Az angol fogalmak térhódítása ellen küzd Franciaország
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
rovar = rovátkolt barom
mondolat -> mondat
stb.
Nem vagyok nyelvtörténész, szóval nem igazán emlékszem másra. De volt bõven, hidd el. Az pl. biztos, hogy még külföldi (földrajzi) tulajdonneveket is magyarítottak, amik aztán vagy maradtak, vagy nem. A "Kappanhágó" pl. szerencsére nem <#circling>#circling>
Ott van egyébként például a "quiz" szó. Azt ugye tudod, hogy jött létre?
"Azért hívják szépirodalomnak magyarul, mert a szavakat a mûvelt írók általában asztetikus szempontból megválogatták, idõvel pedig egymás munkájára is támaszkodtak, így lett az, hogy több szó van, de általában egyet használunk a szabványos irodalmi nyelvben, viszont a tájszólásokban megmaradtak a különbözõ szavak, formák."
Na most ez bizonyos értelemben lehet igaz abban az esetben, amikor azt nézed, a rokon értelmû tájnyelvi szavak melyik lett domináns, a köznyelv része. Na de... nem csak így alakul a nyelv 😊
Ráadásul az irodalomnak pont, hogy nagyon nem árt, ha egy dologra több kifejezés is van. És ezt a tulajdonságát a nyelvnek igen gyakran igénybe is veszik (élnek vele? kihasználják?). Lásd pl. a Monty Python-féle Parrot Sketch-et, ahol a "die" szónak kb. 20-30 rokona szerepel <#nyes>#nyes> Jó, az angol, de hát ez igazából teljesen mindegy.
Egyébként igen, természetesen a nyelv jobbjára valóban evolúciós modell szerint fejlõdik. Na de az ember is így fejlõdött ki, és aztán az európai hódítók mégis kegyetlenül lezúzták az indiánokat. Fõleg informatika területén lehet tippelni, melyik nyelv(ek) az indiánok, és mely(ek?) a hódítók... Azért nem árt néha a dolgok elé menni.
Hmm... rovar-ról jut eszembe, hogy ha a végén ebbõl a "dialogue en ligne"-bõl "diel" lesz, máris nem hat olyan röhejesen 😊
Na mind1, de most tényleg, minek kell ilyen hülyeségekkel foglalkozni? Ennyire ráérnek?
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
Mivel a gépkonfig ideírása nagyarcúságnak tűnhet, nem írom ide. :) Pedig nem olyan komoly ám, félreértés ne essék. Átlagos gép.
És igen, lehet egy nyelvet központilag is fejleszteni, van rá példa. Nyelvújítás pl. Vagy ott a baszk nyelv, amire szintén nagyon odafigyelnek, sõt, tényleg nyelvészi (nem nyelvtanári) módszerekkel alakítják (pl. figyelembe véve a számítógépes feldolgozhatóságot is). Jó, persze, ez egy kicsi nyelv (a latint ezért direkt nem is mondtam), de egy nagyobban is, ha a "javítások" fele megmarad, már az is eredmény.
A BlackRose által említett idiotizmus persze elítélendõ (erre is vonatkozott az elsõ post), de azért a nyelvet mûvelni is kell.
http://www.thevenusproject.com/ http://magyaropera.blog.hu
kölyök korom óta angolt tanultam aztán középben behozták ezt a rohadt nyelvet mert annyira kell a zEUban, hogy nagyon és óránként kaptuk az egyeseket, mert azt mondtuk, hogy hamburger ámbürger meg csúing gám svingöm helyett
egy életre elegem lett belõle, mondjuk elõtte sem rajongtam a dologért 😊
(Egyébként a 'chat' franciául 'macska' 😄 😄)
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
Amúgy nem tartom rossznak a dolgot, a többivel nincs is semmi baj, csak ezt is ésszel kell csinálni.
Amitõl én mondjuk falra mászok, az a fájl, cset, és társaik. Szép, tõsgyökeres magyar szavak 😊