Repült Benzos űrhajója

Oldal 1 / 4Következő →

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nekem a (szerves) vegytanban csak egy dolog tetszett: az aromás vegyületek, mert olyan jól nézett ki az a benzolos vagy mifene hatszög. :-))
A szervetlennel nem fog különösebb gondom - akkor.

Kara kánként folytatom tanításom.

Ja és a Hyperol nem hidrogén peroxid hanem összetett vegyület.
"Bocs: oxigén-peroxid :-) "

Elõbb utóbb hozzádvágják a kémiai Snóbel díjat<#nyes>
A karbamid pont inhibitorként mûködik, gátolja hogy marás jöjjön létre. A rakétánál tiszta H2O2 lenne használható csak, ami átlátszó a víznél sûrûbb folyadék.
Én ezt úgy kértem a patikában, hogy "Hidrogén-peroxidot kérek sebfertõtlenítésre!". ez lett belõle.

Én nem szoktam hülyeséget írni:

"HYPEROL tabletta

Hatóanyag: karbamid-peroxid 1,00 g tablettánként.

Segédanyag: citromsav.

Javallat: Fertõtlenítés; vérzéscsillapítás; seb és horzsolások tisztítása, fertõtlenítése; acne vulgaris kezelése; külsõ hallójárat tisztítása; szájnyálkahártya betegségek, aphta, fogínygyulladás, kezelése; fogsor, fogszabályzó készülékek, fogkefe fertõtlenítése; toroköblögetés; külsõ nemi szervek fertõtlenítése; eszközök fertõtlenítése.

Ellenjavallat: A készítmény bármely össztevõjével szembeni túlérzékenység esetén.
Csak külsõleg alkalmazható!
Szemészeti alkalmazása ellenjavallt.
Külsõ hallójárat tisztítására a dobhártya sérülésekor nem alkalmazható!

Mellékhatás: A nyálkahártyán, bõrön átmeneti fehér elszínezõdést, égetõ érzést okozhat a készítmény töményebb oldata (9% feletti). Ilyen esetben a kezelt felületet bõ vízzel le kell mosni.

Figyelmeztetés: A Hyperol tablettát, oldatot lenyelni, szembe juttatni tilos!
Lenyelés esetén azonnal forduljon orvoshoz!
Ha az oldat a szembe jutott, bõ vízzel ki kell mosni, orvoshoz kell fordulni!
A gyógyszer gyermekektõl elzárva tartandó.

Kölcsönhatás: Más gyógyszerekkel nem keverhetõ.

Terhesség / Szoptatás: -

Gépjármûvezetés: -

Alkohol: -

Adagolás / Alkalmazás: Ahány százalékos karbamid-hidrogén-peroxid oldat szükséges, annyiszor 1 tablettát kell feloldani 1 dl vízben.
Sebtisztítás, fertõtlenítés, vérzéscsillapításra 4,5%-18%-os oldat, erõsen tapadó kötések leválasztására 18%-os oldat, bõrsérülések, horzsolások, fekélyek tisztítására, fertõtlenítésére 4,5%-18%-os oldat naponta 2-3-szor, acne vulgaris kezelésére 9%-os oldatot, külsõ hallójárat tisztítására 5%-os oldat, fogsor, fogszabályzó készülék napi, fogkefe heti egyszeri fertõtlenítésére 9-12%-os oldat, toroköblögetésre, száj-higiéné fenntartására 4,5%-os oldatot, külsõ genitáliák sérüléseinek, sebeinek tisztítása, fertõtlenítésére 4,5%-18%-os oldat, eszközök fertõtlenítésére 9-30%-os oldatot minimum 30 percig kell alkalmazni.

Túladagolás: -

Tárolás: Hûvös helyen (5-15 C között), nedvességtõl védve tartandó.

Csomagolás: 20 db/100 db

OGYI-T-11422/02-03

14 599/55/03

Forg. eng.: Meditop "

Hyperol a neve, na, fene tudja mi van benne, de habzik

Bocs: oxigén-peroxid :-)

Ja. még valami. Miért használnának inhibitort? Szerintem szükségtelen lenne.

Meg aztán szerinted mivel lehet fékzni az égéstérbe folyamatosan bepumpált H2 + F2 anyag reakcióját? Elképzelni sem tudom, hogy valami, ami csak KIS mennyiségben van jelen, vagyis a keletkezõ energiát és a kiáramlási sebességet NEM csökkenti, ugyanakkor a reakciót fékezi.

Továbbá: milyen hõmérsékleten fékezze a reakciót? Minusz 200 fokon? Azzal pont a nemkívánt hatást érnénk el, vagyis a hajtómû indulásakkor túl sok anyag gyûlne össze, mire az égés beindul. Vagy 4000 fokon? Ezt maximum azért szokták csináálni, hogy az égégstér falûát óvják a túlzott hõtõl. De ekkor nagybb mennyiségben adagolnak valami hûtõ anyagot (vizet), és ezt nem inhibitornak hívják.
A H2, az F2 és az O2 FOLYÉKONY hajtóanyag. Vagyis a robbanásszerû egyesülésnek ebben a helyzetben nincs jelentõsége, mindig annyi üzemanyag van az égéstérben, amennyit oda bepumpáltak (és még nem fújt ki).

Viszont ezek öngyulladó keveréket alkotnak, vagyis a gyújtást elvileg meg lehetne spórolni. Gyakorlatilag azonban biztonsági okból be van építve a gyújtó, amennyire én tudom. Pont azért, nehogy kissé késve gyulladjon be az anyag, amikor a hajtómû ELKEZD mûködni.<#csodalk>
Nem használják a H2 + F2 -t, de néhány kisérlet történt. Annyival nem jobb a H2 + O2-nél, mint amennyivel mérgezõbb.
Egy nagy rakétában több száz -- pár ezer tonna üzemanyag van. A Földön nem sok olyan hely akad, ahonnan el lehetne indítani egy fluorral hajtott rakétát, ez érthetõ.
Csak szerény kérdésem volna. Az nem Jeff Bezos merõ véletlenségbõl?
"A fogorvosok gyökértömés elõtt H2O2-vel mossák át a lyukat, majd H2O2-vel átitatott kis valamit raknak be"

Egen. Csak azt is tedd hozzá hogy 3%-os vízes oldat ez, mert ennél töményebb szétmarja a nyálkahártyát.
Ráadásul a H2 robbanással egyesül az F2-vel(fluorral)ezért fluorsavat csak úgy lehet készíteni ha fékezik a reakciót inhibitorral ( rakciófékezõ katalizátorral). Tehát két ok miatt sem lehet rakétában használni.
A H2+ F2 -bõl fluorsav keletkezik. Ha egy ilyen rakétát kilõnének mi lenne?
Ezt úgy értem, hogy egy-két pozitív példától eltekintve, az óriási elsöprõ többség (a dúsgazdagok és hatalommal bírók halmaza) önzõ és ostoba.
Az az egy két fantáziadús és haladáspárti pénzeszsák, akiknek e cikk létrejöttét is köszönhetjük, nem változtatja meg az egész világot.

Ha a világ egypólusúvá válik (egyetlen hatalom az egész), és nem lesz verseny az államok között, attól a pillanattól kezdve az államok sem fognak a fejlõdésbe fektetni. Csak abba, hogy még kevesebb ember még gazdagabb legyen, a nagy többség mérhetetlen kárára. De addig talán nem jutunk el. Reménykedjünk.
Az államot véleményem szerint kár "leírni", az állam szerepe ugyanis pont az ilyen (alap) kutatások elvégeztetése, amibõl az ipar is profitál.
Ha a rövidlátó, pénzsóvár és súlyos eszmei korlátokkal sújtott magántõkére bízunk mindent, abból itt élhetõ jövõ nem lesz.
Én nagy örömmel olvasok ilyen kisérletekrõl, több okból:
-- Legalább látom, hogy van még akit érdekel a világûr. Addig van remény az emberiség számára, amig ilyen emberek vannak.
-- Hátha mégiscsak kitalálnak valami használhatót. Esélyük van rá, bár érzésem szerint a feladat csak egy rakás elõzetesen megoldandó egyéb probléma után oldható meg.
Ezek: nagyon könnyû, nagyon nagy szilárdságú, nagyon hõálló anyagok, nagyobb energiát adó kémiai reakciók (ami az én tudásom szerint nincs, a H2 + O2 és a H2 + F2 adja a legtöbb energiát tömegegységenként, és az égéstermék gáz, vagyis így áramlik ki a legnagyobb sebesség a fúvókán:-)) Vagy valami nem kémiai meghajtás, amit elképzelni sem tudok most.

A legnagyobb gondnak azt látom, hogy az elõzetesen megoldandó problémák túl nagyok. De azért hajrá!
NEXUS6
Ezexerint "a fikázó okos kémiai végzettségû" egybõl megkapta a rakéta hajtómû mérnöki papírját is, meg valamelyik ürügynökségnél volt szakmai gyakorlaton is, azér' tuggya hogy mûködik egy rendszer kifejlesztése.

Barátom, akkor miért itt téped a szád, hát pont reád várnak ezek a tudatlanok, hogy rakétát építs nekik. Csak egy emilbe kerül!

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Panel maratásra a legjobb a H2O2 és HCl keveréke. 1-2 perc alatt kész a maratás 😊
A fogorvosok gyökértömés elõtt H2O2-vel mossák át a lyukat, majd H2O2-vel átitatott kis valamit raknak be az idegölt fogba, és úgy kerül rá a próbatömés. Ha nem gyullad be, akkor kiszedik amit betettek, és mehet a végleges tömés.
A H2O2 nem robban hanem bomlik mégpedig olyan sebességgel ahogy iniciálják. Sokkal veszélyesebb mint maróanyag a bõrre szemre, mert a bõr PH-ja iniciálja. Természetesen a veszályessége a koncentrációtól függ.
Hidrogén peroxid sebmosásra? Ne tedd! Nem lila színû az ami neked van?
Namost, én bevallom, hogy nem értek annyira a vegytanhoz, mint kellene, de hülye azért nem vagyok.
Nekem van itthon hidrogén-peroxid, amelyet sebmosásra adnak a patikusok. Akkor én mostt itthon, engedély nélkül robbanószert tárolok?

A számítógép sem hülyegyerekeknek lett kitalálva és lám ez van ami...

Minden amit hallunk, vélemény, nem tény. És minden amit látunk, nézőpont, nem a valóság. - Marcus Aurelius

"Benzos szeretné csapatát újabb mérnökökkel gyarapítani, fõként olyanokat keres, akiknek "van gyakorlatuk a hajtómûvek terén, különösen a nagy modern rakétáknál, mint a Delta IV vagy az Atlas V". "

Hahá! Neki is Libero kellene!
lásd: #25
Egyébként akár jó is lehet a hidrogén-peroxid, de nem így, hanem csak oxidálószerként máshoz.
Nem olyan jó mint az oxigén, de sokkal könnyebb tárolni.
Így viszont egészen biztosan halott ötlet, ha nem változtatnak rajta.

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

Hát igen, de ha kimész az autópályára, a legdrágább kocsikat a leghülyébb gyerekek vezetik. Na, bummm! :-)

"Türelmesen, lépésrõl lépésre dolgozunk, célunk az ûrrepülés költségeinek csökkentése, hogy egyre több ember engedhesse meg magának..."

Az ûrrepülés nem olcsó játék hülye gyerekeknek.
Sanyix
Eszedbe sem jut, hogy esetleg nem végleges hajtómûvet, és talán nem is a hajtómûvet tesztelték, hanem az irányítórendszert? Ja bocs szerinted nem kell tesztelni, egybõl a végcélt kell elérni... Érdekes, mert az általad elimert NASA is apránként mindent tesztel, aztán veti be a dolgokat élesben.

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Lehet, hogy csak az én figyelmemet kerülte el, de én nem láttam sehol, hogy hidrogén-peroxid lenne a hajtóanyag. Azt értem, hogy Ti tudni vélitek.
Én megelégednék már azzal, hogy fizetés nélkül csinálják. Akkor ugye csak az lehetne politikus aki már valami értéket teremtett az életében, amivel egy normális világban tapasztalat és legalább egy ici pici bölcseség is jár. De mindenesetre a karrierpolitikusoktól nem várok el semmi eredményt. Ugyanakkor ez a mai világban ahol zavarosban halászva gazdagodtak meg néhány év allatt elég sokan... azt hiszem a reménysugár nagyon elhalványulni látszik.

Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan

"Sajnos ez ellen nem tehetünk semmit. "

Hát, nemtom, talán azért még van valami halovány reménysugár...

Mást mondok: a sokat szidott középkorban azért az érdekes, hogy a papok vitték a prímet a politikában. Ne menjünk messzire: az esztergomi érsek volt ugye a hercegprímás, a király után az elsõ fõnemes!!!
De beszélhetnék Richelieurõl, Mazarinrõl, Beckett Tamásról, Fráter Györgyrõl (Erdély), ...Raszputyinról (õ a kakukk:-).
Egyiptomig nem is megyek vissza, mert most jókedvem van.

A fõpapoknak - mert nem a falusi plébánosokról beszélek én itten - elõnyükre szól, hogy nem a saját hasznukat nézték, úgy általában, mert nem lévén utódaik, nem állt maguk felé a kezük - hiába mondja a közmondás ezt a szentekre.

Amikor aztán VIII. Henrik a fõpapi méltóságot semmibe kezdet venni, és ezt folytatták a franciák az 1789. utáni eseményekben, az végképp betette az ajtót egyház és állam viszonyának.
Bár, ha Iránt nézem, ott mai is az Õrök Tanácsa dirigál, de Izraelben is is nagy tekintélyük van a rabbiknak (kóhenek és leviták).

Száz szónak is egy a vége: az lenne a jó világ, ha a politikusok önkéntesként dolgoznának. Sõt, õk fizetnének. (Nevetni fogtok, de régen az állami méltóságokat meg kellett venni. A tárnokmesternek a magyar királyságban komoly foglalót, kauciót kellett letennie, igaz, aztán bevasalták kamatostól.)

"elsosorban a fikazo okosoknak): tudunk valami konkretumot is a mukodesi elvrol, a hajtoanyagrol"

Az eszedbe se jut hogy a fikázó okos kémiai végzettségû és ezért nagyon jól tudja hogy e "hajtóanyag" nem alkalmas még egy két km magasra emelkedéshez sem.Ugyanis a bomlástermék túl alacsony hõmérsékletû és így tolóerõ igen gyenge lesz.Tudod a fúvókából kiáramló gáz színébõl lehet következtetni a hõmérsékletre. a 900 fok meggypiros, láttál ilyen színû gázsugarat a földkörüli pályára induló rakétáknál?
Igen, hidrogén-peroxid egykomponensû hajtóanyag, instabil, magától bomlik, ezt lehet katalizátorral gyorsítani. Bomláskor víz, oxigén és hõ keletkezik, így a bomlástermék kb. 700 C hõmérsékletû.
Innentõl sima rakétaelven mûködik a meghajtás, a mûködéshez a katalizátort hozzáadják.
Elég régóta ismert módszer.

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

Csak egy rovid kerdes (elsosorban a fikazo okosoknak): tudunk valami konkretumot is a mukodesi elvrol, a hajtoanyagrol?
Nos, a tudomány nem hit kérdése 😊
Úgyhogy mindig kételkedni kell 😊

Okos ember mindég kételkedik, Bertrand Russell mondta egyszer, hogy "a világon az a baj, hogy az okosok mindég kételkednek, a buták pedig mindenben holtbiztosak".

De van egy gond, amikor egy tudós anyagi helyzete megjavul, akkor kezdi nem érdekelni a tudomány 😊 elkezd utazni, szórakozni, csajozni 😊 és üzletemberként még jobban javítani anyagi helyzetét (erre számtalan pelda volt már).

Különben politikus NEM KELL, ez is a baj, a politikával rövid ideig (max 1 mandátum) kell, hogy foglalkozzon olyan ember akit érdekelne rövid idõre a közügy és megbíznak benne az emberek, ezek az emberek 100%-ban támaszkodnának a többi okos embere amelyek nincsennek a politikában, de véleményt mindég szívesen mondanának és segítenének egy ilyen ideiglenes "politikusnak". A mai világ legnagyobb problémája, hogy karierrpolitikusok vezetik. Sajnos ez ellen nem tehetünk semmit.

Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan

A kisujjamból szoptam.

A tudósoknak van két nagy hátrányuk:
1. az igazi tudós mindig kételkedik <-> politikusnak olyan kell, aki mindig magabiztos, mint egy bolodn
2. az igazi tudós kísérletezõ kedvû <-> a társadalommal nem nagyon lehet kísérletezni.

Az elõnyök ott vannak a serpenyõ másik felében:
1. az igazi tudorok becsületesek, nam csalnak, nem lopnak, nem hazudnak (persze, sok rossz példa is van: Newton például sokat áskálódott, nemkülönben Fermi is, stb.)
2. a legfõbb elõny: tényleg értenek a dolgokhoz.

Ha Anettkát beledugod egy olyan kapszulába amely folyadékkal van feltöltve, uam bocsá folyékony oxigén van benne, amely a tüdõ által átvehetõ, akkor ezt a problémát csökkentetted
"és nagyobb beleszólásuk legyen a politikába."

Akkor most tudósok vagy politikusok legyenek? Mert a kettõ egyszerre nem megy.Honnan veszed hogy aki a tudományban produkál az politikusnak is jó lenne?
Azért, ennyire ne legyünk pesszimisták. Marcus Aurelius nagy sztoikus filozófus volt, Néró verselt, Rudolf császárnak Prágában laborja volt, Apafi erdélyi fejedelem imádta az órákat (meg minden eygebet, ami ketyeg - godolom én :-), és biztos még vannak példák...

Mondtam én ilyent?

"amely folyadékkal van feltöltve, uam bocsá folyékony oxigén van benne, amely a tüdõ által átvehetõ"

Anettka -260 fokon? Jó ropogós lenne.
Nem is tudtam hogy a NASA-ban csupa tehetségtelen dolgozik. Akkor hogy a fityfenébe érték el az eredményeiket?
Milyen igaz, csak az a baj, hogy ezt már Plató is mondta... kb. úgy, hogy a királyok filozofusok kellene, hogy legyenek... ugye akkoriban a filozófus egyenlõ volt a tudósal. A papokat is a szabadságfilozófia dobta valamennyire fére, de éppen a hatalmi körök és az egyház az amely a szabadságfilozófia legnagyobb ellensége. Úgyhogy szerintem sajnos az 1000 év még távolról sem lesz elég.

No, egy ötlet, amely valamelyik marsos sci-fiben már szerepelt:
Az ûrhajóknál komoly probléma a nagy g terhelés.
Ha Anettkát beledugod egy olyan kapszulába amely folyadékkal van feltöltve, uam bocsá folyékony oxigén van benne, amely a tüdõ által átvehetõ, akkor ezt a problémát csökkentetted.Különben azon filóztam, hogy mit csináltak volna a polipok (szándékosan nem delfineket írtam!), ha értelmes mûszaki civilizációt hoztak volna létre. Olyan ûrhajóval szelnék a földi eget, amelyben belseje vízzel fel van töltve. Ha az Európa óceánjáben kialakult volna egy ilyen civilizáció, az õ felfedezõik szintén belül vízzel feltöltött ûrhajóban látogatnának meg minket. ha egy ilyen ûrhajó a földnek ütközne, kiloccsanna belõle a víz. :-)

Igen, jogos a felvetés.
Én megpendítettem már többször, hogy úgy kellene valahog yújraelosztani a javakat, hogy a tudósok jobb anyagi helyzetbe kerüljenek, és nagyobb beleszólásuk legyen a politikába.

Nem volt könnyû a papokat kiszorítani onnan, a szélhámosokat, urhatnámokat sem lesz könnyû. Lehet, kell még 1000 év erre, ha megérjük.

"Szal kapja be a NASA vezetése, ennyit a babajaga által hájpolt szakemberek hozzáértésérõl."

végre egy valamiben egyetértünk 😊 persze a NASA az ugye government agency...

Ami pedig ezeket a dolgokat illeti, a történelem során mindég kinevették és kicsinyítették az úttörõk munkáját, de ugye a végén büszkék lettek rájuk. BIZTOS vagyok benne, hogy a problémákat idõvel megoldják, privát kezdeményezésrõl van szó, és ilyen körülmények között ha valamit elkezdenek akkor általában beszokták fejezni, nem úgy mint az állam amely pl. lemondta a Comanche projectet, a Venture Star-t és még számtalan másikat, miközben százmilliárdokat költöttek el az eredmény egy nagy semmi lett. Ez nem fog szálni az ûrbe? OK, nem fog, de ami utánna jön majd az igen. Különben a Wright testvérek gépe sem lett interkontinentális repülõ, de elindított egy ágazatot, ez az ami itt a fontos, a kreatív munka amelyre építeni lehet.

NEXUS6
A wikipediában tök jó cikk van, az X-33 (VentureStar prototípusról), és a cikkhez jobban kapcsolódó Delta Clipperrõl, amely tök így nézett ki mint ez Blue Origin jármû, és szintén a kompozit H2 tartály miatt nem jött össze a dolog.

Bár a wikiben azt írják, hogy az X-33 mérnökei késõbb szénszálas anyagokra alapozva már képesek voltak megfelelõ paraméterekkel rendelkezõ tartály elõállítására.

Az X-33 teljes költségvetése kb a Shuttle egyetlen indításával volt összehasonlítható. Szal kapja be a NASA vezetése, ennyit a babajaga által hájpolt szakemberek hozzáértésérõl.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Oldal 1 / 4Következő →