46
  • Epikurosz
    Ez egy érdekes fórum (angolul): Túlélés a Titánon.
  • Epikurosz
    Igen, ezért mondtam, hogy ha sok ember rakétával elhagyja a Földet, akkor biztosan módosul a Föld pályája.
  • BiroAndras
    A rakétánál a rendszer egyik részét az üzemanyag képez, ami igen jelentős sebességgel távozik hátul. A teljes rendszer tulajdonképpen nem megy sehova, csupán nagyon megnyúlik, és az egyik végén ott csücsül a rakéta.
    Amikor viszont ugrálsz, te is és a Föld is kis sebességgel mozogtok, és a gravitáció szépen visszahúz. Semmilyen anyag nem száguldozik el sehova.

A kisbolygók vontatásánál az a trükk, hogy a hajtóművek nem pontosan hátrafelé irányulnak, hanem kicsit oldalra, így a kiáramló gázok szabadon távozhatnak. Persze közben a hatásfok romlik.
  • Epikurosz
    Ja, igaz, kell a szökési sebesség.
    (akkor meg jó nagyot kell f....ni :-)
  • Epikurosz
    Pontosabban: ha van egy rakéta az űrben, inerciális pályán, és begyújtom az egyik oldalán a kanócot, akkor az bizony el fog mozdulni a másik irányba. Az űrhajók pályakorrekciói is így működnek.
    Persze kell egy energiaforrás, amely mindkét rendszernél a vegyi reakciókból nyerődik. Bummm!!!
  • Epikurosz
    Akkor magyarázd meg nekem, hogy miért müxik a raketta?
    illetve a meteoritok vontatása
  • BiroAndras
    Kifelejtetted a számításból a gravitációt. Amikor téged visszahúz, egyben a Földet is húzza. A rendszerre ható erők eredője végig nulla. Mellesleg ezt szó szerint ki is mondja Newton 3. axiómája.
  • Epikurosz
    A "saját magad kihúzása a hajadnál fogva" itt azért sem jó analógia, mert itt arról van szó, hogy az izmaidban kifejtett erővel mozdítod odébb a földtekét. Te vagy a rakéta.

Visszatérve Münchausen báró meséjére: ott is ki lehet jutni a mocsárból, de nem úgy, hogy hajadnál fogva rángatod magad, hanem egyszerűen felugrasz. Ha eléred a szökési sebességet, akkor, igen, kiszabadulsz a mocsárból.

Vissza térve a sárgolyónkra: nem is cél lepattani róla, nem kell elérned a szökési sebességet, csak fel kell rugaszkodnod, ekkor a sárgolyó lefelé nyomul, sőt, amikor visszazuhansz, akkor is lefelé nyomul. Tehát kétszer ütöttél. Mi nem világos?
    (Az energiakülönbözetet a combocskáid adják, illetve a kaja, amelyet vegyileg mechanikai energiává alakítasz át. Ennyi elég is.)
  • Yeti
    Nem értem, hogy a hinta hogy cáfolja meg amit mondtam, az az elrugaszkodás miatt nem tekinthető zárt rendszernek.
    Csak akkor változhatna meg a Föld pályája, ha akkorát ugranának az emberek, hogy nem esnek vissza a Földre, ugyanis amíg a levegőben vannak, addíg a Föld pályája tényleg módosul, de amint visszaesnek minden visszatér a régi kerékvágásba. Egyébként ez azért van így, mert a rendszer tömegközéppontja mozog egy állandó pályán, ha az módosul, akkor a magának a Földnek módosul a pályája valamennyire, de tulajdonképp ez akkor is változik, ha mondjuk arrébb mész egy szobával, csak jelentéktelen mértékben.
    Ráadásul sokkal nagyobb energia szabadult fel egy atom- vagy hidrogénbomba felrobbantásakor, mint abban az esetben ha tényleg lehetséges lenne a elképzelésed, és a Föld még mindíg a pályáján van.
  • Soundmaker
    Ja amúgy meg ha ilyesmi könyvekre éhezik valaki olvassa el az egyik apolló űrhajós által írt könyvet igen érdekes: Csillagok Fiai 1. -2.

Ebben a könyvben egy idegen faj szemén keresztül történik kapcsolatfelvétel és leszállás egy másik bolygón. Csakhogy itt az idegen faj éppen a földön száll le Kr. előtt 7000 évvel. Igen tanulágos történet...
  • Soundmaker
    Az említett Űrodüsszeiás példa az Európán esik meg ahol a japán Csiang űrhajó száll le a jégen és balesetet szenved egy a fagyott óceán alatt élő lénytől mely a víz alatt él, de a fény vonza és a hajó külső reflektora miatt a hajóra mászik. A könyvben azért nagy horderejű mert ez az első tényleges találkozás egy földönkívüli lénnyel. (a monolit is földönkívüli, de csak egy eszköz) Egyedül az egyik japán éli túl a szerencséltlenséget, de megmenteni már nem tudják ugyanis az orosz-amerikai expedíció még mögöttük van 2 héttel...

Ez amúgy részletesen le van írva a 2063 Harmadik Űrödüsszeiában... a 2010-ben csak rövid utalás van a balesetre (és a filmben is).

a 2063-ban az egyik eltérítet űrhajó leszáll az európán a tiltás ellenére, és a hajó fedélzetén Floyd unokája is ott van.

Érdekes mű az is.. és sajnáltam hogy sosem filmesítették meg.
  • Epikurosz
    No, és mekkora sebesség kellene ehhez?
  • NonsenS
    Viszont azt meg lehetne csinálni, hogy a Marson elindulni az egyenlítőn egyik irányba addig, míg teljesen lelassul és meg nem áll. Ezért a Nap folyton az egyik oldalát melegítené és egész jó idő lenne. Már csak a zoxigén meg a víz lenne kérdéses.
  • Epikurosz
    Biza, nem olyan.
    Mert, igaz ugyan, hogy a rendszer nyomatéka (vagy mije) állandó, de gondolj csak a hintára: elég néhány rugaszkodás, és máris leng, mint az inga.
    A cikket most még nem olvastam el, mert befejeztem a munkám, és megyek egyet csavarogni. Hátha akad a horogra valami. :-)
  • Yeti
    Ez kábé olyan, mintha saját magadat próbálnád felemelni.
    http://index.hu/tech/hoax/2006/07/19/mozditsa_ki_a_foldet_keringesi_palyajaro#more16546
  • Epikurosz
    Hát, akkor bocs.
  • Loverman
    Részlet a cikkből: "Eddig is sokan tekintettek úgy a szaturnuszi hold légkörére(...)"
    Ja, tényleg nem derül ki h a Szaturnusz holdja, LOL
  • NEXUS6
    Bakker, azt sejtettük ugyan, hogy a Marson valószínűleg volt élet, de hogy Miskolcon meg VAN élet azt soha nem gondoltam volna!;)))
  • Epikurosz
    Higy a csodákban! :-)
  • Nethyrrea
    a vicc az hogy idáig nem fogunk eljutni, előbb elpusztítjuk saját magunkat, hacsak valami csoda nem történik.
  • Epikurosz
    Amúgy, meg csámcsogunk mi itten, de közben azér megy előre az élet, még itt Miskolcon is!
  • Epikurosz
    Te, figyu, én komolyan elgondolkodtam ezen. Ez már több, mint hoax.

Nem is kellene átmenni sehová, akár otthon is lehetne csinálni.
    A lényeg, hogy olyankor kell ugrálni, délben, amikor a Hold épp a másik oldalon van (apály). Tehát, pld. Európa, Afrika, Ázsia nyugati fele ma délben, Amerika, Ausztrália, Ázsia keleti fele másnap délben. Mondjuk, lehetne versenyeket is rendezni, ki tud nagyobbakat ugrani, és a nyerőnek kisorsolni egy személygépkocsit..
    3 mrd * kb. 50 daN = 150 mrd daN = 150 GN erő, ez azért már nem semmi
    Ha a bálnák is épp akkor fújnák ki a levegőt, az meg pláne. :-)
  • Yeti
    A végéről lehagytad a :)-t. Így még a végén valaki komolyan veszi.
  • Kagemusha
    Az az Európa volt és csak a könyvben. A filmen nem szerepelt a Csiang.
  • Epikurosz
    Atomfegyver helyett azt is meg lehetne csinálni, hogy mind átmegyünk az egyik (keleti/nyugati) féltekére, és ott ugrálunk. A Föld ettől a másik irányba elmozdulna.
  • Epikurosz
    + esetleg a Földet lehetne külsőbb pályára mozdítani, a Vénusszal együtt, de ha leszereljük az atomfegyvereinket (mondjuk, ezzel sem lenne könnyű eltolni :-) és nem találjuk fel a vonósugarat, akkor az necces lesz. (Abban már lenen fantázia, hogy a Vénuszt most toljuk kifelé, és pár százezer év múlva a radioaktív sugárzás is elpárologna).
  • Epikurosz
    A lakható zóna fokozatosan fog kitolódni: először a Mars felé (+ 2 holdacska), bár a kevés víz gond lehet, majd a Jupiter holdjaira, utána a Szaturnusz, Uránusz majd legvégül a Neptunusz holdjaira.
    Az emberek ebben a sorrendben fognak valszeg kiszorulni a naprendszerből.
    Szerencsére az óriásbogyóknak sok holdjuk van, így ha többen is leszünk, de modern technikával elférünk.
    Én optimista vagyok.
  • Nethyrrea
    az az európa volt.

juhééé, mire a nap úgydönt hogy felrobban, talán lesz is kezdetlegesen összetett élet a titánon! :DD
  • Dzson
    Vagy az az Európa hold volt?
  • Dzson
    Hm, nem a Clark-féle 2010 2. űrodüsszeia c. könyvben (filmben) van az, hogy a Titánra leszállnak a kínaiak, hogy a jégből üzemanyagot nyerjenek a továbbrepüléshez, és a leszállóegységük fényei valami primitív őslény/növényt vonzanak a felszínre a mélyből, a jég alatti óceánból?
  • Epikurosz
    Ebbe, ne: http://www.sg.hu/listazas.php3?id=1162983739
    de nem baj, ha több helyen ott van.
  • NEXUS6
    Melyik fórumba?
  • Epikurosz
    (Nexus: ezt már betettem egy szomszéd fórumban. egy nagy humbug)

Nem figyeltél: én vízről írtam, H2O-ról. Az, hogy van ott CO2 is, az más tészta.
  • NEXUS6
    Kicsit Off, viszont jópofa.

Földönkívüliek támadása

Na erre mit mondanak a szkepticisták?;)))
  • tobias88
    Igen, csak az anyagot nem találtad el! Nem vízből áll a megfagyott sapka, hanem széndioxidból, ami nem ugyanaz! de ha felmelegítjük, egy 400-500 év és lakható! Mikor indulunk?
  • Epikurosz
    Hát, akkor már késő lesz, amikor a Nap kezd felfújódni (erős sugárzás pld.) Előtte el kell innen húzni, de szerencsére sok idő van még addig, amely alatt bizonyára a Titánt is gyarmatosítani fogjuk (vagy inkább: belakjuk), persze csak az Európa után, ahol már eleve van folyékony víz, mégpedig rengeteg.

Egyébként a cikkből nem nagyon derül ki, hogy a Titán a Szaturnusz holdja. Több száz km vastag légköre van, amely főleg nitrogénből, kisebbrészt metánból áll, amely jó lenne melegíteni, üzemanyagnak. Kellene is a fűtés, mert a felszíni hőmérséklet -180°C, a felszíni nyomás kb. másfélszerese a földinek. A légkörben, a nyomás, hőmérséklet, UV és kozmikus sugarak hatására szerves vegyületek, cianopoliacetilének, jöttek létre. Van ott HCN is, amely az aminosavak építőköve. Ezek a vegyületek azonban, víz hiányában (amely csak jég formájában van a bolygó testében), nem tudtak elindulni a Földön ismert fejlődés utján.
    Íme az első színes kép a Titánról, 2005. január 15.-én kapta le valamelyik űrszonda (Huygens?).

• maestro85
    Az ilyeneken mindig jót derülök. Azt se tudjuk mi az élet, de azt tudjuk mikor alakult ki. A semmit hogy lehet meghatározni?
  • pgreg
    Szerintem az emberiség számára akkor lesz jelentősége,
    ha a Nap elkezd felfúvódni (vörös óriássá, ami nem egy gyors
    folyamat), akkor néhány évig megfelelő hőmérséket lesz
    a Titánon dobbantani.
    Nekünk csak a Hold, meg a Mars a lehetőségünk.
  • Epikurosz
    Mars:
    "A felszín vizének nagy többsége a nyáron át is megmaradó sarki sapkákban van. Ezek víztartalma teljes elolvadás esetén mintegy 10 m vastagon fedné be a bolygót."

A Titán ehhez képest valszeg nulla.
  • Epikurosz
    Még pontosabban:

Vénusz (a felszínen): 455-475°C
    - érdekesség: nagy magasságokban akár földihez hasonló hőmérséklet is lehet úgy, hogy van mellette CO2 és oxigén is...

Mars: -125°...+24°C (nem is olyan rossz!)