1186
a vegetárius táplálkozás előnyei és hátrányai
-
#22 nincs is miről vitázni. a vegetárizmus ellen nincs elfogadható érv.
amúgy 13 évesen lettem vega, meggyőződésből és kb 1 évig voltam összeveszve miatta szüleimmel. nagyon utáltak miatta, de lassan elfogadták. amúgy apám is vega lett kb 3 éve, mert lassan felérte ésszel h nincs értelme holttesteket enni. -
#21 Elmeséltem előre, hogy nem vitázok, főleg, hogy te sem keményvonalas vegaként nőttél fel. :D -
#20 de van :DDD -
#19 a szex miatt nem kell kínozni más élőlényeket, és ez az én szemszögemből egyáltalán nem mindegy... -
#18 a védett fajokat meg lehet menteni kínzás nélkül is... sztem -
Borg #17 Az emberi szervezetnek a szexre sincs szüksége. (lol) -
#16 elmagyarázok pár alapfogalmat: vegetárizmus jelentése az, hogy nem eszel olyan terméket, amihez állatot kellett ölni. a tejtermékek nem tartoznak ide, hiszen attól hogy megfejsz egy tehenet még nem kell megölni a borjút (lásd vidéki tehéntartás). az hogy a nagyiparban nem így csinálják, nem a mi hibánk. megoldás erre, hogy házitejet kell venni, vagy biogazdaságból.
mégegyszer: az emberi szervezetnek NINCS szüksége a húsra. ezt két dolog miatt állítom; egyrészt orvosilag bizonyított, másrészt saját tapasztalat (8 év). -
#15 nem azt mondtam h attól lettem sportoló. de ha lehet valaki jó sportoló úgy h vega, akkor mi értelme a húsevésnek?
amúgy nem voltam túlsúlyos. amióta vega vagyok nem változott a tm-ts egyensúlyom, csak megszünt pár izületi problémám. ennyi a változás. meg persze jobb a közérzetem, főleg attól h nem járulok hozzá az állatok értelmetlen kínzásához. -
#14 Kár erről vitázni, mert sajna igaz. Az ember mindenevő és pl. gyerekkorban az állati fehérje hiánya nagyon komoly gondokat okoz a gyermek fejlődésében és még a legvérmesebb orvosok sem ajánlják a gyermekek számára a kizárólagos vega étrendet. Aki pedig már halat, tojást, tejet és hasonlókat fogyaszt az nem vega az én értelmezésemben, max. csak sznob.
Idővel elterjed(het)nek az állatok mellőzésével előállított fehérje források, mivel manapság is már laboratóriumi körülmények között tudnak izomszövetet előállítani, anélkül, hog egyetlen állatnak is meg kéne halnia. De ez még drága, így egyelőre marad az élőlények ipari méretű "lemészárlása". Ez van. Egyet lehet tenni, meg kell próbálni minél humánusabban tenni ezt (már amennyire ez egyáltalán lehetséges).
Jó néhány állatfajt pedig pont azért sikerült megmenteni a kihalástól, mert haszonállattá tette az emberiség. Gyakran ma is megtörténik ez, még védett fajokkal is. -
#13 Én is élsportoló voltam kb. 5 évig, pedig elég kevés vegetáriánus ételt fogyasztottam. Tehát nem attól lettél élsportoló, mert vega lettél, hanem teszem azt pl. túlsúlyos voltál (ha nem igaz akkor bocs). -
#12 igazából nem létezik olyan érv, ami a húevés mellett szólna. higyjétek el, én kipróbáltam hosszú távon is. arról van szó csupán, h az ember lusta változtatni egy jobb életvitel miatt. ez pont olyan mint a cigizés. egy féle ember cigizik (és eszik húst): az akinek nincs elég intelligenciája ahhoz, h felfogja mennyivel jobb az egészséges életmód. -
#11 ez teljesen alaptalan. bátyám orvos, és végzett kutatásokat ilyen irányban. ha akarod felteszek orvosilag bizonyított tényeket, hogy a vegetárizmus mennyivel egészségesebb a húsevésnél. ezek az állati fehérje-dolgok egyszerűen alaptalan állítások. -
#10 Pont ezt akartam írni, nem igazán egészséges, ha nem eszel egyáltalán húst. -
#9 "az ember szervezetének szüksége van az állati eredetű fehérjékre "
ez nem igaz. én 8 éve vegetárius vagyok (nem eszek húst és tojást) és semmi bajom nincs. hiánybetegségben nem szenvedek, 4 éve élsportoló vagyok. a szervezetem már annyira átszokott a vegetárius életmódra, h a hús szagától is rosszul vagyok. nem könnyű elkezdeni, de kb fél év kell hozzá és már nem is hiányzik a hús. -
#8 lehet, hogy most bunkónak fogtok tartani, de szvsz a vegetarianizmus nem jó dolog. sőt. kifejezetten egészségtelen. ugyanis a szervezeted nem jut hozzá a működéséhez elengedhetetlen, alapvető ÁLLATI fehérjékhez, amikre szüksége van. mielőtt még jönne a szójával, meg a társaival: a szója NEM ugyanazt a fehérjét tartalmazza, amit a hús!!! Ergo ki lehet hagyni a húst kis időre (monnyuk egy hónapra), de hosszú távon magaddal baszol ki. nem jó dolog ez, higgyétek el..... -
#7 ezt a legkönnyebb mondani. de ha jól belegondolsz, minden gazdaság a kereslettől függően működik. ha te nem eszel húst, és még meggyőzöl vagy 20 embert, h ne egyen, akkor csökken a kereslet és talán évente megmentheted egy tehén v pár csirke életét. de ha nem sikerül, akkor is elmondhatod magadról, h nem veszel részt ebben a mészárlásban. -
ZsirosKenyer #6 hát főleg a cattle rész brutális volt :(
Ettől függetlenül inkább azért kéne lobbizni hogy ellenőrizzék jobban az ilyen cégeket, illetve szigorítsák a törvényeket. A célt, hogy mindneki legyen vega és akkor nem árulnak húst lehetetlen teljesíteni. Ha a "modern" országok lakóinál divat is a vegetáriánusság, akkor a vállalatoknak csak annyit kell tenni hogy mennek tovább a most felzárkozó orrszágok közé akár afrikába, akár máshova. Ott annyi ideje éheznek hogy nem fogja őket érdekelni semmi, arról nem is beszélve hogy az ember szervezetének szüksége van az állati eredetű fehérjékre stb.-re is, és ezzel nem azt mondom hogy minden nap húst kell enni. -
#5 Most aztán nagyon megijedtem! -
Aspyrin #4 Szélsőségeket bárhol találni a világban. Ettől függetlenül még nem fogok lemondani a hagymás rostélyosomról. -
#3 Ilyen filmet sokat láttunk már de most attól hogy vega lesz valaki, attól ey még ugyanúgy folytatódni fog... ugyanannyi húst fognak gyártani attól hogy vannak vegák... -
#2 link -
nézzétek végig, így készül a kajátok: http://www.meat.org/