77
  • strogg
    Ha jól emlékszem (javítsatok ki) nem forrást kért a real sem. Hanem k. pontos doksit a müködésről, hogy tudjon olyan kompatibilis lejátszót készíteni, mint az m$. (mármint a winhez)
    Aztán most a vistára is elkezdtek panaszkodni. Még mindíg nem azt kérik, hogy legyen nyílt forrású.

Egy baromi nagy doksi csomagot kértek főleg. Ennek a 90%-át át is adta az m$. Majd az EU-s birálatnak (mert tudtommal nincs határozat a vista ellen) megfelelően adnak a vista-ból az EU által már a késöbbiekben sem bíráható verziót. (ismétlem, birálták, nem kötelezték, vagy büntették a vista miatt)
    A vista EU-s verzióval mintha el akarnák bagatelizálni azt a 10%-ot.

Mellesleg a kérdés tényleg innentől érdekes, hogy a 90%.-ot átadátk, mi lehet abban a 10%-ban amiért megéri vállani ilyen komoly pénzbüntetéseket?
  • assdf
    Én értem a presztizs kérdést, nem is vitatom.
    "A 4. pont csak akkor működhet, ha zárt a cucc.
    A panaszt mellesleg nem linuxos cégek/közösségek emelték, hanem pl: a real networks. "
    igy összevonva már érdekesebb? legyen nyil forrású a win, kéri ezt a zárt forrású real (ami egy nagy rakás szar melelsleg), majd szépen átemeli a neki tetsző technológiát a saját zárt forrású programjába és mindenki örül...
  • strogg
    A 4. pont csak akkor működhet, ha zárt a cucc. Tehát nem tudod visszaellenőrizni (legálisan) hogy lopott kód van benne. Egy nyilt cuccból nyíltba átemelni kódot enyhén szólva is bátor húzás lenne.

A többi.
    1. A linuxosoknak nem a kód kell :) Ugyanis még ha lenen is kód szabadon felhasználható állapotban, akkor sem valószínű, hogy beleraknák. Nekik a pontos működés kell, hogy kompatibilisebb cuccokat tudjanak írni. Pl: hálózati alkalmazásokhoz, ahol a win-lin gépek beszélgetnek.

A panaszt mellesleg nem linuxos cégek/közösségek emelték, hanem pl: a real networks.

És ismétlem. Ez a kód/doksi kiadás csak duma.
    Pár cég kifogást emelt. Az EU elkezdett vizsgálódni, és hozott egy döntést. Amit az m$ nem akar teljesíteni. A dolog lényege még mindíg az, hogy egy mammutcég büntetlenül szembe mehet-e az EU-val, vagy sem. Presztizs kérdés.
    Még egyszerűbben és réthetőbben. A kutya csoválja a farkat, vagy a farok a kutyát?
  • immovable
    Nem látom a hszban a szakmai érvek sokaságát! LOL
  • assdf
    ez a 4-es pont nagyon tetszik, ez melyik világban van?
    2006-ban itt a Földön egész iparágak épülnek arra (nem csak informatikai ipar, gyógyszer, autó stb ipar is) hogy a konkurens cég sikeres termékét visszafejtik, áttanulmányozzák majd egy kicsit átgyúrják épp csak annyira hogy már ne védje a szabadalom/licensz és kiadják sajátként.

Ráadásul nem egészen értem milyen technológián csücsül az ms? Egyrészről a linuxosoktól mást sem hallok mint hogy milyen sz@r a windows (ekkor nem értem minek nekik a forrása ha ugyis szar) másrészről én tudnék 1-2 olyat mondani amivel tényleg megszivatja a konkurenciát (pl directx), csak épp az eu nem ezt kéri hanem az összes többit többek közt az oprendszerekét...
    Ez néminemü ellentmodás, ha jóindulatú vagyok azt mondanám hogy szimplán csak hülyék és hozzá nem értők társasága az eu ezzel foglalkozó emberei, ha meg rosszindulatú akkor azt hogy direkt csinálják és zsiros pénzek vándorolnak zsebből zsebbe ezért...
  • KoS
    Kosz strogg hogy ilyen szepen megfogalmaztad.
    En is olyasmit akartam irni, mint a te 4. pontod, csak te jobban megfogalmaztad.
  • strogg
    1. A nyílt forrás != az ingyenességgel! A programozó nem éhen hal. Mindössze a kész termékhez csatolják a forrást is. Ez a nyílt forrás.
    Egy ingyenes program sem nyílt attól, hogy ingyenes.

2. A BMW nincs monopol helyzetben.

3. Nem perelhető azért mert nem nyílt forrású az adott cég. Most sem azért izélgetik, mert zárt, hanem mert MONOPOL helyzetben van ÉS zárt! Magyarul. Űlsz egy technológián, amivel monopol helyeztben vagy, és jól el is dugod amit tudsz. Ezzel pedig azt szivatsz és úgy, ahogyan te akarod. A vizsgálati s amegszivatott cégek miatt indult!

4. Mellesleg a megnyitott forrás még nem nyílt forrást takar automatikusan. MErt ugye van az a történet mint a linuxnál, hogy fogod a forrást megtuningolod, és továbbadod. ÉS van az, amibe belenézhetsz, de nem nyúlhatsz bele, pláne nem adhatod tovább. (nem forkolhatod, nem módosíthatod, pléne nem csinálhatsz leszármaztatott alkalmazást) Tehát a közzétett forrás sem automatikusan open source
  • assdf
    Ebben sok igazság van, de ettől még ennek az ügynek a végkifejlete nem sok jót fog hozni nekünk.
    Ugyanis tul.képpen az történik hogy egy zárt forrást fejlesztő céget kötelez az eu hogy hozzza nyilvánosságra (ergo legyen opensource...) miközben ilyen eljárás sehol más iparágban nincs. Ahogy lejebb irták a bmw-t sem kötelezik hogy adja ki a tervrajzokat az összes többi autógyárnak is...
    Innentől kezdve ha az eu nyer, az ms beperelheti az összes létező zárt forrású rendszert hogy hozza nyilvánosságra a forráskódot ez alapján a per alapján. Ugyan az eu-ban nem precedensjog van, de ez akkor is mérvadó lesz és amerikában simán perelhető lesz az összes zárt forrású cég (már csak bosszúból is). Innentől kezdve nem kell túl nagyon előrelátni hogy szinte az összes oo cég abból él hogy gyárt valami nem oo-t is amit el tud adni a nevével és ha ez perelhető lesz akkor egy oo cégnek sem lesz zárt forrása és az hiszem hosszútávon ingyen senki sem fog dolgozni.
  • ttt ttt
    Nemtudtam,de elhiszem. Bár a nagyvállalaton meg egyetemeken csodálkozok....
    Most így, hogy írtad a nemzetbiztonság felrémlett bennem, öregszem :(

Azért a paranoiám, nem múlt el; az a 10% talán pont az eltérés....
  • strogg
    Ezt nem is vitattam :)
  • BCs design
    uyértettem válalatoknál
    pl 1 autocades tervezéssel foglalkozó cég linux oprendszer alatt nem tudna boldogulni nincs alternatívájuk mindnképen windowst kell használniuk
  • BStage
    "Mivel egy zárt forrású szofverben sok minden előfordulhat az Eu nem tudja védeni az érdekeit, nem tudja ellenőrízni, hogy minden az-e aminek látszik"

javaslom nézzél utána a shared source programnak, ugyanis az összes eu tagállam nemzetbiztonsági hivatalánál ott van a win teljes forrása... nagyvállalatokról, egyetemekről nem is beszélve. (igen, magyarországon is) Sokéve. A dolog nem erről szól, hanem a versenytársak felé való nyitottságról, semmi köze a kémkedéshez, biztonsághoz.
  • strogg
    Bcs: Én desktopra használom. Lehet ez valami "fanatizmus" de kényelmesen elvagyok vele. Sokszor hetkig nem is kell a konzol :) (bár vannak dolgok, amik lényegesen gyorsabban megoldhatóak konzollal)
  • ttt ttt
    Huh a nőtöl én meg is ijedtem :D

Az üggyel kapcsolatban; sokan azt hiszik, hogy ez csak a MS-ról szól, na szerintem nem teljesen. Ez Eu-USA tusa :)
    Az Eu azért is kéri, amit kér, hogy a másik oldal ne tudjon olyan könnyen infót szerezni, akár kémkedni. Mivel egy zárt forrású szofverben sok minden előfordulhat az Eu nem tudja védeni az érdekeit, nem tudja ellenőrízni, hogy minden az-e aminek látszik. Az Ms termékei már annyira elterjedtek, hogy ez már stratégiai előny az USA-nak. Persze hosszan lehetne még ezt fejtegetni, de tömören ennyi. Ja és nem tartom véletlennek, hogy 10%-ot nem adtak át.

Oprendszerbe meg mindenki használja amit akar, amit kell vagy amit tud, tök felesleges az enyimé jobb, a tiedé meg sz@r. Ezt már a homokozóból való kimászás után ki kellene nőni, persze van akinek nem megy. (Néha nekem sem ;)
  • BCs design
    a linuxot szervernek kell használni a többi dologban sajnos nem piac képes
  • strogg
    Ez a nő télleg nem semmi.
    Randa de keményen.
    Szerintem pucéran kéne bemenneie redmondba, azonnal mindent megkapna, csak valaki húzzon már rá valami lepedőt.
    Sok lenne a látás sérült az tuti :))))))))))
  • strogg
    Nah pont a linux az, amit nem kéne így beszorítani országhatárok közé. A linuxot valóban a finnországban élő Linus kezdte el írni, és ott is adta ki az első verziót. Onnantól viszont a linux nemzetközi, ugyanis az interneten fejlődött, és ott fejlődik most is. (nagyrészt)
    Ami a érgi kódot illeti, azóta már nem túl meglepő módon 1 bit sem ugyanaz, amit annó Linus kirakott a netre finnországból.

Magyatrul én teljes lelki nyugalommal nevezem a linuxot nemzetközinek, és ha mindenképpen be akarom szorítani valahová, hát azt kell mondja a "Linux az internet gyermeke" :)

Mellesleg. Általában (nem mindenkire term.) nem a linuxot megtanulni a nehéz, hanem a wint elfelejteni.
    Amit a túl gyorsan ítélekzők elkötvenek hibákat azok a következők!
    - A linux nem win. És a win nem linux. Más. Máshogy is kell nekiállni, felfogni. Aki winként akarja kezelni a linuxot csalódni fog. Pont ugyanakkorát, mint aki a wint akarja linuxként kezelni!
    - Tizenvalahány év wines "klikk reflexet" behozni 3 órás linuxal nemhogy igazsátgalan, de baromság is. Viccesebben: nm nagyképű feltételezni, hogy egy lényegesen több user háttértudást igénylő rendszert 3 óra alatt akar elsajátítani úgy, mint egy wint 15 év alatt?
    - A linux driver ellátottsága != a linux jóságával/stabilitásával/felhasználóbarátságával. Ugyanis ez nem a linux fejelsztőkön múlik. Bár ha hozzájutnak specifikációkhoz azért megteszik amit lehet....
    - A linux változatos. Kurvára. És valljuk be sokszor hátrányára. DE! A rálátás teljes hiányát feltételezi kategórikusan leszarozni a linuxot, ha éppen a telepített fedora nem tetszik. Ki lehet próbálni a suse-t, mandrivát, stb... Jah, és max az idődet terheli, mert szabadon letölthető.
    - Még lámább az aki leszarozza a linuxot, ugyanis ha kicsit is tuná mi a linux, akkor tisztában lenen vele, hogy disztribuciót anyázik. (lásd előző pont). ugyanis al inux maga a kernel.
    - Végül: Attól, hogy a linux disztró PC-n fut, sokan használják, sokan szeretik/utálják a; neked nem kötelező felrakni, b; használni végképp c; lássuk be, új dolgokhoz kell egy bizonyos mértékű nyitottság. Valakinek ez megvan, aztán vagy szeretni vagy utálni fogja (de legalább próbálja elsajátítani) vagy nincs, ekkor van az az állapot, hogy nem a linux a szar :) Tudjuk, sokszor a hiba a bill. és a szék között van.

Hogy reagáljak a cikkre is. ez nem m$-EU vita. Nem erről van szó. Ez presztizs vita. mégpedig arról szól, hogy képes-e egy nemzetközi multi szembe menni az EU-val vagy sem. Itt kizárólag ez a kérdés, semmi több. Az, hpg az m$-ről van szó nem számít. LEhetne az ibm, a sun, bárki, aki nekiáll szembemenni az EU-val.
    De ezt is milliószor írtam már le.

ÉS előre szólok. Ha kell az EU bojkotálhat terméket is, mert jogában áll. És nagy baja nem eshet, mert ugye egy teljesen új termékvonalról van szó, magyarán csak az m$-nek van veszteni valója. Biztos vagyok benne, hogy bevasalják amit akarnak.
  • mixam
    "Ez egy szakmai fórum, ha nem vettétek volna észre, célszerű lenne szakmai ellenérveket felhozni."

Ezek szerinted akkor komoly "szakmai" érvek lennének:
    "Ez a banya a képen pont úgy is néz ki, mint egy konok tanárnő, akinek magyarázhatsz. Csak elképzelni tudom, ahogy tárgyalás közben a hatalmát fitogtatja és ahogy odadörgöli a tárgyalópartnerei orra alá, hogy "úgyis az lesz, amit Én akarok"."
    Érdekes...
  • BCs design
    ez hülyeség milyen alapon adná ki a microsoft a forrás kódot ? hogy milliárdokat veszítsen ? hülyék ezek ?
  • A1274815
    Látom az már senkit se zavar, hogy Linus Torvalds már rég az USA-ban él és dolgozik.
  • JZO
    Ez a banya a képen pont úgy is néz ki, mint egy konok tanárnő, akinek magyarázhatsz. Csak elképzelni tudom, ahogy tárgyalás közben a hatalmát fitogtatja és ahogy odadörgöli a tárgyalópartnerei orra alá, hogy "úgyis az lesz, amit Én akarok".
  • JZO
    Axon, immovable, Sanyix akár ki is lehetne törölni a hozzászólásaitokat. Ez egy szakmai fórum, ha nem vettétek volna észre, célszerű lenne szakmai ellenérveket felhozni.
  • Kagemusha
    Ha valoban foglalkoztal volna Linux-al, akkor tudnad, hogy nem amerikai, hanem finn.
    De nem tudtad.
  • Axon
    Azért néha töröld le a habot a szádról
  • immovable
    Inkább aludj egy picit!
  • mixam
    "És aki lop annak igen is „vágják le a kezét”! "
    Esetleg inkvizíciót újra, és boszorkányégetéseket a Kossuth téren nem szeretnél nyomi gyerek?
    Valóban felesleges, hogy linuxal szivassák magukat az emberek az EU-ban. De aki olyan hülye, hogy kidobja a pénzét windosra, officera stb. az semmivel sem értelmesebb azoknál, akik bár nem értenek igazán linuxhoz, mégis azzal próbálkoznak permanensen. Egyik a pénzét húzza le a klotyón, a másik az idejét.
    Nem baj, több pénzünk marad nekünk okosoknak, akiknek van eszünk warezolni
    A windowsok után behajtott díjnak kevesebb mint 0.1%-a megy tényleges fejlesztésre. Ha hozzávesszünk még a tisztességes hasznot, akkor is fennmaradó rész, azaz több mint 99% szimpla harácsolás.
    A looserek fizetnek, a királyok warezolnak
  • Sanyix
    "A Microsoft legalább csinált valamit, a többi gagyi nyílt program pedig akadozik bugos nem kompatibilis a saját op rendszerével. Igenis fizesse meg mindenki a jót! Én is megvettem a Windows-t akkor más is meg tudja! Sok op rendszer megfordult a kezem alatt pl.: Linux , BSD, MAC OSx, FreeDOS, ReactOS, BeOS, …! És egyik sem tudta garantálni azt amit a Windows. A zárt forrás védi meg a Windows felhasználókat az inkompatibilitástól."
    !!! :DDD LOL
  • AquirLord
    Nevetséges amit az EU csinál. Beleköt abba is, hogy biztonsági funkciók vannak a windowsban?! Bolondok. Kár hogy a Microsoftnak így is megéri, hogy árulhasson Európában, és belemegy az ilyen dolgokba. Pedig király lenne látni a rengeteg ember felháborodását az EU bizotság ellen, mikor az MS bejelentené, hogy Európában nem árulnak, mert az EU bizotságnak nem felel meg úgy a windowsuk, ahogy a világ többi részén forgalmazzák! Az EU már tulzásokba esik....miért kellene ugyan kiadni a forráskódot?! (Az előb az a BMW-s példa tetszett :) )

LordTutu: Ezt írtad "Igenis fizesse meg mindenki a jót! Én is megvettem a Windows-t akkor más is meg tudja!"
    Bocs de ez picit nagyképűen hangzik....azért mert TE megtudod fizetni a windowst nem jelenti azt, hogy mindenki más is megtudja...nem gondolod?
    Úgy látszik szerencsés vagy és olyan körökben mozoghatsz, ahol ezt mindenki meg tudja csinálni. De nyisd ki a szemed és nézz körül jobban magyarországon, mert soknak az a 20 ezer Ft kiadás hatalmas összeg, amit nem tudnak elkülöníteni az amúgy is szűkös fizetésből. Jelenleg én szerencsés vagyok, mert saját netet is tudok használni, meg egész jó gépre is telik...de volt régen olyan idő is, hogy azért nem tudtam középsuliba elmenni, mert nem volt akár 2 ezer Ft, ami már elég lett volna....és nem én voltam az egyedüli, akik ilyen helyzetben voltak. Szóval ne mondj ilyen baromságokat, hogy mert Te megteheted akkor Más is megteheti...inkább örülj csöndben annak, hogy telt legális windowsra....
  • BStage
    ugyan, hiszen ők csak a mi érdekeinket védik... Hát nem lett sokkal jobb nekünk mikor anno kiadatták a media player nélküli windowst? Naugye, okos ez az EU, legyünk rá büszkék...
  • Mo.Organ
    És ha ez a hülle nő megkapja azt a 150000 oldalas forráskodot akkor mit fog vele csinálni. Burdába berakja mint új kötés minta, vagy a gyerekének odaadja,
    hogy vigye be számtech órára egy 5-ért.

Azért én remélem hogy az EU parlamentben mindenki linuxot használ.
  • Molnibalage
    Hát ez pontosan így van. A Coca Cola-tól miért nem kérik a termék "forráskódját"?

Európa is tele van faszfejekkel.
  • Snaildevil
    Ennek a nőnek is annyi köze van a PC-hez, mint a piaci árusnak az eredeti termékhez.. Semmi... Ezekből lesznek halottak..:D:D napi 3 millió $?? Abból már fellehet venni pár bérgyilkost..
  • randomly
    Szia!

Most csak az első két sorod volt időm elolvasni.
    Így van írjanak jobbat, azok ezzel a nem is tudom micsodasággal töltik az idejüket.
    Majd holnap beperelik a BMW-t mert nem mondja meg mi a jó autó titka.
    Butaság badarság ... stb.

rand voltam
  • unranked
    A Linux finn

Egy aprócska tévedés, szerinted a Linux amcsi, de ez téves.
  • LordTutu
    Jó reggelt!

Szerintem szégyen Europa hozzáállása, mi van ha vacakok az alternatív oprendszerek akkor mindjárt azt kel piszkálni aki valami értelmeset csinál?
    A Microsoft legalább csinált valamit, a többi gagyi nyílt program pedig akadozik bugos nem kompatibilis a saját op rendszerével. Igenis fizesse meg mindenki a jót! Én is megvettem a Windows-t akkor más is meg tudja! Sok op rendszer megfordult a kezem alatt pl.: Linux , BSD, MAC OSx, FreeDOS, ReactOS, BeOS, …! És egyik sem tudta garantálni azt amit a Windows. A zárt forrás védi meg a Windows felhasználókat az inkompatibilitástól. Ami pl a Linux-ot jellemzi. Hol a gcc hol a GTK nem egyezik a driverek is korlátozottabbak. A Linux is össze szedhetné magát. Nálunk is én reklámoztam és mit kaptam sorozatos csalódást. A Microsoft anno ráérzett valamire ami bevált! Én jogtisztán teszteltem a Vista rc1-et és Béta létére nem volt olyan bugos mint pl a nagy Linux. És aki lop annak igen is „vágják le a kezét”! A Microsoft igen is had védje meg magát! Jelentse csak fel azt aki nem veszi meg a programokat ne az én pénzemen várja a frisitéseket. Simán le lehet küzdeni a Microsoftot csak jobbat kell csinálni olcsóbban. Na ez miért nem megy? Miért nincs pl EuroOS? Mert pereskedni tudnak de a szellemi tökét az Európai szoftver piac csata soraiba be állítani nem tudják! Na ez a gond! És még a multi média piaca is átérne mert nem akarnának egy kontinenst üzletileg elveszteni . Akár még modernebb és hatékonyabb rendszereket is elő lehetne állítani mint a Windows. Itt a gond nincs ellenfél így hogy legyen verseny? Ez a fejlődés gátlása! A Linuxot is csak tömbösiteni kéne pl.: Ubuntu alap, SUSE yast, Debián stabilitás, Mikro kernel gyorsaság, KDE szépség. És ezek csak alapok amik 3:38 perckor még az eszembe jutnak. Sőt a távoli jövőben az első AI oprendszerek alapját is nem a Windowsban hanem valami alternatív rendszerben látom De csak akkor ha Európa is észbe kap. Amerika 4 nagy rendszernek is a bölcsője emlékeim szerint amik ugyan megcsalhatnak: UNIX, Windows, MAC OS, és a Linux. És Európa? Ami van kezdemények csirák azt sem táplálják. Pedig vannak csak írjuk be a google-ba „alternatív OS” Na ugye! Azért vannak csak kicsik és gyengék amiket táplálni kéne vagy ki emelni egyet és azt vállalni. És kit érdekel ha zárt a forrás? Engem nem de van verseny és konkurencia ami most nincs. Jó a nyílt forrás csak túlzásba sem kell vinni. Én nem vagyok okos ember a programozáshoz de egyet tudok kicsit mindenki „kölcsönvesz”. Én nem értem ebben mi a baj? De ha valami zárt akkor védet is szerintem. Én drukkolok Európának csak akkor Európa is tegyen valamit remélem megélem az esetlegesen humorosnak hangzó EuroOS megszületését ami az én fantáziám gyümölcse.
    Ezekkel a szavakkal zárom soraimat melyek kicsit lehet elvakultak de vannak benne elgondolkoztató sorok is. Záró gondolatom talán az lehetne: Nem az irigykedés visz előre, hanem a tettek. Bár ez az élet több területén is igaz.

Üdv Mindenkinek!
  • dez
    De ugye nem hiszed, hogy csak a MS képen ilyen grafikonrajzoló programot írni? Egyébként sem ez számít.
  • Caro
    Én utálom MS-t, de kíváncsi lennék, hogy az a grafikon vajon mivel készülhetett...