332
  • dez
    #332
    ...ha nem számítjuk az erősen, közepesen, és enyhén sugárzó hulladékot.
  • qaíwsyedx
    #331
    Csk csínján a napelemekkel!Jelenleg a legjobbak 10% hatásfokúak, és itt azészaki féltekén a psugarak beesési szöge se 90°, le lehetnevele burkolni vele a fél országot hy elég energiához jussunk(ez nem kivitelezhető sem a költségek sema várható tiltakozás miatt!

    Ehhez képest az atomerőm egy álom:
    -Kevés helyet foglal.
    -Rengeteg enegiát energiát ad.
    _Szennyezése gyakorlatilag nulla ha a személyzet felelősségteljesen végzi munkáját!

    Ha nem tetszik lehet póbálkozi fúziós erőművel is!!!
  • BiroAndras
    #330
    "Én ezt úgy mondanám, hogy akkor veszi elő, amikor az előző technológia már kifutott és ne hoz elegendő pénzt a konyhára."

    Ilyen esetben fennál a veszélye, hogy a konkurencia megelőzi. Az általános tévképzet abból alakult ki, hogy a technológiák fejlesztése rengeteg időt és pénzt igényel, így nem lehet az ötlet kitalalása után két nappal piacra dobni. Minden új technológiánál meg kell várni, amíg gazdaságos lesz a tömegtermelése. Nem egyszer volt már rá példa, hogy egy cég idő előtt adott ki egy technológiát, az eredmény majdnem mindíg túl drága, és nem elég jó termék lett. Ilyenek voltak pl. a P4-ek megjelenésükkor.

    "Nézd meg az új technológiával készült autókat, számítógépalkatrészeket. Az előállítási ár többszörösével vezetik be őket, és akkor engedik lejjebb az árát ha lanyhul a kereslet."

    1. Nem csak az előállítás számít, hanem a fejlesztési költség, és a gyártási kapacitás is (ha nem tudnak eleget gyártani, lehet drágábban adni, akkor is elfogy mind).
    2. Az autóknál az extrákat pofátlanul drágán adják, ezt tudjuk. De ennek semmi köze a technológiák rejtegetéséhez.

    "Nem igazán tudom, milyen lehet a tiszta kapitalizmus"

    Amikor az állam csak minimálisan avatkozik be a gazdaságba.

    "A jelenlegi helyzet még mindig az állami pénzek magánzsebekbe juttatását játsszák"

    Ez viszont pont hogy nem kapitalizmus.

    "Nem vagyok meggyőződve arról, ha új reaktor építünk a legjobb építővállalatot bízzuk meg, és az korrekt módon fogja megépíteni."

    Sajnos ez lehetséges. De még mindíg jobb, mint ha nem építenénk egyáltalán. Az atomerőműveknél egyébként van nemzetközi felügyelet, szóval nem lehet olyan szarul megcsinálni, mint az autópályáinkat.
  • Z
    #329
    Valóban nem ennyire egyszerű, csak hát elkerülhetetlen.

    Megj.: Az alaperőmű lényege, hogy sokat megy...sok órát. Ezzel szemben egy csúcserőmű, aminek gyorsan be kell tudni indulni, és maximum teljesítményt leadni, évente gazdaságosan 500-1000 üzemórát megy. Csúcserőművet pedig már nagyon rég óta alkalmaznak. Igazából nem további csúcserőművekre van szükség.
  • babajaga
    #328
    Elő állítani a vasat? Csak vegyületet lehet előállítani. A vasat csak redukálni lehet vastartalmú vegyületekből. Egyelőre ugrott a Nobel díj.
  • halgatyó
    #327
    Most látom, hogy a Magyar Tudományos Akadémia is foglalkozik a kérdéssel.
    MTA 2007 január
  • halgatyó
    #326
    Első olcasásra jó ötletnek tűnik, ám ha belegondolunk, nem ennyire egyszerű.

    Az atomerőmű ALAPerőmű. Teljesítménye nem változtatható túl gyorsan, ráadásul a lassú változtatás is drága mulatság. Egy reaktortartályra meg van adva, hogy teljes élettartama alatt hány hidegindítást és hány melegindítást bír ki. (Ez utóbbit nem értem egészen tisztán, ha van itt valaki aki érti, megköszönném ha megmagyarázná)

    A szélerőművek teljesítménye ugyan gyorsan is változtatható, ám sajnos leginkább magától változik (eláll-újraindul a szél). Ezért ezek mellé kell még egy harmadik fajta erőmű, amit csúcserőműnek neveznek. Ennek 3 fontos tulajdonsága van:
    -- Gyorsan változtatható a teljesítménye, ill. gyorsan elindítható leállított állapotból,
    -- Mi mondjuk meg hogy mikor kapcsoljon ki és be, nem a pillanatnyi szélmozgás,
    -- Elegendő teljesítményű ahhoz, hogy a csúcsigényeket kielégítse (Magyarországon többszáz MW kell)
  • halgatyó
    #325
    Én arra gondoltam, hogy trükközéssel (ötletekkel) sok olyasmit meg lehet csinálni, amit enélkül nem, vagy borzasztó drágán. Csak példának hoztam fel. Azt nem írom le hogyan elektrolizálják, mert mindenki tudja.
    Vagy a másik trükk: a nátrium elektrolízise. Az a nagy ötlet, hogy pl NaCl oldat elektrolízisekor higanykatódon a nátrium válik le (amalgámot képezve) és nem a hidrogén, ami meglepő, ismerve a nátrium ion erős elektronleadó képességét.

    Egészen biztos, hogy a vasra is ki lehet találni valami jó ötletet, gondoljunk arra, hogy baktériumok is elő tudják állítani a vasat (más fémeket is) koksz meg 1500 Cfok nélkül.
    Erre gondoltam.
  • halgatyó
    #324
    Valóban nagyon energiaigényes lenne a vaércből aluoxidot gyártani

    bocs, ezt nem tudtam kihagyni...
  • babajaga
    #323
    És a vas égése és olvadása között nagyon kicsi a hőfokkülönbség többek között ez a szerepe a mészkőnek, a szennyeződés megkötése mellett.
  • babajaga
    #322
    "Ennél nehezebb feladatot is megoldottak már, mert rá voltak kényszerítve: a 2700 fokon olvadó Al2O3-at."

    Pontosan magad mondtad el miért lehet ívvel az Al-t elektrolizálni és miért nem lehet a vasércet. Olvadáspont. Arról nem is beszélve hogy a timföldből muszáj aluoxidot csinálni míg a vasércből nagyon energiaigényes és borzasztóan megdrágítaná a vasgyártást.
  • nagylzs
    #321
    Ehhez szeretnék hozzáfűzni: "A liberálisok szerint most elsősorban az alternatív energiahordozók elterjedését kell támogatni." Ezek szerint a liberálisok nem olvasnak tanulmányokat. Az alternatív energiahordozók elterjedésének egyik nagy korlátja az atomerőművek hiánya! A fosszilis alapú erőművek egyszerűen szabályozhatók az igényeknek megfelelően. Ezzel szemben az atomerőművek nagyon lassan szabályozhatók, és pont kiegészítik egymást a nap- és szélerőművekkel. Egy új atomerőmű OLCSÓBBÁ tenné a szélerőművek építését.
  • halgatyó
    #320
    Pár szóval utalhatnál arra, hogy mi mindent is kellene megtanulnom
  • Piel
    #319
    "Egy profitorientált cég nem rejteget olyan technológiát, amivel gennyesre keresheti magát." Én ezt úgy mondanám, hogy akkor veszi elő, amikor az előző technológia már kifutott és ne hoz elegendő pénzt a konyhára. Nézd meg az új technológiával készült autókat, számítógépalkatrészeket. Az előállítási ár többszörösével vezetik be őket, és akkor engedik lejjebb az árát ha lanyhul a kereslet.
    "Az eddigi rendszerek közül épp a tiszta kapitalizmusban lehet a legtisztességesebben meggazdagodni." Nem igazán tudom, milyen lehet a tiszta kapitalizmus, de aligha lesz ilyen nálunk a közeljövőben. A jelenlegi helyzet még mindig az állami pénzek magánzsebekbe juttatását játsszák (még mielőtt jobbosnak vagy balosnak mondanátok)kormánytól függetlenül. Nem vagyok meggyőződve arról, ha új reaktor építünk a legjobb építővállalatot bízzuk meg, és az korrekt módon fogja megépíteni. Nézzük csak az új autópályánkat. Hol is rakták le a szemetet? Mennyibe is került? Hát ezért nem tartom jónak. Atomerőműnél a biztonság és a megbízhatóság az elsődleges szempont.
  • BiroAndras
    #318
    "azok a termékek és módszerek még mindig a fiókban vannak, vagy méregdrágán árulják."

    Mert nem gazdaságosak egyelőre, vagy hosszú időbe telik a bevezetésük, vagy nem is léteznek. Egy profitorientált cég nem rejteget olyan technológiát, amivel gennyesre keresheti magát.

    "Csak azért mert a kapitalista szemlélet nem engedi meg a tisztességes haszonból meggazdagodott emberek kialakulását."

    Ez hülyeség. Az eddigi rendszerek közül épp a tiszta kapitalizmusban lehet a legtisztességesebben meggazdagodni. Gondolj csak arra, hogy pl. nálunk a rendszerváltás utáni hirtelen meggazdagodások gyakorlatilag kivétel nélkül az állam lehúzásán alapulak (támogatások, privatizáció, monopóliumok, stb.).
  • Piel
    #317
    Csak pár mondattal reagálnék kedves halgatyó. "Szerintem eleget tud az emberiség, csak rosszra használja a tudást." Ezzel a mondatommal csak szerettem volna rávilágítani minden olyan dologra ami valóban technikai forraddalom, és javára válna az emberiségnek, (csökkenti a károsanyag-kibocsájtást, csökkenti az energiafogyasztást) azok a termékek és módszerek még mindig a fiókban vannak, vagy méregdrágán árulják. Csak azért mert a kapitalista szemlélet nem engedi meg a tisztességes haszonból meggazdagodott emberek kialakulását. Mindenki nagyot akar kaszálni.
    A hozzászólásaidból elég fiatalnak ítéllek, úgy gondolom, hogy nem ártana egy kis élettapasztalat. Az sohasem elég ha az iskolában mindenből ötös a nebuló. Majd az élet megmutatja amit tudnod kell.
  • halgatyó
    #316
    Már bocs, hogy beleszólok, de pár dolgot el-mismásoltál úgy érzem. Mintha egy civilizáció ellenes napilap újságíróját olvasgatnám.

    "kinek a szakvéleménye beleillik a koncepcióba és a többit lesöprik az asztalról. Lásd Bős-Nagymaros"
    Hadd jegyezsem meg, hogy akiknek itt a szakvéleményét LESÖPÖRTÉK, elhallgatták és elhallgattatták, nos azok pont a beruházást támogató vagy legalábbi nem ellenző vízügyi szakemberek voltak.

    "Szerintem eleget tud az emberiség, csak rosszra használja a tudást."
    Ezt komolyan írod? Tényleg csak rosszra használjuk a tudást?
    Tényleg eleget tudunk? Nincs már megoldandó probléma az emberiség előtt?
    Ha a jelenlegi tudásunk nem fejlődik tovább, az az emberiség pusztulásához vezet, valamennyi idő elteltével.
    Persze Ti, zöldek ennek örülnétek a legjobban. Végre, végre az emberiségen is beteljesedne a TERMÉSZET NAGYNAGY RENDJE! Ugye?

    "Jelenleg nem látok garanciát arra, hogy a felelős emberek az ország érdekét fogják nézni és nem a saját zsebüket tömik."
    Igen, ezt tudjuk. És közben a civilizációellenes ál-környeztvédőknek is juttatnak egy kicsit. Ugyanis az ő "vallásuk" kiváló ideológiai alapot teremt a dolgozó középosztály életminőségének és lehetőségeinek a további beszűkítéséhez.
    Most nem azt mondják, hogy "nehezebben jut a mennyekbe a gazdag ember, mint a teve a tű fokán" De sok hasonlóság van annak a régi ideológiának az akkori elterjedése, a későbbi középkor és a mai ideológiák terjedése között.
    Tudtad-e, hogy a Lihegő Hantacsoport tavaly 80 millió forintből gazdálkodott? (meg amennyit még nem vallottak be, illetve más úton kapták, pl. az agyvízforraló irtózatos ostobaságaikat amit jelentésnek meg elemzésnek neveznek, vajon ki finanszírozta). Az autósok szervezete pedig abból a pénzből, amit a tagok összedobtak? Ez kb. 200ezer Ft volt, ami még ügyvédre is csak szűkösen elég. Ennyit a gazdagokról és a szegényekről, meg a zsebek tömködéséről.

    Észre kellene vennie mindenkinek, hogy ugyanazok a körök támogatják a környezetvédőket, meg a "fuldoklik Budapest" tipusú sajtót, mint akik lerabolták az országot.

    "Először azért fizetünk majd többet, hogy lehessen atomerőművünk, utána azért, mert már elavult."
    Ja. Csak az atomerőmű felépítése és az "elavulása" pontosabban leszerelése között eltelik ám 50 év. Ezalatt az az erőmű nemcsak avulgat, hanem áramot is termel.
    Amit többek között Te is elfogyasztasz. Vagy úgy gondolod, hogy az áramot nem kell megtermelni, mert az úgyis jön a konnektorból? (ez viccesen hangzik, de volt olyan sötét ember, aki komolyan gondolta)
  • halgatyó
    #315
    Igen fontos dolgok fognak eldőlni rövidesen: az, hogy csak a lakosságot tudják és akarják taposni a sárba, vagy tényleg komolyan gondolják a civilizációnk átszervezését azok, akiknek módjukban áll és egyben feladatuk lenne?!

    A teljes gazdaság átállításának főbb területei:

    -- A villamosenergia termelés atom-alaperőművekkel,
    -- a kohászat minél nagyobbrészt elektromos alapon (a hulladékvasat újra fel kell dolgozni, ami elveszett, azt kell ércből pótolni, azt is meg kell valósítani árammal),
    -- a közlekedés villamosítása: nagysebességű vonatok (>250 km/óra Magyarországon és >400 km/óra Európai távolságokon), városon belül és agglomerációban elektromos autók (hidrogén ésa tüzelőanyagcella),
    -- mezőgazdaság átalakítása (első lépésben kevésbé szántásigényes növények, később teljesen meg lehetne változtatni a rendszert, pl. növények is előállíthatnák az ún. esszenciális aminosavakat, én hajlandó lennék akár génmódosított élesztőgombákat is enni, de a mozgásszabadságomról akkor se mondanék le!)
    -- az ipar többi részével könnyebb a feladat, mert már ma is mindent villanymotorok mozgatnak,
    -- a vegyipar meg természeténél fogva nem teljesen állítható át, ugyanis ott kétféle anyagfelhasználás van: alapanyag és energiahordozó. Az alapanyag az marad.

    Ez az átalakítás óriási munka. Rengeteg GONDOLKODÁS, majd idő és pénz kell hozzá. Ez nem olyan feladat, amit a Jóskapista meg tud csinálni otthon. Ennek megszervezését a világ irányítóinak kell elvégezniük!

    Van itt egy lényeges gondolat, amely valahogy nem kap publicitást: most majd eldől, hogy
    csak a lakosságot, a dolgozó középosztályt tapossa a sárba a hatalom,
    vagypedig végre nekikezdenek a gazdaság átállításának azok, akiknek erre lehetőségük van és egyben feladatuk is lenne!

    Sajnos, amit eddig megvalósulni láthatunk, abból egy kis ízelítő:
    Ellehetetlenítik Budapest közlekedését a barombarrmok
  • halgatyó
    #314
    Jelenleg a vas redukálását valóban szénnel végzik. Ez nem jelenti azt, hogy csak úgy lehet, máshogyan nem.

    Ennél nehezebb feladatot is megoldottak már, mert rá voltak kényszerítve: a 2700 fokon olvadó Al2O3-at.

    Valamennyi szén persze mindig fog kelleni az acélgyártáshoz. Ha Magyarország éves acélfelhasználása mondjuk 4 millió tonna, ahhoz 2% szén az 80ezer tonna.
  • Piel
    #313
    Ezzel teljesmértékben egyetértek. De a demokráciához fel kell nőni úgy a politikusoknak és a lakosságnak. Egyenlőre a politikusok ha meg szeretnének valamit oldani akkor keresnek egy "szakit" akinek a szakvéleménye beleillik a koncepcióba és a többit lesöprik az asztalról. Lásd Bős-Nagymaros. Ez is ugyanúgy hazugságnak számít. Szerintem. Jelenleg nem látok garanciát arra, hogy a felelős emberek az ország érdekét fogják nézni és nem a saját zsebüket tömik. Abban nem látnék kivetni valót, ha az országnak jó, akkor ők is megkapják jutalmukat. Egyenlőre itt még nem tartunk.
  • LaPalma
    #312
    ismerek olyan embert, aki tanult, diplomát szerzett. és egyszer csak elege lett mindenből. a spórolt pénzén vett egy tanyát szép nagy földdel az 'stenhátamögött. azóta mindent magának termel meg, még a gyertyát is szinte maga önti. ugyanis még az áram sincs bekötve. állítólag boldog, bár nincs egy pihenő órája se (családja van, ott él vele).
    na, neki nem kell együtt élni azzal, hogy gázszámla-villanyszámla, gazdagok kizsákmányolják a szegényeket, burzsoázia és egyéb társadalmi problémák. neki a legnagyobb gondja, ha nem eszik a marci disznaja.
    de amíg a "társadalomban" élsz, addig együtt kell élni annak problémáival. tenni ellenük nem sokat tudsz. vagy forradalmat csinálsz, mert nem tudod eltartani a családod, vagy elvonulsz.

    ha tudnád, hogy milyen szerteágazó környezettanulmány folyik az atomerőmű üzemidő hosszabításával kapcsolatban, le lennél döbbenve...

    (mellesleg hadd jegyezzem meg, hogy az osztrákok, akik a leginkább atom ellenesek, évek óta szennyezik a rábát. a bécsiek, akik fosnak az erőműtől, ami tőlük 350 km-re van, észre sem veszik, hogy ott van közvetlen mellettük európa egyik legnagyobb olajfinomítója, ami szintén nem kicsit tud durranni)
  • Piel
    #311
    Szerintem eleget tud az emberiség, csak rosszra használja a tudást. A jó dolgokat megtarja magának egy kis csoport, akik röhögnek a markukba. A többi meg dolgozzon csak azért, hogy el lehessen venni tőle, akár adó, akár villany vagy gázszámla formájában. Mindenütt csak az emberek lehúzásáról lehet hallani. Ez sem lenne másképp. Először azért fizetünk majd többet, hogy lehessen atomerőművünk, utána azért, mert már elavult. A többi lehetőséget kizártátok kategórikusan. Akkor meg nem tudom mire vagy még kíváncsi?
  • Piel
    #310
    Kedves LaPalma!
    Megnéztem a pályázatokat jóval előbb, de hiába pályáznék, mivel leállították a támogatások kifizetését az alternatív energiaforrások támogatása ügyében. De hiába vannak ötleteim, akkor kapok támogatást, ha van saját tőkém. Ez csak azoknak van elegendő akik egyébként sem szorulnának rá, tehát ez is egy 22-es csapdája!
  • babajaga
    #309
    Látod az sem teljesen oké, mert ha ívvel melegíted olvadáson túlra a szilárd acélt egy része a felmelegedés folyamán elég, míg ha redukáló lánggal melegíted akkor nem,ezért tettek a Martin kemencékbe rozsdás (oxidált) vasat, acélt. Mikor a csapolt nyersvasból acélt készítenek a konverterekben a kohótól üstökben folyékony állapotban viszik és öntik át és úgy égetik ki a széntartalmat, legalábbis a felesleges részét
  • Cleawer
    #308
    olvasztani lehet,ívkemencébe(hulladékvasat,acélt).
    De az érceiből tényleg érdekes lenne elektromos árammal előállítani...
  • babajaga
    #307
    "átállítanánk villamos energiára (a közlekedést és a kohászatot is"

    Na azt megnézném hogyan lehet vasat redukálni elektromos árammal? Azért a valóságtól ne rugaszkodjunk el ennyire.
  • halgatyó
    #306
    Lehet, hogy én már nem érem meg ezeket a hatalmas változásokat. Ha jó irányba történnek, akkor kár. Ha nem jó irányba, akkor meg szerencsére. Csak az utódaimért drukkolok
  • halgatyó
    #305
    Ha a teljes iparunkat átállítanánk villamos energiára (a közlekedést és a kohászatot is) az minőségileg is óriási változást jelentene. A villamos energia sok területen hatékonyabban használható fel, mint társai.

    Egy sor technológiai átalakítást kellene végrehajtani (ez tovább fokozná az ipar leterheltségét és a tőkehiányt!),
    viszont lehetőséget nyújtana olyan átalakításokra, olyan technológiák bevezetésére, amelyek alapjaiban forgatnák fel mostani szemléletünket.

    Összehasonlíthatatlanul NAGYOBB jelentőségű változásokról van szó, mint az eddigi túllihegett aprófa**ságok: pl. hogy a számítógépünk kikapcsoljon ha nem verjük a billentyűket, meg hogy vakuljunk az energiatakarékos és alig világító villanykörte-utánzatok alatt
    Érdemes átgondolni
  • halgatyó
    #304
    Valahol azt olvastam, hogy Magyarország éves energiafogyasztása kb. 30 millió tonna kőolaj egyenérték. Ha azt próbáljuk megSACCOLNI, hogy (az olaj elfogytán) mekkora erőművi teljesítmény kell a teljes ipar kiváltására, akkor első lépésben ezt át kell számítani egész éves folyamatos villamos teljesítményre.

    3*10^7 tonna az 3*10^10 kg. (A ^ jel a hatványkitevőt akarja jelezni)

    1 kg olaj az 10 000 kcal, 1 kcal az 4300 Joule, tehát 3*10^10 kg olaj az 13*10^17 J. Ez egész éves termés.

    1 év az kb. 3*10^7 másodperc, tehát a fenti éves energiafelhasználás 4,3*10^10 Watt, vagyis 43 GW.

    Magyarország villamosenergia fogyasztása folyamatosan kb. 6 GW. Valószínű, hogy télen me a pár kánikulai napon kicsivel több, de ezt most elhanyagoljuk.

    Elhanyagoltam egy igen fontos szempontot is: az energiafelhasználás hartásfokát. Ha a 6 GW elektromos fogyasztásunkat 33% hatásfokkal lehet előállítani (termelési hatásfok + továbbítási és egyéb veszteségek) akkor ez 18 GW-nyi folyamatos kőolaj egyenérték felhasználást jelentene, ami kb. 15 millió tonna olaj egy év alatt. A teljes fogyasztásunknak majdnem a fele.

    A Paksi Atomerőmű a hazai áramfogyasztás negyedét termeli meg, ha jól sejtem. Ez azt jelenti, hogy annyira nem állunk messze attól a lehetőségtől, hogy a teljes iparunkat átállítsuk elektromos energiára. Ha igazán nekiveselkednénk, akkor 30 év elegendő (leginkább a szükséges pénzügyi fedezet előteremtése a nehéz, ehhez kellhet sok idő)

    Érdekes kérdés, hogy mi fog történni, ha a világ többi országa is rájön, hogy igen gyorsan át kellene állni az atomenergiára. Ipari szempontból igen komoly kapactás-hiány fog mutatkozni hirtelen, pénzügyi szempontból pedig tökehiány és magas kamatlábak, ahogy én gondolom. Szóval ez jelentősen lassítani fogja a folyamatot. Épp ideje most elkezdeni
  • halgatyó
    #303
    Kiegészítés a fiatalabbak kedvéért: a Sokol az egy kis szovjet gyártmányú zsebrádió volt, nem túltechnologizált germánium tranzisztorokkal, kb. 500Ft újonnan
  • halgatyó
    #302
    A Teslás honlapot megnéztem, de nem értem hogy mi ez: "a mai vilagban mindent tonkretenne ekkora energia"
    Mekkora? Milyen alapelven állította (volna) elő?
    Ma is vannak nagyteljesítményű adók. Amikor és fiatal voltam, akkor a Kossuth Rádió adótornya 2 MW-os volt, a freki valami hasonló tartomány mint ez aTesla torony, ha jól értem. Mégse tett tönkre az az adó még egy kis Sokol rádiót se

    Nem lehet hogy egy kissé el van misztifikálva ez a Tesla dolog? Általában a csodavárás akkor erősödik fel az emberekben, amikor rosszabbul mennek a dolgok...
  • kvp
    #301
    A Teslas resz-forumhoz irom:

    ""Ez arra alapul, hogy egy eros radioadoval atuti a Fold magneses vedopajzat es a kozmikus sugarzas energiajat hasznalja fel. (lasd: eszaki feny) "
    A Van-Allen öveket csak Tesla halála után fedezték fel."

    Mint ahogy a rontgen sugarzast is ket evvel azutan fedeztek fel, hogy sikerult megtapasztalnia a laborban. Bar arra legalabb rajott mi volt, legalabbis a levelezese alapjan. Az hogy nem tudta miert mukodik ugy egy adott talamany, meg nem jelenti azt hogy nem mukodott. Azert tartjak sokan misztikusnak a talalmanyait, mert sok esetben nem tudta tudomanyosan leirni miert mukodott egy talalmanya. Viszont osszerakta es mukodott, ez a klasszikus kiserletezes egyik szepsege.

    A fodi ter megcsapolasa pedig sajnos tenyleg erre a jelensegre epul. Ha az ember energiat akar atvinni a fold magneses tereben az lehetseges, de ha meg ki is akar belole nyerni akkor az mar karos. (bar lehetseges, en is lattam meg Tesla korabol szarmazo iskolai kiserleti ezkoszt, ami a fold magneses teret haszalta aramfejlesztesre, eleg gyenge volt meg egy led is alig ment el rola de mukodott)

    A gamma sugarzast pedig tenyleg leirta, csak a hullamhossz megadasaval. En is csak neztem amikor atvaltottam, hogy ez bizony a gamma tartomany. Ha jol tudom csak egy generator csovet keszitett, vegul semmire nem hasznalta fel, viszont erdekes, mert gyakorlatilag egy linearis gyorsitot irt le a nelkul hogy ezt felismerte volna.

    A torony otlete pedig tobb okbol is bedolt:
    -nem jo az alapelv, a mai vilagban mindent tonkretenne ekkora energia
    -tulbecsulte a hatotavot az akkori generatorokhoz kepest
    -elfogyott a penze

    Viszont az emp-vel hajtott keszulekek otlete meg nem mult el, mostanaban egy mit-s tudos akarja feltamasztani, csak o egy szobat szeretne beaztatni eleg eros terrel ahhoz hogy feltotson egy mobilt vagy menjen egy laptop. Szerintem mar ez is tul eros. Egy sima mri tere is erezheto, pedig az meg csak nem is melegiti fel az embert annyira.
  • Pharaoh
    #300
    Akkor az valami láma banda lehetett, manapság az összes ablakban alap a résszellőző és extrának lehet kérni a hidroszellőzőzt is.
  • babajaga
    #299
    Televízióban ismertették pld hogyan lehet légmentesre szigetelni az ablakokat.
  • turul16
    #298
    Matula magazin, Ez poén sztori.
    Az index olvasói ez év összeesküvés elméletének választották.
  • Pharaoh
    #297
    Ilyen meg hol hallottál?
  • LaPalma
    #296
    és ki írta le ennek ellenkezőjét?
  • halgatyó
    #295
    Még mindig a #267-et gyepálom (nem gyep és álom külön:-)))

    A befejezéssek kúrta el a levélíró a legjobban az egész levelet. Akkora demagóg baromságra sikerült, hogy kilóg a monitoromból! Íme:

    "A megegyezés után most már tényleg nincs akadálya annak, hogy tavasszal
    markolók szántsák fel Magyarországot, és itt folyjon össze a kelet összes
    gáza és olaja egy bazi nagy reaktor alatt."

    Besz***ok. Nem sok értelmes vitát lehet folytatni olyanokkal, akik ilyen baromságokat írnak le.

    A levél többi része meg a mi számunkra ellenőrizhetetlen!
    Nagy az esélye, hogy valaki kitalálta. Kanyarintott egy olvasmányos, izgalmas szöveget, AMINEK A HATÁSÁRA AZ OLVASÓ TUDATA MEGNYÍLIK A BEFOGADÁSRA, hogy aztán ezt az utolsó mondatot jól beleakassza az agyába.

    hogy az a b!((%!!+()Ö)Ö=meg!
  • babajaga
    #294
    Elmebeteg elképzelés az is hogy a nyílászárókat teljesen zártra szabad csinálni, honnan a fenéből kapnak a házban lakók levegőt?
  • halgatyó
    #293
    Még mindig a #267.
    "Meggyőzni a ruszkikat, hogy nem baj, ha egy NATO-államban."

    Aha. Szóval a ruszkik azt szeretnék, ha ez a dolog az ő területükön lenne. Akkor ez egy jó dolog tulajdonképpen?

    "A németeknek tetszett, az olaszoknak kevésbé"

    Vajon az olaszoknak miért nem tetszett? Mert nem náluk épül?

    "A tervezett beruházás háromszor annyi pénzt mozgat meg, mint a II. Nemzeti Fejlesztési Terv
    teljes kerete"

    Bocsássatuk meg a tudatlanságomért, de mennyi pénzt mozgat meg ez a II. Nemzeti Fejlesztési izé? Hogy visoznyul ennek a háromszorosa 1.) Magyarország éves költségvetéséhez 2.) egyetlen darab atomerőmű vagy egy olajvezeték felépítéséhez?

    Az utóbbi hét fejleménye ez a Druzsba vezeték lezárása az orosz ajkúak belső villongásai következtében. Nem lehet, hogy a #267-ben beidézett levél aktualitásai kissé átalakultak azóta?

    Én meggyőzhető vagyok, ezek csak kérdések.