51
  • cain
    a helyzet a következő:
    a nasanak a szenátus itéli oda a költségvetését. 89ben 1 szavazaton múlt, hogy megvonják tőlük a teljes költségvetést. a képviselők általános vélekedése szerint ez már csak egy pénznyelő. a hidegháború elmúlt, a ruszkik becsődöltek, nincs kivel versenyezni. azzal pedig már nem lehet kampányolni, hogy válasszatok meg, és én előbb juttatok jenkit a holdra, mint a vörösök ruszkit.
    a nép pedig hiszékeny. ha bemutatnak nekik egy aszteroida-eltalálja-a-földet-és-mind-meghalunk c. filmet, akkor hajlamosak elhinni. a képviselőt pedig nem érdeklik a magasztos tudományos vivmányok: ő saját jólfelfogott érdekében képviselő fog maradni. és igen, be kell hülyiteni a népet ahhoz, hogy a képviselő ne hezitáljon, amikor feldobják a kérdést, megszavazza-e a nasa költségvetését, vagy sem.
    másrészről pedig rengeteg hülye ötlet kapcsán esett le egy-két agytrösztnek az isteni szikra, hogy b@zmeg, ezt meg tudom csinálni!
  • bud
    jeeee... jujj de jó hogy időben fognak szólni...
    b*zdmeg... és ha mittom én két év múlva bejelentik hogy..
    drága feleim... közeledik felénk egy aszteroida, de az a poén, hogy tutira nem tudjuk megfékezni... szorrrrríííí.. na akkor erre mit lépnének?
    persze ilyenkor jönnek a köv mondatok:
    biztosan előbb is észre fogják venni, satöbbi...
    de abban biztos vagyok hogy még 5 év múlva is kb majdhogynem ott fogunk tartani, mint most... ebben a témában...
  • lee56
    "ez baromság. statisztikailag lesz ötösöm a lottón csak nem tudom mikor..."

Nem, neked sose, mert te nem lottózol :)

Viccet félretéve pontosan erről van szó, ha elkezdesz lottózni, lehet hogy az első hétben nyersz, lehet hogy 463262-edik lottód lesz az 5ös.
    A föld fele közeledő asteroidoknál is hasonló a helyzet, bár nincs rá akkora sansz talán, mint hogy neked 5ösöd legyen a lottón, de ez nem azt jelenti, hogy soha nem fog bekövetkezni, esély van rá mindig!
  • Sanyix
    Ha egy aszteroida valahol metszi a föld pályáját, és nem változik a pályája, akkor csak idő kérdése, de tuti találkozik a földdel vagy a holddal. Lottónál nem ilyen biztos hogy nyersz :)
  • Epikurosz
    Adjak neked tűt és cérnát?
  • Clarke
    Látom nagyon belelendültél!Csak így tovább!
  • Epikurosz
    akarom mondani a Holdon túl is lehetne gyűrű, vagy egy kis napernyő-gázfelhő
  • Epikurosz
    "A Föld körül gyakorlatilag nem is keletkezhet gyűrű a Hold gravitációs hatása miatt"

Nem tom, akkor a Holdon kellene a gyűrű, vagy esetleg kellene még egy hold, vagy a Holdat meg kellene pöccinteni, hogy gyakrabban okozzon napfogyit. Mondjuk két-három hold már rendesen csökkentené a globális felmelegedést, annyi lenne a napfogyi (+apály/dagály<- ezzel lehetne villanyt is termelni), hogy csak győzzük.
    Csináljunk már valamit! :-)
  • Epikurosz
    Hoppá!

Akkor a Holdat kellene felrobbantani!

Már van is ötletem, hogy mivel. Egy olyan energiaforrással, amelyről most még kevesen tudnak, de kéz alatt terjed a hír (persaze csak az SG szerkesztői nem tudnak erről :-): hidrínóval!
  • Clarke
    A Föld körül gyakorlatilag nem is keletkezhet gyűrű a Hold gravitációs hatása miatt. A radioaktív "nyersanyagod" egy része szépen a nyakunkba hullana, a többi meg kirepülne a világűrbe.
  • Epikurosz
    Hoppá!

Amúgy is vannak aszteroidák, amelyek közel húznak el a Földhöz, veszélyeztetve minket. Nem kellene más tenni, mint ezeket porrá zúzni, pár atomrakétával. Lényegében, a nyersanyag házhoz jön, csak porítani kell. Kutyaharapást szőrével!
  • Epikurosz
    Igen, lényegében az Egyenlítő lenne a fontos, hisz ott kapjuk a legtöbb sugárzást.
  • Clarke
    Egy olyan gyűrű, mint a Szaturnusznál csak az egyenlítői területek környékét árnyékolná be, szóval semmi értelme nem lenne. +Nem hiszem, hogy olcsó mulatság több millió tonnás kődarabokkal zsonglőrködni.
  • Epikurosz
    bocs: 3000 MILLIÁRD dolcsi
  • Epikurosz
    Mindig nézem az olcsóságot is. Mások 3000 dollárért nyújtanák azt, amit én feleáron.
  • Clarke
    vannak ötleteid
  • Epikurosz
    Jut eszembe:
    Aszteroidákból, üstökösökből kellene gyűrűt kialakítani a Föld körül (a Szaturnuszhoz hasonlóan), amely - elnyelve a napsugarak egy részét - csökkentené a globális felmelegedést.
    Megspórolnánk az építőanyagot.
  • Epikurosz
    igen, de.

Ha azon a bizonyos aszteroidán vannak olyan anyagok, amelyekből üzemanyagot lehet csinálni a naptávoli pályán való működéshez, - mert napközelben esetleg lehetne napelemmel bohóckodni -, akkor mégiscsak jó lenne felülni egy aszteroidára.
  • BiroAndras
    "Nem akarlak megbantani de nem fogjuk tudni. A kormanyok mindig is torekednek a felreinformalasra."

Egy gubanc van agondolatmenetben. Nem a kormányok fogják észlelni az aszteroidát, hanem az ezzel foglalkozó csillagászok. Ők fogják eldönteni, hogy kit értesítenek először.
  • BiroAndras
    "Ha már ilyen földközeli aszteroidára akarnak valamit eljuttatni, érdemes lenne műszerekkel ellátni, meg antennával, hogy a pályája további részéről folyamtosan szolgáltathasson adatokat."

Az ötlet jó, csak felesleges. Ahhoz, hogy műszer kerüljön az aszteroidára, oda kell menni. Az odamenés azt jelenti, hogy a szonda ugyanarra a pályára áll. Mivel az aszteroidának se gravitációja, se légköre nincs számottevő, a pályára álláshoz a szondának saját erejét kell használnia. Tehát ha az egyenletből kivesszük az aszteroidát, kapunk egy szondát, ami ugyanazt az utat járja be, de megspóroljuk a telepítés költségeit, és kockázatait.
  • beef
    Híradó: "... és most az időjárásról, Észak-nyugat felől kisebb széllökések várhatók napközben. A Dunántúlon jelentős csapadék mennyiség esik le a déli órákban. És készüljünk fel napnyugta előtt egy-két aszteroida becsapódására. Szép estét kívánok mindenkinek, töltsék kellemesen a napjukat."
  • dez
    Azért az átlagos aszteroidák inkább csak egy várost pusztítanának el. Csak épp nem tudják elég korán elég pontosan meghatározni a pályát, viszont országos káosz lenne a következnénye, ha azt jelentenék be, hogy "most csak annyit tudunk, hogy valahol Magyarországon"...
  • Epikurosz
    Főokos: ez tetszik.
    Lehet, hogy módosítani kellene az aláírásom...
  • plamex
    erre is van magyaráza. Ha mégse üt be a krash akkor meg nagy gáz van mert egy álhír miatt irtogattuk magunkat :)
  • brueni
    ez baromság.
    statisztikailag lesz ötösöm a lottón csak nem tudom mikor...
  • alien47
    Nem akarlak megbantani de nem fogjuk tudni. A kormanyok mindig is torekednek a felreinformalasra. Lasd a filmben is jol bemutattak hogy nem hozzak nyilvanosagra mert felnek a lazadasokttol, pusztitastol stb. Csak azt nem ertem ha megoli az emberiseget egy aszteroida akkor miert nem pusztithatjuk magunkat az utolso hetekben ugy ahogy akarjuk.

A lenyeg hogy a tortenelem soran eltusoltak mar eleg sok dolgot ezt is eltudnak.

• mrzool
    Azért ehhez az "elég emberhez" képest az utolsó értesüléseim szerint jó, ha az égbolt 10-20 százalékát tudjuk folyamatos megfigyelés alatt tartani... És valahogy nem emlékszem olyan hírekre, amelyben örvendeztek volna a tudósok, hogy "na végre, most már mindent látunk".
  • Loverman
    hidd el van elég ember aki figyeli ezt és időben tudni fogják ha galiba készül.
  • Loverman
    na megszólalt a két főokos... én csak azt mondom, hogy egy szondával kiválóan le lehetne szállni rajtuk, ha az rögzíti magát működhet egyéb célokat ellátó berendezésként:) ha ugyanez működött egy üstökösnél (még mintát is vettek belőle) miért ne működne egy aszteroidánál.
  • Epikurosz
    Igen, ez egy nagyon érdekes és figylemreméltó ötlet.
    Hogy én erre nem gondoltam...

Nagy gondot okoz az űrhajók meghajtása, miközben itt vannak ezek az összevissza szaladgáló kődarabok, amelyek ingáznak a Naprendszerben.
    Mondjuk, annyi a nagy hiba velük, hogy nem oda mennek, ahová akarjuk, így közeli megfigyeléseket - amelyek ugye a legfontosabbak - nem lehetne velük végezni, de a Naprendszerre, mint egészre vonatkozó megfigyelésekre kíválóak lennének.
  • dez
    Mit gondolsz, majd az SG (vagy más efféle) közönsége dönt erről? :) Szerencsére nem.
  • dez
    Mi a bajod a hiperhajtóművel? Csak nem leragadtál az általános iskolai fizikánál?
  • lee56
    És statisztikailag is mindenképpen a föld fele fog haladni egy meteor, a kérdés csak az hogy mikor, és hogy addigra esetleg tudunk-e tenni elllene valamit.
  • lee56
    Azért én egyik fajta hirtelen halálnak se örülnék (telán a virusos lenne a legroszabb, már ha sokáig szenvedéses ebola szerü virus lenne, jójó tudom csak pár napi lenne, de lehet hogy hónapnak tünne ha ott fetrengenél ebolásan).

És függetlenül az esélyességtől, bármi megtörténhet, többezer távcső figyeli az égboltot, nappal és este, és mégis elslisszolhat a föld felé egy nagy darab kőzet amit csak akkor vennénk észre ha már becsapódna.
  • beef
    Először lehet, hogy a saját fajunktól kellene jobban tartani, mert egy atombomba vagy vírus valószínűleg sokkal nagyobb eséllyel fog elpusztítani bennünket mint egy aszteroida.
    Az Amcsikat sem kell félteni, valószínűleg ez a projekt is a minél nagyobb hatalomról szól, és csak valószínű, hogy tized rangú kérdés a tudomány szolgálata.
  • lee56
    Egész addig nem veszi majd komolyan a többség, amig a fejükre nem pottyan egy pár-kilóméteres kis meteor, na akkor majd elkezdenek gondolkodni, hogy előző életükben talán többet kellett volna ezzel foglalkozni.
  • bud
    szerintem most jött el az ideje annak hogy, ez ellen a Bruce Willis faktor ellen tegyenek valamit... mert most még ti is másképpen álltok a dolgokhoz mint ahogy kellene.. pesszimistán... így álltok hozzá... mert szerintem ti abban bíztok, nagyon abban bíztok, sőt majdhogynem tudjátok, hogy:
    -" ááááhh lóf*szt nem lesz belőle semmi"
    ------tisztelet a kivételnek------
    pedig gyerekek higyjétek el... az idő rohamosan fogy, és bármikor felbukkanhat egy ilyen veszély forrás... jó oké nem vallom magam hű de okos embernek,mert nem is vagyok, de azért nem így kellene hozzá állni ehhez a témához.. sztem ezt komolyan kellene venni
  • Duncan Idaho
    Hát bármi újba kezdenek bele már akkor is összetehetjük két kezünket!
    Az utóbbi időkböl hiányoznak a bevállalós űrprogramok.
    Ez egy ilyen lenne.
  • mrzool
    Egyébként a dolog nem hülyeség, ha van(!) egy jól működő, megbízható űrhajórendszer. Meglepően sok (több száz) Föld-közeli aszteroidára lehet kisebb deltav-vel eljutni, mint pl. a Hold felszínére. Mivel azonban az út kicsit hosszabb lenne három napnál, ezért szükséges a megbízható hardver - ami nem nagyon áll jelenleg rendelkezésre...
  • beef
    Még a Holdra szállással is problémáik vannak, mit akarnak egy aszteroidával?
    "Merjünk nagyot álmodni" :)