102
-
#62 linux vs. windows - egy végeláthatatlan vita, ami csak "most2 kezdődik... -
assdf #61 JA igen, ez most aktuális téma számomra, alapdolgoktól kiméljetek meg, 2 napja ezt probálom megcsinálni linux alatt, de természetesen no driver...
-
assdf #60 Nem olvastam végig minden hozzászólást, de sok linux fantól kérnék segitséget hogy
egy sony dcr-hc19e videókamot hogy lehet ubuntu alatt webkamként beüzemelni?
Ugyanez windows alatt 3 perc...
-
Caro #59 Ez azért nem így van.
A legtöbb általában rajt van az initrd-n, és alapból be van konfigolva, és mivel a linux kernele sokkal frissebb, mint az XP-é, ezért több dolog is támogatva van benne.
Amihez nincs GPL licenszű driver, az sorry, de nem tehető bele a kernelbe.
De ha van, akkor semmi gáz, indulásnál lefut az udev, és beállít minden akár újonnan csatlakoztatott eszközt. Semmit nem kell kézzel állítani.
Ha nincs GPL-es driver, akkor az átlagfelhasználónak tényleg nehéz dolga lehet. -
syn7h37ic #58 Attól függetlenül, hogy a Linux ingyenes, még nem jelenti azt, hogy az a legjobb. Ha komoly grafikus alkalmazásokat szeretnél használni, egyrészt Linuxra nincs, ilyen, másrészt mindegyik program többszáz-ezer forintba kerül. Ez mellett, elenyésző a Windows ára. És ahogy már alább is írták, a legtöbb embernek nincs türelme, ideje szöszölni az oprendszer beállítgatásával. A widows pont ebben nyújt Nagyon jó supportot. Egy új HW beépítése után két klikkel fenn van a driver, sőt, most már sokszor maga a Win felismeri, mert natívan támogatja. A helyigény pedig igencsak relatív, mert a háttértár árak a padló alatt vannak. 40GB-os vinyót már nem is lehet kapni, a kegkisebb is 80Gb-os, és a határ 1db esetén 1 TB. Az erőforrás használatról meg annyit, hogy az RC2-es vista kevesebbet eszik, mint az XPSP2. Az otthoni PC felhasználók 90%-a játékra multimédiára használja a gépet, éspedig úgy, hogy még a driverekkel se kelljen tökölniük. A maradék a power user, azoknak pedig úgy sem okoz gondot az eltérő oprendszer használata. A piac is azt mutatja, hogy a default user réteg a legnagyobb, így a Linux, mivel egyáltalán nem felhasználóbarát, pont a változatossága miatt, sosem fog elterjedni.Hiába ingyenes. Ha a Linuxos közösség venné a fáradságot, és csinálnának egy egységes operációs felületet, amin ugyanúgy, mint a windows-ban két klikk egy új eszköz , vagy natív támogatása van az eszközöknek, akkor lesz valós versenytárs a windows mellett. Addig marad az, ami eddig. Szerverplatform. -
#57 Kösz mousee !
Tökéletesen leírtad a lényeget. -
#56 Figyelj, a vista az egy üzleti dolog, marha nagy bevétel van belőle. A cél a megalkotásnál az aktuális helyzetre egy átlagusernek készítendő OS. Windowsnál nincs túl sok választási lehetőség (max 1 féle grafikus környezet és társai), de ez épp jó az átlagusernek.
A linux egy olyan rendszer, amit nem az átlagnak írtak. Azoknak írták, akik szeretnek tökörészni a gépükkel. Természetesen itt is vannak kivételek, pl a SuSe, ami már alaptelepítésnél olyan környezetet ad, hogy az átlagusernek fel se tűnik, hogy XP-t, használ e, vagy sem. Szóval a linux két rétegnek jó:
1.A fent említett full lámáknak, akik csak annyit tudnak hogy "őőő...megnyomom a kék e betűt és akko egyszercsak internet"
2.A full profiknak, akik már úgy be tudják lőni maguknak, ahogy ők akarják. És ugyebár ha van egy olyan OS, amit te lősz be magadnak, és nem megszokod, amit felkínálnak (lásd windóz), akkor azon azért könnyebben eligazodsz.
Amúgy a hozzászólásodhoz:
Vistát mérni linuxhoz... nézőpont kérdése:
Rendszerigény... hát... döntsd el te magad (Aero Vs XGL)
Látvány (egyéni izlés)
Szabadság (akárhányszor akárhova telepítheted anélkül, hogy törvényt sértenél)
Ár/Érték arány... Ha a Vista Ultimate kb 10 ropi lenne, még meg is venném én is, mert nekem is megérné, de így... szerintem nem ér annyit egy Windows. (de gondolj bele, hogy MS is jobban járna ha ilyen áron adná a vistát... gondolkodj el, hogy milyen mértékben változna az elterjedés, és ebből mennyi lenne illegális kópia. Ár/értékre visszatérve: A linux ingyér van. Ha szar, még akkor is megéri, mert nem kerül semmibe. Pedig nagyon is nem szar, csak éppenséggel mindenki azt hiszi, hogyha ő vindózt telepít évekig, akkor ő mennyire ért a számítógéphez....azt közbe csak a windowshoz ért... Pedig ég és föld a kettő...
Na további kellemes flémelést.... -
Caro #55 Sajnos a disztribóciók nagyon különbözőek lehetnek, ezért elég nehéz pl. windowsban megszokott egységes installereket gyártani(bár azért közel sem lenne lehetetlen), de szerencsére már zajlik valami nagyobb egységesítés.
Meglátjuk mi lesz belőle. -
Caro #54 Az OpenOffice-t csak ne tessék szidni!
Én annó MSO-n tanultam mindent, úgy 2 éve álltam rá OO-ra, de most hogy egyszer újra kénytelen voltam word-ot használni.... hát kb. falra másztam tőle.
Az vele a legnagyobb baj, hogy néha sík hülyének nézi a usert, néha meg profinak.
Engem nem érdekel, hogy mennyi scriptet, meg makrót, meg .net-et támogat, én azokat úgysem használom, én csak tisztességes doksikat szeretnék csinálni.
Ehhez nagyszerű az OO, néhány dolog kicsit valóban más, de nagyon jó megoldások is vannak benne. -
archkoven #53 Fel nem foghatom, hogyan merészkedhetnek egyesek egészen odáig, hogy EGY LINUXOT MÉRNEK A VISTÁHOZ!! Már bocsánat, de ez egyenesen megalázó a világ vezető szoftvercégének, a Microsoftnak. A laikus számára azt a csalfa látszatot keltheti, hogy egy súlycsoportban vannak. Pedig távolról sem. A Vista szupernezsúly, míg a Linux számára a légsúly is hízelgés. A Linuxot mint tudjuk, csak egy tizedszázalékokban mérhető, fanatikus törpeminoritás használja, akik nem hallgatnak az idő szavára, és többnyire annyira kilóg a seggük a gatyából, hogy nekik létszükséglet, hogy egy értéktelen, évtizedes hardveren is tudjanak még bohóckodni.
A Linux a maga jelentéktelenségében nyilván nem mérhető az új évezred első igazi nagy ajándékához, a Vistához.
Más megközelítésben: a Vista az élet nyerteseinek oprendszere, míg a Linux a sötét sikátorokban tenyésző lumpeneké. -
gforce9 #52 Tök egyértelműen leírta janyikzs...15 éves tapasztalat... egyébként pedig nem egy linux szervert akart belőni, csak felrakni egy divert meg egy open-office-t, ha nekem nem menne 2-3 próbálkozásra egy ilyen pofonegyszerű dolog (akár windows, akár linux alatt) otthagynám a francba, nekem erre nincs időm. A gépet janyikzs-hoz hasonlóan én is használni akarom, nem tökölődni vele. Régebben, mikor még az MS vonal is kacifántos volt, illetve egyenesen sz*r lásd win 95 ill elődei, akkor még volt türelmem ilyesmihez és időm (illetve muszáj volt). Már nincs, és a PC-ket használó emberek jórészének nincs türelme ilyesmihez. Jórészt olyan emberek ülnek le manapság a gépek elé, akiknek sejtelmük sincs arról, hogy mi az az IRQ, FSB, KERNEL, stb.. ők csak megveszik a gépet és használni akarják. Megvesznek egy hardvert, vagy szoftvert és azonnal használni akarják, ebben a linux nem igazán nyújt segítséget a mezei felhasználónak. Ezért nem értem én sem, miért vannak a linuxosok így felháborodva néha egy egy windowsos dolgon. Én nem mondom, vannak hibái a windóznak, de sztem ugyanígy vannak a linuxnak is. Olyan nem létezik, hogy valami tökéletes. Egyébként én örülnék neki a legjobban, ha a linux is hasonlóan felhasználóbarát lenne, mint a windows, akkor talán tényleg valós verseny alakulhatna ki, mert így ez a két dolog nem igazán ütközik egymással, és a két tábor elbeszél egymás mellett a másik szavát meg se hallva. -
fflx #51 most az a 15 ev azt jelenti, hogy 15 eves vagy, vagyhogy 15 eves tapasztalat van mogotted?
csakmert ha a masodik, akkor ugye 15 ev alatt gyujtott microsoftos-windowzos tapasztalot akarsz egy-ket kosza probalkozassal helyettesiteni?
mertugye azert a windowsos tapasztalat nem biztos, hogy mindig elony egy linux eseteben, mert egeszen mashonnan fejlodtek oda ahova es vannak dolgok amikrol egeszen maskepp gondolkodnak unix es windows vonalon.
(szerintem) -
#50 bocs a helyesírásomért, utólag elolvasva elég sok akad -
#49 Én próbaképpen 2* adtam esélyt a Linux-nak (mindkét esetben a SuSe Linux-ra esett a választásom)
Ezekkel a tapasztalatokkal a hátam mögött 15 évvel (13 éves korom óta): Basic, Pascal, C, Delphi, PHP, MySQL, Java, 3DSMax, Html, grafikai progik (Photoshop, Corel, stb.), zenei progik (Cubase, Nuendo, Wavelab, stb.) és még sorolhatnám
Rengeteg gép szerelése, újratelepítése, összerakása: - ezt lehetetlen összeszámolni, de hetente legalább 1-2 gép, ami mostanra több százat jelent
Gondoltam egyet (visszatérve az első mondatomhoz) és elmélyülök egy csöppet a Linuxban. Első csodálkozásom, jól, stabilan, gyorsan, szépen működik. Indulnak rajta az eredetileg telepített programok, a netet is viszonylag könnyen belőttem, de....
(itt most elásom magam sokak szemében)... megpróbáltam a videókártyát (Radeon 9600) telepíteni, mondanom se kell órák múlva se sikerült, na de valami sikerélményt akartam, és programokat szerettem volna telepíteni (pl. OpenOffice) Hát fogalmam se volt, hogy hol induljak neki, és pár próbálgatás után, rengeteg fórum olvasgatás után feladtam.
Nem hittem el, hogy egy ilyen jónak mondott (és jónak tűnő) op. rendszer ennyire ne legyen felhasználóbarát. Semmivel nem segített, hogy hogyan csináljam, nem volt az eddigi tapasztalataimra építve semmilyen logikus megoldás.
Amíg ilyen "buherációk" - bocs a kifejezésért - kellenek egy sima telepítésnél, addig nem igazán fog tudni lépést tartani a winnel, még ha elkezdenék kiadni az összes játékot linux alá, akkor sem.
Ui.: Elnézést, ha hosszú voltam, csak a fanatikus Linux rajongókkal szeretném megértetni, hogy hiába a linux rengeteg előnye, ha rengeteg idő kell a "kitanulásához", ami valljuk be, a mai világban egyre kevesebb van ilyen dolgokra. -
#48 Nekem Ubuntu alatt nem ment az apt-get-es fglrx telepítés. Pontosabban szépen felment, felraktam az XGL-t is, következő bekapcsoláskor már a Mesa3D volt aktív:) Restart után újra az Ati driver, pedig semmit nem csináltam vele...:)
Egyébként szerintem nem kéne a Linuxot idekeverni, ugye a Linux nem Windows, de ez fordítva is igaz... -
syn7h37ic #47 Én pl. már várom a Vistát. Az RC2-vel sincsen semmi gondom, és mivel jónéhány játék is a megjelenéséhez van kötve, már az is késő lenne, ha már megjelent volnaKülönben is Linux alatt nem lehet játszani. Azon dolgozzanak a digitális agyú elfuserált billentyűkoptató informatikus huszárok -
strogg #46 hát sem az nvidia, sem az ati nem fog lépni előre az ügyben amíg ilyen kevesen bíbelődnek linuxal.
Aki meg kicsit is érdeklődik, és akarja ismerni a linuxot, az meg el tudja olvasni a leírást, vagy végszükség esetén nem törik le a keze kis google olvasában.
Mellesleg ez legyen a legkisebb gond.
Szvsz a linux a Desktop-on nem ezért nem terjed. Erről jó nagyot vitáztam alig két napja az egyik disztró fejlesztő csapattal. Ugyanis én úgy látom, hogy több olyan konvecionális dolog alakult ki a linuxban ami hátráltatja, de azért nem szakítanak vele, mert az úgy van és kész.
Abban viszont egyetértettünk, hogy nem 100%, hogy szeretnénk ha desktop-on is elterjedne... -
#45 Jó lenne már így pár hónappal a "Vistás hullám" után elfelejteni ezeket a hülye tévhiteket. Pl, hogy erőmű kell hozzá.
Igen, az XP-től nagyobb az erőforrásigénye, mint ahogy minden új proginak nagyobb a régebbitől.
Stabilabb is, mint az XP, ahogy a 98 is stabilabb volt, mint a 95.
De azért csodákat ne várjon senki.
Na meg szokás szerint fikázzák a Linuxosok.
Azért azt se felejtsük el, hogy a Linux alapvetően szerver oprendszer így bebaszna, ha nem lenne betonstabil.
De sajnos nem a legalkalmasabb arra, amire a legtöbben használják, multimédia, játék, sőt még munkára se igazán, mert még mindig csak a gagyi Open Office van rá alternatív programként, ami...hogy is mondjam nem éppen a legkompatibilisebb a M$ office-al és ugyebár mindenhol azt használják.
Szóval kár ezen vitatkozni. -
#44 nem is mondtam hogy értek hozzá, egy szóval sem, csak az a baj, hogy amig a hozzám hasonló lámák sem képesek föltelepíteni a 3d-támogatást, addig nincs értelme öszehasonlítani a windows-al, az én szemszögemből...
negatív tapasztalat megvolt, nics kedvem többet szenvedni vele, maradok a szutyok, használhatatlan, buta, béna... windowsnál...
(mindkettőnek van hibája, nekem a win jobban tetszik, ennyi...) -
throwthisaway #43 SuSE-n nekem speciel nem volt gondom vele. -
fflx #42 draga kedves forumozo kispajtas... a te istened nem ugy gondolja mar reg, mint ahogy azt te kepzeled
Ezt olvasd el hozza -
strogg #41 susen ne is próbálkozzatok, kiköpi még a gyári install készletet is. :( -
strogg #40 az ubuntu tudja a 2 kattintásos install-t csak.
ati és nvidia-t.
Ez tény. -
throwthisaway #39 OFF: Ja, próbáld meg 2.6.9-es kernelű Debian-alapú (Morphix) distribre feldobni két kattintással... Hahaha... -
#38 ja és ráírjuk a vírtuális sirkőre: "szép volt, jó volt, tán igaz sem volt" :D -
#37 szerintem se kéne a Linuxot szóba hozni itt , bőven elég lesz ha majd a "temetésén "szót ejtünk róla -
Fenjoy #36 ahhh... várok egy napot, még lemegy a winfóbiás flame... lehet nem fóbia, de első neki futásra a linux szó megint szembeötlött... ahhh ennek sosem lesz vége...
Fóbiás estét:)
-
#35 HP Officejet 4255 all-in-one üzeni minden kis pöcsnek: Köszöni szépen de el van a Vista-val és semmi bajuk nincs egymással.
Istenem hogy égetik itt magukat egyes emberek, úgye roliika -
#34 Hát mert láma vagy, amúgy apt-get-el csak rá kell keresni arra hogy fglrx, letölti, telepíti a csomagkezelő, majd xorg server configban beállítod a vga drivernek, hogy fglrx, egy restart, és lám fullos támogatás, fullos 3d gyorsítással :) telepítés, kb 1 percet vesz igényben, utána a xorg server configban csak az entert kell nyomogatni, és a megfelő helyen a nyilakat :D, és restart, ez az egész 5 percen belül megvan. -
BStage #33 "Csináltam Laci Vista kompatibilitási tesztet és ezeket kiszórta"
de ugye elolvastad mit irt a teszt? Béta teszt, egy béta programhoz, béta driverek alapján, ráadásul a driverteszt nem kompatibilitást mutatja, hanem, hogy jelen pillanatban (béta állapotban) van-e hozzá driver...
HP-nek azóta teljes universal drivere van vista-nak, blue soil-nak, a procinak meg semmi baja, simán futtatja a vistát... -
roliika #32 Vannak tákolt linuxok szóse róla. :D Radeont lehet rá telepíteni csak manuálisan elég sokmindent bekell hozzá állítani...licensz gond azért nem igazán szereti...NVidia az 2 katt. /Nekem is Radeonom van/. -
roliika #31 Csináltam Laci Vista kompatibilitási tesztet és ezeket kiszórta. :(((( Blue Soil kékfog, HP 3420-as nyomtató, Intel Celeron 2Ghz-es Northwood magos proci. -
#30 Nagy sz@r a windosw, a linux a király, még az alig ismert 9600-as radeonomhoz tartozó drivert se tudtam föltenni a suse 9 re, pedig nem vagyok teljesen hülye a számítástechnikához, és angolul is eligazodom... ennyit a király linuxról egy átlagfelhasználó szemével...
(ja hogy debiannal az internetkapcsolatot se tudtam beállítani, az egy más kérdés, pedig mindent leírtak szóról szóra, csak nem azt csinálta ami a leírásban volt...) -
akela1986zeg #29 Roller, ne ess abba hibába mint a sok hozzánem értő,aki olvasott vmit és akkor az neki szent de az elkerüli a figyelmét hogy az pl. beta 1-es verzió volt.Az Avastot már az Rc2-es vista is támogatta meg,amugymeg azóta sokmindent támogat amit előtte nem.Ilyetmeg ne mondj hogy a nyomtatót nem támogatja,mert olyan nincs, a proci+ hát,nekem is 1 magosom van és semmi baja vele az Rc2-esnek.De mivel azmár jobb mint az Rc1-es volt, szerintem a kereskedelmi változat is jobb mint az Rc2. Ugyhogy szerezdmeg ingyé és prószád ki. -
BStage #28 "Hogy van ez kész? Sehogy!"
Huha, a vista egyik programozójával van dolgunk, elképesztő... Máshonnan honnan is tudná, hogy milyen lett a végleges?
"pista nem támogatta a nyomtatót"
konkrétumokat... milyen nyomtatót? Milyen procit? Milyen kékfogat? -
roliika #27 Dehogynem! Linux is paraszvakítás, mármint a felülete ami csinnivilli némelyik, de az alatt támogatja az összes ismertebb hardware-t és 1,5GB-al bőven megelégszik.
Viszont elkapott az agybaj, mikor a csillivilli pista nem támogatta a nyomtatót, a procival is akadtak gondjai, kékfogat nem szereti, a programok kompatibilitását meg ne is említsem. Hogy van ez kész? Sehogy! Az oprendszernek a rendelkezésre álló erősorrások megbízható optimális kezelése a feladata. Aztán jön a többi...jön az, hogy minden automata legyen mert a júzer nem bír beírni 1 parancssort, de nyavajog ám win esetén hogy jajj vírusos lett a gép...persze hogy az lett ha nincs semmi védelem és mindent automatán rendszergazdi engedélyekkel futtat a kuka...ez felhasználó hiba...de hogy kiadnak 1 rendszert és a régi rendszer programjaivaql erős problémái adódnak, hardwarek nagyrészét kiköpi, megzabálja az erőforrásokat, aztán kijelentik, hogy eljött Kánaán mert ez kész...na én is kész vagyok az ilyenektől. Majd jön a foltozgatás / nagy emberi teljesítmény 1 ilyet összedobni... de kiadni vigyorogva azért...khmm.../ -
assdf #26 "Ezek megint a parasztvakításra játtszanak az aero felülettel,"
"mindketten tudjuk, hogy a linux erre már régóta képes...sőt a linuxban van rugó szerűen mozgó ablak is"
Nem érzel ebben egy kis ellentmondást?
Vagy ami linuxban hú de f@sza ugyanez windowsban már parasztvakitás? -
kbupdate #25 Vista doboza? Azt is lopta az MS a linuxtól, a linuxnak már 15 éve ilyen DVD tokja van:D:D:D -
strogg #24 Igen, sokan negatívumként említik, hogy azért csili-vilit nem veti meg a linuxos sem. Mindössze a használhatóságot tekinti továbbra is előrébb valónak.
A jó bornak is kell a cégér. A jó OS-nek.
Ezt az m$ is tudja. Komolyan nem értem a disztribútorok, meg a linuxos fejelsztők erre miért nem figyelnek? (pl. gnome nagyon egy tré külsőre) -
roliika #23 Jólvan bennevagyok, de akkor valami csillogós pingvin is kell rá....:) Ezek megint a parasztvakításra játtszanak az aero felülettel, de mindketten tudjuk, hogy a linux erre már régóta képes...sőt a linuxban van rugó szerűen mozgó ablak is...na de majd a Pista SP2-ben talán viszontláthatjuk azt is. :D Azért az tettszett, hogy a Pistának gyártottak ilyen kernel védelmet, csak pont a kernel védő volt rosszul megírva. :DD Na mind1 én nem állok 1ik oprendszer pártján sem, mindegyik jó valamire...azt hiszem. :D