11
  • halgatyó
    #11
    Nem ártana, ha néhány számadattal is megpróbálnád alátámasztani azt a rengeteg ostobaságot, amit itt zsigerből összehordasz.
  • brueni
    #10
    nem érezted ki az iróniát belőle, de nem baj. te honnan veszed a számaidat, hogy:"10000-szer kevesebb energiát fogyaszt", meg hogy "rendszer fogyasztása sokmillióval kisebb a megtakarításnál". ezek is csak 'has'-számok. azonkívűl tervezd újra Budapestet, ha van kedved és sok szbadidőd...
    voltam németországban olyan helyen (valahol Hehlen környékén), ahol így terveztek kibuc-méretű lakónegyedeket, és ott volt létjogosultsága a zöld házaknak, a kollektoroknak és a napcelláknak. a városka energiafogyasztása -mily meglepő- tizede volt a megszokottnak.
    itt jön be az, hogy igenis kellenek a 'tiszta' autók, mert az ember mindig akar közlekedni, és akkor már nem mindegy, hogy mivel.
    szerintem két év otthonüléses munkavégzés alatt te is bekattannál. az internet nem old meg mindent.

    (e-barátok, e-munkatársak, virtuális ügyfelek és digitális ügyintézés) kinek kell?

    akkor már be lehet feküdni egy mátrixba is. itt jön a képbe a szabad akarat, hogy bármikor oda mehess, szabadon ahova akarsz. de nem mindegy, hogy eközben tönkreteszed a földet, amin majd unokáid próbálnak meg levegőt venni, vagy megpróbálsz tenni ez ellen...
  • 12346
    #9
    hátt... amilyen irreálisan drágán szerelnek fel egy háztartásnak megfelelő kollektort... ki a tökömnek kell így. mire behozná az árát, 2x kihal a família.
    így marad minden a régiben. bár vannak olcsó, ötletes megoldások a spórolásra, ezeket is csak kertesházban lehet megoldani. főleg ha egy új ház építésénél alapból be is tervezik ezeket:/
  • JTBM
    #8
    Ennyi baromságot egy embertöl már régen láttam az SG-n. (Pedig vannak azért vetélytársaid...)

    "minél több a távmunkás, annál több számítógép üzemel otthon, és ezáltal nő a villanyszámla"
    Szerinted a távmunkás a munkahelyén mivel fog dolgozni? Teljesen mindegy, hogy a PC otthon fogyaszt v. a munkahelyen. De a távmunkás nem fog beközlekedni a munkahelyére, ami naponta annyi energiába kerül, mint egy PC féléves müködése.

    -- nem tudod csökkenteni a távolságot, mert a teleportálást még nem találták fel. az emereket meg nem kötelezheted, hogy közel költözzenek a munkahelyeikhez és járjanak gyalog. ugyanígy a cégeket sem kérheted meg, hogy a lakótelep sarkában húzzák fel a gyáraikat.

    Dehogynem tudod. Inteligens várostervezéssel.

    "-- a te hozzáállásoddal a hőszigetelő anyagok gyártása többe kerül és jobban szennyezi a környezetet, mintha nem csinálnánk semmit. inkább odagyűrjük a pokrócot a küszöbhöz és kész..."

    Ezt senki sem írta, nem tudom, hogy honnan szedted???

    "-- te túl sok tévét nézel barátom. (mellesleg ez is sok energiát fogyaszt. bár ekkor az agyad kikapcsol(alapállásból még mélyebre)) a csőposta kiépítése és fenntartása vákuum, sűrített levegő, logisztikai megoldások, felügyeleti rendszerek, emberek akik dolgoznak vele....stb.... ezt kiszámoltad?"

    Egy csöposta rendszer szerintem kb. 10000-szer kevesebb energiát fogyaszt, mint a futárok autói. Nem lenne hülyeség, de persze igencsak drága lenne.

    "szerinted az információs rendszer mivel működik? biciklivel?"

    Az információs rendszer fogyasztása sokmillióval kisebb a megtakarításnál.
  • brueni
    #7
    te nem teljesen vagy százas. almát az almával hasonlíts össze, utána szórd a számaidat. totál összefüggéstelen amit írsz.
    a te olvasatodban így lehetne "átferdíteni" a hozzászólásodat

    "-- Távmunka elterjesztése (közlekedési szükséglet és munkahely fenntartás-fűtés csökkenne)"
    --minél több a távmunkás, annál több számítógép üzemel otthon, és ezáltal nő a villanyszámla

    "-- Lakások és munkahelyek átlagos távolságának jelentős csökkentése (ebben óriási lehetőségek lennének, mert ez a közlekedési szükségletet csökkentené. Csököttagyú döntéshozóink és az ő fülbesugdosóik számára persze ez túl bonyolult...egyszerűbb és KIFIZETŐDŐBB - nekik - az autósok kiszorításáról papolni)"
    -- nem tudod csökkenteni a távolságot, mert a teleportálást még nem találták fel. az emereket meg nem kötelezheted, hogy közel költözzenek a munkahelyeikhez és járjanak gyalog. ugyanígy a cégeket sem kérheted meg, hogy a lakótelep sarkában húzzák fel a gyáraikat.

    "-- Lakások hőszigetelésének javításával (ebből Magyarországon annyi valósult meg, hogy kitaláltak egy törvényt, amely KÖTELEZI a lakás és ház tulajdonosokat hogy több százezer forintért készíttessenek "energetikai tanúsítványt" a méééélyen tisztelt törvényhozók haveri cégeivel...ahogyan ez nálunk működik)"
    -- a te hozzáállásoddal a hőszigetelő anyagok gyártása többe kerül és jobban szennyezi a környezetet, mintha nem csinálnánk semmit. inkább odagyűrjük a pokrócot a küszöbhöz és kész...

    "-- Ki kellene fejleszteni egy csőposta rendszert, hasonlóan a víz, gáz, csatorna rendszerhez, legalább a nagyvárosokban. (ahol a sok bedugult út található) A kisméretű tárgyakat ezen is lehetne továbbítani, szerintem a kezdeti bizalmatlanság után nagymértékben csökkentené a felesleges közlekedést."
    -- te túl sok tévét nézel barátom. (mellesleg ez is sok energiát fogyaszt. bár ekkor az agyad kikapcsol(alapállásból még mélyebre)) a csőposta kiépítése és fenntartása vákuum, sűrített levegő, logisztikai megoldások, felügyeleti rendszerek, emberek akik dolgoznak vele....stb.... ezt kiszámoltad?

    "-- Egy információs rendszert ki kellene fejleszteni, amely percre-kész útinfóval látná el az érdeklődőt. Kevesebb dugó, kevesebb idegpusztulás, kevesebb benzin... "

    szerinted az információs rendszer mivel működik? biciklivel?

    tudod te is jobban tennéd, ha nem a nagyfogyasztású számítógépedet püfölnéd és írnád az értelmetlen hozzászólásaidat, hanem inkább mennél biciklizni...


  • Komolytalan
    #6
    Intelnek is most jutott eszébe a környezetvédelem, mikor relative kis fogyasztású procijai is vannak. Amikor 2-3x annyit fogyasztott mint az AMD, meg 10x annyit mint a transmeta, akkor bezzeg azzal jött, hogy a "kiemelkedő teljesítményhez kiemelkedő fogyasztás szükséges", lol.
  • Razgon
    #5
    Bezzeg a ténylegesen környezetkímélő technológiák használatát (napelem, napkollektor) a kutya sem támogatja...
  • halgatyó
    #4
    nagyságrendekkel több energiát lehetne megtakarítani néhány egyszerű (vagy annak tűnő) intézkedéssel, fejlesztéssel:

    -- Távmunka elterjesztése (közlekedési szükséglet és munkahely fenntartás-fűtés csökkenne)

    -- Lakások és munkahelyek átlagos távolságának jelentős csökkentése (ebben óriási lehetőségek lennének, mert ez a közlekedési szükségletet csökkentené. Csököttagyú döntéshozóink és az ő fülbesugdosóik számára persze ez túl bonyolult...egyszerűbb és KIFIZETŐDŐBB - nekik - az autósok kiszorításáról papolni)

    -- Lakások hőszigetelésének javításával (ebből Magyarországon annyi valósult meg, hogy kitaláltak egy törvényt, amely KÖTELEZI a lakás és ház tulajdonosokat hogy több százezer forintért készíttessenek "energetikai tanúsítványt" a méééélyen tisztelt törvényhozók haveri cégeivel...ahogyan ez nálunk működik)

    -- Ki kellene fejleszteni egy csőposta rendszert, hasonlóan a víz, gáz, csatorna rendszerhez, legalább a nagyvárosokban. (ahol a sok bedugult út található) A kisméretű tárgyakat ezen is lehetne továbbítani, szerintem a kezdeti bizalmatlanság után nagymértékben csökkentené a felesleges közlekedést.

    -- Egy információs rendszert ki kellene fejleszteni, amely percre-kész útinfóval látná el az érdeklődőt. Kevesebb dugó, kevesebb idegpusztulás, kevesebb benzin...
  • halgatyó
    #3
    Az egy másik szempont, hogy a PC piac (nyugaton) gyakorlatilag telített. Hasonlóan például a magyarországi hűtőszekrény piachoz. Új gépet eladni nem könnyű.

    Ez is befolyásolhatja az egyre újabb és kacifántosabb (elnevezésű) új videokártyák, alaplapok, processzorok fejlesztését és marketingjét. A zöld PC is ebből az irányból jön, érzésem szerint.
  • halgatyó
    #2
    Ha csak a lakások fűtésével hasonlítom össze, ugye 2,3 millió lakás (a munkahelyeket nem számítom most) szorozva 2 tonna olajjal per év, az majdnem 5 millió tonna olaj (egyenérték).

    Ha az a sok számítógépező a számítógép helyett teniszezik és jól leizzad, akkor a fürdéshez több energia kellene, mint amennyit a számítógépezésen megspórolnánk.

    Azt is ki lehetne számolni, hogy ha bringázni megyünk, akkor a folyton fékezgető autósok (akik minket kerülgetnek rossz-rossz arccal:-)) nos hogy ők mennyivel több benzint fognak fogyasztani... nem számoltam ki, de saccra összemérhető a számítógépek fogyasztásával
  • halgatyó
    #1
    Csak azok a fránya számok rontják mindig a nagy zöld hangulatot

    Ha Magyarországon napi 6 órán át van bekapcsolva 1 millió számítógép, és mindegyik folyamatosan 200W teljesítményt vesz fel, az összesen 1,2 GWh naponta. Ha az olaj energiája 33% hatásfokkal alakul át villamos energiává (ebben az elosztó hálózat is benne van), akkor a fenti 1 millió PC naponta 300 tonna olajat fogyaszt el. Ez egy év alatt kb. 110 ezer tonna olaj.

    Azt persze nem állítom, hogy ez semmi. De attól toronymessze van, hogy ezen múljon a légköri CO2... ne már. Ennél komolyabban kéne vennünk egymást