39
  • Marchus
    #39
    "Ha olyan valakit akarok elvinni, aki fontos nekem, és tudom róla hogy nem szereti a feliratos filmet, akkor szinkronos filmre veszek jegyet."

    persze, ez csak egy példa volt, lehet, nem a legjobb. De amikor valakit meg akarsz győzni az igazadról, akkor is manipulálod.
  • Gerygrey
    #38
    De ugyanez van akkor, amikor rá akarsz venni valakit, hogy jöjjön el moziba veled. Ha pl az egyén nem szereti a felriatos filmet, akkor nem fogod neki mondani (tisztelet a kivételnek) hogy feliratos lesz a film.
    Ha olyan valakit akarok elvinni, aki fontos nekem, és tudom róla hogy nem szereti a feliratos filmet, akkor szinkronos filmre veszek jegyet.

    Nagyon naív vagy. Szerinted mi alapján írod fel, hogy mondjuk milyen tejet akarsz venni, vagy miért akarsz philiphs dvd-t venni?
    Nem írom fel hogy milyen tejet akarok venni :) Ott helyben kiválasztom ami nem a legdrágább de nem is a legolcsóbb fos.

    a tescos tej pedig csak annyiban különbözik valamelyik másik tejtól, hogy tescos dobozba töltötték és nem mondjuk parmalatosba.
    Ja, a Tesco gazdaságos kávé is biztos Segafredo, csak épp elromlott a kávéfőzőm pont akkor, és azért lett olyan ihatatlan szar íze a kávénak.

    Sonyericsson P910 - GSM 900/1800/1900MHz - ARM9 156MHz CPU - 32MB RAM - 256MB MSD - 320*208 262K TFT - Symbian OS UIQ 2.1 :)
    Az aláírásod is sokat mondó ebben a tekintetben. :) Méghogy nem hat. :)

    Ezt kifejtenéd bővebben? Mi köze a telefonomnak a fogyasztási szokásaimhoz?
  • Marchus
    #37
    jah, de ez egy oda vissza ható folyamat... A marketinget nem lehet úgy átalakítani, hogy egy termék jó és rossz tulajdonságait mutassad be, mert NEM fogják megvenni.

    De ugyanez van mindenki életében. Nincs olyan ember (legalábbis kevés), aki nem élt volna a manipulációval... Egy csajnak akit fel akarsz szedni csak nem mondod, hogy a WC-ben mosol hajat :D [ne mutogassatok rám, én tényleg nem szoktam! ez a példa csak úgy jött :) ]. De ugyanez van akkor, amikor rá akarsz venni valakit, hogy jöjjön el moziba veled. Ha pl az egyén nem szereti a felriatos filmet, akkor nem fogod neki mondani (tisztelet a kivételnek) hogy feliratos lesz a film.

    Végülis mi döntünk, hogy megvegyünk e valamit vagy se, vagy hogy elmenjünk e a moziba vagy se. De ha nincs elegendő információnk, vagy sántít, akkor hiába miénk a döntés, amikor azt rossz információk alapján hoztuk meg.
    Az életben mindenki úgy akarja kihozni a dolgokat, hogy neki jó legyen, és ezáltal a manipulálás eszközét is (tudatosan vagy tudatlan) felhasználja.

    Nem egy erkölcsös munka a marketing, ugyanúgy mint a politika se, de erre is szükség van, mint az ember életében is szükség van a kis füllentésekre (hízelgés, stb...), hogy ne egy lúzer legyen.

    Persze, szép lenne, ha mindenki fair-play lenne. :)
  • Kateto
    #36
    Szerintem pedig hozzáfogunk edződni az ilyen manipulációkhoz és majd tudatosan is képesek leszünk figyelmenkivül hagyni ...
  • Champ
    #35
    A manipuláció egyébként minden közgazdász, illetve marketinges által elismerten létező dolog, csak mivel ők nem a fogyasztó, hanem a vállalatok szempontjából közelítik meg a kérdést, ezért a befolyásolás határai csak a "felelős vállalat" kérdéskörben jelenik meg. Mi sem bizonyítja jobban létezését, mint az, hogy az elmúlt évtizedekben irgalmatlan ütemben nő az emberek fogyasztási szintje. A kérdés az, hogy vajon tényleg szükség van-e ilyen mértékű fogyasztásra.

    Mindenki nézzen körül otthon mennyi kacat van körülötte, amit nem is használ.

    Ergo a fogyasztásunk jelentős része mesterségesen gerjesztett.
  • sipiatti
    #34
    benczurzs írta:
    "Viszont a marketingeseket kereskedelmi cég bizza meg...
    Ha nem lenne rá igény, senki nem foglalkoztatná őket. De van rá igény."

    Kinek az igénye ez már ilyen módon? Hát nem a vásárlóé v@zze, nem is a tesco-s eladóé, hanem azé a tőkésé akinek a zsebébe folyik a megtévesztett (magyarul: jól átbaszott) vevők ezreinek pénzecskéje.

    Ez a fajta reklám és marketing igen sokkal túllép a jóízlés, a jóérzés és a tisztesség határán. Sadistnak van igaza --> hőerőmű :)
  • bakagaijin
    #33
    Ott a pont :). Fel sem tűnt, nem olvasom a szignókat :P.
  • bakagaijin
    #32
    Gerygrey, nem vagy nő :). Vannak varázsszavak, amik hatnak bizonyos emberekre, pl: akció. Röhely, de pl. oroszoknál ahova nagyon betört a kapitalizmus és mindenki fogyasztani akar, MINDEN akciós, a sarki cukrászdától a luxusautóig. A különbség az, hogy sok helyen a kisboltok is megmaradtak, egyszerűen azért, mert a míg a közértessel lehet beszélgetni (mármint ők szoktak is, igaz nem a Moszkvaiak), addig a multipénztárossal nem. Berlinben is a jobb kisboltok megmaradtak, saját tulajdonú kisboltok/éttermek, ők ugyanis rájöttek, ha kedvesek a vevővel és rendesen kiszolgálják őket, akkor nem fognak kimenni a város peremére a hypermarketbe. Persze, sokat bezártak, azok maradtak akik ezt képesek voltak megtanulni. Nálunk azok maradtak meg akik pl. beolvadtak a Fornettihez. Így tudnak adni valami pluszt a multihoz képest.

    Mindenesetre én szeretek hyperben vásárolni, mert baromi gyorsan le lehet zavarni, közel van, és majd mindent lehet egy helyen. Pláne az éjszaka közepén.
  • Csatti
    #31
    Sonyericsson P910 - GSM 900/1800/1900MHz - ARM9 156MHz CPU - 32MB RAM - 256MB MSD - 320*208 262K TFT - Symbian OS UIQ 2.1 :)
    Az aláírásod is sokat mondó ebben a tekintetben. :) Méghogy nem hat. :)
  • Csatti
    #30
    Nagyon naív vagy. Szerinted mi alapján írod fel, hogy mondjuk milyen tejet akarsz venni, vagy miért akarsz philiphs dvd-t venni?
    Ja és elárulom, hogy nem a tesco gyártja a tesco termékeket, azok nagyrésze ugyanazon a soron készül mint a "márkásabb" társai, a tescos tej pedig csak annyiban különbözik valamelyik másik tejtól, hogy tescos dobozba töltötték és nem mondjuk parmalatosba.
    A reklám mindenkire hat, a reklám a tudatalattidat kondícionálja. Ha vki azt mondja, hogy őt egyáltalán nem befolyásolja az hazudik bár lehet, hogy nem tud róla. Az egyetlen védekezési mód, hogy kerülöd, ahogy tudod.
  • Gerygrey
    #29
    Nem hiszek a manipulációban, vagy csak rám nem hat. Én ha Tescoba megyek, ugyanúgy azt veszem meg, amit felírok előre, plusz esetleg 1-2 fakultatív apróságot. Ha kisboltba megyek, ugyanígy. Különben azt vettem észre hogy a Tescoban marhára nem olcsóbbak a napi fogyasztási cikkek, mint a helyi kisboltban (CBA), egyedül talán a pékárú. Persze, van olcsóbb, tesco gazdaságos tej, de mondjuk egy Milli vagy Parmalat ugyanannyiba kerül. Tesco gazdaságos szart élből kerülöm, úgygogy mondhatjuk hogy semmit nem spórolok, csak a nagyobb árukészlet miatt járok Tescoba. Auchanba pedig ki szoktam járni a nagytokos Philips írható DVD-ért (200 Ft), ha elfogyott otthon, veszek 50-darabot és semmi más egyebet.
  • Champ
    #28
    "teljsen retardált tévhit, hogy a reklám "kikényszeríti" a vásárlást az emberből"

    Mondd, hallottál már arról, hogy manipuláció? Mert bármennyire is szeretnénk nem észrevenni, létezik és folyton próbálkozik is. Én egyáltalán nem a rossz döntéseimet igyekszem másra kenni. Próbálnám az érdekeimet védeni. Pl. azt, hogy normális körülmények között tudjak vásárolni, és ne kelljen végigjárnom a tetves plázákat a tiniringyókkal, meg a villogó reklámfeliratokkal. Mondjuk kisbolt. Labdába se rúgnak.

    "Ha ennyire befolyásolható emberek vannak a világon, akkor sugározhatnánk egy "mindenki ugorjon ki a 10. emeletről" szövegű reklámot is."

    Eléggé beteg példa, de lassan már itt tartunk. Ha belegondolsz az is egy fajta marketing, amit a politikusok végeznek, és ott már nem arról van szó, hogy hány forintért veszem a tejet, hanem arról hogy úgy baszhatják el az országot, hogy én meg birka képpel mondjuk tapsolok is hozzá. (fenn kell tartani a képet, hogy jót választottam ugye)
  • Gerygrey
    #27
    Kati néni nem árul kb. 100.000 Ft-ot érő PC-konfigurációt 130-ért. Ha a Tescohoz hasonlóan ő is így tenne, lenne miből fedezze a kiesést és ő is árulhatná veszteséggel a tejet. Amúgy aki annyira igénytelen hogy inkább az olcsó, teszkós hányást veszi, illetve annyira tudatlan hogy reklámokkal befolyásolni lehet, az megérdemli a sorsát. Kiváncsi vagyok mikor találják fel azt a fajta reklámot ami ráám is tud hatni :)
  • bld
    #26
    és mi van akkor ha katinéni is uyganannyiért adja? akkor kitől vennél inkább a ygárból vagy kézzel fejt házitejet...
  • fflx
    #25
    kiegeszitesul, meg annyit tennek hozza ahhoz amit irtal, hogy:

    es aztan idovel rajonnek az emberek (neha), hogy ugyan a tejet 20 ft-tal olcsobban veszed, de valahogy mindig 20000 Ft folotti a vegosszeg, pedig nem is akartal venni igazabol semmit. tehat nem biztos, hogy a 100 ft-os tej volt a draga...
    (pl. ha haromnaponta veszel 1 liter tejet, vagy ha 2 hetente egy kartonnal)
  • wbtist
    #24
    Szerintem inkább arra kéne mutogatni, aki (akik) miatt sokan hagyják Kati nénit a picsába a 20.-Ft különbségért. Mertugye ha minden nap vesz 1 literkét az 600Ft egy hónapban. És ez csak a tej... De nem mindenki van ezzel így. De sokan...
  • Omega
    #23
    "mint"
  • Omega
    #22
    Pedig pontosan ilyen emberek tucatjátával vannak nagyszámban,
    Én pedig nem írtam egy szóval se, hogy a TESCO a hibás én annyit írtam, hogy ez nézőpont kérdése.
    Kati néninél maradva meg sokkal kissebbek a lehetőségei a multiknak, sok kis ember egy naggyal, szemben sokkal kevesebbre megy a pénzügyi, gazdasági lehetőségek hatására, egyszerűen mert ilyen világban élünk.
  • Morden23
    #21
    Állítólag, de nem tudom, az urban legend mennyire igaz.

    Ha igen, akkor azok az emberek max tévéhírnek voltak jók, annak is csak alig :)
  • lee56
    #20
    Egy páran a dallas-ba már belehaltak igy állitólag :))
  • Morden23
    #19
    A totális ellenőrzéshez (Orwell: 1984, amúgy remélem olvastad, ha már példálózol vele), pedig ennek az ég világon semmi köze.

    Az igazi helyzet roppant egyszerű. Az emberek imádják a hibás/nem eléggé hatékony döntéseiket másokra kenni. Ezért alakult ki az a teljsen retardált tévhit, hogy a reklám "kikényszeríti" a vásárlást az emberből, aki ennek hatására emgveszi a (nem is áhított, illetve nem is megfelelő terméket).

    Ha ennyire befolyásolható emberek vannak a világon, akkor sugározhatnánk egy "mindenki ugorjon ki a 10. emeletről" szövegű reklámot is. Ilyen hülyékért nem lenne kár.
  • Morden23
    #18
    Őszinte leszek veled...

    Iszonyatosan felbasz az, amikor emberek képesek merev tekintettel azt >>>hazudni<<<, hogy azért vásárolnak a multiban a kisbolt helyett, mert "kikényszerítették" belőlük.

    A való világban a következő történik:
    Emberünk 10 éve vásárol a falu boltjában, Kati nénitől tejet 100 forintért. Erre egyszer csak bejön a TESCO, és 80 forintért kezdi árulni a tejet. Ha emberünket érdekelné Kati néni, akkor továbbra is 100 forintért venné a tejet, mint ahogyan tette ezt 10 éven keresztül. E helyett hagyja a picsába, és megy a TESCO-ba 80 forintos tejért. Amikor már Kati néni vásárlóközönségének nagy része elhúzott a "multiba", akkor szegény öreg boltos kénytelen felemelni a tejet 120 forintra, mert egyre kevesebben/egyre kevesebbet vesznek. Ezzel éppen ellentétesen, a TESCO-nak olyan sok vásárlója lesz, hogy megteheti azt, hogy - akciók keretében - 60 forintért kínálja a tejet. Ez már óriási, 100%-os árkülönbség TESCO és Kati néni között, és utóbbi végérvényesen elveszíti az összes vásárlóját, slussz-passz, lehúzza a rolót.

    A TESCO-t kell hibáztatni? Nem.
    Az embereket kell hibáztatni, akik nem Kati nénihez járnak? Igazból őket sem kéne, de ha már mindenképpen mutogatni akarsz valakire, akkor rájuk...
  • Omega
    #17
    Orwell 1984 című könyvét ajánlom mindenki figyelmébe.
    Hogy a kis üzleteket a multik vagy a vásárlók teszik tönkre az inkább nézőpont kérdése, egy felől a vásárlók mennek a multikhoz, másik felől a multik győzik meg az embereket, hogy őket valasszák. A vadkapitalizmusban inkább az utóbbi érvényesül.
  • gplay
    #16
    Ott a pont.
    Mindig csak azt nyomják és tolják a képedbe amire a többség igényt mutat. Ennyi.
  • Morden23
    #15
    A kis üzleteket nem a multik teszik tönkre, hanem az emberek, akik a kis üzletek helyett a multikba mennek vásárolni.

    Ha már a "kis üzletek sajnálásánál" tartunk, akkor "nem kell hárítani a felelősséget" a nagy és gonosz plázákra, meg a még gonoszabb TESCO-ra. Egyszerűbb ez, csak szarabbul hangzik, mi?
  • valamit
    #14
    Az hagyján, hogy a marketingesek az értékesítésért ilyeneket fognak alkalmazni, de a politikusok eladásáért is... Tegyük fel leveszik a leggyakoribb 20 pszichés karaktert (ami mondjuk lefedi a társadalom megfelelően magas százalékát, mondjuk 96%-ot), készítenek ennek 20-nak 20 különféle anyagot, majd emberkéink (mind a 96%) lépten nyomon a rájuk hatóval lesznek bombázva, az által, hogy mindenhol megfigyelik, és követik és ez alapján célozzák meg üzeneteikkel. Olyan mint a drog, kábítószer: rászoktatnak a politikusra, illetve ezen politikus ideáira és tesznek róla, hogy ne szokhass le róla. Mivel az emberek szép lassan egyre immunisabbak, egyre erősebb eszközök kellenek, amik helyenként persze új törvényeket is követelnek, de pl. terrorizmus címszó alatt mindenkit meg lehet figyelni, aztán, hogy ezzel mit kezdenek azt ugye ritkán részletezik ;)
  • Omega
    #13
    A reklámok úgy hatnak az emberek tudatára, hogy az okokat a preferált termékekhez igazítják a fejekben, és aztán azt is veszik meg.
  • feri6666
    #12
    a játékokban sok-sok ezer/millió dollárt fizetnek a cégek hogy a reklámaik benne legyenek abban a bizonyos játékban(need for speed:undeground 2)mer mondjuk amíg száguldozol észre sem veszed de mégis ha valahol meglátod a cég emblémáját egyböl az jut eszedbe h ,,hopp ezt már láttam valahol" és lehet hogy azt a márkát fogod választani
  • aka
    #11
    Telekép rulz ...
  • lee56
    #10
    3 okból vennék plazmatévét, ha lenne rá pénzem, (hogy a példádnál maradjak)

    -szép nagy képernyő, jó képminőség
    -nincs benne CRT
    -vékony (fel lehet akasztani a falra, vagy ráragasztani a plafonra )

    Reklámoknak max annyi befolyásuk van nálam, hogy ha látok egy márkát plazmatévét reklámozni, akkor tudom hogy gyárt olyat, és utánnanézhetek interneten pl, vagy a boltban érdeklődhetek, mit tud a kicsike pontosan (már ha hozzáértő boltoshoz/eladóhoz lesz szerencsém, mert abból, ugy vettem észre én is, hogy nemsok van)

    Ja, és ha fillérekér lehetne kapni, még jó hogy vennék párat, te nem?
  • benczurzs
    #9
    Mindenki másnak !
    A marketing mindenkire hat !
    Észre sem veszed, mindenütt ott van (ma már) és nehéz definiálni a marketing határait.
    pl.: Plazma TV-t, miért akarsz venni ?
    Nélküle is lehet élni, csak az ügyes marketingesek, a reklámok által a fejedbe sulykolták, hogy csak azzal együtt jobb az élet.
    Persze, drága, mert megkérik az árát, de ha valahol fillérekért lehetne hozzájutni, mindenki rohanna, mert az neki kell.
    Persze lehet mondani, hogy téged csak az ár / érték arány számít bármit is veszel.
    Ezzel azt jelented ki, ami magyarországon általános, hogy az emberek erősen árérzékenyek (ami jogos is)
    Tehát ha egy boltos több vásárlót szeretne, akkor az árakat lejjebb viszi.
    Ez triviálisnak tűnhet, de nem minden piacon jó.
    mert pl.: plazma TV-t ajánlanak 50.000 Ft-t, nem biztos, hogy megveszed, mert biztos valami nem jó benne, vagy hibás. A túl olcsó is egy rossz marketing fogás.
    Tehát a marketing egy széles terület, és mindenkire hat.
  • benczurzs
    #8
    először is Sadist !
    nagy különbség van !
    A jogász egy részét kötelező igénybevenni, ha tetszik, ha nem.
    A másik felét meg az állam alkalmazza a Te adódból.

    Viszont a marketingeseket kereskedelmi cég bizza meg, ha nem lenne jó, amit csinálnak, akkor másnaptól már nem lenne munkájuk.
    Ha nem lenne rá igény, senki nem foglalkoztatná őket. De van rá igény.
    Ez a nagy különbség.
  • Sadist
    #7
    A marketingesek is olyanok, mint a jogászok. Máglyán kéne elégetni mindet. Lehetőleg egy hőerőműben, hogy valami hasznuk is legyen végre.
  • schmak
    #6
    azért ez nem egészen ilyen egyszerű, ugyanis a plázák minnél erőteljesebben (és evvel együtt valszeg erkölcstelenebb) nyomatják a reklámot, annál nagyobb lesz a bevétele, akkor pedig egyre több-és több kis üzletet fog tönkretenni, és egyre kevesebb lehetősége lesz a hozzád, vagy hozzám hasonló embereknek kikerülni az ilyen helyeket
  • egyember1
    #5
    Lehet ezek helyett inkább az eladó hölgyek és urak tájékozottságát, a szolgáltatás minőségét kéne fejleszteni. Sok esetben már azért nem megyek be néhány boltba, mert tudom, hogy az eladó bunkó, semmihez sem ért vagy mert az ügyfélszolgálat sokadszor próbál átverni valamivel. stb stb stb...
  • HUmanEmber41st
    #4
    Egyszerű. Ahova ilyen szarokat telepítenek, nem kell bemenni vásárolni.
  • lee56
    #3
    "Mellesleg akármilyen eszközökkel is csábítanak valakit egy termék megvételére, ha nem akarja nem veszi meg, legalábbis én ilyen vagyok, aki meg hülye az le van szarva :)"

    Én is igy vagyok vele, de ezeXerint elég sok hülye van ahhoz, hogy jövedelmező legyen ez a fajta marketing.
    De van veszélye is a dolognak, már látom előre : "agressziv kismalac" megy vásárolni, és minden oldalról nyomják neki a reklámszöveget, hát néhány ember biztos szétzuzná a berendezést xD
    Amugy ez valószinüleg engem is idegesítene hosszutávon. (és azért gondolom nem vagyok egyedül ezzel, mindenesetre rajtam nem sokat fognak keresni ezzel )
  • DjDano
    #2
    nem értem mire jó ez a cikk... a kereskedők ellen akar hangolni? Mellesleg akármilyen eszközökkel is csábítanak valakit egy termék megvételére, ha nem akarja nem veszi meg, legalábbis én ilyen vagyok, aki meg hülye az le van szarva :)

    A cikk második része nem több mint fikció... fölösleges előre hisztériát kelteni
  • heyman8909
    #1
    biztos szép és jó cikk, majd reggel elolvasom