Az ATI-t és az nVidiát is árrögzítéssel vádolják

Oldal 1 / 2Következő →

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

"Persze hogy nem. Ez azt indokolja, hogy késõbb miért adják olcsóbban."

Még azt sem indokolja teljesen. Olcsóbb lesz a gyártás, de nem a fele lesz. De igazából nem is számít, hogy hányad része lesz: a cégek nyereségébõl látszik, hogy jóval többért adják a chipeket, mint az elõállítási költség. Persze egy szabad piacon ez teljesen legális. De az már nem, ha ezt összebeszélve teszik, amely gyanú itt felmerült.

"elõre megmondtam, hogy jössz majd a gyártástechnológia fejlõdésével. De még ez sem indokolja ezt a magas árat."

Persze hogy nem. Ez azt indokolja, hogy késõbb miért adják olcsóbban.

"Korábban egy 50eFt-os kártya is nagyobb drágának számított, akkor az jelentette a csúcsot."

Az nagyon rég volt. Kb. 4 éve már 80K-ér vettem egy R9700-at, ami az olcsóbbik verzió volt, és már fél évvel a megjelenés után. Szóval 2000 elõtt lehtett egy csúcskártya 50K. Akkor meg még egész más volt a technológia és a piac is.
Akkor még a legtöbb játék elment szoftveresen is, és eleve jóval kisebb volt a PC piac. Tehát sokkal kevesebb vásárló volt, ami azt jelenti, hogy a csúcskártyákra alig lett volna vevõ, vagyis nem érte meg gyártani õket. Másrészt nagyságrendekkel kevesebbet tudtak a kártyák, a render jó része még szoftveresen ment. Emiatt egy jóval erõsebb kártya nem tudta volna arányosan gyorsítani a megjelenítést, tehát megint csak nem volt érdemes gyártani ilyet.
Ráadásul a forint is többet ért akkor.

"De úgy látszik, rájöttek, hogy a 3x-osát is el lehet kérni, lesz, aki megfizeti."

Természetesen. De a 3x pénzért nem ugyanazt kapod, hanem jóval többet (persze nem arányosan).

De mint már mondtam, lehet, hogy tényleg túl drágán adják õket, Csak arra próbálok rávilágítani, hogy nekünk itt messze túl kevés információnk van ahhoz, hogy el tudjuk dönteni a kérdést.

LOL, elõre megmondtam, hogy jössz majd a gyártástechnológia fejlõdésével. De még ez sem indokolja ezt a magas árat.
A csúcs videokártyák árai lassan kúsznak felfelé. Korábban egy 50eFt-os kártya is nagyobb drágának számított, akkor az jelentette a csúcsot. De úgy látszik, rájöttek, hogy a 3x-osát is el lehet kérni, lesz, aki megfizeti. Néhány év, és egymillió lesz?

A csúcskategória mindíg drága volt, ezen nincs mit csodálkozni. Késõbb nem cask azért esik az árauk, mert jön az újabb generáció, hanem azért is, mert a gyártástechnológia fejlõdésével egyre olcsóbb õket elõállítani. Pl. ha a G80-at 90nm helyett 80nm-en gyártják majd, olcsóbb lehet. A kisebb magméret miatt ugyanannyi befektetéssel több chip-et tudnak legyártani, és a kisebb hõtermelés miatt a kártya és a hûtés is olcsóbb lehet.

De megint csak azt tudom mondani, hogy nem tudom megítélni, hogy mi lenne a reális ár. Lehet, hogy tényleg túl drágák, lehet, hogy nem.

Azért nem annyira régen. Plusz jópár éve erõsödik a forint.

1. Nagyon erõsen fel van tornázva a pillanatnyi csúcskategória ára.
2.a. Annyiért adják, mintha valami hihetelten csoda lenne (annak van beállítva), de ugye "minden csoda 3 napig tart" alapon nemsokára jön az új "csoda", ez meg már fele annyiért méretik, és teljesen átlagosnak mondatik.
2.b. Ehhez képest a közép, és alsókategória ára nem tûnik soknak, hiszen fele, harmada, de valójában minden igencsak drága.

"régebben 5eFt-ért is lehetett ennek megfelelõ kártyát kapni."

Régebben az az 5eFt sokkal többet ért. Persze lehet, hogy most is tudnák anniyért adni.

"Lehet, hogy nem értetted meg, amit írtam?"

Ezek szerint nem. Kifejtenéd?

Ja, elvegre egy agyonhasznalt 9600 pro is kerul egy 10-esbe. Es az mar also kategorianak se mondhato. Valahol 25-30 nal kezdodik az alap.

Ez mondjuk igaz.

A helyedben azt hoztam volna fel, hogy "a fejlõdõ technológia teszi lehetõvé, hogy késõbb fél, majd negyed áron adják ugyanazt a teljesítményt". Ez még igaz is lenne, csak épp az árak meg vannak szorozva 2-3-mal, ha nem 5-tel. Azaz, pl. az alsó kat. 15-20e-ért egy kissé drága, amikor régebben 5eFt-ért is lehetett ennek megfelelõ kártyát kapni.

Hát persze, hogy lemegy. Lehet, hogy nem értetted meg, amit írtam?

"Ez csak a látszat. Persze az elõzõ csúcshoz képest most ez a 2x gyorsabb, de egy év múlva már csak középkategóriának fog számítani, 2 év múlva meg alsó."

Na de addigra az áruk is lemegy.
A lényeg az, hogy az elõzõ generáció drágább volt nem csak induláskor, de egészen a G80 megjelenéséig (a 7950GX2 most is drágább). Végülis valami ilyesmirõl szól a cikk is.

Tényleg nem kell bedõlni, utána kell nézni a dolgoknak...

Milyen árakkal? Elég jó árakkal, ha a mennyiségeket is nézed. És valójában ezek a normális mennyiségek, nem az ennek töredékét relatíve 5x drágábban adó gyógyszergyári termékek.

Egy a sok közül, aki megmondja, és mellesleg sokkal olcsóbban adja az egészség elõmozdítására szolgáló cuccokat, mint a gyógyszergyártók, vagy a vitaminos cégek többsége. Ez talán nem olyan nagy gáz... Betegség-üzlet - egészség-üzlet, hasonlítsd össze.

az a legjobb, ha nem dõlsz be semelyiknek sem, és normális kajákat eszel
Mondjuk erre legjobb példa Lenkei esete 😊 Leültem mikor megláttam milyen árakkal dolgozik...

Összességében melyik éri meg jobban? (én a vitaminra szavazok, még ha nem is olcsó)

de valaki ebbõl is üzletet csinál: megmondja, hogy a gyógyszerektõl csak rosszabb lesz az egészséged (ezzel még én is egyet értek), és szól, hogy az õ természetes vitaminjait vedd meg summás áron.
ez már gáz!
Sokszorosan behajtják rajta, ne félj... Nem véletlenül 3. legjövedelmezõbb üzlet az olaj- és fegyver-biznisz után.

a gyógyszerek elõállítása tényleg nem kerül sokba.
de az elõtte lévõ kutatásokat, a gyógyszer kifejlesztését ki fogja kifizetni, ha nem a vevõ???<#wilting>
Mardel
1 hónapja vettem 512-es Kingston DDR400 ValueRAMot - 30.000

Kb. 1,5 éve vettem 3db Hynix 512 MB DDR 400-ast 40 000 Ft-ért. 😊

"Timeo Danaos et dona ferentes."

1db??? Átvertek.

Gerygrey
Akkor téged jól átkúrtak, ez azért elég durva. Kb egy éve figyelem a piacot, és feltûnt volna. Nem 1 giga az az 512 mega véletlenül? (Még 1 giga is drága annyiért, fõleg ha kingston value ram)

xp-hez is ugyanúgy sok ram kellett akkori viszonylatban, mégsem emlékszem olyanra hogy másfél évig ne mentek volna lejjebb az árak.
"Szerintem nem olyan vészes az áruk, különüsen, ha a tudásukat is nézed."

Ez csak a látszat. Persze az elõzõ csúcshoz képest most ez a 2x gyorsabb, de egy év múlva már csak középkategóriának fog számítani, 2 év múlva meg alsó. Valójában az alsó és középkategóriáért is túl sokat kérnek...

A memória árak azért kúsznak felfelé, mert a vista megjelent, a vistához sok memória kell. Tehát mivel nagy lett a kereslet a memóriára a készletek meg végesek, ezért kúszik egyre feljebb az ára. Lesz ez még több is.
1 hónapja vettem 512-es Kingston DDR400 ValueRAMot - 30.000 :-(

HP+

8800GTX 150K bruttó. Igaz, nagykerbõl. A kisebbikre nekem is 110K rémlik.
Szerintem nem olyan vészes az áruk, különüsen, ha a tudásukat is nézed. Persze én is elviselném olcsóbban.

Egyrõl beszélünk, csak az alaplap-CPU példával akartam jobban érzékeltetni a dolgot.

Brutto arakat mondok csak. Bar en mindig probalom a legolcsobbat levadaszni importbol, pesti boltokbol stb. Sajna nekem is 70-ert kellett vennem kartyat es halal parazok, hogy mennyire lesz ertekallo. En varom a konzolok jo online szolgaltatasait, aztan ha elegge kielegito szamomra, akkor lehet arra forditok nagyobb osszeget.

Sanyix
Azért ott befigyel egy áfa is általában :\ x1600 meg max a középkat alján van.

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

110 a 8800, 70 ezer a x1950 xt, 60 korul 7900 GT, x1600 ultrak, meg hasonlo kategoria 30 korul. Szal elvegre annyi az ar amennyit irtal. (Az arak kb kozepesek, tudok dragaban is, olcsobban is)

22 ezer legolcsobb markas 1 giga DDR2- 667. Legtobb helyen ugyanaz 25, nehol 30. Kingmax 25. Kingston 28, Corsair 30. 2 GB kit-ek meg 70+. Nemhiszem, hogy mar kimentek volna a gyartasbol. Par eve meg marokszamra vehettem memoriat.

Sanyix
Hát pedig van gond az árával. Egy középkategóriás kártyának alapból inkább 20-30 körül kéne lennie, és egy csúcsnak max 90k körül. Többet nem érnek még fejlesztési költségekkel sem.

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Sanyix
És én mit írtam? 😊

Gerygrey
Szerintem a videokarik árával nem sok baj van. Tavaly még 6600GT-t akartam venni, majd' behugyoztam örömömben amikor 40 körülire ment le az ára. Aztán nem jött össze a gépvásárlás, most meg nyáron a 7600GT-t néztem ki, akkor még 50 volt, most már 40 alatt. Durván egy év alatt egy generációval komolyabb kártyát kapok ugyanannyiért.

Viszont azt én sem vágom miért van, tavaly májusban vettem 512-es Kingston DDR400 RAMot 12.500-ért (vidéki kis szutyok boltban!), ez most az Aqua-ban 14.160... Ok, hogy régi termék, akkor nézzük csak az újakat:
512MB 533MHz DDR-II RAM Samsung 11.040
512MB 667MHz DDR-II RAM Kingston 14.640
512MB 667MHz DDR-II RAM Samsung 11.760

Hogyisvanez?
Persze hogy sok múlik az alapáramkörön. GPU-GPU, de két márka között bizony lehetnek eltérések. Ugyanaz a szitu, mint amikor egy adott CPU-t beleteszel egy gagyi meg egy jobb minõségû alaplapba... meg lehet nézni a teljesítménykülönbséget.

Sanyix
Hát persze hogy ment az összes pipe, hiszen annak kell mennie, a gpu-t az nvidia gyártja, és ha rá van írva egy gpu típus akkor garantáltan fullosan kell teljesítenie annak a követelményeit, különben gari. A kész kártyák között alap áramkör, memória, és hûtõ lehet különbség. És hát itt az inno hátránya is. Lehet hogy minden tökjól mehet rajta, csak nem olyan jól mint egy drágább kártyán. pl lassabb, gagyibb memóriákat raknak rá, rosszabb hûtést, és ez tényleg így is van. Gyönyörû példa erre amikor anno kb 2 hónap különbséggel vettünk haverral geforce2 mx400-at. Nekem abit siluro volt, hynix memóriákkal, passzív hûtéssel, neki inno3d volt valami ismeretlen memóriával, ventis hangos hûtéssel. És hát mind2 mx400 volt, de nekem mégis "picit" gyorsabb volt a kártyám a jobb memóriák miatt 😊 nameg csöndesebb is.

Egyébként a videokártyák ára tényleg elég furcsán alakultgat már egy ideje, pont mint a memóriáké... kicsit szigorítani kéne a törvényeken, és nem fillérekkel birságolni, amit röhögve kifizetnek, majd utána is röhögnek a markukba, mert még bírsággal is kva nagy haszonra tettek szert. Úgy kéne bírságolni, hogy jó erõsen megérezze a cég.

Csakhogy itt nem régi memóriamodulokról beszélnek... Egyébként a példád is csak részben igaz.

Mardel
"Szoval valaki megmondhatna mi tortent, hogy felfele megy az ar, nem lefele."

Számít az is, hogy mennyire "régi" a termék. Pl. Egy Plextor 716A ~9000 Ft-al drágább mint az újabb 760A.

Hiába a régebbi dolgok drágábbak, mert keveset gyártanak belõle, nehezen beszerezhetõek, stb.

"Timeo Danaos et dona ferentes."

Nekem egy Nvidia chipsetes (NF4, PCI-E) lapban nem ment egy Inno-s Nvidia grafkártya (6600). Másik gyártótól ugyanaz ment, és minden más is. Nem a kártya bios-a volt a probléma, más kártya, ill. Nvidia ref. biossal ugyanaz volt a helyzet: 3D-s alkalmazások mp-eken belül fagytak.

Engem is ez a rohadt memoria erdekel. 50 alatt mar nem uszom meg 2 giga ram-ot. Pedig elvileg mar recommended. Szoval valaki megmondhatna mi tortent, hogy felfele megy az ar, nem lefele.

Inkább az néznék meg, hogy mi a fenétõl emelkedett meg kb. 60%-al február óta az 512 MB 400 MHz DDR-ek ára. Arra lennék én kiváncsi.
TothLaci
Az Intel sem ártatlan, eféle "hülye azért nem vagyok" féle gyökér üzletekkel folytatott titkos tárgyalásokat, hogy a rivális termékeket kiszorítsák.
TothLaci
Én meg igen. A hûtésével. De a Zalman megoldotta ezt a problémát 😊
"Nem kell ehhez titkos találkozó, elég, ha látják a másik árképzését, és azt mondják, ez nekik is megfelel."
Igen, de ha ez így van, akkor nem beszélünk árkartellrõl, kvázi egészséges a kereskedelem. Itt nem ez a probléma, hanem az hogy megállapodtak. Vagy nem. 😊
Nem kell ehhez titkos találkozó, elég, ha látják a másik árképzését, és azt mondják, ez nekik is megfelel.
meg ha születik döntés akkor mi lesz?aki azért fizetett temérdeket, mert az adott vidkarinak mesterségesen volt magasan az ára,az a pénzét nem kapja vissza.Meg nemrég volt ilyen per a memória gyártók ellen is, amit szépen el is buktak,de a memo árak még mindíg horror árban vannak.

es ugy kb. hany ev mulva varhato dontes? 😊

\"Kinézet hajhászó átlagfelhasználó\" by GyP

Oldal 1 / 2Következő →