151
 • Epikurosz
  #151
  Nekem a (szerves) vegytanban csak egy dolog tetszett: az aromás vegyületek, mert olyan jól nézett ki az a benzolos vagy mifene hatszög. :-))
  A szervetlennel nem fog különösebb gondom - akkor.
 • babajaga
  #150
  Ja és a Hyperol nem hidrogén peroxid hanem összetett vegyület.
 • babajaga
  #149
  "Bocs: oxigén-peroxid :-) "

  Előbb utóbb hozzádvágják a kémiai Snóbel díjat
 • babajaga
  #148
  A karbamid pont inhibitorként működik, gátolja hogy marás jöjjön létre. A rakétánál tiszta H2O2 lenne használható csak, ami átlátszó a víznél sűrűbb folyadék.
 • Epikurosz
  #147
  Én ezt úgy kértem a patikában, hogy "Hidrogén-peroxidot kérek sebfertőtlenítésre!". ez lett belőle.
 • Epikurosz
  #146
  Én nem szoktam hülyeséget írni:

  "HYPEROL tabletta

  Hatóanyag: karbamid-peroxid 1,00 g tablettánként.

  Segédanyag: citromsav.

  Javallat: Fertőtlenítés; vérzéscsillapítás; seb és horzsolások tisztítása, fertőtlenítése; acne vulgaris kezelése; külső hallójárat tisztítása; szájnyálkahártya betegségek, aphta, fogínygyulladás, kezelése; fogsor, fogszabályzó készülékek, fogkefe fertőtlenítése; toroköblögetés; külső nemi szervek fertőtlenítése; eszközök fertőtlenítése.

  Ellenjavallat: A készítmény bármely össztevőjével szembeni túlérzékenység esetén.
  Csak külsőleg alkalmazható!
  Szemészeti alkalmazása ellenjavallt.
  Külső hallójárat tisztítására a dobhártya sérülésekor nem alkalmazható!

  Mellékhatás: A nyálkahártyán, bőrön átmeneti fehér elszíneződést, égető érzést okozhat a készítmény töményebb oldata (9% feletti). Ilyen esetben a kezelt felületet bő vízzel le kell mosni.

  Figyelmeztetés: A Hyperol tablettát, oldatot lenyelni, szembe juttatni tilos!
  Lenyelés esetén azonnal forduljon orvoshoz!
  Ha az oldat a szembe jutott, bő vízzel ki kell mosni, orvoshoz kell fordulni!
  A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.

  Kölcsönhatás: Más gyógyszerekkel nem keverhető.

  Terhesség / Szoptatás: -

  Gépjárművezetés: -

  Alkohol: -

  Adagolás / Alkalmazás: Ahány százalékos karbamid-hidrogén-peroxid oldat szükséges, annyiszor 1 tablettát kell feloldani 1 dl vízben.
  Sebtisztítás, fertőtlenítés, vérzéscsillapításra 4,5%-18%-os oldat, erősen tapadó kötések leválasztására 18%-os oldat, bőrsérülések, horzsolások, fekélyek tisztítására, fertőtlenítésére 4,5%-18%-os oldat naponta 2-3-szor, acne vulgaris kezelésére 9%-os oldatot, külső hallójárat tisztítására 5%-os oldat, fogsor, fogszabályzó készülék napi, fogkefe heti egyszeri fertőtlenítésére 9-12%-os oldat, toroköblögetésre, száj-higiéné fenntartására 4,5%-os oldatot, külső genitáliák sérüléseinek, sebeinek tisztítása, fertőtlenítésére 4,5%-18%-os oldat, eszközök fertőtlenítésére 9-30%-os oldatot minimum 30 percig kell alkalmazni.

  Túladagolás: -

  Tárolás: Hűvös helyen (5-15 C között), nedvességtől védve tartandó.

  Csomagolás: 20 db/100 db

  OGYI-T-11422/02-03

  14 599/55/03

  Forg. eng.: Meditop "
 • Epikurosz
  #145
  Hyperol a neve, na, fene tudja mi van benne, de habzik
 • Epikurosz
  #144
  Bocs: oxigén-peroxid :-)
 • halgatyó
  #143
  Ja. még valami. Miért használnának inhibitort? Szerintem szükségtelen lenne.

  Meg aztán szerinted mivel lehet fékzni az égéstérbe folyamatosan bepumpált H2 + F2 anyag reakcióját? Elképzelni sem tudom, hogy valami, ami csak KIS mennyiségben van jelen, vagyis a keletkező energiát és a kiáramlási sebességet NEM csökkenti, ugyanakkor a reakciót fékezi.

  Továbbá: milyen hőmérsékleten fékezze a reakciót? Minusz 200 fokon? Azzal pont a nemkívánt hatást érnénk el, vagyis a hajtómű indulásakkor túl sok anyag gyűlne össze, mire az égés beindul. Vagy 4000 fokon? Ezt maximum azért szokták csináálni, hogy az égégstér falűát óvják a túlzott hőtől. De ekkor nagybb mennyiségben adagolnak valami hűtő anyagot (vizet), és ezt nem inhibitornak hívják.
 • halgatyó
  #142
  A H2, az F2 és az O2 FOLYÉKONY hajtóanyag. Vagyis a robbanásszerű egyesülésnek ebben a helyzetben nincs jelentősége, mindig annyi üzemanyag van az égéstérben, amennyit oda bepumpáltak (és még nem fújt ki).

  Viszont ezek öngyulladó keveréket alkotnak, vagyis a gyújtást elvileg meg lehetne spórolni. Gyakorlatilag azonban biztonsági okból be van építve a gyújtó, amennyire én tudom. Pont azért, nehogy kissé késve gyulladjon be az anyag, amikor a hajtómű ELKEZD működni.
 • halgatyó
  #141
  Nem használják a H2 + F2 -t, de néhány kisérlet történt. Annyival nem jobb a H2 + O2-nél, mint amennyivel mérgezőbb.
  Egy nagy rakétában több száz -- pár ezer tonna üzemanyag van. A Földön nem sok olyan hely akad, ahonnan el lehetne indítani egy fluorral hajtott rakétát, ez érthető.
 • argentum
  #140
  Csak szerény kérdésem volna. Az nem Jeff Bezos merő véletlenségből?
 • babajaga
  #139
  "A fogorvosok gyökértömés előtt H2O2-vel mossák át a lyukat, majd H2O2-vel átitatott kis valamit raknak be"

  Egen. Csak azt is tedd hozzá hogy 3%-os vízes oldat ez, mert ennél töményebb szétmarja a nyálkahártyát.
 • babajaga
  #138
  Ráadásul a H2 robbanással egyesül az F2-vel(fluorral)ezért fluorsavat csak úgy lehet készíteni ha fékezik a reakciót inhibitorral ( rakciófékező katalizátorral). Tehát két ok miatt sem lehet rakétában használni.
 • babajaga
  #137
  A H2+ F2 -ből fluorsav keletkezik. Ha egy ilyen rakétát kilőnének mi lenne?
 • halgatyó
  #136
  Ezt úgy értem, hogy egy-két pozitív példától eltekintve, az óriási elsöprő többség (a dúsgazdagok és hatalommal bírók halmaza) önző és ostoba.
  Az az egy két fantáziadús és haladáspárti pénzeszsák, akiknek e cikk létrejöttét is köszönhetjük, nem változtatja meg az egész világot.

  Ha a világ egypólusúvá válik (egyetlen hatalom az egész), és nem lesz verseny az államok között, attól a pillanattól kezdve az államok sem fognak a fejlődésbe fektetni. Csak abba, hogy még kevesebb ember még gazdagabb legyen, a nagy többség mérhetetlen kárára. De addig talán nem jutunk el. Reménykedjünk.
 • halgatyó
  #135
  Az államot véleményem szerint kár "leírni", az állam szerepe ugyanis pont az ilyen (alap) kutatások elvégeztetése, amiből az ipar is profitál.
  Ha a rövidlátó, pénzsóvár és súlyos eszmei korlátokkal sújtott magántőkére bízunk mindent, abból itt élhető jövő nem lesz.
 • halgatyó
  #134
  Én nagy örömmel olvasok ilyen kisérletekről, több okból:
  -- Legalább látom, hogy van még akit érdekel a világűr. Addig van remény az emberiség számára, amig ilyen emberek vannak.
  -- Hátha mégiscsak kitalálnak valami használhatót. Esélyük van rá, bár érzésem szerint a feladat csak egy rakás előzetesen megoldandó egyéb probléma után oldható meg.
  Ezek: nagyon könnyű, nagyon nagy szilárdságú, nagyon hőálló anyagok, nagyobb energiát adó kémiai reakciók (ami az én tudásom szerint nincs, a H2 + O2 és a H2 + F2 adja a legtöbb energiát tömegegységenként, és az égéstermék gáz, vagyis így áramlik ki a legnagyobb sebesség a fúvókán:-)) Vagy valami nem kémiai meghajtás, amit elképzelni sem tudok most.

  A legnagyobb gondnak azt látom, hogy az előzetesen megoldandó problémák túl nagyok. De azért hajrá!
 • NEXUS6
  #133
  Ezexerint "a fikázó okos kémiai végzettségű" egyből megkapta a rakéta hajtómű mérnöki papírját is, meg valamelyik ürügynökségnél volt szakmai gyakorlaton is, azér' tuggya hogy működik egy rendszer kifejlesztése.

  Barátom, akkor miért itt téped a szád, hát pont reád várnak ezek a tudatlanok, hogy rakétát építs nekik. Csak egy emilbe kerül!
 • wanek
  #132
  Panel maratásra a legjobb a H2O2 és HCl keveréke. 1-2 perc alatt kész a maratás :)
 • wanek
  #131
  A fogorvosok gyökértömés előtt H2O2-vel mossák át a lyukat, majd H2O2-vel átitatott kis valamit raknak be az idegölt fogba, és úgy kerül rá a próbatömés. Ha nem gyullad be, akkor kiszedik amit betettek, és mehet a végleges tömés.
 • babajaga
  #130
  A H2O2 nem robban hanem bomlik mégpedig olyan sebességgel ahogy iniciálják. Sokkal veszélyesebb mint maróanyag a bőrre szemre, mert a bőr PH-ja iniciálja. Természetesen a veszályessége a koncentrációtól függ.
 • babajaga
  #129
  Hidrogén peroxid sebmosásra? Ne tedd! Nem lila színű az ami neked van?
 • Epikurosz
  #128
  Namost, én bevallom, hogy nem értek annyira a vegytanhoz, mint kellene, de hülye azért nem vagyok.
  Nekem van itthon hidrogén-peroxid, amelyet sebmosásra adnak a patikusok. Akkor én mostt itthon, engedély nélkül robbanószert tárolok?
 • szivar
  #127
  A számítógép sem hülyegyerekeknek lett kitalálva és lám ez van ami...
 • babajaga
  #126
  "Benzos szeretné csapatát újabb mérnökökkel gyarapítani, főként olyanokat keres, akiknek "van gyakorlatuk a hajtóművek terén, különösen a nagy modern rakétáknál, mint a Delta IV vagy az Atlas V". "

  Hahá! Neki is Libero kellene!
 • Caro
  #125
  lásd: #25
  Egyébként akár jó is lehet a hidrogén-peroxid, de nem így, hanem csak oxidálószerként máshoz.
  Nem olyan jó mint az oxigén, de sokkal könnyebb tárolni.
  Így viszont egészen biztosan halott ötlet, ha nem változtatnak rajta.
 • Epikurosz
  #124
  Hát igen, de ha kimész az autópályára, a legdrágább kocsikat a leghülyébb gyerekek vezetik. Na, bummm! :-)
 • babajaga
  #123
  "Türelmesen, lépésről lépésre dolgozunk, célunk az űrrepülés költségeinek csökkentése, hogy egyre több ember engedhesse meg magának..."

  Az űrrepülés nem olcsó játék hülye gyerekeknek.
 • Sanyix
  #122
  Eszedbe sem jut, hogy esetleg nem végleges hajtóművet, és talán nem is a hajtóművet tesztelték, hanem az irányítórendszert? Ja bocs szerinted nem kell tesztelni, egyből a végcélt kell elérni... Érdekes, mert az általad elimert NASA is apránként mindent tesztel, aztán veti be a dolgokat élesben.
 • kutyak
  #121
  Lehet, hogy csak az én figyelmemet kerülte el, de én nem láttam sehol, hogy hidrogén-peroxid lenne a hajtóanyag. Azt értem, hogy Ti tudni vélitek.
 • BlackRose
  #120
  Én megelégednék már azzal, hogy fizetés nélkül csinálják. Akkor ugye csak az lehetne politikus aki már valami értéket teremtett az életében, amivel egy normális világban tapasztalat és legalább egy ici pici bölcseség is jár. De mindenesetre a karrierpolitikusoktól nem várok el semmi eredményt. Ugyanakkor ez a mai világban ahol zavarosban halászva gazdagodtak meg néhány év allatt elég sokan... azt hiszem a reménysugár nagyon elhalványulni látszik.
 • Epikurosz
  #119
  "Sajnos ez ellen nem tehetünk semmit. "

  Hát, nemtom, talán azért még van valami halovány reménysugár...

  Mást mondok: a sokat szidott középkorban azért az érdekes, hogy a papok vitték a prímet a politikában. Ne menjünk messzire: az esztergomi érsek volt ugye a hercegprímás, a király után az első főnemes!!!
  De beszélhetnék Richelieuről, Mazarinről, Beckett Tamásról, Fráter Györgyről (Erdély), ...Raszputyinról (ő a kakukk:-).
  Egyiptomig nem is megyek vissza, mert most jókedvem van.

  A főpapoknak - mert nem a falusi plébánosokról beszélek én itten - előnyükre szól, hogy nem a saját hasznukat nézték, úgy általában, mert nem lévén utódaik, nem állt maguk felé a kezük - hiába mondja a közmondás ezt a szentekre.

  Amikor aztán VIII. Henrik a főpapi méltóságot semmibe kezdet venni, és ezt folytatták a franciák az 1789. utáni eseményekben, az végképp betette az ajtót egyház és állam viszonyának.
  Bár, ha Iránt nézem, ott mai is az Őrök Tanácsa dirigál, de Izraelben is is nagy tekintélyük van a rabbiknak (kóhenek és leviták).

  Száz szónak is egy a vége: az lenne a jó világ, ha a politikusok önkéntesként dolgoznának. Sőt, ők fizetnének. (Nevetni fogtok, de régen az állami méltóságokat meg kellett venni. A tárnokmesternek a magyar királyságban komoly foglalót, kauciót kellett letennie, igaz, aztán bevasalták kamatostól.)
 • babajaga
  #118
  "elsosorban a fikazo okosoknak): tudunk valami konkretumot is a mukodesi elvrol, a hajtoanyagrol"

  Az eszedbe se jut hogy a fikázó okos kémiai végzettségű és ezért nagyon jól tudja hogy e "hajtóanyag" nem alkalmas még egy két km magasra emelkedéshez sem.Ugyanis a bomlástermék túl alacsony hőmérsékletű és így tolóerő igen gyenge lesz.Tudod a fúvókából kiáramló gáz színéből lehet következtetni a hőmérsékletre. a 900 fok meggypiros, láttál ilyen színű gázsugarat a földkörüli pályára induló rakétáknál?
 • Caro
  #117
  Igen, hidrogén-peroxid egykomponensű hajtóanyag, instabil, magától bomlik, ezt lehet katalizátorral gyorsítani. Bomláskor víz, oxigén és hő keletkezik, így a bomlástermék kb. 700 C hőmérsékletű.
  Innentől sima rakétaelven működik a meghajtás, a működéshez a katalizátort hozzáadják.
  Elég régóta ismert módszer.
 • kutyak
  #116
  Csak egy rovid kerdes (elsosorban a fikazo okosoknak): tudunk valami konkretumot is a mukodesi elvrol, a hajtoanyagrol?
 • Caro
  #115
  Nos, a tudomány nem hit kérdése :)
  Úgyhogy mindig kételkedni kell :)
 • BlackRose
  #114
  Okos ember mindég kételkedik, Bertrand Russell mondta egyszer, hogy "a világon az a baj, hogy az okosok mindég kételkednek, a buták pedig mindenben holtbiztosak".

  De van egy gond, amikor egy tudós anyagi helyzete megjavul, akkor kezdi nem érdekelni a tudomány :) elkezd utazni, szórakozni, csajozni :) és üzletemberként még jobban javítani anyagi helyzetét (erre számtalan pelda volt már).

  Különben politikus NEM KELL, ez is a baj, a politikával rövid ideig (max 1 mandátum) kell, hogy foglalkozzon olyan ember akit érdekelne rövid időre a közügy és megbíznak benne az emberek, ezek az emberek 100%-ban támaszkodnának a többi okos embere amelyek nincsennek a politikában, de véleményt mindég szívesen mondanának és segítenének egy ilyen ideiglenes "politikusnak". A mai világ legnagyobb problémája, hogy karierrpolitikusok vezetik. Sajnos ez ellen nem tehetünk semmit.
 • Epikurosz
  #113
  A kisujjamból szoptam.

  A tudósoknak van két nagy hátrányuk:
  1. az igazi tudós mindig kételkedik <-> politikusnak olyan kell, aki mindig magabiztos, mint egy bolodn
  2. az igazi tudós kísérletező kedvű <-> a társadalommal nem nagyon lehet kísérletezni.

  Az előnyök ott vannak a serpenyő másik felében:
  1. az igazi tudorok becsületesek, nam csalnak, nem lopnak, nem hazudnak (persze, sok rossz példa is van: Newton például sokat áskálódott, nemkülönben Fermi is, stb.)
  2. a legfőbb előny: tényleg értenek a dolgokhoz.
 • babajaga
  #112
  Ha Anettkát beledugod egy olyan kapszulába amely folyadékkal van feltöltve, uam bocsá folyékony oxigén van benne, amely a tüdő által átvehető, akkor ezt a problémát csökkentetted