70
  • homeless
    #70
    Ha fizikai hozzáférésed van a géphez akkor kb 5 perc megtudni a windowsos jelszavakat, lehet rajta akármilyen vírusírtó vagy tűzfal. És ha megvan a rendszergazda jelszó, akkor elég nagy a valószínüsége, hogy a szerver gépre is az lesz a jelszava, és ha az megvan akkor már lehet is ssh-zni. Mert sulis szervergépeken általába van ssh. Amúgy cisco routerekre is van pár exploit, amivel szintén nem nehéz megtörni. De az amúgy tényleg elég hihetetlen, hogy otthonról a tanári gépen bogarászott:)))

    Amúgy minden gépet fel lehet törni, csak az a kérdés, hogy megéri e. Tehát a biztonságosnak mondható gép az amit nem éri meg feltörni. Az adatok fontosságához kell mérni a biztonságot. Nyílván az állam nem fogja több hétig törni a gépemet, hogy megnézze a pucér nénis képeket.
  • kopidani
    #69
    a suli gépein van virusirto+tüzfal is, mivel nem lehetséges felrakni egy ro**dt peofit se a suli gépre, mert mindenkinek korlátozott van ezért már nehezebben lehetséges, de ha jol tudom mindent meglehet oldani
  • kopidani
    #68
    az igazság az, saját szememmel látttam hogy feltörte, de mivel nem vok f*sz, nem köpöm be a rendörségeknél, se a suliban, met skkor én is ráfázok, nem is kicsit
  • kvp
    #67
    Az egyetlen teljesen biztonsagos megoldas az ha fontos adatokat tartalmazo gep nincs semmilyen publikus halozaton. A halozaton levo gepre pedig nem szabad semmilyen megbizhatatlan kulso forrasbol szarmazo programot telepiteni. (a linuxos telepitok egy resze ellenorzi a programok sertetlenseget) Harmadik problema a gep bizonsagi hibainak kihasznalasa, ami ellen sok vedelem nincs, csak a gepen kezelt tartalmak korlatozasa, vagy egy kulso tuzfal hasznalta. Mindenkeppen erdemes alkalmazasszintu tuzfalat hasznalni, lehetoleg sajat, de publikus kodu operacios rendszerrel. (az nsa secure linux pl. jo erre a celra) Az alkalmazasszintu tuzfal az adott prokollt ertelmezni tudo rendszert jelent, ami azt is pl. kiszujra ha egy weboldal ban levo urlap gyanus modon az ember hitelkartyaszamat akarja feltolteni egy szerverre. Egyebkent ha ez a megfigyelesi technologia elterjed akkor a bunozok fogjak eloszor kihasznalni es ok lesznek egyedul vedettek is ellene.

    ps: Magyarorszagon a hatalom csak illegalis modszerekkel vegezhetne hasonlo tevekenyseget, a torveny nem enegedi meg a birosagi engedely nelkuli vizsgalatot. Ez csak annyit jelent, hogy sajnos az allam sem tartja be a torvenyeket. (es egyszerubb mindenkit megfigyelni es utolag kivalogatni aki tenyleg bunos volt)
  • eax
    #66
    "a nincs VPN, ha egyik gép sincs DMZ-ben, akkor nagyon nehéz"
    Hogy jon ide a VPN meg a DMZ?
  • AgentKis
    #65
    Na hát itt azért van különbség. Mivel az iskola gépeire "munkaidőben" fel lehet pakolni néhány érdekes progit ami a karbantartatás gyakoriságától függően elég sokáig "észrevétlen" maradhat...
  • wanek
    #64
    Ha a távoli menedzselés le volt tiltva, ha nincs VPN, ha egyik gép sincs DMZ-ben, akkor nagyon nehéz. És ne feledjük, vannak gagyi routerek is. Ha egyik eset sem állt fenn, és egyik gépen sem futott egy megfelelő alkalmazás, akkor ez csak mese a zöld disznóról.
  • Gerygrey
    #63
    Azért az elég feltűnő lenne, ha valaki a távolból ráeresztene egy keresést a 250 gigás vinyómra, nem? Mondjuk online játék közben rohadtul zavarna ha félórán keresztül emiatt swappelne e gép folyamatosan.

    Egyébként mi van akkor, ha a bombakészítési útmutatókat átnevezem britney spears dalszövegek.Pdf-re? Néha a legegyszerűbb megoldás a legcélravezetőbb... ;) (Gimis koromban, amikor bejött a net a suliba, az info tanár szigorúan tiltotta hogy zenét töltsünk le, ezért átneveztük az mp3-akat mindenféle dll-re, bemásoltuk őket a windows/system mappába és csak mi tudtuk melyik milyen zene :)
  • kopidani
    #62
    a routert is fellehet törni, még a jelszavát is
    és ha megvan csinál a kis hekkerünk vmi hálozat scannert, hány gép van ottt, és egyenként megnézi...egyik ismerösöm bejutott a suli gépeibe ugy hogy,
    volt maga a modem, router, switch és ott a tanári gépek, számrtech terem gépeibe, és simán levett egy csomo anyagot, szal azé ovatosan az ilyen kijelentésekkel
  • kopidani
    #61
    ez nagyon sok, nekem is vannak olyan dolgaim a gépeimen, ami a munkákkal kapcsolatos dolgokhoz kötödik, nem beszélve a családi képeinkről, + mivan akkor ha 1 keyloggert is ráb**znak a gépünkre, ugy hogy nem tudunk rola, akkor már régen rossz helyen járnak,
    mik vannak a magánéleti fájlokkal, személyi jogokkal? sztem nagy ivben leszarják, csak azt várják hogy bemenjünk a kalitkába minden akarunt ellenére(mint ezt ahogy lejjebb is irták)
  • wanek
    #60
    Mit akartál írni? Nem értem.
  • eax
    #59
    Hat nem eppen, ezek a gagyituzfalak gyakorlatilag arra jok, hogy a nagyonbuta 200 byte-os virusokat tavol tartsak. Egy profin kivitelezett, celzott tamadas ellen kb annyit vedenek, mint az esokabat meteorzapor ellen. Pl. nem vegeznek app-level analizist, sot gyakran l3-t sem, nincs bennuk alapszintu IDS funkcionalitas sem, az OS alattuk nem kulonosebben nevezheto sziklaszilardnak, a program-figyeles a legtobb esetben egyszeruen kikerulheto, es ha a T. Felhasznalo adminisztratorkent hasznalja a gepet, akkor pedig egy mezei IE vagy word bug (http://www.biztonsagportal.hu/article2419.html) kihasznalasa is uj dimenziokat nyit.
    Ahogy egy kedves ismerosom fogalmazott: "ez mar csak egy ilyen viszonylag kegyetlen vilag".
  • junior117
    #58
    Tuti hogy be
  • ssdb
    #57
    brr.. de atüzfalam majd csak jelzi, h vki betekintést kér a gépembe nem? azt ucsse tudják átlőni akárh is sztnék a skacok... brr :)
  • wanek
    #56
    Kétszer is elolvastam amit írtál, mert azt hittem elsőre, hogy valamit elnéztem. De nem. Te saját magadnak is ellentmondasz, erre a zagyvaságra így nem akarok válaszolni. Annyit nem ér az egész.
  • eax
    #55
    Eheh, lol.
    Hardened gentoo, nehany hazi kernel security patcchel, plusz kulon gepen NIDS. Lehet probalkozni...
  • BlackRose
    #54
    "I have no ambition to govern men; it is a painful and thankless office."

    Thomas Jefferson

    De ezt csak olyan ember mondhatta és csak olyan ember láthatja, aki a szabadság embere. Itt arra akar rámutatni, hogy ha az embereket irányítani akarják (és a vezérek ezt akarják), számolni kell azzal, hogy igazság és igazságoság NEM létezik, ezért fájdalmas, és ezért hálátlan. És ha ezt az álláspontot elfogadjuk, akkor csak két féle ember lehet vezér, érzéktelen (szívtelen) és ostoba (eszetlen). Jefferson nem volt ilyen, ezért még amikor a függetlenségi nyilatkozatot írta és még amikor az USA elnöke is volt, soha nem próbált vezér lenni, csak azon dolgozott, hogy amit megbeszéltek és elfogadtak az végre legyen hajtva, de az emberekre bízta az életüket.
  • BlackRose
    #53
    Sajnálom, hogy fére értettél, munkamegosztás?... most itt nem cégről beszélünk, hanem állami vezérekről. Különben a munkamegosztás is akkor a legjobb, ha a cég vezetője az foglalkozottakra támaszkodik, a célról szokott a vezető dönteni, de magát a célt is az emberek rajzolják előbbe, és végső döntéshozóként persze a szakemberek tanácsaira alapozva, kérheti a cél módosítását vagy új cél felvázolását. Maga az út a cél felé az embereken múlik, minnél több szabadság áll a rendelkezésükre és minnél jobb a cél annál jobban megy a munka is. Amiről te beszélsz az a micromanagement, tudod kb. 6 éve informatikai vezetőként dolgozom, és hidd el semmi sem roszabb a micromanagementnél, és semmi sem roszabb a "vezér" mindent tud állásponttól.

    Szóval munkamegosztás szabadság nélkül nincs, csak esetleg rossz munkamegosztás. A szabadság a gazdaság előfeltétele, Kína is akkor lendült gazdasági növekedésbe amikor nagyobb lett a szabadság, persze még mindég sok munka vár rájuk, de a szabadság sem abszolút mint semmi más.

    Az amit írok nem utópia, hanem egy elérhetetéen ideál a szabadság ideálja, és habár sok szempontból utópiának is lehet tekinteni, ez kell, hogy legyen az a pont ami felé megyünk, még akkor is ha tudjuk, hogy soha nem érhetjük el. Van egy török mondás... "nem számít mennyire mentél messze a téves útom fordulj vissza!" szeretném ha a politikusok és az emberek ez szerint viselkednének. A kömmunizmus az nem utópia, az is lehetetlen, de nem azért mert ideális, hanem azért mert teljesen hamis, téves. A demokráciának meg semmi köze a szabadsághoz, habár a szabadsághoz demokráciára is szükség van, demokrácia is lehet totalitáris. A demokrácia és a diktatúra nem ellenrendszerek, mint ahogy sokan alaptalanul gondolják, a demokrácia csak annyit jelent, hogy a nép választ, és sehol sem mondja, hogy diktatúrát nem választhat.
  • wanek
    #52
    Akkor ezt még rosszabbul tudod. A királynőt úgy nevelik, hogy sokkal több élelmet adnak neki. A katonák és a dolgozók kvázi ivartalanok, a herék hímneműek.
  • AgentKis
    #51
    Elvileg bármelyik nőstény alkalmas rá, vajon mi alapján választanak?
    Amelyiket kiválasztják, szerintem az akar a legjobban királynő lenni.
  • wanek
    #50
    Rosszul látod. A királynő nem különb, hanem egy olyan feladatot lát el, amit csak ő egyedül lát el. De emellett vannak dolgozók, herék, katonák is, mind speciális feladattal, csak ők többen vannak. Ha valami gond van a királynővel (elpusztul), akkor azonnal nevelnek egy új királynőt.
  • AgentKis
    #49
    De még rádfoghatják, ha hatalmad és vagyonod lesz!
  • wanek
    #48
    Nem kibucokban kell gondolkodni. Azt meghagyom a zsidóknak, nekem az nem szimpatikus (meg egyébként sem vagyok zsidó).
  • AgentKis
    #47
    A királynő közöttük a legegyenlőbb...
  • AgentKis
    #46
    Az egész "terrorizmus elleni harc" csak arra jó, hogy az általad felvázolt rendszer ellentétét hozzák létre a vezetők, a mi "beleegyezésünkkel", Megindokolva saját szükségességüket, és azt, hogy minden jogodat elvegyék, korlátozzák, ellenőrizzék.
  • wanek
    #45
    Kommunizmus igenis van. A méheknél, hangyáknál, termeszeknél, meg még pár állatfajnál. Embereknél soha nem lesz.
  • wanek
    #44
    Fura elképzelésed van. Már eleve a munkamegosztás is elképzelhetetlen irányítás/vezetés nélkül. Vezetés nélkül csak anarchia van. Demokráciában is van, és kell is vezetés. De a jogosítványok egészen mások egy diktatúrában, mint egy demokráciában.
  • AgentKis
    #43
    Amit írsz az mind szép, de körülbelül akkora utópia, mint a kommunizmus. Csak ez a demokrácia utópiája. Egy ilyen rendszer egy csomó ember álma, de elég néhány aki uralkodni akar és már bukik is a dolog.
  • BlackRose
    #42
    Persze mert a történelem nem elég bizonyíték, hogy éppen ezek a "vezérek" és "varázslók", foglalták más főldjét és egymásnak uszították a népet. Na ne legyünk naívak, az embereknek nincs szükségük vezérekre, az embereknek szabadságra van szükségük a vezér pedig a szabadság ellentéte - ellensége, volt és lesz mindörökké. Egy ország nem egy cég, egy cégnek kell vezető, egy országnak nem, egy országnak egy korlátozott államstruktúra kell, amely megvédi az embereket egymástól, semmi több és semmi kevesebb. Az államstruktúrába élén pedig egy korlátolt ember kell aki nem vezet, hanem elenörzi, hogy az állam végzi e munkáját.
  • AgentKis
    #41
    Ez az oldal mostantól illegális, mert elárultam rajta, hogy kell terroristának lenni.

    Az összes ilyen faszt aki ilyen szarokkat kitalál és riogatja a népet közharag szabad prédájának kellene tekinteni. Jó kis móka lenne!
  • AgentKis
    #40
    Amúgy meg a kis 12ezer forintos rúteremre olyan kémprogit raknak amilyet akarnak, a pedofil képeim, meg a bombareceptek a kútban vasdobozban leeresztett vincsin vannak. A mágnes meg a madzag még legális ha esetleg szükség van rájuk, akkor egy net nélküli, csak illegális programokat tartalmazó gépen nézegetem őket, éjjel a pincében ifralámpánál full alibi mellett...
  • AgentKis
    #39
    A vezér mert erős volt, a varázsló meg okos és/vagy drogos. Ők ketten kiegészítették egymást mint Buss meg a terrorizmus. Valahogy vezetni kell a sok parasztot, hogy ne egymás földjét szántsák, vagy egymás belét ontsák.
  • BlackRose
    #38
    Tudomásom szerint a hézkutatást csak bírósági döntés után lehet elvégezni, és akkor is a háztulajdonos tudomásával (vagyis ha pl. a tulajdonos nem szökevény akkor csak akkor kutathatják a házatm ha az tud róla, ugyanis fel kell mutatni neki a bírósági döntést, Persze ez az USA-ban van így, de meglepődnék ha az EU-ban másként lenne. És egy gépkutatás miért lenne különböző egy házkutatásnál. Titkos házkutatás, ilyen ha jól emlékszem a SU-ban és a kötelékeiben volt. Na de ugye a korlátlan állam , máshol nem is köthet ki.
  • wanek
    #37
    "a politika ugyanis nem az ország köznépének biztonságárol szól már jo ideja, hanem csak pár ember jólétéröl." - Ez már az ősközösségben is így volt. A vezér meg a varázsló már akkor is kiváltságos volt.
  • Kritikus
    #36
    Befogják vezetni még azt is, hogy az internettel nem rendelkezö honpolgároknak egy ágyat kell fenntartani a állam számára, mármint aki figyel téged ha éppn nem rendelkezel internettel. Mindenki köteles lesz egy bekapcsolt mikrofont tartani a szájánál ha barátaival privát beszélget. stb..
    Söt, ha a tudomány eljut arra a szintre akkor a gondolatokat is scanelni fogják. nehogymár mást akarj mint a politikai elit pár meghatározo emberének a jobblétét még jobbá tenni.. a politika ugyanis nem az ország köznépének biztonságárol szól már jo ideja, hanem csak pár ember jólétéröl.. és ök maguknak szépen meg is tesznek minden óvintészkedést, hogy bebiztosítsák a jövöt.. ez van basszus.
  • wanek
    #35
    Ez ugyanis nem elhatározás kérdése. Mind a technika, mind a hozzáértés hiányzik... Vadászkalandokat persze mindenki tud mesélni, de hidd el, hogy Mo-on a tényleges házkutatás a gyakorlat. A lefoglalt gépet pedig esetleg szakértőnek adják át, ha a nyomozók nem boldogulnak vele. Nagyon gyanítom, hogy ez más országokban is így van.
  • Peti0011
    #34
    a WC be kotorásszanak amit előtte jól telecsináltam!!!
    :D:D
  • JZO
    #33
    Még egy ilyen hülyeséget. Ez valami tréfa lesz...
  • HUmanEmber41st
    #32
    Először létrehozzák a "terrorizmust", majd erre hivatkozva áthágnak minden emberi szabadságjogot..így kell ezt...
  • Turul1
    #31
    nyilvánvaló, hogy mo-n a rendőrség szarik a legnagyobb ívben a törvényekre (nem akarok aktuálpolitizálni, sztem mindenki tudja, mire gondolok). mért pont ettől riadnának vissza?