Az ATI-t és az nVidiát is árrögzítéssel vádolják
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Még azt sem indokolja teljesen. Olcsóbb lesz a gyártás, de nem a fele lesz. De igazából nem is számít, hogy hányad része lesz: a cégek nyereségébõl látszik, hogy jóval többért adják a chipeket, mint az elõállítási költség. Persze egy szabad piacon ez teljesen legális. De az már nem, ha ezt összebeszélve teszik, amely gyanú itt felmerült.
Persze hogy nem. Ez azt indokolja, hogy késõbb miért adják olcsóbban.
"Korábban egy 50eFt-os kártya is nagyobb drágának számított, akkor az jelentette a csúcsot."
Az nagyon rég volt. Kb. 4 éve már 80K-ér vettem egy R9700-at, ami az olcsóbbik verzió volt, és már fél évvel a megjelenés után. Szóval 2000 elõtt lehtett egy csúcskártya 50K. Akkor meg még egész más volt a technológia és a piac is.
Akkor még a legtöbb játék elment szoftveresen is, és eleve jóval kisebb volt a PC piac. Tehát sokkal kevesebb vásárló volt, ami azt jelenti, hogy a csúcskártyákra alig lett volna vevõ, vagyis nem érte meg gyártani õket. Másrészt nagyságrendekkel kevesebbet tudtak a kártyák, a render jó része még szoftveresen ment. Emiatt egy jóval erõsebb kártya nem tudta volna arányosan gyorsítani a megjelenítést, tehát megint csak nem volt érdemes gyártani ilyet.
Ráadásul a forint is többet ért akkor.
"De úgy látszik, rájöttek, hogy a 3x-osát is el lehet kérni, lesz, aki megfizeti."
Természetesen. De a 3x pénzért nem ugyanazt kapod, hanem jóval többet (persze nem arányosan).
De mint már mondtam, lehet, hogy tényleg túl drágán adják õket, Csak arra próbálok rávilágítani, hogy nekünk itt messze túl kevés információnk van ahhoz, hogy el tudjuk dönteni a kérdést.
A csúcs videokártyák árai lassan kúsznak felfelé. Korábban egy 50eFt-os kártya is nagyobb drágának számított, akkor az jelentette a csúcsot. De úgy látszik, rájöttek, hogy a 3x-osát is el lehet kérni, lesz, aki megfizeti. Néhány év, és egymillió lesz?
De megint csak azt tudom mondani, hogy nem tudom megítélni, hogy mi lenne a reális ár. Lehet, hogy tényleg túl drágák, lehet, hogy nem.
2.a. Annyiért adják, mintha valami hihetelten csoda lenne (annak van beállítva), de ugye "minden csoda 3 napig tart" alapon nemsokára jön az új "csoda", ez meg már fele annyiért méretik, és teljesen átlagosnak mondatik.
2.b. Ehhez képest a közép, és alsókategória ára nem tûnik soknak, hiszen fele, harmada, de valójában minden igencsak drága.
Régebben az az 5eFt sokkal többet ért. Persze lehet, hogy most is tudnák anniyért adni.
Ezek szerint nem. Kifejtenéd?
Na de addigra az áruk is lemegy.
A lényeg az, hogy az elõzõ generáció drágább volt nem csak induláskor, de egészen a G80 megjelenéséig (a 7950GX2 most is drágább). Végülis valami ilyesmirõl szól a cikk is.
ez már gáz!
de az elõtte lévõ kutatásokat, a gyógyszer kifejlesztését ki fogja kifizetni, ha nem a vevõ???<#wilting>#wilting>
Kb. 1,5 éve vettem 3db Hynix 512 MB DDR 400-ast 40 000 Ft-ért. 😊
"Timeo Danaos et dona ferentes."
xp-hez is ugyanúgy sok ram kellett akkori viszonylatban, mégsem emlékszem olyanra hogy másfél évig ne mentek volna lejjebb az árak.
Ez csak a látszat. Persze az elõzõ csúcshoz képest most ez a 2x gyorsabb, de egy év múlva már csak középkategóriának fog számítani, 2 év múlva meg alsó. Valójában az alsó és középkategóriáért is túl sokat kérnek...
HP+
Szerintem nem olyan vészes az áruk, különüsen, ha a tudásukat is nézed. Persze én is elviselném olcsóbban.
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Viszont azt én sem vágom miért van, tavaly májusban vettem 512-es Kingston DDR400 RAMot 12.500-ért (vidéki kis szutyok boltban!), ez most az Aqua-ban 14.160... Ok, hogy régi termék, akkor nézzük csak az újakat:
512MB 533MHz DDR-II RAM Samsung 11.040
512MB 667MHz DDR-II RAM Kingston 14.640
512MB 667MHz DDR-II RAM Samsung 11.760
Hogyisvanez?
Egyébként a videokártyák ára tényleg elég furcsán alakultgat már egy ideje, pont mint a memóriáké... kicsit szigorítani kéne a törvényeken, és nem fillérekkel birságolni, amit röhögve kifizetnek, majd utána is röhögnek a markukba, mert még bírsággal is kva nagy haszonra tettek szert. Úgy kéne bírságolni, hogy jó erõsen megérezze a cég.
Számít az is, hogy mennyire "régi" a termék. Pl. Egy Plextor 716A ~9000 Ft-al drágább mint az újabb 760A.
Hiába a régebbi dolgok drágábbak, mert keveset gyártanak belõle, nehezen beszerezhetõek, stb.
"Timeo Danaos et dona ferentes."
Igen, de ha ez így van, akkor nem beszélünk árkartellrõl, kvázi egészséges a kereskedelem. Itt nem ez a probléma, hanem az hogy megállapodtak. Vagy nem. 😊
\"Kinézet hajhászó átlagfelhasználó\" by GyP