15
  • kvp
    #15
    Ez egy sima referenciaracsos meretezes. Viszont csak akkor megbizhato ha a lencse pont merolegesen nez a merendo feluletre. A hiba pont a lencse torzitasabol adodik. Ezt tudomanyos felhasznalasnal ugy szoktak kikuszobolni, hogy lefotoznak egy jo nagy negyzetracsot a laborban es kiszamitjak a korrekcios adatokat. Ha viszont sztereokepet hasznalnanak, akkor a karmerahoz kepest ferde feluletekkel is lehetne mit kezdeni.

    ps: Szukseg eseten barmilyen a kepen levo ismert meretu targy, egy zsebszamologep es egy kepszerkesztobe integralt tavolsagmero is pont ilyen eredmenyt hoz. (csak kezzel kell a pixeleket meterre valtani)
  • endale
    #14
    Ott fogják használni ahol elegendő ez a pontosság, és nem akarnak sokat szarakodni. A lakberendezőknek tényleg jól jöhet. Sokszor tényleg jobb fotózni mint mindent lemérni. Néha fel kell mérnem házakat, de a homlokzatnál ált. csak max 2 méretet mérek a többit a fotókról határozom meg (persze csak ott ahol belefér egy kis pontatlanság)
  • PíszLávJuniti
    #13
    ötlet jó, de gyak nem.
    aki pontosan akar mérni, annak meg lézeres távmérő
  • csorfab
    #12
    Hát nem tudom, szerintem még mindig egyszerűbb odamenni az adott megmérendő hosszhoz centivel, mint elhelyezni a méretarányt, lefényképezni, átvinni számítógépre, elindítani a programot, kiértékelni, stb... És ráadásul még nem is annyira pontos... De ez az én véleményem.
  • gforce9
    #11
    jó, ezt aláírom :D de azért kijött felmérni személyesen is nem? :)
  • G_ArchAngel #10
    manapság nem számolnak a szakemberek olyan gyorsan:)

    én AC-del számoltam kültéri vakolatot legutóbb, +10% ráhagyással, a szaki szerint +20% kell...

    ám legyen, aztán még az enyém is sok lett a végén - a szaki nagyon szépen és pontosan dolgozott, csak a számolás nem ment neki:D
  • gforce9
    #9
    szép találmány, kár hogy értelme kb 0, ha egy festőt veszünk alapul... a felület nagyságát kb 2 perc alatt kiszámolja bárki és bediktálja telefonba... a festő nem azért megy ki felmérni a helyszínt, hogy kiszámolja hány liter/kiló anyag kell a munkához. Persze azért is, de főképp azért, hogy megbecsülje, mennyi idő kell rá, milyen anyaggal érdemes dolgozni, kell e állványozni stb.. mert ugye az se mindegy, mert a munkadíj teszik ki a költség jórészét, de biztos jó ez a találmány, valakinek....
  • G_ArchAngel #8
    egy festő még oké, de az asztalosom nem szeretém, hogy ezzel mérje fel a mennyiséget, vicces lenne egy 120%-os költségvetés:)

    még ArchiCAD-del is szépeket lehet tévedni a valósághoz, nemhogy egy ilyennel:D

    ellenben bontási tervekhez jó lesz, azt úgysem lehet visszaellenőrízni:)
  • Tetsuo
    #7
    3Ds leképezőprogi már régóta van, sok helyen használják is. Ez egy for dummies, "lakossági" változat.. tehát nem mérnököknek, geodézikusoknak készült.
  • Möci
    #6

    Tényleg egy kissé esetlenűl közelíti meg a cikk írója a dolgot. (Írt valamit, mert köllött.)

    Egy óriási dolognak tartom ezt a szoftvert, és nagyon használhatónak!
    Például a lakberendezésnél. Elkészítem a fotót és otthon a monitoromon, szinte dologtalanul kapok egy 3D-s szerkeszthető és berendezhető képet.
    De tovább megyek. A bútorokat és berendezési tárgyakat is így lefotózva tudom úgy használni, hogy egyből berendezhetem velük a kívánt teret, hiszen innentől kezdve ezeket a tárgyakat !!!méretezetten!!! illeszthetem oda, ahova szükséges.
    A lakberendező munkáját a felmérés (ami jelzem igen időigényes és nagyon odafigyelős) utáni rajzolgatás, esetleges szerkesztés teszi ki. A tényleges lakberendezés a munkának elenyésző töredéke, viszont hab a tortán. A cikkben leírt rendszerrel (ha tényleg úgy működik, ahogy azt sejtetik) a munkaidőm nagyon jelentős része felszabadul. Persze dolgoznom azért kell, de ugyanannyi idő alatt lényegesen több vázlatot tudok majd készíteni és elvetni, ezáltal a jövedelmem is megugorhat.

    A dolog pontosságáról meg annyit, hogyha ugyan arról a témáról több felvételt készítek több szögből -ami egyébként is szükséges a 3D-hez-, akkor ezt összefuttatva a számítógépen egy közel 100%-os pontosságú képet kell, hogy kapjak.

  • Falconer
    #5
    Hat mert talan egy epitesi vallakozo nem fog olyan szakertoket felfogadni, akik kielemzik a meretaranyokat. Peldaul.
  • babajaga
    #4
    "nem kell fizikailag megjelennie a munka helyszínén egy felmérés céljából, pénzt, időt és benzint spórol meg, sőt több időt tud szánni a tényleges munkára, amivel a hatékonyságát és a profitját is képes növelni." "

    Nagyobbat már nem is tudott mondani aki ezt írta.Földmérők helyett fotósok szaladgálnak a helyszínen és építik az útat. Persze Pityu!
  • AranyKéz
    #3
    Szerintem nem rossz ötlet; például ha textúrákat akarok fotózni, ugyanolyan méretarányúak lesznek.
  • Molnibalage
    #2
    Hogy erre miért kell számítógépes progi az rejtély. A régebbi háborúkban is tudtak enélkü fotó elemezni...
  • raingun
    #1
    Egész jó öttlet bár nem sok forradalmi dolog van benne.