63
engedélyek, törvények, tapasztalatok
  • degenerator
    #63
    ja, mégegy kérdés. a piát honnét szerzitek be?
  • degenerator
    #62
    az fain. kb hány százalékot szoktál elcsalni?
  • balamb
    #61
    Üdv Mindenkinek!
    Kérlek segítsetek, egy kávézó söröző megnyitásáben gondolkodom. Az helyiséget már ki is néztem. De nem tudok róla semmit (magán tul , vagy önkorm, eladó vagy csak bérelhető) a helyiség elég jó helyen van de le van pukkanva és évek óta csak szemét tároló. szóval az a kérdésem ilyenkor mik az első lépések. Illetve az önkormányzatnál mit kell megtudni, mire kell odafigylni, milyen anyagok-engedélyek legyenek a kezemben meg ilyenek. várom mindenki kimerítő válaszát illetve hogy ebben a témában hol tudnék olvasni még róla.
    Előre is köszi mindenkitől
  • TS Zolly
    #60
    Csak halkan megjegyzem. Játékgépeknél a haszonból lejön az adó, a szerencsejáték zrt-hez a külön ado ami nem fedezi a gépek időszakos müszaki vizsgálatát, lejön a kb rezsi költsége, és a fenmaradt lén osztozkodnak. Nem biztos a 60-40, ettől jelentősen is eltérhet, ez attól függ, mennyire pancser a kocsmáros. De 50-50 az alap. Igaz, ebből, mint bevétel, a kocsmáros még rendesen adózik. Ha ezek után sem érné meg, akkor egyetlen egy játégkép sem lenne. Kocsmáros csak akkor bukik, ha ö is játszik. Amugy meg egy aranytojást tojo tyúk. Legjobb haverom ezzel foglalkozott, innen tudom ezeket. Mi is gondolkodtunk már, hogy nyitunk egy krimót, tele gépekkel, de szinte beszerzési áron adnánk a bort.
  • pleco
    #59
    Uff!

    Én egy tűzoltó vagyok, és sok kocsma engedélyézesében vettem már részt, mit szakhatóság. Ha van kérdésed, írd meg prívátban. Esetleg kezdésnek leírhatnád, hogy helyiség van-e már kinézve, és az már esetleg egyszer "kocsmaként" üzemelt-e már. (Nem mindegy hogy tsak új működési engedély kell, vagy most kell az épületet kialakítani.) Járatos vagyok a közigazgatásban is, talán ebben is tudok segíteni
    Sajnos szakhatósági eljárásban hiába vagyunk segítőkészek (legalábbis nálunk maximális a segítőkészség, de máshol lehet hogy ez nem igaz), sajnos az a tapasztalat, hogy az engedélyezés nem mindig "zökkenő" mentes. Vannak még más szakhatóságok is, és maga az engedélyező hatóság is "ráfeküdhet" az ügyre.:((
  • Checkerboy
    #58
    Butavagy :/
  • ColdFire
    #57
    kell egy ház meg sör xDDDD
  • chicco24
    #56
    Már a gimiben is szóltam érte a tanáraimnak. A sörözősök(így én is) nem szeretjük ha a kocsmát sörözőnek hívják:))))))
  • Checkerboy
    #55
    Elnézést a söröző szócska helyett a kocsmát használtam :) Remélem ezzel senkinek sem tapostam bele a lelkébe :)
  • Checkerboy
    #54
    Teljesen igazad van , örülök , h végre felvilágosítottál mindenkit :)

    Én egy étteremtulajdonos fia vagyok azaz apám egy vállalkozó akinek van egy étterme :) (hozzáteszem nagyon népszerű a környéken , de ez most nem nagyképűsködés akart lenni)

    Egyszerüen csodálom apukámat , h milyen ügyesen old meg minden helyzetet és , h amit megszerez azt tényleg megérdemelte.

    Had tegyem hozzá a hszedhez , h azt , h elérd ezt a szintet talpraesettnek kell lenned. Ez nem úgy működik , h megcsinálod aztán boldog vagy és soha nem dolgozol. ELLENKEZŐLEG!!! AHHOZ , H EGY JÓLMENŐ HELYET CSINÁLJ , NAGYON DE NAGYON EL FOGSZ FÁRADNI!!! Futkosás ide-oda , vendégek stb. Azt még hozzáteszem , h NEM lesz az , h akkor minden nap odamész és elveszed a bevételt. Megteheted de aztán baromisok pénzre ne számíts. Az alkalmazottak annyit lopnak amennyit tudnak. Ott kell lenned , ha tényleg sok bevételt akarsz. Majd amikor az egyik szezonban ottleszel 1 napot aztán másnap nem figyeld meg , h mennyi különbség lesz a két bevétel között.
    Viszont ahogy mondod , h 20 millióra számíts nemtom ki volt az az ökör (elnézést) de ez baromság. Gondolod , h minden éttermet/kocsmát 20 millából csinálták??? Akkor , hidd el nekem nem lenne ennyi étterem/kocsma.

    ennyit szeretnék hozzátenni. Aki helyesírási hibát talál benne az megtarthatja és persze tudjuk , hogyha hosszú hsz-t írunk be-be csúszik 1-1 hiba :)
  • Shadow_THH
    #53
  • chicco24
    #52
    Látom nagyon sokan beszélnek olyan dolgokról amikről fogalmuk sincs és akik napi 12 órát robotolnak valami igénytelen fizikai munkahelyen.
    Nos!Én 25 éves vagyok. Nekem sörözőm van egy vidéki kisvárosban(Salgótarján).
    Mennyire érte meg nekem??Nincs BMW-m és AUDIM sem,de van egy albérletem Egerben és egy lakásom Miskolcon és egy Suzuki 1200as motorom ÉS egy SKODA OCTAVIA+2 alkalmazott pincérnő. Nem élek kiskirályként de amit szeretnék azt megvehetem magamnak.
    Jótanácsok:valaki itt írta hogy 20milla indulónak. Baromság.Nem szabad egyből egy szórakoztatócentrumot nyitni,mert ha kezdőként buksz akkor nagyot buksz. 7millából kijön egy alsókategóriás de korrekt hely amiből tudsz alapozni. 1 év után felveheted az első pincércsajt,2év után a következőt.
    Adózás??Aki becsületes ember az ne vállalkozónak menjen. Engem minden évben meghúz az APEH 300ezerre de még így is simán megéri mert sokkal jobb mintha mindent bevallanál.
    Következő:csak egy alkalmazottat jelentsél be,a többit feketén minimálbéren robotoltasd.Ebből még soha nem volt ügyem pedig hozzám elég gyakran járnak az ellenőrök.
    Zenegépek?Írta valaki hogy 100ezer havonta. Ökörség. 0 forint havonta ha normális automatást találsz. A 60-40% viszont igaz. Nekem van egy zenegép+2 játékgép és a zenegépnél 60%az enyém a 2 játékgépnél pedig 40%.ÉS mint ismétlem nincs havidíj.Játékgéppel is lehet sumákolni de arra nagyon harapnak az ellenőrök.Én megszívtam.Jobban harapnak rá mintha 5 alkalmazottad lenne feketén.
    Végzettség??Baromság. Kiváltod a szükséges vállalkozói papírokat(ezt egy kis csúszópénzel nagyon meg lehet gyorsítani) és mehet is. Végzettségre köteleznek de attól lehet már vállalkozásod. Közben is megszerezheted.
    Remélem hogy tudtam neked segíteni.
    És hogy megéri-e?? Sokkal jobb ha az ember a saját maga ura mintha minden nap 6kor már a munkahelyén játsza a csicskást a főnökének.
    És jobb 10kor kellni mint 6 kor.Én már nem is tudnék 6 kor felkellni:)
    Ja még 2 fontos dolog:fontos a megfelelő hely megválasztása söröző indításánál.És készülj fel egy kis stresszre:)
    ARANYSZABÁLY:NE a törvényt ápold hanem a kapcsolatokat,mert sokkal többet érnek a vállalkozói világban!!!!!
  • Shadow_THH
    #51
    nagy valószinüséggel várhatsz, ezért nem árt ha nagy darab vagy és jók a kapcoslataid. ez hely függő teljesen, de elég nagy rá az esély. vagy ha más nem akkor majd néha feldob a konkurencia

    egyébként müködő kocsmát olcsóbb megvenni ha minden papirja rendben van, főleg hogy a tulaj valszeg szabadulni akar tőle, ugyhogy le is tudod alkudni
  • RaZoK
    #50
    ehh, az én garázsom közelében is van egy ilyen hely...de ott szerintem általában nem találni 50 évnél fiatalabbat :Ð
  • HD JOHNNIE
    #49
    Mondom, nem tudom, hogy van e :) Tőlem még nem kértek sose és nem is fognak :D Ahol én laktam, ott szerintem nem volt ilyesmi. Hogy máshol hogy működik azt nem tudom... Visszatérve Petya problémájára, sztem a késdobálóhoz is kell legalább 2-3 milla, ha nem több.
  • Thanatos
    #48
    szvsz a védelmi pénz dolog is erősen helyfüggő :) azt kijelenteni hogy ma már ilyen nincs elég naiv dolog szvsz, max nem teljesen olyan rendszerben megy mint régen :)
  • HD JOHNNIE
    #47
    Olyan kérdésekre vársz választ melyek erősen helyspecifikusak! Mindenhol másképp működnek a dolgok, sok múlik azon milyen a helyi önkormányzat, milyen kapcsolataid vannak stb stb. A védelmi pénzes dologhoz nem tudok hozzászólni, habár szerintem ilyen ma már nincs :) Ha meg van, akkor tévedtem :) Mondom neked kell ismerned a helyi viszonyokat, itt az ország különböző pontjairól láthatsz véleményeket és azért az nem ugyanaz.
  • petyapontp
    #46
    Sziasztok!
    Örömmel látom ezt a sok információ áradatot! :)
    Én egy kis "késdobáló" kocsmát szeretnék minnél kevesebb pénzböl összehozni!
    Egy kis helységet akarok.
    Szerintetek mennyibe kerülhet a hivatalos papirok megyszerzése és az egész engedélyeztetési procedura??
    Vagy olcsobban ki lehet jönni ha egy müködő kocsmát vennék??

    A másik dolog ami még érdekel hogy egy ilyen kocsma megnyitása után várhatok-e kétes alakok mejelenése védelmi pénzt követelve?
  • Grusi
    #45
    hm, ennyire nem melyedtem bele a temaba, csak nyaranta füredezem. anno 4-5 éve tényleg jo hely volt, csak azota ezt is ellepték a mulatos zenet a zenegepbe tomkodo hajlektalanok, szoval kb letezni nem lehet ott. sajnos, pedig kulthely :)

    (sry az offért)
  • Checkerboy
    #44
    Ha az pinceszerű akkor az :P Jó a velőspirítos ott az tuti :D:D:D
  • Grusi
    #43
    Csak nem a borház? :)
  • nothes
    #42
    + rokkantrámpa, rokkantslozi, légtisztító(füstszűrő) s miegymás..[éljen a bürokratizmus]
    rengeteg akadály van, nagyon nehéz elindítani, de ha végre megvan és jól csinálod, egész jól meg lehet élni belőle..szerintem
  • Csesza
    #41
    :DDDDDDDDDDDDDDDDDDD
  • Shadow_THH
    #40
    ...mit dolgozol?
  • Grusi
    #39
    Nem vagom, miert leled oromodet abban, hogy a kiforratlan elmeleteiddel elvedd a srac kedvet a vallalkozastol. Nyilvanvaloan szinte mindenben annyira tulzol, mint a "90%-at leadozod" dologgal. Igenis lehet egy vendeglatoipari egyseget nyeresegesen uzemeltetni, nem egy pelda van ra. Ugyesnek kell lenni, es nem folyamatosan azon rinyalni, hogy milyen a mai magyar helyzet, az ugyanis olyan, amilyen. Ilyen alapon senki ne csinaljon semmit, mer 'ugyis szar lesz'.
  • Őrötök
    #38
    Mostanság alakítok ki egyet.

    Férfi wc, női wc, személyzeti wc. Mindegyikhez külön kézmosó. Mindegyikhez külön padlóösszefolyó.
    Személyzeti öltöző.
    Kellékraktár (tisztítóeszközök, felmosó stb)
    Külön bejárat a személyzet részére.

    És akkor a pult résszel, a hideg vagy meleg konyhával még nem foglalkoztam...

    Ja és a parkolóóóó....
    Vendéglátóipari egységnél 5 négyzetméterenként 1 db gépkocsiparkolót kell kialakítani saját udvaron, vagy ha ez nem megoldható, lehet egyezkedni az önkormányzattal a közterületen lévő parkolóról. Ez önkormányzat függő, általában kisvárosban 100-150 ezer pengőt leraksz, és már meg is váltottad az 1 db gépkocsiparkolódat örökre. Persze ezt egy 50 m2-es kocsmánál szorozd be 10-el. Ha nagyobb városban laksz kicsit borsosabb díjra számíthatsz.
    De nehogy azt képzeld, hogy ezek után csak te használhatod az örökre megváltott parkolódat.... Frászt.
  • Sceleton
    #37
    Elszántság kell egy kocsma megnyításáshoz... Keméyn dió.. Mindegyik kocsma típusnak vannak előnyei, s hátrányai...
    Késdobáló: Sokat lehet spórolni a bútorokon. Nem kell sok minden. 1 zene gép, 1 nyerőgép, esetleg 1 darts... Viszont iszonyú sok mindet fognak összetörni... kb háromhavonta vehetsz fel új alkalmazottatt. Mert nem bírják... De legalább a próbaidővel megúszod...
    Talpon álló: Mindenből valami normális mínőség kell. Nem kell csúcsnak lenni, de azért nem is a legszarabb. Kell minden ami egy kocsmába kellhet, Darts, Nyerőgép, Zenegép, Tv... Itt leginkább az alkalmazottakra kell ügyelni. Itt lopnak a legtöbbet.
    Beülő: Nagy asztalok, és jó néhány kissebb. Ide már mehet billiárd, csocsó, s minden full extra... Itt inkább a vendégekre kell ügyelni. A pultból látható legyen az egész kocsma. Az ilyen helyeket szeretik a zsebesek, de nem is ez a fontos, hanem sok vendég hoz be piát fű alatt. Az igen csak csükkenteni tudja a bevételt, de ha mindenkit aki piát csempész be, azt kidobod, akkor nem sok mindenki marad meg. Csak egy részükte szabad kidobni...
    Általánosságban legyél arra felkészülve, hogy a heverok ha betérnek, akkor nem mindegyik fog fizetni, csak majd holnap... Illetve az alkalmazottak szinte biztos, hogy lopni fognak...
  • Me0w
    #36
    Meg egy remington a pult fole, hatha jonnek a helyi ciganyok :)
  • Csesza
    #35
    ehhez nagyon el kell kötelezned magad, iszonyat sok pénz és ismerettség kell az adott városban, mert különben ott a csőd...

    lényeg, csoócsó,zenegép,játékgépek,billiárd, haverkodó pultosok
  • HD JOHNNIE
    #34
    Gondolom bérelnétek a helyet első körben... Mármint, ha nincs 20-30 millád ... Csak egy ötlet, javaslat: érdemes a nagyvárosodban megkeresni a polgári jenő hivatalban a Jenőt és utánaérdeklődni, hogy a városnak milyen kiadó ingatlanjai vannak és a várostól bérelni azt. Megmondom miért: van nálunk egy pár kocsma, amit a várostól bérelnek és amikor már a kocsma állapota és a város érdeke is úgy kívánta, hogy fel kellett újítani, akkor a város állta a felét a felújításnak. Kérdezz utána, hogy mik a lehetőségeid, mennyire tud támogatni a város. Lehet hogy semmennyire, de ha jól csinálod akkor idővel már támogathatnak. De hogy ne csak a jó oldalát mondjam: az egyik kocsma szeretett volna kinti asztalokat is, a város azt mondta rá, hogy oké semmi probléma, havi 1 millióért megteheti... Szóval nem könnyű.
    Az a meglátásom, hogyha nyitsz egy szimpla kocsmát, akkor abból nem biztos, hogy feljebb fogsz tudni lépni, úgy értem egy nívósabb szórakozóhely nyitása, mivel ahhoz még több pénz kell, a pénzt ami a kiskocsmából bejön azt állandóan vissza kell forgatnod, nem beszélve a mindennapi élet kiadásairól.
    Ötlet: menj el nagyon sok kocsmába (eddig nem hangzik rosszul, mi? :)), lehetőleg olyanokba, ahol sok a fiatal, nézd meg milyen a belső kialakításuk és a különböző ötletes elrendezésekből összegyúrhatsz egyet. Illetve kutatást végeznék a fiatalok körében arra nézve, hogy mire lenne igény, milyen fajta kocsmára, szórakozóhelyre, ha már kialakult egy kép akkor már lehet kalkulálgatni, hogy mibe fog ez neked fájni, hogy megcsinálhasd.
    Hirtelen ennyi jutott eszembe. Sok sikert! :)
  • PíszLávJuniti
    #33
    Mennyiből szeretnétek megnyitni?
    Saját hely, vagy bérelnétek?
    Milyen jellegű helyre gondoltatok?
  • Checkerboy
    #32
    de nem is nagy...
  • Punker
    #31
    azért nem is kicsi
  • Checkerboy
    #30
    Hát azért Tiszafüred nem akkora vendéglátóshely mint Bfüred ,ezt had jegyezzem meg :)
  • NeoMaN
    #29
    tisza vagy balcsi?
    :D
    assemind1
  • Checkerboy
    #28
    Füredi vagy???
  • Shadow_THH
    #27
    egyébként ajánlanám figyelmedbe az UNIÓS DINNYESZELÉS topikot
    itt írtam már pár kedvességről ahogy az állami alkalmazottak szopatják a dolgozót, ha ezután még mindig van elég ambiciód ahhoz, hogy látástól vakulásig dolgozz, miközben azt nézed hogy az alkalmazott hogyan húz le azért hogy ő se haljon éhen, akkor hajrá. Ha arra járok be is ülök egy sörre
  • Shadow_THH
    #26
    a leegyszerüsités nagyon is igaz, nem magát kocsmát nem éri meg nyitni hanem vállalkozásokba fogni magyarországon ma. a legszarabb helyzetben még igy is a vegyesboltok meg a butikosok vannak.

    ahogy elöttem írták: kocsma kocsma hátán - igen valóban, de meddig marad nyitva? lehet nyitni rock bulis kocsmát is de mennyien fognak és meddig oda járni? igen nyitáskor meg elején biztos jó lesz aztán lassan elfogynak a kuncsaftok, nem is beszélve a konkurens helyek üzemeltetőinek kedvességéről. Tudod, inkább 'cukrászdát Bécsben'
  • PeeTeR
    #25
    gyere furedre itt van egy mar bejaratott helyen levo jelenleg rock kocsmakent uzemelo (nemsokara felmodjak) pinceszeru place.

    csinald azt... a mostani tulaj szarul csinalja es csodalkozik hogy nem megy... hajra!
  • plas
    #24
    győzikét?