44
  • dez
    939: kétcsatornás memóriavezérlő
    754: egycsatornás memóriavezérlő
  • dez
    A socket 754 és 939 párhozamosan léteztek (pár nap eltérés most nem számít), a 939 volt a main platform, a 754 meg annak olcsóbb alternatívája.
  • Sanyix
    "Ez egy irtó nagy tévedés. A bevezetés fő oka a prociba integrált memória-vezérlő volt."
    Úgytudom az A64 egyik ütőkártyája az integrált memóriavezérlő volt alapból, és az első A64-ek a socket754-be mentek, integrált memóriavezérlővel.
  • dez
    Szerintem bármelyik AM2-es alaplap.
  • wannabe87
    Akkor még az a kérdésem lenne hogy milyen alaplap támogatja a köv hónapokban megjelenő 65nm-es X2-eseket?
  • dez
    Ja, és egy cikk az X2 3600+-ról, plusz tesztek: link
  • dez
    Árban vagy teljesítményben, vagy ár/teljesítményben?

Árban:
    (idézek valakit egy másik fórumból)
    "AMD X2 3600: 33.000Ft (kiskerarak.hu-Lord computer+ MSI K9N 18231 Ft=51231Ft
    C2E6300: 42'847Ft+ MSI P965Platinum (ez már elég tuningra) 34030 Ft=76877Ft
    különbség: 25646Ft azaz kb 50% al drágább"

Teljesítményben: most a C2D átlagosan 20%-kal jobb az azonos órajelű X2-nél, és magasabb órajeleket is bír. Ez annak is köszönhető, hogy a C2D már 65nm-es, az AMD-s procik meg még 90nm-esek. De a köv. pár hónapban jönnek a 65nm-es, magasabb órajeleket bíró X2-k, amik az Intel előny egy részét eltüntethetik, és nem sokkal később meg jön a K8L is, ami egy továbbfejlesztett K8 (mai AMD procik alapja). A kettő együtt szerintem behozza a C2D-t.

Ár/teljesítmény: kb. egyformák...
  • wannabe87
    Hello!

Az intel csillagával conroeval milyen duplamagos AMD-s proci veszi a nagyeséllyel a harcot?
  • maestro85
    Ezek nagyon jó hírek! Csak ez nem tudja, mennyire jó, aki nem tudja mire kell ezeket a procikat használni! AMDLive! Már itt a jövő! Egyszerűen az olcsó HTPC házakat hiányolom már csak.
  • dez
    Gratula, ez is kb. annyira igaz (mindent szem előtt tartva), mint a #22. Csak így tovább.
  • Aspirin
    Amint a PCI-X is tök felesleges volt, mert már az AGP 3.0 -s szabvány is támogatja 2 AGP port együttes használatát. Persze ilyen alaplapot tudomásom szerint nem épített senki.
  • dez
    Hát, én nem tudom, milyen AMD-s nép akart volna DDR2-t. Éppenhogy nem akarta senki, mert már eleve sejthető volt, hogy nem sok értelme lesz. Ugyanezért húzta a bevezetést az AMD is. De tovább már nem húzhatta, mert már olcsóbb és nagyobb volumenben gyártott a DDR2, mint a DDR1.
  • dez
    "A 939-est pont azert vezettek be (1-2 bugfixen kivul), hogy menjen benne az x2 is."

Ez egy irtó nagy tévedés. A bevezetés fő oka a prociba integrált memória-vezérlő volt.

"Az amd pedig jelenleg ugyanolyan gyorsan valtogatja a foglalatokat, mint az intel. A socketA -s idok voltak a kenyelmesek.."

Talán, csakhogy Intelnél ugyanannál a foglalatnál sem volt az összes proci használható, mivel a chipsetek is változtak, és adott proci csak adott chipset-választékkal ment.

(A s.754-et és s.939-et nem 2 lépésnek kell venni, hanem párhuzamosan voltak jelen, az első mint költséghatékony megoldás.)
  • Benoke
    Természetesen ki lehet hozni DDr2 vel és AM2 vel olcsóbbra de lassabb is lesz. Ha meg már 800 -as DDR2 -t vesz az ember már megint ugyan ott van, azzal legalább már csak statisztikailag van különbség a 400DDR -hez képest. 533DDR2 -el mehet az ember a sóhivatalba. A 667 se egy nagy csoda sebeségben.
  • asysoft
    Az is közrejátszhatott, hogy a memóriagyártók fokozatosan átálltak a DDR2 memóriák gyártására, így a DDR1 ára növekedésnek indult, ergo az AMD platform drágult volna, ha nem álltak volna át DDR2-re. Sajnos tényleg nem sok teljesítménytöbbletet hozott (sőt).
  • asysoft
    Socket A-s idők sem voltak sokkal jobbak, ott a különböző FSB-k jelentettek gondot (igaz, legalább memóriacserére nem volt feltétlenül szükség upgrade-kor).
  • Csinku
    de ha az AMD nem hozta volna kia az AM2-est akkor megint mehetne az Intel már DDR2-est támogat és az AMD meg levan maradva szerintem ezért kellet az új foglalat. Másik hogy egy 3000+ AM2-es AMD 512MB DDR2-es memóriával sokkal olcsóban ki lehet hozni mint egy 3000+ 939-est 512 Mb DDR-essel és hát mint tudjuk pénz beszél.
  • BiroAndras
    "Tök feleslegesen kihozni egy platformot - AM2 - butaság volt."

Szerintem csak azért hozták ki, mert a jónép DDR2-t akart. Semmivel sem gyorsabb vele egy AMD proci, de idáig már kevesen jutnak el. Csak azt látják, hogy a DDR2 az biztos jobb, mint a DDR1, mert nagyobb a száma, meg hát az Intel-ekben is az van.
  • Zsoldos
    "simán megy egy X2 is, holott a foglalat bevezetésekor még sehol nem volt)."
    A 939-est pont azert vezettek be (1-2 bugfixen kivul), hogy menjen benne az x2 is.

Az amd pedig jelenleg ugyanolyan gyorsan valtogatja a foglalatokat, mint az intel. A socketA -s idok voltak a kenyelmesek..
  • asysoft
    Szerintem meg az AMD pontosan tudja, mit csinál. Az AM2-re meg az integrált memóriavezérlő miatt volt szükség, 939-es ugye DDR1, az újabb meg DDR2 (Intel foglalatváltásaival is mókás az összevetés, lévén első 478as lapokba nem rakhatod be a legújabb -478as- CPU-kat, míg AMD-nél nincs ilyen korlát, 939es lapokban (kevés kivételtől eltekintve) simán megy egy X2 is, holott a foglalat bevezetésekor még sehol nem volt).
    Amúgy vicces látni, hogy 1 éve sem jött ki a C2D, már mindenki temeti az AMD-t. Voltak rosszabb helyzetben is (A64 megjelenése előtt), szerintem ebből is ki fognak mászni.
  • arty
    hiányolom a kétmagos, olcsó sempronokat... 20ezerért akarok 2ghz(tuningot vigye 2800mhz-en) szenyót am2/939/754-be!! :D (tom, a 939/754 már csak hiu ábránd...)

intel most az abszolut teljesitményben jobban áll, de a legolcsóbb (és még azért megfelelő) kétmagos gépet AMD alapokon lehet összerakni... tény, az x2 4400+ és társai eladhatatlanok ... :( (szutyok kétmagos p4 nem játszik: lassú kazán)
  • Dark Angel 666
    Azon nem gondolkoztal hogy ket szart vett meg , azert bukott bele ?
  • Aspirin
    Az AMD bele fog bukni ebbe a házasságba az ATI-val. A VIA már korábban eljátszotta ezt a Cyrix és a S3 megvételável. AMD-t használok én is, de most intelre váltanék, mert le vannak maradva, mint a borravalő. Tök feleslegesen kihozni egy platformot - AM2 - butaság volt. Az egész az intel 5 évvel ezelőtti baklövéseire emlékeztet: 939-AM2-AM3 vs 423-478-775?
  • dez
    Ja, és a 45nm-t már valószínű nem fogja az Intel ennyivel előbb bevezetni, mert már az AMD is dolgozik rajta, közösen az IBM-mel.
  • dez
    Ez egy kicsit dedós. :P Akkor már nézzük meg, ki csinált először tranzisztort... Az sokkal nagyobb felfedezés volt. Ha épp nem az Intel csinálja meg az első procit, nem sokkal később megcsinálta volna más.
  • dez
    Azért annyira nem. A C2D átlagosan 10-20%-kal jobb ugyanazon a frekin, mint az X2, és némileg magasabb frekin is tudja ezt, mint a másik. Viszont, mindezt 65nm-en, az AMD 90nm-éhez képest. Csakhogy épp most vezeti be az AMD a 65nm-t, és nem lenne csoda, ha ezzel nagyrészt el is enyészne az a nagy Intel-előny. Ha így még nem sikerülne teljesen, néhány hónap múlva itt van a K8L is, a K8 (jelenlegi Athlon64, "Sempron64", X2, stb.) továbbfejlesztése. Az ezen alapuló egylapkás 4-magosok valószínű jóval gyorsabbak is lesznek, mint az Intel 4-magosa, ami valójában 2db C2D egy tokban, egy oda már lassú buszon. Egyébként lesz K8L-alapú 2 és 1-magos proci is.
  • sopi
    Akkor is, nah hogy legyen egy jó napod, az Intel MEGCSINÁLTA az elsö procit...az AMD meg akkor "meg csak koppincsol"-ta...vagy az AMD nem is procikat gyárt?
  • Sanyix
    Hát nem az intel. Az intel csak megcsinálta az elsőt. Egy még nem létező gyártónak mint az amd, nehezen sikerült volna.
  • rotator
    Baromi olcsók (teljesítményükhöz képest) az új Intel procik, ez tény. Viszont MINDEN MÁS atomdrága hozzájuk. :D
  • sopi
    "az intel meg csak koppincsol."
    Most kezdjük azzal hogy ki is találta fel a mikroprocesszort?
    Vagy hagyjuk az egészet? :Pjavascript:szmajlik()
  • hooah
    Az inteles procikban az INTEL nevet fizetem meg nem a terméket, nem úgy mint az AMD-nél.
  • hooah
    Nemlehet,hogy nagyon elfogult vagy ...!!! Látom a géped konfigján!!!!
    Mellesleg az AMD biztosan nemfogja karbatett kézzel nézni amíg a konkurens elhúz...!!!
    Ha tájékozott lennél akkor látnád a mostani helyzetet a világpiacon zajló változásoknak!!!!! Lsd Ati& AMD!!!
    Amúgy az árakról 5000+ 80000 felett kering!!!! (+ az FX sorozat) Ellentétben az Intellel akinek a dual procijait aprópénzért meg lehet venni. A fejlesztésről meg annyit, hogy az AMD rohamosan fejlődik (korához képest) az intel meg csak koppincsol.
  • Darth Sith
    AMD az elmúlt 1-1,5 évben semmi újítással nem jött ki, stagnál ugyanazon a teljesítményen, és már csak az árai lejjebb nyomásával tud versenyben maradni, míg az Intel teljesítményben, technológiában elhúzott, mostmár csak az árcsökkentés vár magára, és eléggé megfog szorulni az AMD.
  • hooah
    Milyen "kisebbik processzorgyártó·, milyen .....????Már elnézést, de ezt nagyon a szívemre vettem.
    Intelesek maradjanak távol a cikktől pl.:chriss745). És akkor szépen fejeztem ki magam.
  • dez
    Hm, itt valami nem teljesen kerek, már egy ideje vannak 65W TDP-s X2-k, 5000+-ig, sőt a 3800+-ból 35W-os is, 90nm-en. Lásd itt és itt.
    Sempronokból is volt már egy sor 35W-os, 3500+-ig (90nm).
    Egyedül az A64-ekből nem volt ilyen 45W-os, bár a 3500+-ból volt már egy 35W-os változat (90nm).

Szóval, tényleg nem sokat csökkent a fogyasztás. (De legalább nem nőtt, mint először Intelnél, lásd Prescott. :) ) Bár az is lehet, hogy az alacsonyabb órajelűek már jóval a megadott TDP alatt vannak, csak lusták voltak pontosan megállapítani. :P
  • Sanyix
    Intel húz el az amdtől? teljesítményben ja, és persze árban is... végsősoron ezért nem húz el mégse az intel :)

Amúgy a k8l készül.
  • Chriss745
    Igen el húz az Intel az AMD-től. Mit csinálnak AMD-éknál? Szerintem nagy durranásra készülnek, mert a mostani platformra nem igazán fektetnek nagy hangsúlyt.

Lehet, hogy készül a CPU+GPU egy tokban dolog?
  • dez
    Inkább csak az Intel több megás cache-jeihez képest. De azokban nincs alacsony késleltetésű belső memóriavezérlő.
  • dez
    Valami köze azért van: ugyanaz a proci magasabb órajelen gyorsabb lesz.
  • Inquisitor
    Jó kérdés, lehet álmodtam, hogy valami hírebn volt, hogy 2007 első felében várhatóak kétmagos Sempronok is?