57
Alktrészek müködése
-
#17 lol, szinte tudtam, hogy ki nyitotta a topikot :D -
#16 annyira tudtam hogy megint te.
kérdésedre itt a válasz :) -
#15 Dorrungtat az injektor? :D -
Emmegki #14 Az injektor akkor jó ha dorrungat.
Egyébként nem hülye topik. -
#13 jajaja:D eddig mind bejött nekem is, amiről azt gondoltam, ő nyitotta:D -
cagivamito #12 kisebb képet nem tudtál volna már küldeni??
-
#11 lol.. -
#10 TANULJ
Bosch K-Jetronik hengerenkénti befecskendező rendszer működési vázlata
Az injektor javítása
Ha bepisil a szelep
2002. július 11., csütörtök 8:56
Büszkeség és örömteli borzongás tölt el, amikor a motor madzagokkal és csövekkel hálózott szövevényes injektor rendszerét vizslatom. Aggódva figyelem a csatlakozásokat, és néha tudálékosan megigazítom az elektromos csatlakozókat. De hogy valami elromoljon, arra gondolni sem merek.
– AxA
Felkészületlenül, gyermeki naivitással kezdtem a beszélgetést Besze Sándorral, az érdi Befecskendezős Motorok Szervizének vezetőjével. Ma már fantasztikusan képzett vagyok, és tudom, nem az Atlantiszi Mágia a legnehezebb feladat.
A TotalCar-on régebben már olvashattunk a befecskendező rendszerek működéséről, de a javítás megértéséhez is érdemes átvennünk újra egy-két alapdolgot.
A mai, korszerű rendszereket a sokféleség jellemzi. A motorháztető alá nézve egyértelművé válik, hogy az adott típust hengerenkénti vagy központi befecskendező rendszerrel látták el.
A hengerenkénti befecskendezésnél minden hengerhez tartozik egy befecskendező mágnesszelep, amely a szívószelep elé porlasztja az üzemanyagot. A rendszernyomás általában 2,5-3 bar. A befecskendező szelepek működése lehet szimultán (minden szelep egyszerre nyit és zár), párhuzamos kapcsolású, csoportos (pl. négyhengeres motornál 2-2 szelep egyszerre dolgozik), vagy szekvenciális (mindegyik szelep a gyújtási sorrendnek megfelelően eltolva nyit és zár, az adott henger szívószelepének nyitása előtt kerül sor a befecskendezésre).
Bosch K-Jetronik hengerenkénti befecskendező rendszer működési vázlata
Néhány központi befecskendezéses típus
Opel Astra F 1,4 i (C14NZ)
Fiat Tipo 1,4 i
Lancia Y10
Citroen ZX 1,1 i
Seat Ibiza 1,4 i
Chrysler le Baron 2,2
Dodge Dynasty 2,2
A központi befecskendező rendszereket általában kisebb lökettérfogatú motoroknál alkalmazzák, ámbár egyes - főleg amerikai - gyártók felhasználják 3 liter körüli motoroknál is. Előállítási költsége alacsonyabb, alapesetben egy befecskendező mágnesszelep kerül beépítésre, amely a fojtószelep elé porlaszt. Üzemi nyomása általában 0,8-1,2 bar. Nem túl szerencsés, hogy a keverék nem homogén, és hogy a szélső hengerek - a karburátoros megoldáshoz hasonlóan - némileg szegényebb keverékkel kell hogy beérjék.
Bármelyik szakaszosan ismétlődő rendszer legyen is autónkba építve, legfontosabb eleme a vezérlő egység. (Németül: Steuergerat; angol rövidítése: ECU; a magyar általános szakmai és autópiaci szóhasználatban nemes egyszerűséggel csak komputer.) Az autógyártók ma már motormenedzsment rendszereket építenek be, melyek jellemzője, hogy a keverék-összetétel és a gyújtás vezérlésének elektronikáját közös házba integrálták. Ezek gyártónként más-más fantázianevet kaptak, így a Saab a Trionic, Bosch a Motronic, a Ford az EEC, az Opel a Multec névvel ruházta fel gyártmányait.
Mivel az elektronika nem tartalmaz forgó-mozgó alkatrészeket, az élettartama gyakorlatilag nagyon hosszú. Természetesen bizonyos játékszabályok betartása mellett. Ha bikázzák, vagy ha az autót nem lekötött akkumulátorral hegesztik, tönkreteheti a legmegbízhatóbb elektronikát is.
Jó ha tudjuk
A motorvezérlő elektronika épségének megőrzése érdekében néhány szabályt be kell tartani:
- Az akkumulátor saruk legyenek jól rögzítettek.
- Járó motornál soha ne lazítsuk meg az akkumulátor sarukat.
- Az akkumulátor polaritását soha ne cseréljük fel.
- Villamos ívhegesztés előtt az elektronikát távolítsuk el a kocsiból.
- Bekapcsolt gyújtásnál az elektronika csatlakozóját ne húzzuk le, ez vonatkozik a jeladókra is.
- A gyújtást ne vizsgáljuk "szikraugratással".
- Lehetőleg kerüljük a motor bikázását, főleg erősen lemerült akkumulátor esetén.
Ha meghibásodik az elektronika, sokszor csak az egész doboz cseréje a járható út. Ez horror összeg is lehet. Van olyan vezérlőegység, amit százezer forint körüli áron meg lehet kapni, de főleg a japán típusok nagyon drágák, nem ritka a 4-500000 Ft-os nagyságrend. Persze egyes hírhedt típusoknál a hosszú élettartam az elektronikára sem jellemző. Például az Opel Kadett Multec rendszerével eszelősen sok elektronikus vezérlőegység meghibásodás adódik.
-
#9 De legalabb mar nagybetuvel kezdte a topic cimet;) Probalkozott;) Bar van meg benne par hiba, de lassan azert jo lesz:))) -
#8 ehhez biztosan egy lágszóró kell...valoszinu akkor már nem fog kattogni! Szinte éreztem, hogy a mester ujabb értelmes topicot fog nyitni!:DDD -
#7 hogy éreztem hogy a MESTER-é ez a topik is -
#6 "de csak egy kis kattanást halottam "
Nem dorrungó hang volt?
"Halottam"??? Őszinte részvétem.
"lehet hogy kellett volna az elektronika ami a vezérlést végzi?"
Vagy egy lángszóró... -
#5 próbáld meg a 230-ra kapcsolni, azzal már működnie kell! -
spy803 #4 Haverunk újra alkotott. -
#3 most komolyan, minden baromságodnak topicot nyitsz?
remélem megint bannolnak, és a smartdiablo regedet is -
#2 Mikor megláttam a topicot már tudtam hogy a lángszórós gyere lesz az!:D -
cagivamito #1 Helló
Csak azok irjanak idr akik értenek a személyautó és motorkerékpárokhoz.
Legelső kérdésem:
-az injektor(nem tudom hogy kell irni) hogy müködik
mert nekem van egy és 12 v alá helyeztem de csak egy kis kattanást halottam
lehet hogy kellett volna az elektronika ami a vezérlést végzi???
(ha valaki tud egy jó cimet ahol szereléssel foglalkoznak kérem irjon)