63
engedélyek, törvények, tapasztalatok
  • GTheo
    Nálunk a suli mellett van 2 kocsma, az 1ik egész jól néz ki, sőt eléggé de jól, a másik meg elég ramaty de a csúnyábba járnak sokan mert h a haverjaik is meg mindenki akit ismer oda...szvl értitek :D szar kicsi hely és esténként párszor annyira tele van h nem férnek el :D
    1 db játékgép van meg TV meg Darts.
    Mellesleg annyit keresnek h a múltkor vmi híres komédiást elhívtak...nem ugrik be most a neve...ien "vicces" feje van.
  • akyyy
    nyiss vmi "béna" garázsboltot, vami lakótelepre, ahol adnak piát oszt jóvan:D
  • Mo.Organ
    inkább tőzsdézz
  • Met
    a feltételekről leg egyszerűbben az illetékes szerveknél tudsz felvilágosítást kérni, önkormányzat, antsz stb.

pár jótanács: legyen tv sport csatornákkal, biliárd, darts stb, havert ne engedj be, ez komoly, "most nincs nálam pénz majd behozom" ja persze, ha meg jóbarát akkor meg úgy sem kérnél tőle semmit akkor meg ott a hiány
  • Checkerboy
    És persze a kedves alkalmazottak (hacsak nem vagy velük nagyon jóban) lenyúlják a felét...
  • Kmarha
    Hát sok sikert! Csocsó asztal, játékgép, némi akció és jó helyválasztás! Hajrá! :)
  • petyapontp
    Nem 20 millás sörözőben gondolkodtam!
    Elöször valami kisebb alapfelszereltségű sörözőt (vagy kocsmának is hivhatjuk) szeretnék összehozni és nyereségessé tenni!
    Ha ez netán össze jönne akkor esetleg elgondolkodnék egy rockkocsmán, blues pubon, táncszínpados zenés helyen.
    De ezt a kiskocsmát kellene összehozni elöször!
  • nothes
    neomannal egyetértve először is értened kell hozzá, kell egy vendéglátói végzettség stb-stb.
    másodszor csak is vmi színvonalasat kell lérehoznod, mert tapasztalat szerint a kocsmák kb. 80%-a "szaros gumicsizma" style, ahová az igényesebb vendégek nemigen térnek be.
    ha a 0-ról indulsz készülj fel, hogy már az engedélyeztetésnél kismillió akadályba fogsz ütközni. ha beadod az építkezi engedélyhez a kérelmet, készítened kell egy részletes tervet meg még isten tudja mit. ha ezt beadod, számíts rá, hogy teljes mértékben ki fogják használni a 60 napos ügyintézési határidőt, sőt akár tovább is húzhatják. szal, kb 3-4 hónap amire megvan az érvényes engedély, de még várnod kell asszem fél hónapot, mert a szomszédoknak jogában áll ezt megfellebbezni(általában megszokták). ha megfellebbezik, akkor még + fél év(vagy még több), mert újra végig kell ez előbbit játszani.
    ráadásul másodjára és harmadjára is megtehetik, mindig vmi apró hibára hivatkozva, ami újab és újabb (több hónapos) csúszást jelent.
    ha megvan a végleges érvényben lévő engedély, na akkor kezdhetsz el építkezni, ami tőled függ meddig tart. ezután mindenféle szerv jön s tüzetesen átvizsgál mindent, hogy minden a terv szerint épült-e. ez több hónapig is eltarthat. ha akár egy kis eltérést is látnak, újabb csúszás. eztán a működési engedélyt is be kel szerezni, ami kb. 3 hónap vagy több.
    meg állítólag most már több tanfolyamot is el kell végezned: munkavédelmi, tűzvédelmi és még sorolhatnám. (mellékesen hozzátenném, hogy ezek is tízezrekbe kerülek)
    tehát összegezve 0-ról indulva kb 3 év mire az első sört ki tudod mérni. jobb esetben..
    támogatásra a játékgépesektől ne nagyom számíts, azok majd csak oda jönnek, ha minden kész van. jobb esetben adnak 3-400 ezret a helyért oszt' ennyi.
    pénzre márpedig szükséged lesz, nem is kevésre, hisz már csak az engedélyeztetés - a tervezéssel együtt - is 2-300 ezerbe kerül.

valóban a keresett összeg közel 90%-a leadózandó?
    hát azért talán nem ennyire "durva", de kb. 70-80%-ra számíthaszt.
  • tormy
    Szerintem nagyon megéri, de az is igaz, hogy a normális haszon csak egy megfelelö szinvonalú sörözöböl jön, amihez minimum 20 milla kell, de inkább több. :)
  • Kmarha
    a kocsma kocsma hátán müködnek 2 hónapot, aztán bezárnak, tulajdonost cserélnek. Ritka kivételt látok csak. A városok Zalaegerszeg, Székesfehérvár, Veszprém, itt elég sok helyet ismerek és a saját szememmel látom ezen dolgokat.

De mint mondtam vannak kivételek. Egyik sem most kezdte az ipart, és nem egy üzlethelységet mondhatnak a magukénak. Így ha az egyiknél hiány keletkezik, talán a másikkal tudja pótolni. De egyedüli kocsmatulajdonost még nem láttam sokáig egy helyen.

Ha kocsmát nyitsz, csináld amit a haver is tett. Körbenézel, hogy miből van hiány felétek. Gondolok itt rockkocsmára, blues pubra, táncszínpados zenés helyre.. hasonlóra. És olyant alakitsatok ki. Ismerösöm eljutott odáig, hogy minden rock és punk koncertet, az ő helyén tartsanak meg, sikerült is fentmaradnia.

Egy egyszerü leülös kocsmát nyitni?.... hát nem tudom mennyi jövője lenne. Rohadt sok szenvedéssel jár.
  • Brankley
    végülis, már nincs sok idő 2007-ig :D
  • petyapontp
    LOL
  • petyapontp
    Ennyire nem éri meg egy sörözöt nyitni???
    Mert én csak azt látom hogy kocsma van kocsma hátán és mindegyik megél!!
    Csak van valami hasznuk nekik is ha még csinálják....
    Te miért látod ennyire kilátástalannak a helyzetet??
  • tormy
    Heh, megvan rá a pénzetek hogy csináljatok egy normális "sörözöt"? Nem tudom milyen szinvonalúra gondoltál. de egy normásiabb beindítása igen komoly összeg. :)
  • Taranov
    Azért te is nagyon leegyszerusíted a dolgokat :-)
  • whiskeyman
    mi is gondolkodtunk a haverokkal egy söröző nyitásán, GyógySÖRtár névvel. De már ismerjük annyira magunkat hogy nekünk nem ériné meg. Rohadt deficites lenne, mi innánk meg az összes szeszt...
  • Shadow_THH
    ma magyarországon nem éri meg vállalkozónak lenni (olyannak akinek kis saját üzlete van és vállalkozik)

látom nagyon naiv vagy még az üzleti élet terén, meg majd az alkalmazottad megcsinál mindent aha :D

játékgépekről csak annyit: 100 kiló a havi díja és ami ezen felül jön be mint bevétel az 60-40 (40 a tied)
  • petyapontp
    Nem én folglalkoznén az alkészokkal, hanem az alklamazottam. És hogy érted azt, hogy a játékgépeken üzemeltetőként is lehet bukni? Valójában én konkrétumokra lennék kíváncsi a nyitással kapcsolatban, tulajdonképpen a végigjárandó "lépcsőfokokra", azon belül is ha lehet adatokra -bár ezekre tényleg csak olyasvki tud válaszolni aki nyitott már hasonló üzletet, vagy esetleg a családjában nyitottak- (valóban a keresett összeg közel 90%-a leadózandó?)
  • NeoMaN
    Előszöris csak olyan nevén lehet tudtommal, akinek megvan hozzá a végzettsége.
    Tehát mondjuk egy karosszéria lakatos nem nyithat pékséget...
  • Shadow_THH
    ez igy van csak akkor a kocsma szinvonalától függetlenül meg fognak jelenni a kisfröccsös alkeszok is százast dobálni

egyébként a játékgépeken szépen is leht bukni üzemeltetőként
  • Shadow_THH
    hát nem akarlak elkeseriteni de köülbelül most elkezded összegyüjteni a papirokat (vállalkozói, engedélyek, köjál engedély stb) akkor jövőre már nyithatod is a söröződet, de hála a járulékoknak amik most vannak a válalkozók nyakába kb 90%át a bevételnek majd eladózod.

persze ha te szeretsz leépült alkeszokkal foglalkozni reggel 6tól este 11ig akkor hajrá nem akarom elvenni a kedvedet
  • fifi
    nem törvényi feltétel, de ha pénzt is akarsz látni, vedd fel a kapcsolatot olyan emberrel akinek játékgépei vannak, mert a legtöbb zsetonod abból lesz...
  • petyapontp
    Sziasztok!
    Én egy 25 éves srác vagyok, egy vidéki nagyvárosból. Egyik haverral komolyan fontolgatjuk egy söröző megnyitását, úgyhogy ehhez várom esetleg a tapasztalataitokat -akinek van- , vagy esetlegesen olyan törvények, engedélyek leírását, melyek nélkülözhetetlenek egy söröző megnyitásához. Tehát aki tud segítsen nekem abban, hogy így gyakorlatilag a "0"-ról kezdve milyen lépcsőket kell végigjárni az első vendég kiszolgálásáig...
    köszönöm