113
Minden ami a Halloweennal kapcsolatos
  • hunbasser
    jó,de mégsem nyomulnak egyszerre 20-an :) akik meg minden házhoz mennek locsolkodni,azok nem elsősorban a pénz miatt mennek(tradíciók miatt)persze,itt is vannak kivételek
  • DaemoonHunter
    Csak hozzáteszem, hogy a Németországban és más Európai országokban is van Halloween. Nekem egyik ismerősöm ott él és nagyon is komolyan veszik ezt az "ünnepet". Pl a kölykök ugyanúgy járnak csórni mint nyugaton. Csak vmi más szöveggel, bocs de nem idézek(nem akarok hülyeséget írni). Nekem tetszene ha itt is meglenne ez a szokás. Persze kölykök nélkül(mivel néhol csak a "kisebbség" jelenne meg). Nekem ez a véleményem:)
  • ngcsnet
    megemlékezünk.
  • Ottto
    Errefelé jártak halloweenezni. Felöltözve, mindellel kisgyerekek, mentek kéregetni "Csokit vagy csalunk! Halloween!" szöveggel. Még jó hogy senki nem volt itthon, sztem elküldtem volna őket. Vajon megdobálták volna a házat? (x

Mellesleg sztem ez egy baromság (mert én már kinőttem belőle :D )
  • bazs1
    Magyarországon mióta van Halloween? remélem nem is lesz sosa!
  • eörgs
    nahát azt pont kinézem belőled :-c
  • Bandew
    Szerintem jópofa dolog a halloween, nem bánnám ha átvennénk ezt a szokást.
    És ezt egyáltalán nem tartom "amerikanizáció"-nak. Kismillió haszontalan dolgot átvettünk már a nyugattól, nem értem miért pont ezzel lenne a baj. Bár az is igaz, hogy ez az egész cukorka dolog legfeljebb falvakban nézne ki jól, vagy városszéleken, semmiképp sem panelrengetegben. Kb mint a húsvét. Bár megvan az a különbség, hogy húsvétkor ált ismerősökhöz megyünk (falvakban más a helyzet, ill. a pofátlanok egy kis zséért akárhova becsöngetnek), halloweenkor meg akárkihez, sőt célszerű idegenekhez, hogy ha nem kapunk cukrot jól megszivathassuk az illetőt. :-)
    Szal sztem ez egy jópofa ünnep, mindenféle ijesztő maskarákba öltözni, meg bulizni, a gyerekek meg kolbászolnak jobbra-balra. Ez amolyan "farsang-szilveszter-húsvét" keverék.
  • Szabi1991
  • Szabi1991
  • ColdFire
    Ma halloween van :|
  • haxoror
    így van
  • Muki100
    Ilyen nem létezik Magyarországon. Majd ha mennek az amcsik busójárni megyek én is halohelozni.
  • sweech
    a valentin nap is amcsiktól származik, a halloween meg nem ^__^
  • Dragooon #20
    ha 16 körül vagy, már nem (legalább is Texasban nem) :D ők már semmit nem kapnak, inkább csak haverokkal lógnak, buliznak, minta felnőttek. jó lehet. suliból hazaér a gyerek, elmegy bulizni, másnap másnaposan ül a suliban :D
  • Punker
    azt leszámítva hogy aszisztálnak apuci lerészegedéséhez :)
  • Dying Soul
    Megyek fényképezni temetőbe.
  • Punker
    miért itt mit csinálnak húsvétkor a kiskölkök?
  • hunbasser
    igen,általában mindennel így van Mo.,bár ha hozzám jönne úgy 10-15 gyerek cukorkát kérni,háát,nem tudom mit reagálnék :)
    bár az usában még az én korosztályom is csinálja ezt a szarságot
  • hunbasser
    úgy,h csinálsz egyet,felrakod vhová,a kép linkjét benyomod a moderátor topikba a topik linkjével együtt,és mondod,h ezt a bannert szeretnéd ide,és megköszönöd.a banner szélessége ne legyen több úgy 750 pixelnél,és ne legyen magasabb 300-400 pixelnél,ne kelljen lapozni,míg meglátjuk az első hsz-t(elhelyezkedésben első)
  • Prince of Máté
    hogyan leeht banenrt berakni?
  • Prince of Máté
    Megnéztem a South pArk Halloweeni külön kiadását nagyon lol árdemes megnézni
  • Apus
    Valentin nap a virágosok miatt lett meghonosítva, a Halloween a zöldségesek miatt lesz ;)
  • Punker
    érdekes kérdés azért ez, az amcsiknak van 1 vidám ünnepük nekünk meg egy full depressziós, pedig az elődökre nem szomorúan kéne gondolni, bár ha megnézzük a legtöbb magyar ünnep az negatív :(
  • Dragooon #10
    van egy amerikai barátom, most meséli msnen, hogy este mennek cukorkát gyűjteni :DD
    egyszer tartottuk sulinkban, jó szar volt... amúgy a Hálaadás nagyon szép ünnep ^^ érdekes lesz, nemsokára már mi is ünnepelni fogjuk az amerikai vackokat :D
  • autoszimulator
    valentin nap is amcsiktól származik.. haloween is át fog szivárogni kis hazánkba ebben biztos vagyok, bár egyet nem értek vele... amerikanizáció rlz
  • I.C.ram
    Semmit. Ilyen ünnep nem létezik ebben az országban. Mint ahogy Hálaadás napja sem, se Függetlenség napja. Az egy másik ország.
  • eörgs
    túl sok tévét néztek
  • eörgs
    gyász
  • sweech
    mi HALOTTAK NAPJÁN kimegyünk a családi sírokhoz és gyújtunk gyertyát meg mécsest -.-
  • PJack
    szuper topik
  • PJack
    kimegyünk este az udvarra és meggyútjuk a töklámpásokat:)))))
    meg esetenként tüzet is rakunk, mint pl. ma este is:)
  • Prince of Máté
    Ti mit csináltok halloweenkor?
  • Prince of Máté
    a Halloween
    Eredete

A Brit-szigetek területén és a mai Franciaország északi részén élő kelták november elsején ünnepelték az újévet. A kelták úgy tartották, hogy az újesztendő előtti napon az élők és a holtak közötti határ elmosódik, a halottak pedig visszatérnek. Október 31-én a magaslatokon hatalmas tüzeket raktak, termény- és állatáldozatot mutattak be. Miután kialudt a tűz, az ünneplők hazatértek, a parázsból pedig egy-egy darabot otthonaikba vittek, ahol ismét tüzet gyújtottak és egész éjszaka virrasztottak.

A kelta hatások mellett a római hagyományok hagytak nyomot a Halloween átalakulásán. A fák és a gyümölcsök istennőjének, Pomonának ünnepét szinte egy időben rendezték. Később a szokások összefonódtak és kialakultak esemény ma is visszaköszönő jelképei: a boszorkány, a fekete macska, a csontváz, illetve a tréfálkozás és a jóslás. A középkorban az egyház azzal támadta a Halloweent, hogy az ünneplők a sátánt szolgálják, esténként pedig boszorkányszombatot tartanak.

Ünnep tengerentúli változata

Amerika felfedezése után a telepesek körében nem volt népszerű a Halloween, változást a 19. század közepe hozott, amikor valószínűleg a nagyszámú ír bevándorlók életre keltették az ünnepet. Elsősorban az Egyesült Államokban és Kanadában bevett szokás, hogy a gyermekek jelmezekbe bújva házról házra járnak és édességet kérnek ajándékba. A felnőttek házibulikon múlatják az időt szintén maskarába öltözve. Az ünnep nélkülözhetetlen kelléke a faragott tökfigura vagy annak műanyag változata.

Halloween magyar fordítása

Október és november fordulójában összetorlódnak az ünnepek: a Halloween október 31-re, a mindenszentek november 1-re, míg a halottak napja november 2-ra esik. A leírásokban és a fordításokban éppen ezért gyakran keverednek a kifejezések. Öntsünk tiszta vizet a pohárba: