Egy ex-kém halála

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

1 gray elnyelt dózisról lesz szó mindig a baloldalon, a jobboldalon pedig a Sv-ben mért biológia hatással.
1 gray gamma = 1 Sv
beta- = 1 Sv
beta+ = 2 Sv
lassú n0 = 5 Sv
gyors n0 = 10 Sv
alfa = 20 Sv

Ezek után ne egy gamma sugárzót hasonlítsál össze egy alfa sugárzóval, hanem mondjuk két alfa sugárzót. Pl.: Po-ot a Pu-mal, Ac-ot a Cm-mal, stb.

Az aktivitás a sugárzó anyag mennyiségét jelenti. A dózis meg az emberen kifejtett hatását. Nincs köztük egyértelmû kapcsolat. Azt, hogy adott aktivitású radioizotópnak mekkora a biológiai hatása nagyon sok tényezõ határozza meg.
Egy bomlás mennyi energia szabadul fel, milyen formában, menyi jut ebbõl sugárérzékeny szövetbe, belsõ dózis esetén, az anyag felezési ideje is meghatározó, pl. Tc-99m-bõl egy nap múlva már semmi sem marad, a Sr-90-et meg 70 év múlva magaddal viszed a koporsóba is, és közben persze osztja a dózist. Aztán különbözõ metabolizmusuktól, kiválasztásuk, akkumulációjuk, a Sr pl. a csontokba szeret beépülni (Po szintén), a Fe a lépbe, a I a pajzsmirigybe stb.
Ezért ha elmész mondjuk egy tüdõ szcintigráfiás vizsgálata, belédtolnak 200-300 MBq Tc-99m-et, amitõl nem kapsz sokkal nagyobb dózist, mint egy röntgenvizsgálattól. Alexander Litvinyenko meg ennek az aktivitásnak még a tizedét sem kaphatta Po-210-bõl és nagyon rosszul járt.

"csak az ügy vezetõje van teljesen képben."

Õ se, mert van amikor félre informálják a beosztottjai.

Én megvárnám míg bele ivott egy kicsit és utánna amikor nem figyel oda (akár figyelem eltereléssel is), bele önteném.

El vagy tévedve. A titkosszolgálatoknak csak egy része katonai szervezet. Másrészt akar a fene itt bármit is misztifikálni. Azt megteszik a filmek, a könyvek, meg a bulvársajtó. Az viszont tény, hogy ott is dolgoznak szakértõk, akik a saját területükön professzionális szintet képviselnek. Azért írtam korábban, hogy a tervezést általában a megfelelõ hozzáértéssel rendelkezõ team végzi, a kivitelezést pedig a szükséges ismeretek átadásával egy erre a célra kiképzett ügynök. Aki a tényleges mûveletet elvégzi, az általában sem a miértjérõl, sem egyébrõl nem tud semmit, csak pl ennyit: helyezd el ezt a valamit itt és itt, (majd ha szükséges, akkor) távolítsd el onnan úgy, hogy ezt a delikvens ne vegye észre.
Tehát a tervezés és a kivitelezés teljesen különválik, általában mindenki, aki egy ügyön dolgozik, csak részinformációkat tud, csak az ügy vezetõje van teljesen képben.
Ezt a 2 szobás trükköt még mindig nem értem, de biztosan bennem van a hiba. Minek két szoba?

Meg ugye, a célszemély mellett már el lehetnek foglalva a szobák, és az is probléma, hogy bemegyünk a szállodába, és azt mondjuk a recepciósnak, hogy kérjük a 205-ös és a 207-es szobát. Persze, ha a recepciós a mi emberünk, akkor helyes kis konfigokat lehet kialakítani. :-)

A dózismérésen még gondolkodom, karácsonyra nem is lenne rossz egy ilyen óra, de én a 30E Ft.-ot is sokallom. Hiába, megszorítások vannak.
Amúgy, tényleg nem hülyeség, már abból a célból sem, hogyha az ember szeret mászkálni a hegyekben, például a Mecsekben, ahol uránércek vannak, akkor esetleg jó egy ilyen készülék.
Én megvárom amíg a teszkóban is kapható lesz "Származási ország: Kína" felirattal.
Vagy, hátha van olyan mikroorganizmus, amely radioa. sugárzásra színt vált, és csak egy kis üvegcsében kellene magunknál tartani?

Kara kánként folytatom tanításom.

Igenám, de az italokat is fel lehet cserélni.
Több filmben láthattuk: a célszeméy udvariasan kiveszi a parner kezébõl a poharat, és átadja neki az övét. Ekkor a partner általában elsáppad, és kiveri a hisztit.
(Mondjuk, ennek kivédésére van nekem egy tippem, de nem mondom el. :-))

„Vagyis egyik szobából meg a halálsugár (copyright by Tesla), a másik szélsõben árnyékolnak?”

Árnyékolni nem szoktak, a fõ védelem a távolságvédelem. Egy kisméretû röntgencsõ esetén a sugárzás intenzitása a távolság négyzetével fordítottan csökken, ezért inkább az ágy felõli oldalon a fal mellé helyezett készülékkel szokták elkövetni a dolgot. a szoba túlsó falánál, már csak kb. tizede lez az intenzitás ami ráadásul szinte teljes egészében el is nyelõdik a szemközti falban.
A röntgensugárzás energiáját ui. már a diagnosztikában is ált úgy választják meg, hogy egy része nyelõdjön csak el az emberben a többi meg alkosson képet. Egy emberi test általában kevesebb, mit egy falnyi árnyékolást jelent, így az elsõ falon áthalad a sugárzás jelentõs része (ráadásul veszt az energiájából így a „biológiai károkozó” képessége is megnõ), a szemközti falban viszont már elnyelõdik.

„Ezért is kerülöm in mindig a pártirodákat.”

Ezért is volt minden diktátornak dozimétere. Tudták, hogy ha õk használják, akkor más is megteheti.

„Hol? A Conradnal tudtommal nincs ilyen.”

Több cég is foglalkozik nálunk doziméterek, dózisteljesítmény mérõk, környezeti sugárzásmérõ mûszerek, gamma dózisteljesítmény mérõk forgalmazásával. (Ennyi már biztos elég lesz a keresõbe 😊
30 eFt-tól már lehet kapni. Aztán, ha nem vagy kém, úgyis csak a háttérsugárzást látod rajta, meg megnézheted, hogy mennyit kaptál összesen mióta megvetted. Ha meg kém vagy, akkor már a legolcsóbbakon is van állítható riasztási szint (akkumulált dózisra és dózisteljesítményre is) <#vigyor0>

"Hát, nemtom, szerintem a sótartó nem jó módszer.
Ha engem kérdezne vki, én nem ajánlanám."

Telejesen egyetértek. Én pl. az italába tenném.

"Po-210-bõl már néhány MBq is halálos, ...)"

Aktivitás: Bq=bomlás/s
régen használt aktiviás(bár mostanság is elõfordúl, ha nagy aktivitásról van szó): Ci=gramm Ra226 aktivítása.
Elnyelt dózis: gray=J/kg dózis
Biológia dózis: Sv=biológiai hatása a dózisnak
régen használt biológiai dózis: röntgen=gramm-ion/kg a sugárzás hatására.

Tehát most az mi is, hogy Po néhány MBq halálos? Talán alfasugárzásból nem? Vagy ha más alfa sugárzótól származik akkor sem?
Ezt gondold át mégegyszer, mert ez így hülyeség.

"A technika rendszerint az volt, hogy pl. egy szállodában kivesznek az áldozat két oldalán egy-egy szobát (mellette, vagy alatta és felette), és átvilágították pár óráig. A két szoba csak a sugárvédelem miatt kell, nehogy véletlenül külsõsök is kárt szenvedjenek."

Mostantól kezdve minden hova, súgárvédõ felszerelésbe megyek. <#vigyor2><#vigyor>

Hát, nemtom, szerintem a sótartó nem jó módszer.
Ha engem kérdezne vki, én nem ajánlanám.
Mondjuk, ha vki gyanús elem meghívna ebédelni - amikor félrenéz - elõzékenyen jól megsóznám, borsoznám a kajáját, hadd s(z)óljon. <#vigyor1>

Azért nem kell nagyon magasztalni a titkosszolgálatokat. Õk is csak katonai szervezetek, ezért nagy általánosságban a tagjaik szellemi szintje sem éri el azt a szintet amit a filmek alapján gondolnánk róluk. A média meg nyilván azt eszi amit kap. Azt már nem lehet nagyobbra fújni, hogy a héten épp hányan haltak meg a közel keleten. Igen nehéz egy ilyen esemény utáni találgatásokat és az egész médiavisszhangját megjósolni, ezért az ilyen ok-okozatokból nem is lehet messzemenõ következtetéseket levonni.

Ennek is hagyományai vannak. Egyrészt, ha van étekfogó az nem szokta sózni (cukrozni, fûszerezni stb.) a kaját hiszen õ nem élvezetbõl eszi, így egy felesleges áldozat elkerülhetõ. Másrészt a fûszerezés egyéni ízlésen alapul, ezért nem szokás firtatni, ki mennyit tesz az ételébe. Az ügynök nyilván keveset. Egy asztalon meg csak egy szokott lenni mindenhol a világon, így a véletlen felcserélés sem jelent kockázatot.

A konyha sóhoz annyít tennék hozzá, hogy nem megbízható:
- általában egy sótartó van egy asztalon (de ez kivédhetõ)
- honnan lehet tudni, hogy egyáltalán kíván valamit is az ételére szórni?
- ha szór is az ételére, honnan lehet tudni, erõre, hogy eleget fog-e szórni?

Igazi aranybánya ez a hozzászólás. :-)

"A két szoba csak a sugárvédelem miatt kell, nehogy véletlenül külsõsök is kárt szenvedjenek."
Vagyis egyik szobából meg a halálsugár (copyright by Tesla), a másik szélsõben árnyékolnak?

"Állítólag egyes magas beosztású pártfunkcionáriusnak, politikusnak a várószobájukba is be volt építve néhány ilyen készülék, és elég volt fél-egy órát várni a bebocsátásra"

Ezért is kerülöm in mindig a pártirodákat.

"50-100 eFt-ért profi könnyen viselhetõ pl. karórába szerelt dózisteljesítmény mérõket lehet kapni"

Hol? A Conradnal tudtommal nincs ilyen.

"ill. gyakran a sóhoz keverik hozzá, mert így együtt is ehetnek az ügynökök az áldozattal."

Gondolom, külön sótartó van mindenkinek, de ha az áldozat kicseréli õket, az akkor gáz.

Hûha. Mi itt okoskodunk, a munkások meg...
<#worship>

"A Jukosz olajipari cég állami tulajdonba vételérõl és annak hátterérõl szóló dossziét kapja ma kézhez a Scotland Yard, amit néhány héttel halála elõtt Alekszandr Litvinyenko vitt el Tel-Avivba, hogy átadja azt Leonyid Nevzlin orosz milliárdosnak, a Jukosz volt vezérigazgatójának, egyik fõrészvényesének. "

Én nem tom, de nincs a világon olyan kémszervezet, amelyik egy ilyen árulást szó nélkül hagyna.

Kicsit pontosítanám a korábban elhangzottakat. Szóval a sugárzás hatását két módon szokták ilyen célra „kihasználni”.
Az egyik az itt megismert optimálisan megválasztott és a szervezetbe juttatott radionuklid. A tiszta alfa sugárzók azért kedveltek, mert nem lehet õket kimérni (ill. csak mintavétel és alapos minta elõkészítést követõen), ételbe italba csempészik, ill. gyakran a sóhoz keverik hozzá, mert így együtt is ehetnek az ügynökök az áldozattal. A mennyiség lényeges. Jól megválasztva, nagy része lebomlik (fizikai bomlással és biológiai kiválasztással) mire a „célszemély” megbetegszik. Ezért szerintem is túllõttek a mennyiséggel a célon. Po-210-bõl már néhány MBq is halálos, amit valószínûleg több részletben kapott meg. Nem nagy mennyiség, a tömege gyakorlatilag elhanyagolható, olyan kicsire és könnyûre csinálják amennyire akarják, csak a kezelhetõsége szab határt. Könnyen átvihetõ az ellenõrzéseken (nincs mérhetõ sugárzása). A természetben is elõfordul, így hosszabb idõ után még nehezebb kimutatni. Az elõállítása meg egyik radioizotópnak sem egyszerû, de nem nehezebb beszerezni õket, mint a több keresztes mérgeket. És csak a szervezetbe jutva mérgezõ, így a célszemélyen kívül nem lesznek áldozatok.
A másik módszer a külsõ besugárzás. Ezt az a sugárkapuk elterjedése miatt (repülõterek, határátkelõk stb.) már régen nem sugárforrással szokták csinálni. Persze a kémkedés „hõskorában” még szereltek be Cs-137, Co-60 és egyéb forrásokat székbe, ágyba stb., de ez nagyon körülményes és kétélû fegyver volt, így gyakran a végrehajtók és kívülállók is kaptak nagy dózisokat. Ezért inkább Röntgen csöveket használtak. Ezek is elég kicsik, könnyen szállíthatók, kikapcsolva észrevehetetlenek, és jóval könnyebb a beszerzésük. Továbbá utólag kimutathatatlan az áldozaton, hogy így járt. A technika rendszerint az volt, hogy pl. egy szállodában kivesznek az áldozat két oldalán egy-egy szobát (mellette, vagy alatta és felette), és átvilágították pár óráig. A két szoba csak a sugárvédelem miatt kell, nehogy véletlenül külsõsök is kárt szenvedjenek.
Állítólag egyes magas beosztású pártfunkcionáriusnak, politikusnak a várószobájukba is be volt építve néhány ilyen készülék, és elég volt fél-egy órát várni a bebocsátásra, és utána általában hónapok teltek el míg az áldozat meghat, és akkor már nem lehetett mihez kapcsolni a halálát. De manapság már ez a módszer könnyen kivédhetõ vált (50-100 eFt-ért profi könnyen viselhetõ pl. karórába szerelt dózisteljesítmény mérõket lehet kapni).

Ugyan! Az piti ügy ahhoz képest, amiket elfecsegett.
A cél ezzel a gyilkossággal az volt, hogy minél jobban besározzák az oroszokat. De ez nagyon egérbõl elefántot szagú igyekezet.
Ennek az egész felfújt lufinak az az egyéb célja, hogy elterelje a figyelmet az ismételt izraeli terrorakciókról, az amerikaiak vereségérõl Irakban, bokorgyuri bukásáról, és még sorolhatnám.
Hát igen.
"Leonyid Nevzlin Izraelbe menekült volt Jukosz-vezérigazgató "
<#nevetes1>

Igen? Mi lenne az?

Talán mert most kezdte támadni õket az újságírónõ halálával kapcsolatban.

Tippelgetés az indexen
Annyit tennék hozzá, a korábbi véleményemen kívül, hogy a sugárzó anyagoknak ugyanúgy van feketekereskedelme, mint bármi egyébnek. Ha az elkövetõ titkosszolgálati megrendelésre tette, az onnantól fogva édesmindegy, hogy milyen nációt képvisel, mert a titkosszolgálatok bármihez hozzájuthatnak.
Hát, ha mindenképp valami új kell neked, ahhoz el kell jönnöd hozzám...teázni. :-)

Te például egy olyan "köz" vagy, amelynek lenne indítéka is (kösz A1274815) <#gun>

Gladiator
te nem tudtál már semmi újat mondani, ezért is éreztem fölöslegesnek a további olvasgatást...

Az emberek általában úgy halnak meg, hogy elõször egészségesek, majd megbetegszenek, majd meghalnak. A rákosoknál sincs különösebb elõjel, hogy hopsz, ettõl a pillanattól kezdve rákos valaki.
Az a faszi nem tegnap hagyta el Oroszországot. Annyira nem, hogy már angol állampolgárságot is kapott. Ha az oroszok el akarták volna tenni láb alól, mint árulót, már sokkal korábban is megtették volna. Miért csak most akarták volna?
Ó, csak nem egy ismert személyiséget tisztelhetünk a személyedben, aki ráadásul nap mint nap feltûnik a tévében?
Hány embert jelent nálad a "köz"?

Amúgy meg a polóniumot halála után mutatták ki. Ennyít az alfa sugárzás mérhatõségérõl.

Indíték. <#kacsint>

Az állításaidnak pont a fordítottja igaz: közismert vagyok, sokan kedvelnek, sok ember figyelmét ráirányítottam lényeges dolgokra, de ami a legfontosabb: sokan utálnak is, tehát a motiváció megvan. Hogy mondják ezt szaknyelven: indok, késztetés?

"Ebben még mindig reménykedem, hogy így van, mert csodálkoznék, ha a He atommagok (mert ugye ez az alfa sugázás) úgy szakadnának ki a Po-210 atommagból, hogy ott más részecske nem is fröccsköl szét."

Az igaz, hogy "szétfröckölhetnek" egyébb részecskék is (elsõ sorban e-, de kelethezhet egy-két foton is), csak töredék akkora energiával (azaz nem fog az emberünk automatikusan röntgen készülékké válni), illetve a bekövetkezésük elégé valszám dolog, mertelegendõ közel kell kerülnie az elektronokhoz. Pozitron ez esetben, meg nem fog keletkezni, az beta+ bomlásnál fordúl szinte csak elõ.
Ha viszont Be9(berilium)-ot teszünk az újába, akkor n0 súgárzás fog létrejönni.
Be9+He4 -> Be8 + He4 + n0 illetve
Be9+He4 -> C12 + n0

De te nem vagy ismert szemlyiség, akit még széles körben kedvelnek is, és ráirányítja egy egész ország figyelmét bizonyos dolokra, sõt alaposan utána is jár, dokumentumfilmet készít, stb.

Ezt nem lehet tudni.

"Itt hol is sugárzik a polónium 210 bétát, meg gammát?"

Izé, sztem téved a wiki. :-)
Azér nézz utána, hátha akad ott egy-két neutron és foton...

A szócikket amúgy olvastam, én magam idéztem be ide elõször, de nem olvastam figyelmesen. Nálam bevésõdött, hogy a radioaktív sug. az alfa+béta+gamma. Mert ahonnan protonok vagy neutronok szakadnak ki, ott elektronok is felszabadulnak, és persze fotonok is, mert az atomag kötéseinek felbomlásakor keletkeznek, sõt pozitronok is, meg más részecskék.

Ebben még mindig reménykedem, hogy így van, mert csodálkoznék, ha a He atommagok (mert ugye ez az alfa sugázás) úgy szakadnának ki a Po-210 atommagból, hogy ott más részecske nem is fröccsköl szét.

Szerintem aki/akik tette/tették nem szúrta/szúrták el õ/õk direkt azt akarta/akarták, hogy kimutatható legyen (és esetleg több héten keresztûl is haldokoljon).
2 tény:
-Ha sokáig haldoklik akkor lehet, hogy beszédessebb lesz és egy kicsit jobban szellõztet ki dolgokat, azokról akik tették.
-Ha haza árúlást követett el, akkor elsõ sorban a kollegitól tart. Ha maffia ügyekbe ártotta be magát, akkor meg a "családtól" tart.

Kinek árthat, ha sokáig haldoklik:
- Orosz titkosszólgálat: bosszúból olyan dolgokat is elmesélne amirõl amúgy még nem mondott el senkinek semmit. Ráadásúl a polónium automatikusan rájuk tereli a gyanút.
- Maffia: szintén fecsegni fog, így nekik sem érdekük, hogy lassan haljon meg egy korházban, tele rendõrökkel, ügynökökkel, stb.

Kinek lehet jó, ha sokáig haldoklik:
- Nem orosz titkosszólgálatnak: mivel azt hiheti, hogy az oroszok tették, így még több információt mondhat el, utolsó napjaiban.

Kikinek hasznos a halála:
- Orosz titkosszolgálat
- Maffia, ha maffia ûgy volt
- Személyes ellenségek
- Orosz fasiszták

Kiknek mindegy:
- Brit titkosszolgálat: már elmondott nekik sok mindent, lehet hogy nem mindent, így nekik mindegy a késöbbi sorsa, kivéve, ha a feljebb taglolt eset áll fenn.
- CIA: kivéve a fenti eset, vagy ha szándékosan Orosz titkosszolgálat befeketítése
- hétköznapi emberek

Kiknek kell életben:
???

Kiürült a szer, mi?

Déri Jánoshoz hasonlóan sokan haltak meg rákban. Speciel õt nem hiszem, hogy vki el akarta vón tenni láb alól. Egy sógornõm is meghalt rákban, sajnos.
Dérinél a lefolyás azért nem volt olyan gyors. Amúgy meg paranormális jelenségekkel foglalkozott - jó vicc. Ezért még nem küldtek senkit a túlvilágra, kivéve esetleg kutatási céllal. :-)
Én is foglalkoztam parával, és kutyabajom (vagy legalábbis nemtok róla.😊

Gladiator
Na jól van, annyira már nem érdekel a dolog, hogy ennyit átolvassak. Aki beszólt, beszólt... biztos igaza van. Üdv

"Az szerinted nem gyanús, hogy hipp-hopp minden eljel nélkül megpatkol rákban?"

Lesz elõjele. Meg elõtte úgy is kimuatatják nálla a rákot. Különben meg tényleg nem lenne feltûnõ, mostanság a legtöbben balesetekben, szív-és érrendszeri megbetegedésekben és rákban halnak meg. Miért lenne fúrcsa, hogy eggyel több hal meg rákban, lazán benne van a 3 szigma szóráson belül.

"Öregem, te egy kis tévedésben vagy.
A polónium-210 RADIOAKTÍV anyag.
Ez azt jelenti, hogy kibocsát: alfa, béta és gamma sugárzást IS."

"iso NA half-life DM DE (MeV) DP "
"210Po syn 138.376 d α 5.407 206Pb"
Itt egy kis olvasmány hozzá: Forrás

Itt hol is sugárzik a polónium 210 bétát, meg gammát? <#ravasz1>Az ólom 206, meg már stabil atom, az nem fog mást sugározni.

És alapos volt a gyanú?

Egyébként, nagyon-nagyon halkan megjegyzem, Déri János (páran talán tudják, kirõl van szó - ismert személyiségként eléggé beleártotta magát a paranormális dolgokba) is rákban halt meg viszonylag gyorsan, és bizony gyanakodott, hogy nem véletlenül történt.

Na jó, persze legalábbis õ akkor is gyanakodna, és csináltatna magán egy sugárvizsgálatot, de lehet, hogy mire észrevenné, már kiürülne a szervezetébõl, nem tudom.

Nem hipp-hopp, hanem hetek, vagy épp hónapok alatt. Valamennyire gyanús, ha egy ügynökrõl van szó, de nem annyira, mint más történések.

I.C.ram
Egyszerû. A ruszkik soha sem voltak az elegáns, és jól megfontolt megoldások emberei. Gondolták, hogy gyorsabban, és kevesebb tünettel fog meghalni.

Elég sok mindent basztak el a ruszkik az utóbbi 5-6 évben, hogy elhiggyem, hogy ezt is képesek szó nélkül elbaszni, lásd moszkvai túszejtés, beszláni iskolafoglalás, stb.
I.C.ram
Az szerinted nem gyanús, hogy hipp-hopp minden eljel nélkül megpatkol rákban?
I.C.ram
Azért nem kell Putyint úgy beállítani, mint a demokrácia õrangyala. Sokan utálják a hazaájában, ukrajnában, a "demokratikus" módszerei miatt.

Putyin nem mást mint egy konszolidált párttiták. Viszi tovább a szovjetuniós múltat a vadkapitalizmus zászlaja alatt. Egy átlag orosznak kb fel se tûnhet a különbség. Az hogy hogy került hatalomra, semmiképpen nem nevezhetjük demokratikusnak, az ellenfeleivel vívótt harcot meg pláne nem.
Ez biztos is, nem véletlen kesernek mindenkit aki kapcsolatban volt a fazonnal és/vagy ott járt ahol õ. Persze nem lehetnek biztosak benne, mennyire veszélyes ez ezekre az emberekre.