26937
A MILLENIUM KÖRNYÉKÉTŐL KEZDVE DALLAMOS, RITMUSOS VAGY SLÁGERES ZENEI AJÁNLATOK
-
#12862 üdv tanítványom
..hát igen, nagyjából ezt fejtettem én is ki korábban
ez az, mikor a tanítvány túl akar nőni a mesterén..
az a lényeg, hogy mint jó mestered sík egyetértek veled (bár nem mindenbe)..hisz lételemem a vita..
azért írok néha direkt rosszul dolgokat, mert imádom, ha kijavítasz..hisz ez a dolga egy jó tanítványnak.
ezt a hulladékot meg kidobom, mert úgy látom nem mér pontosan:
kidobtam az ablakon közel 2 millát
és a hiányolt spektrumképed:
remélem, most nem kutyultam össze semmit -
#12861 ebben hol a görbe MesterM?
a minőséggel egyébként semmi gond nincs, bár mindegyik ilyen (vagy jobb) lenne, mint amit tőtikézünk,viszont nem győzöm hangsúlyozni, hogy minek van értelme és minek nincs,amit az alábbi és már "valódi" frekvencia görbével próbálok illusztrálni.
ebben jól látszódik, hogy ezen számban mit raktak anno bele és milyen minőségben van értelme tárolni, ami jelen esetben is max. a CD.
a frekvencia görbén egyértelműen látszódik (ami egyébként az általad feltett spektrumképen is jól viszonyítható) , hogy a görbe viszonylag lineárisan halad csökkenőben, aztán a vége felé van egy törés és ezután gyorsan leesik (húztam oda egy függő csíkot). a törés 18kHz!!
közelében van,ami azt jelenti, hogy ezután már nem sok érdemi zene van benne, és innen a digitalizálás beállításai miatt 24 khz-ig zuhan,de itt már igazából csak a mintavétel és szűrők miatt digitális és a felvételi analóg "zaj" van, nem a zene.
ezt és a fülünk gyengeségeit is jól megmutatja, ha a zenéből (bármelyikből) kivágjuk a 18-20khz alatti részt és meghallgatjuk a maradékot. :) hifitől és fültől függően általában nem sok mindent fogunk hallani!
egyébként ezzel csak azt akartam ismét felidézni, hogy jók vagytok mesterek a digizésben, de higgyétek el, az audio-cd szabvány elég jól ki lett találva, ugye nálunk sokkal okosabbak alkották meg, és hát egyelőre még viszonylag kevés az olyan zene, ami ebből látványosan ki tud törni, főleg a régiek közül, hisz ezek anno mind az akkori szabványok határain belül kerültek rögzítésre.
ne érts félre, egyébként ez most nem rossz kritika akart lenni, csak jó példa, én továbbra is azt mondom, hogy egy tényleg jó minőségű bakelitet (mely akusztikailag is az!) 16-20bit/44,1-48kHz felett gyakorlatilag is csak helypazarlás digitalizálni.
tisztelettel: a tanítványod -
#12860 szép a kép! ez még működik?!
ja, látom-hallom még igen. köszike. máris beraktuk a dianosztizerbe! és köszi, hogy nem 24/96 wavbe raktad fel....felesleges lett volna. -
#12859 ...és ha már elkészült, gyorsan le is teszteltem egy kis vinyllel
aminek így néz ki a frekvencia görbéje:
ami pedig tesztelve lett, az nem más, mint egy bobby orlando remix, amit '91 táján nyomtak a discókba, a givin up!!!
el ne felejtsem, a jelszó: zephyrtheking -
#12858 úgy gondoltam, hogy a szűrő vagy a dekóder mindenkinél alap...
hát igen....tévedni emberi dolog. mondta zephyr és lemászott a hi-fi tornyáról
elkészült az aiwa, ím vala:
-
#12857 már csak poénból is kipróbáltam ezt a progit. jópofa,mert ennél egyszerűbb már csak a faék, de sajnos a flac-et nem kezeli, legalábbis flac DS szűrő vagy dekóder nélküli gépen ez nem jött össze neki (a tesztalany direkt ilyen volt). a 96/24 wav-et kezeli, de sajnos az ilyen poénosat már nem.
nem is tudom,mondjak mára valami fárasztót vagy inkább pihenjünk kicsit?!
-
imre07 #12856 Köszönöm mindenkinek a hasznos, okos tanácsot. Majd még egy kicsit utánaolvasok a témának (angol tanítás, köszönöm nem kell, kicsit megy). Bocsi, csak azért reagáltam egy kissé késve, mert közben meccset néztem. -
#12855 -
#12854 éjfél előtt 1 órával, ennyi tellett tőlem
ha ez nem segít, akkor semmi
-
#12853 12846-849ig teljesen kimerítettél , utána már viszont sikerült összekapnod magad és volt pár értelmes hszed is, igaz a fele kopi volt, de legalább csináltál valamit.
később reagálok valamit,ha lesz mire....a többiek meg köszönik az infóidat.
az mp5 újdonságértéke, hogy nem kell átkódolni a médiát?! nos ez nem újdonság, csak a szokásos marketing ferdítés, hisz azt elfelejtették odaírni, hogy ez sem kezel minden méretet és formátumot bakker, hisz olyat még egy jól felkészített pc vagy mac sem tud, hogy mindent lejátszik gond és kérdés nélkül.az hogy mi az mp3,meg annyira régi sztori, hogy ihajj csuhaj, az idézett cikk picit egyszerűsíti az mp3 és a hifi minőségét is, de fogjuk rá, konyhanyelen majdnem úgy van.
imre gondja megoldódni látszik.
-
#12852 na jó, mivel mindjárt vége a napnak, segítek egy olyan progival, ami rengeteg formátumból (többek közt flac-ből is) képes pár kattintással akármilyen asztali dvd-hez kompatibilis lemezt készíteni (akár minőségvesztés nélkül is)
de mivel messze van még a karácsony, most már elég lesz a kívánságokból
íme a varázsprogi, ami segíthet a gondodon
innen már a tanítványom veszi át... -
#12851 és ha már itt tartunk, a múltkor feltett kérdésemre is magam válaszolnék, ha már dióka elhülyéskedte a dolgot:
fussunk át a sztorin gyorsan: mp3. mi is az MP3? nap, mint nap használjuk, hallgatjuk, halljuk, de nem is tudjuk, hogy miről van szó. Anno a hangtechnika tanárom úgy magyarázta el konyhanyelven az MP3 fogalmát, mint egy korboncnok...
"van egy ember, kioperálunk belőle minden olyan szervet, ami nélkül tud még élni, aztán összevarjuk, és hagyjuk útjára menni."
kicsit morbid megfogalmazás első ránézésre, de nem butaság. a WAV tömörítetlen hanghullám. a HiFihangzás lényege, hogy az egész, emberi fül által hallható hangtartományt felöleli 20Hz-től 20KHz-ig. vannak olyan hangok is, amiket az emberi fül már nem hall, de érezzük, például a belső szerveinken. ismerős érzés, amikor egy koncerten érezzük, ahogy átjár minket a basszus. namost az MP3 fájl készítése során ezek a nem hallható tartományok elvesznek. így lesz a 30 MB-os zenéből 3 MB-os. aztán a hordozható CD-játszók, a "DiscMan"-ek MP3 lejátszóssá váltak, így akár 700 MB MP3-at vihettünk magunkkal. nem sokkal ezután megjelentek a zsebben könnyedén elférő MP3 lejátszók. 128 megás fash memóriás, kártyával bővíthető, ezzel egy időben megjelentek a merevlemezes MP3 lejátszók is. innen már csak egy hajszál választott el minket az MP4 lejátszóktól.
nos ezek már videólejátszók, amelyek támogatják az MPEG 4 codec-et. itt 4 GB a maximum, de a legtöbb bővíthető is, a flash memóriások közül. természetesen ebből is megjelentek a merevlemezesek, amelyek akár 20-30 gigás kapacitással bírnak.
ahhoz, hogy videót tudjunk nézni a lejátszónkon, a gyártók mellékelnek egy konvertáló programot, amivel optimalizálhatjuk is a videónk méretét a lejátszóra. lényegesen kisebb lesz a fájl mérete de élvezhető marad.
az MP4 lejátszók, kijelzője kihasználása végett kapott olyan plusz funkciókat is a lejátszó, mint a játék, illetve txt olvasó stb. ehhez képest az MP5 lejátszó annyiban módosult, hogy nem szükséges a filmfájl konvertálása, így csak rámásoljuk a lejátszónkra és egyből mozizhatunk utazás közben, vagy lyukasórákon... ennyi a titok nyitja.
tehát összegezve: az MP5 nem egy formátum, hanem egy fantáziátlan fantázianév.
nos ilyesmit vártam dióka kolléga -
#12850 és még pár alapinfó a témához:
figyeld, hogy táncolok! -
#12849 wazze:
csak azért
hogy tudj
miből
válogatni
ma estére
köll mééég??? -
#12848 és mi az, hogy forítva??? a hardware-t merre fordítsam -
#12847 lökjed a megoldást tanítványom...
látod, rajtam kívül már sokakat érdekel a dolog... -
#12846 halihó dióka
nem vagy ám elfelejtve, csak közbejött egy baleset, mert egy forítottan bekötött polarizáció miatt lefüstölt a phono előerősítőm. egy-két nap és megjavítom (vagy megkerülöm) és közbeiktatok egy riaa kollektort
a terv már megvan:
már csak a kedv hiányzik hozzá.
wazze dióka, sokba lesz neked ez a + meló -
#12845 ennyi? senki többet?
ejnyebejnye
3mp ceremónia ennyire bonyolult? -
#12844 ez most komoly?!
neki pont fordítva kéne wazze! -
#12843 No comment. Imre07. Mi vagy te hangmérnök? Azért mert én 24/96-os flac-ket pörgetek, neked még nem kell ugyanazt tenned! Sem wavba, sem másmibe. Főleg (mint mondtad) ha nincs is hozzá milliós cuccod! -
#12842 de ha rám (és diókára) hallgatsz, maradsz a 48 khz-nél 24 biten, amit már a legtöbb konverter tud.
fiúk, fiúk: nekem erre most igazán nincs időm -
#12841 üdv imre07 ismerős a mondás: nagyot akar a szarka..
na jó, egye fene:
cikk angolul (innen kiindulhatsz)
vagy hardware (ami egyszerűbb, de drágább)
angol tanítást idén már nem vállalok, de ha ezen a téren is kell segítség, egész jó fordítógépek lelhetők fel a világhálón -
#12840 én is kérem, hogy erőltessék meg magukat a szaktekintélyek is! pl. a fogadott "mesterem", a linkbetyár meg a hangmérnökök -
#12839 ok, azt láttam, csak én érdemben nem tudtam olyat prezentálni, amit feltudott volna használni, ezért kérdezünk midíg téged.
-
#12838 nem rippről volt szó teeeeeeeee,hanem hogy hogyan alakítson át egy 24bit/96kHz-es flacot ugyanilyen paraméterrel wav-vá. -
#12837 becsomagol, feltölt, linkel :DDDDD
ez lemaradt... -
#12836 "meghagyom a többi "szakinak"
most ugye ezt nem mondtad komolyan, az egész nálam winfoson úgy zajlik, hogy cd be, easy cd megnyít, wav kijelöl 16/44,1.. indít, rippel.
-
#12835 dts formátumban létezik stereo is,persze.
az énekhangot én sem a digizés rovására róttam fel, mert azzal semmi gond, bár az audiophile pont azért az, mert nincs benne hiba.....a milyen progi kell neked választ meghagyom a többi "szakinak", mondjanak már valami értelmeset, ne csak én okoskodjak itt , bár sejtem, hogy 2 progi biztos benne lesz, bár azokat én nem használom.
-
imre07 #12834 Ennél az albumnál teljsen véletlenül nyitottam ki a 96/24-es menüpontot. Azért kértem, hogy valaki nézze meg a minőséget, mert ugye szoktak ott is ilyet is,olyat is feltölteni.
Sajna az én rendszerm se több millás high end, de ezen is kijön, hogy van cd-ben rossz, jobb, nagyon jó felvétel. És ez igaz a gyáriakra, és a netről letöltöttekre is. Csak ki szerettem volna próbálni, hogy egy ilyen audiofilebbnek mondott, jó LP-ről elég jó rendszerrel bedigizett anyag hogyan szól egy "közönséges " cd-hez viszonyítva. Az, hogy az énekhang nem az igazi, arról nem a "bedigiző" tehet, hanem talán az eredeti felvételtől az LP-re kerülésig következhetett be valahol a hiba.
Azért nézz szét az oldalon, hátha találsz valmi magadnak tetsző "jó" anyagot.
Küszi mégegyszer a segítséget. -
imre07 #12833 Köszi, majd póbálom. (Megnéztem a Samut, rá is van isva, hogy 24 bit 96 KHz DA konverter, az előlapra) A hdmi-t sajna nem kezeli az erősitő (Sony STR-DB 930-as házimozi)csak koax és optikai digit audió bemenet van rajta. A dvd-n is van valamelyik, az biztos, mármint digit kimenet. Rendben, de milyen progi csinál nekem FLAC-ból 24bit/96KHz pcm wav-ot, mert a többség csak a szokásos sztereó formátumot ajánlja, vagy attól rosszabb minőséget. A DVD-audio kiesik, mert nincs lejátszóm, ami tudná, marad esetleg a DTS. A DTS cd-ket minden lejátszóm lejátsz, még a csak cd játékosok is, digit kimeneten műkszik a dolog. Létezik kétcsatornás DTS CD? Mert az lehet, hogy jó lenne. -
#12832 nos én belehallgattam ebbe a Magic Sam's Blues Band - West Side Soul anyagba és pár dolgot tudok mondani. ez a lemez tényleg az audiophile kategória, hangzásilag nagyon nagyon jó az anyag, bár az éneket kihagytam volna,mert azzal sajnos elcsesződött.nagyon bezajosodik tőle, a hangosabb ének részeken torzitásig ordibálja a zenét, valszeg nem volt jó a mikrofon csillapítása, de egyébként iszonyatosan jó a hangzás.minden ott van benne, ahogyan azt más zenénél is kellene.nem igazán volt hiányérzetem. viszont mint sokminden, lásd önmagam korábbi álláspontjait valahol lejjebb, ez is elfért volna még hi-endben is kisebb dobozban. akár cd-ben, legfeljebb 20bit/48kHz-ben, mert igazából feljebb már nem zenei tartalom van,hanem "tehetetlenségi" és mintavételi zaj (főleg ott,ahol a csávó elkezd "üvölteni") és 30khz felett meg úgy á lá semmi sem, csak bazinagy helypazarlás (lásd szintén lejjeb).
persze van ennek a témának létjogosultsága, de nagyon kevés olyan album, zenei stílus és előadás van,amiben ez a minőségi súlytöbblet tényleg ki is jön nem csak elméletben,hanem a gayakorlatban is. még kevesebb meg abból, hogy valaki meg is hallja vagy meglegyen hozzá az a pár millás cucc,ami ebben tudna segíteni, de hát pont ezen alapszik a hi-end lényege. én hallottam már "csak" 44,1/20bites audiophile zenéket hi-end rendszeren cédéről,igazából már az is felülmúlta elképzeléseimet, nem hogy még attól is kétszer jobbnak kellene lennie valaminek.....ez nem olyan egzakt témakör már, mint a több mosópor több ruhát tud kimosni alapok. -
#12831 a samuról típus hiányában passz, a toshiba meg biztos kezeli mert a dac-ja 24bit/192kHz-ig kompatibilis, a kérdés az, hogy milyen formátumban kell neki odaadni az anyagot....hát próbáld ki szerintem, sokat nem vesztesz, nézd meg előbb sima pcm wavként 1 számot cd-re vagy dvd-re írva, a lejátszó audio részt meg állítsd pcm digit out-ra-re azt hallgass, vagy ugyanígy próbáld meg a hdmi-n kiadni,már ha azt kezeli az erősítőd. ha ez nem jön be,akkor marad a dvd-audio formátum, meg a dts,ami lényegesen komplikáltabb feladat.
-
imre07 #12830 Köszi a választ, Dióka!
Szóval az asztali lejátszóm nem tudja lejátszani a DVD-Audiót. (csak a szokásos formázumokat, + mp3,MPEG4, DivX)
(Egy régi Samu, ami még mp3 és divx-et sem tud, meg egy Toshiba SD 360)Azt hogyan lehet megtudni, hogy a lejátszó támogtja-e a 96/24-es LPCM formárumot, és miről? (Nem muszály lenne neki dekódolni, elég lenne, ha a digi kimeneten megjelenne a jel, majd az erősítő elintézné.) Cd, DVD? (tudom,újraírható cd, dvd, próba, aztán töröl)Mert ha nem, akkor sajna marad a lebutítás. (mivel nincs USB-s, 96/24-et tudó DAC-om.
Köszi a választ,én is tanulgatok....
-
#12829 na ebből én is tanultam megint :) -
#12828 na szóval imre!
válaszolok a témaköreid egy részére.még mindig félreérthető, mit is akarsz.
-ha meg akarod tartani a 96/24-es minőséget, akkor megtarthatod akármin is tárolod.elrakod a fiókba, oszt jól van az ott.
-ha nem pécéről akarod meghallgatni,akkoris tökmindegy mire írod ki, ha az asztali lejátszód dekódere nem támogatja ezt a 96/24-es LPCM formát (általában támogatja,de néhány lejátszó hibásan kezelheti),akkor mindegy, hogy milyen formátumban van (flac ape wav vagy audio-cd, dvd-audio stb.), csak akkor van esélyed lejátszani vele, ha lekonvertálod kompatibilisre (lásd a lejátszód műszaki paramétereit, á lá mit is támogat tulajdonkéépen és milyen "dvd-lejátszó" is pontosan)
-amennyiben a lejátszó (és nem a játékos) lejátsza a dvd-audiot (nem keverendő az audio-dvd-vel), akkor biztos, hogy ezt is le fogja tudni játszani dvd-audio formátumban, egyéb formátumban pl. wav-ben (LPCM-ben) meg általában is típusfüggő.
- ha direkt pcm-ben (wav-ben) ráírva nem tudja kezelni,akkor sajnos dvd-audio-t kell csinálnod.
remélem közelebb kerültél a megoldáshoz.
-
imre07 #12827 Még egy aprócska kérés. Járnak ide hangmérnök kollegák, lelkes amatőrök mindenféle szuper hang analizáló progikkal, keressenek a lenti oldalon egy nekik tetsző mjuzikot, nézzék meg, hallgassák meg, tényleg jobb-e annyival az ilyen felvétel? (96kHz/24bit) -
imre07 #12826 Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat, de nem pont erre gondoltam. Lehet, nem fogalmaztam egyértelműen.Szóval Flac-ot tudok darabolni, , konvertálni 44 kHz-es sztereóba sokmindennel. Ezt aztán ki lehet írni Cd-re, és asztali gépek is viszik.De ha meg akarom tartani a 96kHz/24bit minőséget, mondjuk egy szuper-szuper felvételnél (mondjuk jazz, nem feltétlenül BBB, amit vagy SACD-ből kreáltak, vagy analóg cd-ről jobb rendszerrel digiztek), akkor mi a teendő. Valószínűleg csak DVD-re tudom kiírni, de előtte mivel konvertálom a Flac-ot, majd milyen progival, milyen formátumba kell kiírnom, hogy vigye az asztali DVD játékos.( és a minőség elviekben maradjon) Sajna nincs DAC-om a géphez, nincs szuper hangkártyám, így ez az egy módja lenne, hogy ezt megfüleljem kísérletképpen. Ittpéldául külön vannak az ilyen felvételek, (a minőségt sajna nem tudom a gépen tesztelni)egészen sok, nyílván nem 80-as évek disco felvételei. -
#12825 nem volt szándékos a kritika
-
#12824 SzeWav Imre kolléga!
Én hasonló esetben keresni szoktam egy zeneszerkesztő progit miután átkonvertáltam mondjuk wavba, utánna lehet darabolni számonként. Ekkor már akár cd-re is kiírhatod mondjuk CD-DA-ba, aminél már bőven elegendő a 44 kHz-es bitráta is. Semmivel sem fog különbül szólni a flacnél. A célnak akár a néró is tökéletesen megfelel. Bár a flac-cet ő sem nagyon szereti, de valszeg beszerezhető hozzá kodek is.
Igaz, én ezt használom
Remélem tudtam segíteni. -
#12823 MP5 lejátszó. igen, már pár hónapja (talán már majd egy éve) volt, hogy elöszőr sikerült a homlokomhoz csapni az új marketing bullshit-től, a nagy húhó a semmiért reklámfogásról,parasztvakításról stb., de mivel érdemben semmi egetverő újdonságot nem hoz magával ez a gyártók és forgalmazók új, de újdonság nélküli piacrenováló próbálkozása (önmagában már az elnevezés is csak zavaró tényező a piacon), így nem is tudok semmi szépet, jót vagy érdekeset mondani erről,mert tényleg nincs mit. Remélem mihamarabb jön az MP6 lejátszó és utána legyen már MP10 is,mert az megy az EMO-hoz. és akinek nagyobb,az mindig menőbb, ugye....
tgolyót ez az aiwa lemezjátszó témád szerintem most szíven ütötte, ez nem volt szép tőled, de legalább szigorúbban lehet majd fülelni a hifisták eszményeit rombadöntő és lealázó prezentációdat.