44
  • dez
    Még ha tökéletesen menne a másolás, akkor sem lenne egyforma a szüleivel a gyermek, mivel ugyebár megtermékenyítéskor keverednek a gének. Ez a változatosság sok szempontból előnyös.
  • Piel
    Talán kezdjük azzal, hogy placenta=méhlepény. A fejlődő magzat az anyaméhben ezen a szűrőn keresztül kapja az oxigént, a tápanyagot, és távozik a salakanyag a szervezetéből ha egyáltalán keletkezik ilyen. Ezt talán Dr Czeizel Endre jobban el tudná mondani. A köldökzsinór csak a méhlepény és a magzat között biztosítja az összeköttetést. Szüléskor, a gyermek megszületése után kis idővel a méhlepény leválik a méh faláról és a gyermek után ez is távozik az anya szervezetéből. Az emberben vannak természetes úton bekerült baktériumok, (gondoljunk az emésztést segítőkre) amik a természetes élőflórát biztosítják a szervezetben. A szüléskor a gyermek egy részét megkapja az anyától, másik részét a szoptatás során, a többi a környezetből jön.

A DNS-ről csak az a véleményem, hogy mivel olyan összetett és bonyolult ezért nem is lehet minden ember ugyanolyan. DNS-ben pici eltérés, az másik egyedben hatalmas változást (más külsőt, betegségekre hajlamot) eredményez. A természet nem tud (vagy nem is akar) jól másolni, ezért az új egyed reprodukciója sem teljesen azonos a szülőkkel, csak hasonló. Pontosan ez az a része a fejlődésnek ami a fejlődést és a környezethez való alkalmazkodást elősegíti. Különben lehet, hogy az élet rég kihalt volna.
  • Viet
    Amijota kiderült hogy a kezünk világí már megsem lepődöm.
  • CsőKujts
    Aha! SZerintem akkor talán jobb ha ezt se hisszük el... Kezd teli lenni a tököm ezekkel a tudósokkal akik mindenféle hülyeségeket kijelentenek azt ha esetleg nem igaz akkor az arcizmuk se rezdül...
  • Cuchulainn
    Meg hogyha így lenne, akkor a születéskor egy bazi nagy seb lenne az anyán és a kiskölkön is, és szuépen elvérezne mindkettő(meg elfertőződne stb...)
  • Cuchulainn
    Mert ez a szerkezet a tojás belsejében lévő struktúrából jött létre, és ott nem működött volna másképp. Ha bővebben érdekel a dolog akkor nézz utána az amnioták evolúciójának :)
  • plamex
    és mi van ha az anya dohányzik ? Szűrő nem működik ilyen esetben ? Vagy a nikotin hasznos anyagnak minősül ?
  • Epikurosz
    Kezdem kapisgálni.
  • dez
    Ejj, de hát úgy is van. Honnan kapná? Csak van egy szűrő a kettő között. Szép is lenne, ha nem lenne.
  • Epikurosz
    Ki vagyok ábrándulva. Azt hittem, hogy az anya eszik, lélegzik, stb. és a gyerek mindent a köldökzsinóron keresztül kap. Úgyy egyszerűbb lett volna, és könnyebben meg lehetett volna érteni az egészet. Minek kell ennyire elbonyolítani a dolgokat, nem értem.
  • Cuchulainn

A placenta szerkezete.
    Látható, hogy az anya vére nem keveredik a küldökzsinórból érkező magzati vérrel. (Tehát a köldökzsinórban teljes egészében a magzat vére van)
    Mikor a kisbaba megszülteik, a struktúra erősen roncsolódik, és a két vér valamennyire keveredik egymással.
  • Cuchulainn
    forrás: medindia.com

HIV can be transmitted from mother to child during pregnancy, during birth, or through breast-feeding. With more than 19 million women worldwide currently infected with HIV or AIDS, mother-to-child transmission of the virus is rapidly becoming a significant source of new infections, especially in developing countries. Before treatment with AZT about 1 in 4 or 5 babies born to HIV-infected women became infected. Now, when treatment is taken, the HIV transmission rate from a mother to her baby is greatly reduced. Administering antiviral drugs to the mother prior to delivery can decrease the transfer of the virus to the baby.

However, the placenta acts as a barrier, restricting transfer of the drugs from the mother to the fetus. The transfer of antiviral drugs is restricted due to a protein 'pump' in the placental cells that separate the maternal and foetal blood.

Vagyis terhesség, szülés de még szoptatás alatt is átadódhat a vírus. Kb. 20-25% az esély, hogy a baba betegen fog megszületni
  • dez
    Figyelj:

anya - méh - placenta - köldökzsinór - magzat

Érted már?
  • Epikurosz
    Egyáltalán mire való akkor a köldökzsinór, azonkívül, hogy a köldökzsinórvérből őssejteket nyernek ki (amelyek kié is?)
  • dez
    Ja, egyébként nekem úgy rémlik nem 100% az esély, de nem is 99. Utána kellene nézni.
  • dez
    "egy több fázisú szűrő engedi át az anyagokat (köldökzsinór)."

Placenta.
  • Cuchulainn
    Ja tényleg, kevertem a szezont a fazonnal...köszi :)
  • Cuchulainn
    Nem, nincs. Egy nagyon specializált rendszer alakul ki, ahol az anya és a magzat vére a hajszálerekben egymás közelében folyik, de nem lép kapcsolatba egymással. Így lehetséges a légzési gázok, tápanyagok sőt még a gyógyszerek és káros anyagok átjutása, de a vér nem keveredik.
  • wiraqocha
    Vizsgálat nélkül is megmondtam volna, hogy "egy-egy ember genetikáját tekintve" nem *szinte* teljesen azonos, hanem teljesen azonos. Önmagával, ugye. Egy-egy ember. Sőt: mindegyik. Miért nem lehetett azt írni, hogy "bármely két ember"? Akkor még értelme is lett volna a mondatnak. A szörnyű helyesíráson már nem idegelem magam, de egy tök értelmetlen nyitómondat azért még kommentre ragadtat. Na, jó, tessék, ingyenkorrektúra: A DNS-en elvégzett legújabb vizsgálatok alapján /(állítható, hogy téves) v. (cáfolható)/ az a nézet, amely szerint az emberek szinte teljesen azonosak genetikailag.
  • BiroAndras
    "Állítólag a génjeink kb 97%a egyezik a csimpánzzal is"

A géneknek igen, de egy génnek sokféle variációja létezik, így a DNS-t bázispáronként összehasonlítva sokkal nagyobb különbséget kapunk. Pláne hogy a DNS jó része nem is gént kódol.
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Hullad%C3%A9k_DNS
    http://en.wikipedia.org/wiki/Junk_DNA
  • BiroAndras
    "Olvasva a betegségek neveit, néha az az érzésem, hogy egyre több lesz ezekből is"

Természetesen keletkeznek új betegségek. A vírusok és bacik is az evolúció termékei, így szépen fejlődnek. Genetikai rendellenességek is keletkeznek időnként. Ezek esetében sokszor a családfák alapján azt is meg tudják mondani, hogy kiben jött létre az adott génhiba.
  • BiroAndras
    "Na akkor most az a kérdés, hogy ki és mi a faszt vizsgált, hogyha ez eddig nem tűnt fel senkinek több millió DNS azonosítás során???"

Nem az egész DNS-t nézik, mert az túl költséges. Nemrég sok év munkával és egy jó nagy szuperszámítógéppel sikerült egyetlen teljes emberi DNS-t leolvasni. Az azonosításhoz olyan rövid szakaszokat használnak, amiknek nincs szerepük, így szabadon variálódhatnak és mutálódhatnak, és ezáltal minden emberben különbözőek.
  • metaljesus
    azt lehet tenni, hogy a magzaton csinálnak egy vércsoport vizsgálatot, és ha ütközik az anyáéval, akkor különösen óvatosan járnak el szülésnél. a vér tényleg nem keveredik odabent, abból egy több fázisú szűrő engedi át az anyagokat (köldökzsinór). van amit átenged (pl nikotin), de van amit nem (alkohol; bár azért akkor sem kéne). szerintem a HIV is simán átjut, nem véletlenül van Afrikában sok AIDS-es gyerek.
  • SovereignX
    Kapcsolatban van egymással a kettő. Hisz honnan jutna oxigénhez a gyerek? Az anya vére szállítja neki. Dettó a tápanyagot. És a salakanyagnak is távoznia kell vhol.

A magzat és anyja közti problémát ha minden igaz az szokta okozni, hogy egyiknek A a másiknak B anti gén van a szervezetében. Lehet tenni ellene vmit ha minden igaz bár ebben nem vagyok biztos.
  • spongya77
    Nem, a ver el van valasztva. (Gondolj csak bele, az anya es a magzat vercsoportja nagyon gyakran elter -mar ez gondot okozna, ha keveredne. Neha megtortenik, es akkor a magzatot szepen kiloki a mama szervezete.)
  • Epikurosz
    A köldökzsínóron keresztül nincs folyamatos kapcsolat az anya és a magzat vére között?
  • dez
    Végülis mindig is tudtuk, hogy egyesek nagyobb állatok, mint a majmok... :D
  • dez
    Akkor is AIDS-t kellett volna írni. De szerintem inkább autoimmun betegségről volt szó. AID = autoimmune disorder. Erről azt hitték, az AIDS-ről van szó, de nem tudván a különbséget AIDS és HIV között, az utóbbit írták. Huh, hát azért remélem, valójában nem így történt... :D
  • Cuchulainn
    Azért kapod el mert vérrel terjed, és a szüléskor mikor a köldökzsinór elszakad akkor keveredik az anya és a gyerek vére egy kicsit...
  • Cuchulainn
    Állítólag a génjeink kb 97%a egyezik a csimpánzzal is...akkor ez most hogy is van?
  • Epikurosz
    Dinók nem hiszem, hogy újra megjelennének, ahhoz több légköri oxigén kellene. Amúgy, én azt sem értem, hogy miért nő a testméretünk, holott a csökenés lenne a logikus.
  • Mo.Organ
    én már rég megmondtam, hogy qrwára nem vagyunk egyformák. Ugyanis sosem láttam még magamat szembejönni az utcán.
  • metaljesus
    szerintem azt akarta írni hogy a HIV-vel szembeni ellenállás. mert van egy mutáns gén, amit hogyha valaki birtokol, akkor hiába kapja el a HIV vírust, nem lesz AIDS-es. persze attól még fertőzhet. NGC-n vagy spektrumon volt egyszer egy műsor, abban mutattak is egy ilyen fazont.
  • dez
    "A HIV: szerzett immunhiányos betegség. Vagyis szerzett!"

Ez az AIDS. A HIV egy vírus, ami - az esetek többségében - okozza az AIDS-t.
  • Csepesz
    Hol írták hogy örökletes???
  • dez
    Hát persze, mert a sok-sok tünet-variációt címkézik fel a betegség-nevekkel...
  • bootsector
    Ez tényleg így van... Várom már, mikor jelennek meg újra a dínók!
  • Epikurosz
    El vagyok képedve.
    A múltkor írtam, hogy leszámítva a kihalásokat, a fajok állandó osztódása zajlik, egyre több faj lesz. Olvasva a betegségek neveit, néha az az érzésem, hogy egyre több lesz ezekből is, most függetlenül attól, hogy már meglévőket fedeznek fel.
  • bootsector
    Ebben az egészben az a frankó, ahogy a tudomány halad előre, mindig az derül ki, hogy mennyi mindent nem tud még. A megoldott problémák helyett pedig keletkezik újabb 1000...
  • wanek
    Jaj! Az nem öröklődés! Az anyja hasában hogy a francba ne kapná el? LOL!
    A HIV: szerzett immunhiányos betegség. Vagyis szerzett!