen. Lehet, hoyg ah ülyeség nem fáj (csak annak aki hallgatja;), viszont roppan sok pénzbe kerül mindkét félnek. (aki mondja, és akinek mondják:)
  • Mike at home
    #108
    ugyanmár ez kit érdekel, mi szeretünk tobzódni a fogyasztói társadalom tagjaként

    ne vegyél kaját sem, abban is van áfa!
  • megrab
    #107
    Érdekes.
    Megveszel egy adathordozót és fizeted a jogdíjat, az mp3 lejátszók árában benne van a jogdíj, veszel egy nyomtatót, scannert perkálod a jogdíjat. Lassan az internet árában is benne lesz a jogdíj (nem akarok ötleteket adni).

    Szóval, ha minden szarért kifizettetik velem azt, hogy jogvédett tartalmakat olvasok, hallgatok vagy nézek, milyen alapon kriminalizálják ezt a tevékenységet. Nekik is hasznuk van belőle, akkor meg miért rinyálnak?

    Másrészt ha pl. 10 cd-re kiírtam a digitális gépemmel készült képeimet, akkor a cd-ket, a memóriakártyát és a masinát számolva kb 1000 Ft-omba került az, hogy fizettem olyan adatok után jogdíjat, amelynek szellemi tulajdona az enyém!
  • huuu
    #106
    Különben Kálmán András! Azonkívül, hogy minden átmenet nélkül pofánrugnálak!

    1. Végig fogom nézni, ahogyan tönkremegy a kis buzi jogvédő szervezetetek.

    2. Az internetet ingyenes hozzáférésű közösségkénet hozták létre. Nállad sokszor okosabb emberek. Légyszíves ne próbálkozz belekötni ebbe a szervezetbe.
    Nem fog menni!

    3. Takarodj haza és nyiss egy CD boltot (ha még nincs).
  • huuu
    #105
    "Én biza vennék 300 forintért egy torrent fájlt, amivel egy jó film minőségi kópiáját tölthetem le. Kevés a 300 a kiadónak? Akkor töltjük tovább ingyen."
    Lökött cikkíró! Téged ki fizet hm?

    Én Biza NEM vennék!
    Kérlek ti sem tegyétek.
    Továbbmegyek! -DVD-t, CD-t Sem vegyetek. Esetleg újraírhatót néhány darabot max.
    De azt is Szlovákiából rendeljetek. DVDPAPA
    Ott a Daemmon tools és a pendrive.
    Én ezeknek a faszoknak az adón kívül (ami sajnos kényszer) egy kurva vasat nem fizetek.
    És Légyszíves ti sem tegyétek! Menjenek tönkre minnél hamarabb.
    Ne hátráltassák a XXI. század fejlődési ütemét.
  • virs lee
    #104
    Amúgy a wareznak vége, torrent van és décé.
    És az mióta nem warez?
  • virs lee
    #103
    Végre egy jó cikk a témáról! Remélem a kiadómaffia is olvassa, és legfőképp: okul belőle.

    Ezt hívják piacgazdaságnak. Minden annyit ér, amennyit a vásárló hajlandó érte fizetni. A kiadóknál eddig csak az 5 éves tervekkel utasítgató kommunizmus élt, azt hitték ők szabják meg az árakat. Hát nem. Ha a kenyér is 2000 ft lenne a 200 helyett, akkor mindenki pajszerral menne lopni a boltba. Ez a való világ.
  • sh4d0w808
    #102
    Tényleg, hogyhogy reklám van a cikk beharangozójának helyén a főoldalon...?!
  • janineni
    #101
    Sziasztok! A cikk király csak 1 tudok érteni vele.Amikor a radió Cafét hallgatva az asvára rákérdeztem a müsor alatt ,hogy mit taksál 1 cd elöállitási ára a válasz: hát ebböl nem készültünk.Ha minima haszonnal árulnának 10FT/lemez adó lenne valoszinü ,hogy üzletbe mennék lemezt venni,de amikor 85FT 1DB 16x-osan irhato Werbatim a piacon akkor miröl beszélünk.
  • FLD
    #100
    lenne egy kérdésem, hogy miért akadozik a hang és a kép egy idő után a Macska-jajnál?
    Az én ADSL elérésem: 1Mbit/sec.
    A film mondjuk mpeg-ben van(tömörítve). De amikor teljesen bepuffereli a filmet akkor minden tökéletes. ezért szerintem ha DVD mínőségben szeretne vki filmet nézni az interneten keresztül akkor kell a 8Mbit, de lehet, hogy elég a 4Mbit esetleg a 2Mbit, de semmiképp nem elegendő a 0,5Mbit és az 1Mbit.
  • blakshep
    #99
    jé mik vannak, hát nem leszedték a cikket?
  • winters123
    #98
    dehogy kell 1000 gép... clusterekkel oldják meg az ilyen helyzeteket lásd MMORPG-k .
  • bugger
    #97
    Az csak elméleti max. Meg egyébként is, ha "csak" DVD minőségben akarja megnézni, arra bőven elég kevesebb is: lásd átlag nagyonjó DVDrip ritkán megy kép tekintetében 2mbit/s-re. Hang meg általában a DVD-n is csak 384kbit, nagyon keresni kell a PCM-el kódolt ~1500kbit-es hanggal rendelkező zenei DVD-ket. Tehát nincs 4 mbit még a legdurvább sem! Na persze, mi van, ha 2 gép és 2 filmet néznek egyszerre. Akkor válasszanak akciófilmet(a hang 386)/animációt a gyerekeknek(képre elég kevesebb, hangra is), az sokkal kevesebből kijön.
    +1 progi (már rég van ilyen), amivel letöltés megkezdésétől már lehet kezdeni nézni a filmet.
  • kutyak
    #96
    Teljesen igazad van, hogy mindenki pénzt szeretne keresni, mert tényleg, és ez jól is van így. A kérdés már csak annyi, hogy miért kérünk pénzt és mennyit. A gyártói oldal manapság minden szarért annyit szerene elkérni, hogy egydollárosokból négysávos autópályát tudjanak építeni az egyenlítő mentén. A közönség persze nem hülye és csak azért ad pénzt, ami szerinte megéri az árát.
    Én is egyetértek azokkal, akik azt mondják: ha normális áron adnák a cuccost, eszembe sem jutna letölteni.
    Az a baj, hogy az asvás és tettestársai típusú emberek nem olvassák az ilyen fórumokat. Azt se tudják, igazából mi fán terem az internet.
  • klastrom
    #95
    "kiadók: jáááj ebbe pízt kell rakni nem csak úgy dűl mint eddig..."
    LOL és kuuurváára igaz !!!!
  • arty
    #94
    "Az ASVA az egyetlen hazai jogvédő szervezet, amely nem ismeri el a matricás rendszerből adódó szabad magáncélú másolat létrehozására való jogot."

    Azt hiszem nem én vagyok az egyetlen magánszemlély, aki nem ismeri el az ASVA-t, mint jogi személyt.
  • cyberdj
    #93
    Az a baj, hogy mindkét tábor a saját igazát szajkózza. Valóban jó lenne, ha legálisan lehetne filmeket letölteni, mondjuk a materiális hordozó és egyéb kereskedelmi / logisztikai költségek megspórolásával. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a filmipar üzlet. Ha nem az lenne, akkor kizárólag államilag támogatott művészfilmek léteznének. Meg kell találni azt a közös nevezőt, ahol figyelembe vesszük a kalózkodás negatív hatásait és elfogadjuk, hogy bizony az alkotók szeretnének pénztkeresni, a befektetők pedig látni a beruházásuk megtérülését.
    Én egyébként azt gondolom, hogy lehetőséget kell mielőbb teremteni a legális letöltésekre normál áron (a 300 forinttal vitatkoznék pl. egy film esetében, vagy csak nagyon régi filmről lehetne szó), ugyanakkor ennek megléte esetén még keményebben kellene a kalózokkal szemben fellépni.
  • Inquisitor
    #92
    "2, hány 8 megabittel rendelkező ember van magyarroszágon? "

    Most már jó sok lesz. Olvass híreket! ;)
  • Cavaldi
    #91
    Nagyon jó a cikk. Egyetértek. 300Ft-ért én is vennék torrentet már csak azért is, mert a múltkor megvettem a Boggie Nights-ot kb.5000Ft-ért duplalemezes kiadást. Néhányszor megnéztem és a lemez megrepet. Ezt nem értem ,mert eddig bármilyen lemezre írtam nem történt ilyen. Lehet jogdíjat szedni tudnak de lemez gyártani azt nem. Így ha letölthetném, akkor olyan lemezre égetem fel ami tutti és nem törik el.
  • BCs design
    #90
  • Cif
    #89
    Ez a cikk csak 2 csoportnak nem tetszik. Az ingyenélő jogvédőknek meg a koncertezés helyett jogdíjból megélő fos zenekaroknak. Kárpótlásul ezt szeretném nekik küldeni:
  • assdf
    #88
    Látom te továbbra is másról beszélsz.
    1, miért kéne 100 megabites kapcsolat? Simán lehet gigabites kapcsolatu szerver több is.
    2, hány 8 megabittel rendelkező ember van magyarroszágon? Tudod mennyi az átlag? 512kbit-1megabit.
    Na most akkor számoljunk józan számokkal. Van egy gigabites szervered amire átlag 1 megabittel kapcsolodnak a userek. Ez azt jelenti hogy kb. 1000 ember lehet a szerveren. Na most ha van 3-4 ilyen szervered, ez még mindig nem több 10-20 millánál, és lehet rajta egyszerre 3-4 ezer ember. Ez ma magyarországon bőven elég, mivel pl egy dc hubon sincsenek sokkal többen.
    De itt ne felejtsük el azt a tényt hogy ez egy fizetős cucc, tehát ha akkora a kereslet hogy folyamatosan 3-4ezer ember vásárol rajta pl. zenei cdket pl. mp3 formátumban aholis egy cd (a cikk alapjan legyen) 300 ft, akkor ezzel a sebesseggel ez lejön max 1 óra alatt.ez azt jelenti hogy
    4000 ember * 300ft /óra azaz 1.2 millió bevétel óránként... egy nap alatt 30 milliót kerestél... Tehát vagy nincs ekkora kereslet és akkor felesleges a te általad emlitett 600 millió szerverpark, vagy van, ekkor viszont a fenti alapján naponta állithatsz be 3-4ezer embert kiszolgáló szerverparkot és még mindig bőven nyereséges vagy.
  • evetke007
    #87
    Egy fillér hasznot sem hoztam még az ilyen "jogvédő" szervezeteknek , mivel nem veszek , nem másolok zenéket . Az elmult kb. 10 év zenei igénytelensége és az 5-6 ezer Ft-os CD árak sikeresen kiölték belőlem a zenei érdeklődést ...
    A kizárólag pénzkereseti céllal összeállt magyar "zenekarok" meg végképp nem érdekelnek .
    Egyébként az ismerőseim körében sokan már egy olcsó írható CD-t sem áldoznak fel efféle zenékre . Inkább rádiót hallgatnak .
  • VICc
    #86
    Merész, de TECCIK. Ráadásul nem hülyeség, amit mond a cikkíró.
  • Hoz_Hun
    #85
    Ez jó cikk volt. Egyetértek vele.
  • HJPOWER
    #84
    Gratulálok, végre egy igazán jó cikk, átgondolt, de mégis szívből szól, köszönöm! :D
  • HJPOWER
    #83
    Csak idő kérdése és el fognak tűnni ezek az élősködők!
    Hajrá MACI!! ;)
  • mrzed001
    #82
    Egyébként ez a 300ft-os torrentfájl kezdetben lehet érvágás lenne a kiadóknak de sztem 1-2 év alatt átalakulna a piac, a fogyasztás, mert én nemhogy kifizetném érte a 300 ft-ot, de ami amolyan "ritkánmegnézős, ritkánmeghalgatós" cucc azt ki se írnám, kínlódna vele a búbánat, ha mégegyszer meg akarnám nézni mondjuk 1 év múva akkor újra 300 ft-ért letölteném..
    rossz hozzáállás ....
    Én inkább fordítanék a dolgon. 300 ft-ért megvetted a jogot, hogy bármikor megnézhesd a filmet, ergó nem írnám ki, megnézem, törlöm mert nekem ne foglalja feleslegesen a helyet, aztán ha hirtelen megint megnézhetnékem van ismét ingyen letölthetem akár más formátumban (pölö H264/HDDVD ... mer éppen ehhez van kedvem és készülékem)
    A rendszerük meg legyen csak szives megjegyezni, hogy ezt már megvettem, tehát letölthetem ismét és ismét és ismét ..... sőt 20 év múlva a holoverzióját is mivel MÁR egyszer megvettem a megnézésének jogát ..

    Ami a költséget illeti (felülbecsülve):
    3 db szerver: 15 misi
    letenni 100 megás kapcsolattú helyen: lenyen havi 50 eFt
    2 üzemeltető: havi 1 MFt
    3 ember 1 évi munkával (csak napi 2-2 film lekódolással) 1200 filmes kezdőkészlet: 20 misi
    2 fejlesztő, 3 hónap torrent rendszer fejlesztésre: 10 misi

    na kb ennyibe kerülne elindítani
  • Csatti
    #81
    Azért csak egy számot kapsz nem pedig egy albumot.
  • sh4d0w808
    #80
    A "kedves" ProArt nevű ingyenélő bandát miért hagytad ki a cikkből...?! Puszipajtások az ASVA-val...
  • Praetor
    #79
    Király cikk!
  • scnad
    #78
    Olvasgatva a hozzászólásokat tényleg elgondolkodtató, hogy ha a "warez közösség" összefogna, simán legyűrhetnénk az ingyenélő bagázst. Csupán annyi a teendő, hogy mindenki beledob valamit a közösbe, például biztos van valaki ismerettségi körében néha céges "lomtalanítás", feltehetően nem sokan szakadnánk bele, ha a régi winyeszünket ( ~40-60 GB ) beleadnánk, ... Ha így gondolkodunk, gyakorlatilag free össze lehetne hozni egy relative nagy kapacitású, RAID 0+1 tömbbel rendelkező, uploadra specializált torrent szervert. A fizetős rész a tartalom ( film, zene ), valamint a netelérés lenne. A tartalmi rész anyagi költségei szintén csökkenthetők, ha nem felkapott, percegyüttesek ( NOX, DJf@szomtudjakicsoda, ... ), hanem főképp a neten ismert, viszont a boltokban a sosemhallottamilyenről/éppkifogytunk kategóriába eső ( Vangelis, Avril Lavigne, ... ) énekesek/eghyüttesek számait árulnánk. Filmek tekintetébe lehetne indítani mondjuk régi magyar filmekkel ( sokan szeretik, köztük én is ), melyekre már nincsen jogdíj, csupán a NAVA ( http://nava.hu/ ) -val kéne egyeztetni ( keressen az állam is ;-) ), s máris lehetne árulni a mai árakhoz képest nevetséges összegekért az anyagokat. Szerintem ha elegen gyűlnénk össze, az ASVA - ProArt - ArtisJust trió másfél éven belül kihalna. Tényleg ... Ki lenne benne ?
  • torjoz
    #77
    Az a legnagyobb gond, hogy nagyon sok szemetet termel a szórakoztató ipar! Régebben, ha megjelent egy új film, akkor szinte biztos volt, hogy élvezhető terméket lát az ember! Most már inkább nehéz a sok fos köüzött megtalálni, a kevésbé fos filmet! De ugyanez érvényes a játékokra(amikor a kiadó meg akarja magyarázni a népnek, hogy a vaskarika az fából van!) és zenékre(önjelölt megasztárokból fullon vagyunk:Zámbó Árpád, az is inkább táncolt volna, a port jobban bírjuk) is!
  • Cat #76
    a 300 Ft még drága is, ha azt nézed, hogy az iTunesen 1 dollár a tarifa.
  • AranyKéz
    #75
    Meg kéne szüntetni egy kiadó monopóliumát egy adott album felett. Akkor lenne árverseny, baszogatnák egymást a kiadók, és minden probléma megoldódna.

    Ja meg nem kéne hagyni hogy politikai befolyásuk legyen.
  • gforce9
    #74
    Egyébként ez a 300ft-os torrentfájl kezdetben lehet érvágás lenne a kiadóknak de sztem 1-2 év alatt átalakulna a piac, a fogyasztás, mert én nemhogy kifizetném érte a 300 ft-ot, de ami amolyan "ritkánmegnézős, ritkánmeghalgatós" cucc azt ki se írnám, kínlódna vele a búbánat, ha mégegyszer meg akarnám nézni mondjuk 1 év múva akkor újra 300 ft-ért letölteném.. na bumm, ezzel szerintem nem csak én lennék így, az ismerőseim legtöbbje útál dvd-ket írkálni, de ha tudná hogy az anyag bármikor újra beszerezhető 300 ft-ért, dobná el a dvd-íróját..vagy majdnem :)
  • gforce9
    #73
    Elég neki Mo-on kb 2-5 gép nem lenne akkora forgalom csak ésszel kéne csinálni....
    Mehetne simán torrent rendszerrrel amíg friss a cucc, amit sokan töltenek jönne mint a vesztés.
    Amit meg kevesen töltenek, vagy már úgymond kifutott cucc azt meg elbírná a szerver, vagy másik tárhelyről lehetne elérhetővé tenni. Ha fizetni kellene érte ugye nem töltene mindenki ész nélkül éjjel nappal. Úgyhogy simán kivitelezhető viszonylag minimális ráfordítással, csak észhez kellene térni. A mostani normális torrent oldalakról is szakad lefelé a cucc mint az állat, főleg ha népszerű.. és mindenz úgymond ingyen, szóval nem kell többszáz milliókról, de még több tíz milliókról sem beszélni.
    Arról nem is beszélve, hogy olyan anyagok esetében, ahol nincs magyar verzió pl.: játékok, külföldi zenék, ott össze kellene fogni más országokkal, ezzel is költséghatékonyabb lenne a dolog. Lehetne ezt csinálni, csak hát...
    kiadók: jáááj ebbe pízt kell rakni nem csak úgy dűl mint eddig...

    Ez a beszólás tényleg állat:DD : "Én biza vennék 300 forintért egy torrent fájlt, amivel egy jó film minőségi kópiáját tölthetem le. Kevés a 300 a kiadónak? Akkor töltjük tovább ingyen."

    Mike: "filmeknél is vannak vadhajtások, megveszem a DVD-t erre mit vágnak a pofámba? NE LOPJ! máshol megköszönik a vásárlást, szal "
    hája... ez tényleg kiakasztó...