307
-
Viet #67 Először egy egész valást csesz fel most meg minket ez nemtudja hogy mikor elég.Pápa létére azt akarja hogy mindenki azt támogasa amit ő akar.
Hát ígykezdődött a kereszténység bukása.
-
Morden23 #66 "Mennyivel lesz jobb az életünk, ha bolygókat kolonizálunk majd?"
Lehetne logikus érveket is felhozni rá - például a nyersanyagok merülése/pótlása -, de igazából elég, ha kinyitsz egy 8-os töriatlaszt.
Miért szállt hajóra Cook, Kolombusz, Vespucci, és még sokan mások? Minek kellett "kolonizálni" Ausztráliát, Amerikát, miért mentek el a rómaiak a brit szigetekig?
Mert megtehették. Kíváncsiság, gazdasági érdekek, tudományos fejlődés, szociológia, kulturális antropológia. Mindegyik témakör választ adhat a kérdésedre, hogy miért is lesz "jó" másik bolygókra (másik kontinensre, másik városba) menni.
"Én nem látom mennyivel jobb EMBER egy elvakult technokrata ("majd hiszek istenben ha portolnak rá c++ fordítót"), mint egy elvakult keresztény."
Alapjában véve összehasonlíthatatlan a két emberfajta. Mintha azt kérdeznéd meg, hogy ki a jobb: az álmodozó kisgyerek, vagy a tapasztalt és érett felnőtt.
"talán mert az elmúlt x évben ezt nyomatja a tv? "
Az ismeretlen kutatása egyidős az emberiséggel (bármennyire is közhelyes ez a mondat). És bármilyen furcsa, ebbe bizony a teológia is beletartozik (a teológiának, ha szigorúan vesszük, a kult. antropológiához és a szociológiához jóval több köze van, mint az égő csipkebokrokhoz).
Zé:
"Mit ad vallás? Én, mint nem vallásos meggyőződésű ember állítom: erkölcsöt, szeretetet, támaszt. Elég csak Jézus tanításaira gondolni."
Ezekből egyiket sem "adja" a vallás. Attól, hogy valaki hithű keresztény, még nem lesz hirtelen szent. Persze "minden hitbéli hézaghoz van hiszékeny tömés" - ilyenkor lehet mondani, hogy "ez meg az csak álkeresztény, nem is vallásos, képmutató" ect., de a valóságban az a helyzet, hogy az erkölcs, szeretet mind olyan dolgok, amiket az EMBER MAGA ad/követ, nem pedig az Isten adja neki. Hogy támaszt nyújt? Ebben az egyben van igazad: tényleg támaszt nyújthat, csak éppen elég képlékeny támaszt.
"Könnyebb a tevének átkelni a tű fokán, mint a gazdagnak bekerülni Isten birodalmába"
Ergo ne aggódjon a kisemmizett rabszolga/jobbágy, hiszen a 20-40 földi év leszenvedése után feljut az örök boldogság honába. Na persze a gonosz rabszolgatartó/földesúr 20-40 földi év jólét után a pokolra kerül. Végülis igazad van, támasz.
Azért hadd idézzek Cardiff-tól:
"Nyisd ki a szád és csukd be a szemed, s lásd, mit küld Zeusz neked." -
#65 Erről az elvről már Diderot kimutatta, hogy milyen képtelen társadalomhoz vezetne. Szerencsére egyre több az ateista, a vallásosság pedig pedig kezd nevetség tárgyává lenni. Nem adok 200 évet, és egy hívő sem lesz a Földön, hál istennek. -
AnWar #64 Ez már röhej, az emberiség mi másra támaszkodhat, ha nem a saját tudására? Ez az üzenet is csak azt hordozza, hogy ne gondolkozz, ne dönts, majd mi döntünk helyetted és megmondjuk mit csinálj... Ha az emberiség hallgatott volna az egyházra, akkor még ma is megégetnénk azokat, akik szerint a Föld kering a Nap körül, lovaskocsik járnának a városokban és fizethetnénk a papoknak, hogy "vigyázzanak" a lelkünkre.
A vallások mindig is azoknak az embereknek kellettek, akik képtelenek voltak saját maguktól gondolkodni és szükségük van arra, hogy mások jelöljék ki számukra a célt az életben. Természetesen ez nagyon is megfelelt egy rétegnek, akik ezekre a birkákra alapozták a hatalmukat. És itt gondolok mind a keresztényekre, zsidókra, muzulmánokra és egyéb vallási vezetőkre. Még szép, hogy egyik vallás vezetőjének se tetszik, ha a nyáj hirtelen használja a fejét és kevésbé dől be a mézesmadzagnak.
Egyébként meg ha isten valóban létezik és ugye minden az ő akarata szerint történik, akkor a pápa nem tudom mit szörnyülködik, hiszen csak szeretett istene akarata teljesül - ő akarja a háborúkat, éhínséget, szegénységet... -
#63 Az ember a legkíváncsibb állatfaj, mindig kutatja a környezetét, mert meg akarja ismerni az őt körülvevő világot. Olyan, mint az 5 éves gyerek, aki folyton kérdezgeti, hogy "Miért? Miért? Miért?". Az egyház pont ezt a kíváncsiságot nyomja el azzal, hogy az ember fejébe töm ilyen kamu magyarázatokat. Kb. olyan, mint amikor a gyerek "Miért?" kérdésére csak annyit mondanak, "Mert csak, és kész!". -
#62 Jó, nyugodtan ülj egy sötét sarokban és nézz ki a fejedből :) Elvégre minek kimozdulni a szobából, megismerni a világ működését, keresni a miértre és a hogyanra a választ... -
#61 "Mit ad vallás?
erkölcsöt, szeretetet, támaszt"
Ez a család és a szülők feladata. Nem a vallásé. -
BlackRose #60 Vallás nélkül nincs egyház. Tehát az egyház és a vallás még ha nem is egy, de mindenesetre elválaszthatatlan. Semmi sem ártott annyit az emberiségnek mint az egyház, semmi sem korlátozta annyira az ember szabadságát és semmi sem táplálta annyira az előitéleteket mint az egyház. Amikor szétvált az egyház és az állam, lett egy pici szabadság (az iszlám még nem jutott el idáig, ott az állam és a vallás még egy, ezért is nincs szabadság, ezért is van az ami van, és ami egyébként 200+ évvel ezelőtt . csak kicsit más formában, mert más volt a világ - megvolt a kereszténységben is), ez a pici szabadság hozta az elmúlt 200 év fejlődését, ha nem történik ez meg, még ma is ott lennénk mint az 1700-as években, sokan meg sem születtünk volna, mert nagyszüleink már kisgyerek korukban elhaltak volna, nem lenne semmi.
Mégis én nem vagyok egyház és vallásellenes, mert akkor szabadságellenes lennék, szerintem szabadságban mindenki abban hisz és azt tesz amit jónak lát, addig még nem sérti meg másnak a szabadságát, tehát az egyház szerintem ok, még akkor is, ha befolyásolás alapján, agitálásal és megtévesztésel gyarapítja hívőit, mert ugye ez is a szabadság része, még ha nem is tetszik..., viszont most itt a Pápa megsérti az én szabadságomat, én nem kértem tőlle semmi tanácsot és ő mégis megpróbálja befolyásolni a világot (és ennek lesz is valami kisebb nagyobb nyoma a következő években, az nem kétséges), az én világomat is, pedig erre semmi joga az ég világon nincs. Kérem szépen. A Pápának halgatnia kellene az embereket, nem papolni nekik, II. János Pál nem papolt, ő halgatta az embereket, és néha mondott valamit, de azoknak akik kérdezték... persze ő is azt képviselte mint a jelenlegi Pápa, de volt benne szabadságérzet és szabadságszeretet, ezért megbecsülte az embereket, sajnos a jelenlegi Pápára ez nem jellemző (iszlámsértegetés, most ez...), szóval siralmas. -
AranyKéz #59 Minden balfasznak, aki azt hiszi hogy a vallás ér valamit, ajánlom a következő könyvet: The God Delusion
Érdemes elolvasni legalább a Wikipédia cikket róla.
-
mcganyol #58 próbáljatok meg néha más szemszögből is nézni dolgokat, mint amit az iskola 12/17 éve alatt belétek vertek (esemény,elemzés,értelmezés,tétel,bizonyítás stbstb).
Én nem látom mennyivel jobb EMBER egy elvakult technokrata ("majd hiszek istenben ha portolnak rá c++ fordítót"), mint egy elvakult keresztény.
Mennyivel lesz jobb az életünk, ha bolygókat kolonizálunk majd?
Sőt egyáltalán miért gondolják az emberek, hogy az egyetlen lehetséges jövője az emberiségnek az a végtelenségig növelt tudás meg a világűrbe való szaladgálás?
talán mert az elmúlt x évben ezt nyomatja a tv?
aki pedig most fortyogó haragot érez, hogy visszaírjon, megindoklandó - egy ilyen primitív embernek mint nekem - hogy miért az űrutazás az egyetlen élhető jövő, az pont azon a szinten áll mint pl. egy inkvizítor, vagy egy busz robbantgatós muzulmán (elvakultságban)
Csak még egy dolog, vajon Albert Einstein miért volt vallásos?
akit nyitott más nézőpontok megismerésére:
http://www.hhrf.org/bolyaigimnazium/tehetsegstud/tudhatarai.php -
#57 Lenti véleményekre reagálva: az egyházat és a vallást külön választanám egymástól! Nem a vallás vetette vissza a tudomány fejlődését és indított el keresztesháborút, hanem emberek, akik a vallás nevében gyilkoltak és szereztek vagyonokat. Ez az elítélendő és nem a vallás.
Mit ad vallás? Én, mint nem vallásos meggyőződésű ember állítom: erkölcsöt, szeretetet, támaszt. Elég csak Jézus tanításaira gondolni.
Technikai fejlődés ide-oda, amíg érző emberi lények vagyunk, szükségünk van fentiekre, függetlenül attól, hogy vallás vagy szülői nevelés keretében kapjuk meg.
Másik, ami eszembe jut a cikkel kapcsolatban: a természettel való harmónia. Fontosabb a kényelem és a profit mint az, hogy a globális felmelegedéssel foglalkozzunk (megjegyzem én is autóval járok). Mondhatjuk azt, hogy majd a tudósok idejekorán kitalálnak valamit és ezzel megoldódik minden...de mi van akkor, ha nem így lesz? Ha az emberekben kellő mértékben lenne a fenti 3 "adomány", egy időre félretennék a gazdasági növekedés hajszolását és a valós problémával foglalkoznának, amely az utódaik sorsát is veszélyezteti.
Hangsúlyozom, nem hívő emberként írtam a fentieket. Autóm van és mobilcégnél dolgozom marketing területen. Azzal foglalkozom napi 10-12 órában, hogy emberek millióit vegyem rá az újabb és újabb készülékek vásárlására, technológiák használatára. Nekem ezt jelenti a fenti cikk. -
katarzis #56 Ezzel csak az a probléma,hogy az általad idézett irányzatok mögött zsidók álltak,nézzd meg kik alkották meg ezeket,és kik alkották késöbb a vezetö rétegeiket.példának okáért a kommunista párt hány százaléka volt zsidó stb. -
Cat #55 tiszta warhammer - ott is vannak technopapok :) -
#54 én is szeretem a star trekket!:D -
Ronny #53 jobb esetben állatokat? Akkor te nem figyeltél oda töriórán, hisz az emberáldozat telejsen általános volt. Ennek a megszűnését az egyhátnak köszönhetjük. -
Ronny #52 ez egy nagyszerű hozzászólás volt. Senki nem fogalmazhatta volna meg jobban -
Ronny #51 komolyan azt hiszitek, hogy ti nem veszitek be a maszlagot, mert olyan rohadt felvilágosúltak vagytok? Nézzetek már rá az életetekre és a körülötteke lévő dolgokra. Mind köze van az egyházhoz, hiszen kultúránk része. -
quentit #50 Igen, a tudásnak MOST MÉG megvannak az erős korlátai. MOST MÉG.
Félti a hatalmát, de ne izguljon a pápa: sok a tudatlan, vallás mindig lesz. -
Stormreaver #49 Szerintem előbb tanulj meg normálisan mondjuk latinul, mert erősen félrefordítottad a szavait...persze az is igaz, hogy manapság jópár nyelven elmondja az üzeneteit a pápa, de sajnos úgy tűnik -hozzád hasonlóan- a legtöbben ezen nyelvek egyikét sem értik.
Na nem mintha meglepődnék ezen, tekintve hogy mostanra a nyugati civilizáció (ahol az emberek a technika vívmányainak, saját tudásukba vetett bizalmuknak köszönhetően ma boldogabban és gondtalanabbul élnek mint valaha; hát hiszen csak ki kell menni az utcára és magunk is rendre ezt tapasztalhatjuk: mindenhol békés elégedett és kiegyensúlyozott polgárokkal futunk össze a nap minden percében...), nostehát ez az individuum ("valósítsd meg önmagad!") és a technika, az objektív-racionális gondolkodás ("ha nincs a katolikus egyház mára már az egész galaxis klasztert meghódítottuk volna és az Androméda köd lenne a főváros...") kultuszát hirdető, igazi "aranykorát" élő civilizáció egyedei sok tekintetben -így általában a vallások, de különös tekintettel az itt őshonos keresztény vallással szemben- olyan szinten agymosottak már, hogy szinte felesleges is leállni vitatkozni velük - veletek (akinek nem inge, ne vegye magára...nopersze soha senki nem veszi ezeket már magára, hiszen az agymosás lényege éppen az, hogy az illető a saját -egyébként rendszerint igen siralmas- állapotának megítélésére is képtelen)
Nálunk például mivel az egyházellenesség az elmúlt egy-két geneárcióba úgy lett belefecskendezve, ahogyan a laboratóriumi egerekbe szokás valamiféle hatóanyagot, értelmes megnyilvánulásokra a témában csak a legritkább esetben számíthatunk egy-egy ilyen forúmon. Ezzel szemben inkább mindenki ugyanazokat az agyon-manipulált frázisokat pufogtatja ("csak a pénzre hajtanak", "hátráltatják a technika fejlődését", stb. stb., hogy ezeken már lassan boszankodni sem tudok, mert annyire elcsépeltek és fárasztóak.
Mivel magam se tundék fényt gyújtani legjobb igyekezetem ellenére se, ilyen tömör-fekete éjszakában, így csak annyit tudok mondani: Jó éjszakát! -
Viet #48 Az egyhéz régebb ota szorakozik velünk mint az ország kirablói. -
Brainpumper #47 A pápa üzenete ezt jelenti a számomra: Nem számít hogy milyen cuccaid vannak hanem az hogy harmóniában legyél önmagaddal. A technika hajhászása folyamatos elégedetlenséget szül amitől szarul érzed magad. Igaz, ez az elégedetlenség vitte/viszi előbbre a világot, de néha le kell állni, és több időt lenni azokkal akiket szeretünk. Elég aktuális egy olyan világban ahol lenézik egy gimis rokonomat a sulijában mert 6 éves mobilja van.
Érdekes hogy egyesek az egyháznak nem tudnak megbocsátani de az ország kirablóinak igen. Szóval sem mondtam hogy az egyház jó. De szerintem kell.
Privát vélemény, lehet fikázni. -
kricsi #46 nahjó nem gondoltam komolyan :D -
Viet #45 Már sokan fedeztek fel olyan dolgot ami elpusztítja a világot. A technikával meglehetne menteni az egész emberiséget de aval nem hogy öszeszoritjuk a kezünket és imátkozunk nem lehet. Ez egy tuományos oldal nem kell ide ilyen hülyeség.
Nem tiltakozom a kereszténység ellen de egy bizonyos mértéket kéne tartani.
Amúgy mért titkolnak el anyit Jezus életéről? -
ZoliJ #44 Tegyük fel, hogy létezik Isten. De Istennel való kapcsolathoz miért is kellenek papok és egyház? -
kricsi #43 ha minden a valláson múlna , akkor még mindig százforintos alakú lenne a föld... attól eltekintve hogy akkor nem is volt százforintos -
Rudicsek #42 Az egész röhej... Nem is értem, hogy a MAI világban az ilyet hogyan lehet komolyan gondolni... Én jól megvagyok Isten nélkül. -
BCs design #41 hoppá ez nem válasz akart lenni csak egy új üzenet -
#40 "Bár én sem hiszek istenben, de a vallásra szükség volt még az ókorban, hogy az emberek ne gyilkolják le egymást."
Lol, ezt ugye te sem gondolod komolyan? -
#39 Amúgy azt kell mondanom, hogy ez a pápa az előzőhöz képest egy senki, egy macskajancsi. Igaz, II. János Pál a világtörténelem egyik legjobb pápája volt, nehéz a nyomába érni. -
Praetor #38 De azért megnézed a horoszkópot... -
BCs design #37 ahelyett hogy sírnak inkább nekik is itt lenne az idő a modernizálásra
ha azt akarják hogy továbbra is sok birka követő legyen ki kellenne törölni és átírni azokat a részeket és szokásokat amelyek ma már egyre átlátszóbak és röhelyesebek meg mint mondjuk 1000 éve amikor mindent be lehetett adni az embereknek -
#36 "Az embernek szerinte továbbra is a Mindenható a mentsvára, nem pedig saját tudása, amely kétségkívül sokat bővült az elmúlt korszakokban"
Fordítom: "Törjétek össze a gépeiteket, dobjátok ki a könyveiteket, és menjetek vissza a sárkunyhókba imádkozni."
Hívő vagyok (bár antiklerikalista), de ezen már nekem is röhögnöm kell. -
lazsi #35 Ne kavarj. Az acélt nem ismerték, én a betonra mondtam, hogy ismerték és használták amit a 19. század végén kezdtünk el újra használni ezért mondtam azt, h a 19. századra jutottunk el oda h MINDEN tudásukat elsajátítottunk. Nyilvánvaló h vannak olyan dolgok amiket már hamarabb újra feltaláltunk pl integrálást is meg gőzgépet is. Arisztotelész volt konkrétan az aki az integráláshoz hasolnó módszert kifejlesztett, és nem numerikus módszer volt, benne volt a határérték fogalma, stb... -
BCs design #34 hhm sírnak mert kevesebb pénz folyik be :D -
#33 Nem is tudtam, hogy a rómaiak ismerték a gőzgépet és az acélt és még sok más egyebet. A római kori tudást nem a XIX. században érték be, sőt azt már elég hamar túlhaladták. Nézz csak rá a hajózásra és az építészetre. A rómaiak hol építettek akkora belterő épületeket, mint nagy katedrálisok? Nem kéne ilyen baromságokat írni.
Integrálni meg max. numerikusan tudtak, de az sem az volt pontosan. Newton dolgozta ki a diffszámítás és inegráklás alapjait. -
waterman #32 különben semmi bajom a hindukkal és krisna tudatúakkal, csak ne akarjanak téríteni:) -
#31 Bár én sem hiszek istenben, de a vallásra szükség volt még az ókorban, hogy az emberek ne gyilkolják le egymást. Amíg nem igazán voltak törvény betartó szervek (és törvény), addig arra jó volt, hogy ne öljön meg valaki több százezer embert, csak mert éppen nem tetszik neki a feje és ne legyen anarchia.
De a mai világban már hülyeség az egész. Nézzétek meg hová fejlődtek pl a muzulmánok. Elmebeteg kamikáze állatok, akik a vallás nevében bármire képesek, a nagyfejesek meg csak röhögnek rajtuk, hogy van ingyen haderő és dőzsölnek az aranybanmeg olajban.
lazsinak igaza van, már nem itt tartanánk, ha ne lett volna ez a visszatartó erő.
Amúgy ha józan ésszel gondolkozik valaki. Ha tényleg van isten, akkor a papok, pápa...stb miért itt a "földi létben" akarja megalapozni az életét? -
waterman #30 szerintem mindenki abban higgyen, amiben akar. személy szerint egy sintoista eszméjű vallást tartanék kényelmesnek itt európában is.
nem akarok senki felett itélkezni, de elmondom az én álláspontomat. a katolikus egyház végiggyepálta európát majd közép amerikát, hogy megtisztítsa a népet a bálványimádóktól. azoktól akik rossz istenekhez imádkoznak, ikonokat imádnak, hegyi forrásnál a naphoz imádkoznak és feláldoznak egy jobb esetben állatkát (pl.: machu pichu legmagasabb pontján bárányt áldoztak). ezzel szemben a megtértek nem patakpartra hanem templomba járnak, nem a napot imádják bálványként hanem egy fazont akinek a tarkójából erőteljes sugarak jönnek, szimbolikusan áldozatot mutatnak be és az áldozat testét eszik és vérét isszák és ha a templom előtt állsz akkor nem értesz semmit a mormolásból ami benn zajlik tehát még a földöntúli kántáslás is megvan. - mindez elég sarkított volt. sorry, de elgondolkodtató..
még egy példa aztán lehet lehordani engem is. pár éve volt, hogy mentem az utcán, kedves arcú fiatalok csoportja körbeállt és mindenképpen el akartak adni nekem egy súlyzót. na az a bhagavad gita című súlyzó végén átkerült a tulajdonomba, mert aki rámsózta azt mondta, hogy megváltoztatta az életét. gondoltam egy próbát megér. beleolvastam, megpróbáltam értelmezni a helyenként kb ómagyar szintű fordításokat és arra az egyszerű megállapításra jutottam, hogy tulajdonképpen ez sem jobb, mint bármely vallás amit erővel terjesztenek. a könyv azóta a polcom végén fekszik, mert nagyon jó könyvtámasz, uganis olyan vastag. valamint nekem is megváltoztatta az életem, ugyanis nagyon jól hozzá lehetett vágni akkori albitársamhoz, ha hangosan hallgatta a zenét (tehát hinni valamiben ilyen módon jó) ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy szegény ő isteni kegyelme A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada (ő írta) más sorsot képzelt a könyvének. de nem is ez a szép hanem, hogy most karácsony előtt egy hasonló csoport akarta újból eladni nekem a könyvet, mert az ő életüket is megváltoztatta. de én is tanultam korábbról, mostmár volt egy kérdésem ilyen esetekre: "mi az a purusa-avatarák?" ha tudták volna, azonnal veszek még egy ilyen súlyzót, hogy kettővel edzhessek egyszerre, de senki nem tudta. pedig a 757.oldal utolsó passzusa, idézet belőle: az Úr Visnu elsődleges kiterjedései, akik az anyagi univerzumok teremtését, fenntartását és megsemmisítését végzik. Karanodakasayi Visnu (Maha-Visnu), aki az okozati óceánon fekszik, megszámlálhatalan univerzumokat lélegez ki. etc..
lehet hogy kicsit sokat írtam, de én úgy látom, hogy jobb néha semmilyen hitűnek lenni (nem deista vagy ateista módon), mint hinni valamiben amivel az ember nem tud azonosulni. semmilyen hitű alatt nem azt értem, hogy másokat lenéznék hitük miatt, mert van akinek az ad erőt. nekem az ad erőt ha a barátnőmmel elmehetek egy fárasztó nap után somlóit enni, vagy csak sétálni egyet a parkban. -
Emmegki #29 teológiai vita?
jön a sok divat-vallásfikázó és megmondja a frankót. azaz már itt vannak. -
lazsi #28 Ne kezdjél el zsidózni jó! Nem értem, h a szélsőjobbosok miért jönnek mindíg a zsidózással, szerintük minden eszme meg dolog amivel ők nem értenek egyet a zsidóktol származik(kommunizmus, anarchizmus, kapitalizmu, ateizmus, stb...). Ez egy beteg felfogás. Nem kell mindíg minden mögött a zsidókat látni és őket cseszegetni. Mondom ezt úgy, hogy a zsidókat megvetem azért amit a közelkeleten művelnek és egyik álmom az, hogy végre béke legyen a közelkeleten izrael nélkül.
Amúgy meg nem vagyok zsidó, se származást se vallást tekintve. Reformátusnak kereszteltek, de úgy kb 16-17 éves koromban elgondolkodtam a dolgokon és tudatosan lettem antiklerikális és ateista.