Ageia: több fizikai társprocesszort a PC-be!

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

#39 által nem sok értelme van. Inkább azt oldhatnák meg, hogy egy csúcskártya elég legyen a kettõre, vagy olyan 2-GPU-s kártyákat csinálhatnának, amiken az egyik a fizikával foglalkozik (mondjuk átkapcsolhatóan, alapesetben egykártyás SLI-ben menne).

El is végzi: mindkét nagy GPU-gyártó elérhetõvé tette, vagy mostanában elérhetõvé teszi a GPU-alapú fizikai driverét. A HavokFX API-t használják. Csak asszem nem tud megosztottan mûködni a grafikával egy kártyán, hanem külön kártya kell hozzá. De elég neki egy középkategóriás. Nem tudom, G80 és R600 esetén megoldják-e, hogy elég legyen az az egy kártya (van teljesítmény bõven).

A PhysX kártya alapvetõen jó dolog, részletgazdagabb és élõbb játékvilágokat lehet vele létrehozni. Pl. ahol valódi a fû és a levél: elhajlik, mozog és fújja a szél. Vannak benne állatok, pl. rovarok és mindegyik külön éli az életét.

Elvileg a grafikus kártyába is be lehetne építeni, lehet, hogy késõbb úgy is lesz, de inkább a CPU mellé kellene tenni egy direkt buszra, mert ennek oda-vissza kommunikálnia kell a CPU-val, míg a grafikus kártya elsõsorban csak adatfogadó.

Az ára egyenlõre magas, de ahogy egyre több játék tud vele sokkal többet nyújtani, úgy lesz benne alapból minden PC-ben.

Jó lenne, ha pl. a MS beletenné a következõ DirectX-be, mert úgy szabványos úton kezdene el fejlõdni.

Az ATI és az NVidia egyenlõre eltatnak, de szerintem már gõzerõvel dolgoznak a saját PhysX kártyáikon...
http://devsupport.ageia.com

Regisztrálni kell -- ingyenes --, utána ha minden fain, leszedheted a legfrissebb publikus(!) SDK-t.

(Bár én még nem regisztráltam, mert nekem egy régebbi verzió van meg (2.3.1). Egyébként csatlakoznék Dodo55 véleményéhez, szerintem is egy gyors és könnyen használható API.)

\"There is no sweet kingdom of heaven, full of flowers and green landscapes. No god will welcome you with open arms, like a father who forgives all your sins. \"

PPU hardwesen szerintem egy matrix ill. vektor muveleteket vegzo egyseg lehet, amihez szoftverbol jon hozza a fizikai szimulacio. GPU is alapveteon matrix muveletekre van kigyurva. Ezert szerintem GPU is elvegezhetne ezeket a muveleteket (OGSL hasznalva).

Nem tudtam ertelmes dokumentaciot szerezni Ageia PhysX cucchoz, Ha valaki megdobna egy linkkel PPU utasitasairol, vagy az API -nak a doksijaval annak orulnek.

Linux nem Win: http://www.unixlab.hu/LNW/index.html gentoo : http://www.gentoo.org/main/hu/philosophy.xml

Most még lehet nem tud, meg a teszteknél sem mutathat sok mindent, lévén kevés rá optimalizált játékot írtak még... Jó, hogy egy x1600 3x annyi teljesítményre képes-mivel direkt erre írták a programot😄D GONDOLKODJ!!! És akinek nem tetszik, ne vegye, akinek nem kell a lehetõ legjobb fizikai modellezés, amit most meg lehet valósítani, az maradjon csak meg a videókariprocihangfalkártya kombónál. De nem egy rossz elképzelés szerintem. Az tény, hogy marha drága, de nem itt kezdõdnek a dolgok ám😊 Mondjuk az is 1 érdekes kérdés, hogy ha már úgyis 4 magos procim lesz, akkor (igaz, nem lineáris a teljesítménynövekedés) abból a kraftból csak jusson már fizika-számításra is...

Blackmail the Universe

Sanyix
Olyan nincs hogy opcionális, elõbb utóbb mikor a fizikai proci gyártók eleget fizetnek a játékfejlesztõknek, jönne a fizikai gyorsító required hibaüzenet a játék indulásakor...

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Az ötlet jó lenne, de valahol ez sztem sérti a videókártya gyártk érdekeit, pl ATI azon crossfire megoldásai ahol X1950 mellé egx X1600XT-t rakva mondogatják, hogy ez aztán húdehajde. A másik dolog, hogy egye a mostani High-end kártyák alapból megesznek 2db PCI-e foglalatot, na most kellene még 2db ennek is? Tehát akkor egy fullos high-end konfig perpill egy 2/4magos prociból áll, 2db vidkari, 2db fizikai gyorsító, a többi eszközrõl nem is beszélve. Vazze mennyit fog ez enni? Majd lehet újrakábelezni a lakást/házat mert elöregedett kábelek nem bírják az áramfelvételt kiszolgálni, anyuka meg ne mosson v mikrózzon amikor gépezik a gyerek! 😊 Esszem megáll. Az rendben van hogy növeljük a teljesítményt, stb, de ez az irány nem jó irány, ez olyamn mint ha az autógyártók fejlesztés helyett mindíg egy plussz motort raknának a kocsiba. Most mindenki 4-5 motoros kamionokkal közlekedne v mi? Úgy látom hogy amíg valahol valaki lényeges architectura v technológiai fejlesztést nem visz véghez addig errefelé haladunk. Ott van pl az AMD 6000+ os CPU-ja ami jól hangzik na de nekem ne egyen egy proc 125W-ott! Hozzáteszem eddig nem volt bajom az AMD-vel de õk is elkanászodnak lassan. 😊
Már rég feladtam a PC-m fejlesztését, eladtam az egykor erõs gépemet, összedobtam egy olcsó celeron konfigot, vettem egy nextgen konzolt és azt mondtam, hogy inkább 5-6évente új konzol, de közben minden úgy ut ahogy kell, nem fizetek baromi nagy villanyszámlákat, nins instal, stb. és munkára meg ott a PC ami elég nekem hosszú hosszú ideig.
akkor már inkább az alaplapba kéne rakni..
Szerintem sokkal életképesebb az a megoldás, ha a videokártyákon egy külön, az erre a célra készített foglalatba illeszthetõ lenne a társ processzor. Opcionálisan, ha akarunk erre költeni, akkor beletesszük, ha nem akarunk, akkor marad a társ nélküli kártya....

Elõnyök:
Opcionálisan bõvíthetõ;
Kevesebb áramfelvétel (videó kari + társproci < videó kari + társ kártya)
És olcsóbb megoldás, mivel az Asustek és BFG (és további cégek) árrésével nem kellene számolni;
Tán még gyorsabb is lenne, mivel közvetlenül kapcsolatba kerülne a GPU-val, így a PCI sín áteresztõképessége már nem szabna határt.

PíszLávJuniti
Mint az integrált 7.1 es hangchip <#pardon1> jóformán semmi értelme.

\"meg fog azoknak a száma növekedni, akik bár minden rátermettség nélkül úgy érzik, hogy a nemzet vezéri szolgálatába kell állítaniuk \"halhatatlan\" erejüket\" Mein Kampf, Adolf Hitler

Effendi
Az elõbbi hozzászólásomat példázva: tehát mondjuk egy felrobbantott fal daradja agyonüti az ellenséget, vagyis az õ gépén ugyanolyan röppályán repül a faldarab, és el is találja. kampec

http://bf1942.gametrack.org/sig_3210436_omaha1_times.png

Effendi
Én sem fiszem, hogy valóban a külön fizikai proci a megoldás, ugyanis véleményem szerint igazán akkor lesz értelme, ha mondjuk egy játékban minden tereptárgy lerombolható, és persze ez csak úgy lenne kivitelezhetõ, ha egyaránt minden játékosnak a gépén szintén darabokra esik, ami persze csak úgy valósítható meg, ha a videókártyával egybe van építve.

http://bf1942.gametrack.org/sig_3210436_omaha1_times.png

nem látom át, hogy ez a termék hogyan maradhatna életképes. szerintem elég kevesen vannak akik extrém grafikásra vágynak, tehát már eleve az SLI/CrossFire is csak egy szûk csoportnak való, akkor ez a kártya? ha azt mondják, hogy a videókártyám 5000 pénzzel többe kerül, mert csípõbõl támogatja a HavocFX-et és vannak hozzá már játékok, meg a maya is jobban renderel, akkor azt mondom, hogy megéri. de hogy silány 2-3 játékért 40-50 ezreket fizessek, hogy több maszat szakadjon le a textúráról, háááát... megint egy termék, ami igazándiból a hiszékenyek közt fog elterjedni.

\"The voices are back... Excellent.\"

kb. 2000-ben a valamelyik 3D játék nagyágyu azt jósolta, hogy 2006-ra eltünnek a 3D kártyák, a proci telj. elég lesz mindenre. Hát sajnos nem így lett, szánalmas ez a helyzet..
Na már csak az kell nekünk, hogy a hangkártya meg az alapgyártók is kitaláljanak mindenféle értelmes de inkább értelmetlen idokot, hogy többet kelljen ezekbõl is majd beépíteni. 😞

Az, hogy nincs benne kártya nélkül cloth elég érdekes, mert a Dark Physics viszi kártya nélkül is a clothokat.
Úgy tudom, hogy elég nagy gond volt valós hajakat csinálni. Szerintem ezzel a cloth szimulációval megoldható lenne, csak rohadt sok erõforrást igényelne.
1db X1600XT (fizikára használt telj.) = 2-3 PhysX kártya...

asysoft
Azért az FO2 fizikája elég érdekes volt, számtalanszor akadtam el egy terepjáróval egy vacak bójában, fõleg patch után. Egyébként jó game😊
Amúgy Physixet én sem tartom életképesnek (különösen nem ilyen áron), inkább a HavocFX-ben (ha már külön kártya...😊), de leginkább a többmagos processzorok kihasználásában látok fantáziát.

/*WTF?!*/

Ez is érdekes.. CellFactor nevû játék, mindenki azthitte hogy e kártya nélkül nem fut, dehogynem, majdnem ugyanolyan teljesítménnyel, csak kicsit lemaradva és a folyadék illetve a cloth animáció marad ki, ha nincs karid. Itt látszik mennyire szánalmas ez a kártya... ha igazán ki lenne használva, akkkor itt 10-20 FPS-ekrõl döntene, meg olyan fizikát mutatna be, ami egy HL2-õt lever a talpáról. De ilyenrõl nem beszélhetünk...
Sanyix
De ott az autó fizikáját nem kellett számolnia, mert az nem volt, de ahol van annak is, ott más a helyzet.

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

scorpeeon
Ez az egéz ageia physx egy nagy szánalom.

Abit IC7, P4 2,8GHz Northwood HT, 2x1 GB DDR400 RAM, Gainward GF7600GT 256MB AGP Sony PSP

sztem ez csakis úgy maradhat életképes, ha belépítik a videókártyába
Ez a link

Bocs.
Egy kis teszt róla (Magyarul).
ez egy akkora baromság. ez az egész fiziksz sz@r csak arra jó, hogy újabb forintikat lehessen kihúzni a játékos zsebébõl.
Hááát nemtudom, sztem ezt a CPU simán elbírja, lásd Flatout 2.
Sanyix
Persze és a processzort is több részre kell bontani. Lesz AND processzor, OR processzor, NOT processzor, NOR processzor, stb. ja meg memóriakezelõ processzor, processzorkezelõ processzor, stb. 😄

asysoft
Azért azt ne felejtsd el, hogy Physix használata esetén több darabra robbannak a dolgok, ami a GPU-t is jobban terheli...

/*WTF?!*/

silanor
Ezt azert igy nem jelentenem ki. 3D modellezo software (XSI-ben pl ez a Physx engine van es nagyon meggyozo, meg kartya nelkul is)-ekben eleg jo teljesitmenyt nyujt es szerintem ha irnak ra jatekot akkor abban is nagyon jo lesz. En latok benne jovot, de ez csak a sajat velemenyem.

Sose vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az o szintjükre, és legyoznek a rutinjukkal.

A GRAW topikban volt egy kép róla...
Csero90
Nem tom mi jöhet még mert már MI kártyát is akarnak amúgy mit lehetne még??

Csero90
AGEIA LOL <#nevetes2><#nevetes2><#nevetes2>
<#banplz>

uniu
link ??

\"Holló, Hologram, Honolulu, Holokauszt, Hazugság\"

Ez egy fos, nem veszi le a terhet a prociról és még lassítja is a játékot, kukába vele. Csak nézzétek meg a teszteket róla!
Egyébként nem tud semmi extrát a kari, csak marketingfogás.
Mindenképp azt fogják fejleszteni, amit megvesznek. így a tényleg jó játékok ezentúl is ritkák maradnak.

Gracie Barra

Sanyix
Hát ez így van, mégis veszik a játékokat, mert a legtöbb embernek elég a grafikai élmény...

A kártyáról nem tudok mondani semmit, mert még soha nem próbáltam, viszont a PhysX motort már próbálgattam és nagyon jó.
Eléggé kicsi az erõforrásigénye, nincsenek benne olyan bugok mint a HL2-ben(Havok).
A Dark Physics nevû Dark Basic Pro kiegészítõvel tudtam próbálgatni, létezik egy másik ismertebb fizikai motor DBPro alá, a Newton Game Dynamics, annál 100X gyorsabb a PhysX.
Én inkább valami végletekig leegyszerûsített oprendszert tennék a játékok alá, ami pl nem foglal alapból 2 GB RAM-ot..

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

PíszLávJuniti
<#vigyor2>
Érdekes, hogy az elszállt gyártók, és játék készítõk még nem ébredtek rá, hogy egy játék attól hogy fénykép szintû grafikával, és életszerû animációval, ai val van elkészítve még nem biztosítja a játék élményt. Ellenben ld. defcon és társai.

\"meg fog azoknak a száma növekedni, akik bár minden rátermettség nélkül úgy érzik, hogy a nemzet vezéri szolgálatába kell állítaniuk \"halhatatlan\" erejüket\" Mein Kampf, Adolf Hitler