22
Hogyan lehet WinXP alatt virtuális memóriát pendrive-ra tenni?
-
#22 de-de, oda tölti le. -
Indigo #21 De ezek a progik írnak is rá nem? Pl thunderbird nem a pen-drive-ra tölti le a leveleket? Nem tudom hová dolgozik mert nem ismerem ezeket a portable progikat. -
Indigo #20 Igazából az írás miatt használódik el hamar, ha csak olvasol róla az nem gond.
"A flash technológiájú memóriák elterjedését segítette az az általános vélekedés, miszerint ezek biztonságosabbak, mint a merevlemezek, mert nincs bennük mozgó alkatrész. Tehát ütésállóbbak is, és kisebb a meghibásodásuk esélye. Az elmúlt években a cég laboratóriumaiba érkezett adattárolók vizsgálata során megállapították, hogy ez a mítosz nem teljesen igaz. A KÜRT kutatómunkája során kiderült: a mozgó alkatrészek helyett itt az írási művelet technológiai sajátosságai miatti anyagfáradási tulajdonságok növelik az adatvesztés esélyét, tehát a merevlemezekhez (HDD) hasonlóan a flash memóriák meghibásodási okai is nagyrészt (60%) fizikai jellegűek." -
#19 a PortableApps dolgok is kinyírják? (pl. PortapleFirefox, PThunderbird, stb)? -
Buco #18 Tudtommal a WinVista saját magát rakja majd a flash memóriára, pontosabban csinál egy cache-t a saját belső dll-jeiből. Ezek lényegében csak OS update esetén változnak, vagyis elvileg ritkán kell írni a flash memóriát, de rendszeresen olvasni. Ezzel próbálják meg gyorsítani pl. a boot folyamatát. -
#17 Arra pár perc alatt össze lehet ütni egy kis programocskát! Reggel belököd, estére meg kinyúvasztja a pendrive-odat. :D -
#16 Írjuk át a címet: Pendrive-gyilkolás-ra! :) -
#15 úgyhallottam ilyen módszerrel lehet kinyírni a pendrivokat :S -
#14 Meggyőztél :-)
Viszont a legszebb a dologban a GARANCIA. Van olyan pendrive amire 5 év garit adnak és ne adja ég még Firewire csatlakozós is.
Lehet szépen idegelni a boltosokat :-D -
#13 1. flashdrive k**va lassú ehhez
2. egy hét múlva kidobhatod
szerk: hja #5 -
Indigo #12 Ebben nem voltam biztos, csak a saját tapasztalatomból indultam ki, de közben utánanéztem, és valóban, az elérési idő elvileg nem akadály. Bár gyakorlatban meg ezek a pen-drivok elég lomhák, azért kételkedem még mindig. -
Newfronter #11 A Vista az elérési időt használja a pendrive-on a gyorsításhoz. Az egy dolog hogy én nem látom azt a bizonyos sebességnövekedést, vagy azt a válaszidőt, de ettől még lehet 1-3%-al gyorsabb, csak azt mi nem érzékeljük. :)
Azt meg nem tudom, hogy a Vista készítői hogy oldották meg, hogy ne használja úgy a pendrive-ot hogy az a termék rovására menjen. Ebben a témában igazából körül kell nézni.
A másik az hogy egyre több olyan vincsi jelenik majd meg, ami használja a ReadyDrive technológiát, vagyis a cache-t egy memórián tárolja, ami hasonló a pendrive-os ReadyBoost-hoz. Igaz ez XP-re nem érvényes, de hát nemsokára itt lesz a váltás ideje, és ez elég érdekes téma. Nem tudni pontosan, hogy a flash memóriák milyen irányban fognak elmozdulni, mármint az ilyen célra történő fejlesztésben.
-
Indigo #10 "a leggyorsabb pen-driveok sebessége is max. 25 MB/s!"
Jah, ehhez hozzá kell tenni, hogy ez is csak az optimális elméleti érték, ilyenről egyelőre ne is álmodjatok :) -
Indigo #9 Tinman:
"USB 2.0 adatátviteli sebessége: 480 Mbps (60 Mbyte/sec, ha jól számoltam)"
Jól számoltál, csak a következtetéseid rosszak. Ez a 480 Mbps az USB 2.0 technológiára vonatkozik, és ez is csak elméleti érték! Ma - technológiai korlátok miatt - semmilyen pen-drive átviteli sebessége nem éri el ezt az értéket, a leggyorsabb pen-driveok sebessége is max. 25 MB/s!
"A tuti megoldás pedig: Venni egy Firewire 800 (IEEE 1394b)-ra csatlakoztatható Firewire pendrive-ot!"
:) Lásd előző pont. Ha tudná ezt a sebességet, már régen mindenki ilyet használna vinyóként.
Másrészt. Mekkora a flash-memória elérési ideje? Még ha az átviteli sebesség meg is felelne valakinek, már csak az elérési ideje miatt sem lenne alkalmas erre a célra.
Harmadrészt. Idézet:
"A KÜRT másik, gyakorlati szempontból még lényegesebb megállapítása: a flash memória NEM alkalmas munkatárként való használatra. Vagyis nem lehet folyamatosan háttértárként alkalmazni a számítógépen végzett munka közben, mert a sok írási művelet következtében gyorsan elhasználódik."
Úgy ahogy itt többen is mondják, nem lenne túl hosszú életű az a pen-drive.
Negyedrészt. Ha már optimalizálni akarjátok a virtuális memóriát, akkor hozzatok létre neki egy külön partíciót (mérete: memória x 1,5), és tegyétek át arra a lapozófájlt. Szerintem ez a legjobb megoldás amit tehettek. -
#8 Igen és kurva gyorsan tönkremegy.... Ugyanis fizikailag limitált az írások száma egyszerűen elhasználódik az egész cucc.. nem erre lett kitalálva. -
Buco #7 Win2k alatt használtuk a megoldást, és érezhető a performancia növekedés. A WinVista beépítetten támogatja a cache-elést a pendrive-ra, bár ez nem ugyanaz mintha a teljes pagefile-t rápakoljuk. A kérdés, hogy WinXP alatt sikerült-e ezt valakinek összehoznia! -
Thanatos #6 ott a pont :) -
#5 Gyakorlatban a pendrive úgyis lassabb, mint a merevlemez. Ráadásul eléggé korlátozott az írási ciklusok száma. Ergo néhány hónap és vehetsz másikat belőle. -
#4 Szerintem ez egy remek ötlet!
Számoljunk:
USB 2.0 adatátviteli sebessége: 480 Mbps (60 Mbyte/sec, ha jól számoltam)
Egy lassabb, vinyó sebessége (min. UDMA 66-100) nagyjából 38-48 Mbyte/sec.
Ha csak nem RAID 0-ban nyomod vagy SCSI rendszerről, akkor bizony van értelme.
A tuti megoldás pedig: Venni egy Firewire 800 (IEEE 1394b)-ra csatlakoztatható Firewire pendrive-ot!
Ennek ugyanis 100 Mbyte/sec az elméleti átviteli sebessége!
-
Buco #3 Nem ilyen szép az élet :)
A tapasztalat azt mutatja, hogy ha van egy pendrive-od, akkor jobb hatásfokot lehet elérni, ha a sok merevlemez I/O művelet helyett inkább a pendrive-ra dolgozik a rendszer. Persze csak akkor igaz, ha gyors a pendrive.
A RAM sebességének természetesen a közelébe sem ér. -
laliking #2 :O ilyenről még nem is lahhottam. akkor ha van 2gigás pd-m akkor az + 2gb ram? :O -
Buco #1 Sziasztok!
Hogyan lehet WinXp alatt pendrive-ra rakni a virtuális memóriát? Régebbi gépembe már nem akarok DDR ram-ot venni, de most kevés van benne. Az áálandó swappolást egy pendrive-val szeretném megoldani, de a WinXP nem hajlandó "removable disk"-re teeni a pagefile-t. Win2000 alatt ez működik!
Tippek?
Üdv!
Bucó