86
  • Epikurosz
    Aktív szenes vízszűrő kancsók majdnem mindenütt kaphatók, kb. 6000 Ft. az áruk. Nekem is van. Felül feltöltöd vízzel, alul lefolyik a tisztított víz a tartályba, amelyet aztán kitölthetsz egy pohárba.

A szűrőbetétet pedig kb. 3 hetente kell cserélni, tehát amiről dez ír, hogy ti. elég évente cserélni, az szerintem egy nagy kamu.

Ez a szívószál, amiről itt szó volt, ez is egy éves használatról beszél. Ez is egy nagy átverés. Nincs olyan aktív szén, amellyel egy évig szűrni tudnád a "pocsoját".

Egyébként vannak ugye víztisztító tabletták, turistaboltokban kapni őket, amelyek valamilyen ezüstvegyület és klór segítségével tisztítják az előszűrt vizet. Ezek valóban tudják azt, ami a használati útmutatóban le van írva. Csak sajnos állandóan az általuk megtisztított vizet nem tudnád inni, mert annyira pocsék az íze, és a sok ezüst miatt előbb-utőbb kialakulna az argiria (ezüstmérgezés).

Csodák, bizony, nincsenek.

• wanek
    A nem teljesen tiszta (desztillált) víznek is van azért jótékony hatása. A minimális mennyiségű kórokozó, amit a szervezet könnyen hatástalanít, edzésben tartja az immunrendszert.
  • wanek
    És mi akadályozott meg abban, hogy a szükséges ásványi sókat pótold?

"a víz kvantummachanikai szerkezete" - ne bohóckodj már!
  • wanek
    Hidd el, már jóval régebben utánanéztem, ugyanis akartam venni egy víztisztító berendezést. A legolcsóbb is, ami már az igényeimet kielégítette volna, több volt, mint fél millió Ft. Ezek nem kis méretű eszközök, és a szűrők cseréje se 2 fillér...
    Mellesleg a 2 USD és a 20 ezer Ft (majdnem 100 USD) között van különbség!!!
    Az aktív szén valóban tud bizonyos mértékű tisztítást csinálni, de ez hol van még az elegendőtől! Persze kérdés az, hogy mit értünk tisztítás alatt. Mert pl. egy kémiai laborokban használt szűrőpapír is tud "tisztítást" csinálni, de ez se sokmindenre jó.
  • dez
    Ja, persze egy fordított ozmózisos (+"visszasózó" patronok) készülék lenne az igazi, de az tényleg jóval drágább. Azért megfizethető.
  • dez
    Egyébként ittam már 2-3 hétig desztillált vizet is - nem haltam bele, sőt pozitív hatásai is voltak, de azért nem ajánlanám hosszabb távon, egy bizonyos minimális mennyiségű asványi anyag elkél az ivóvízben. Aztán van még egy vitatott terület, a víz kvantummachanikai szerkezete. Mielőtt jönnek a bombák, a homeopátia ma már nem tiltott áltudomány.
  • dez
    Inkább - mint ahogy már ajánlották - nézz utána, mit tud egy kis aktív szén... Én is (csapra köthető) aktív szenes víztisztítót használok, 20e volt, elég egy évben egyszer cserélni a szűrőt.
  • wanek
    Ezek szerint te postoltad oda. Mert ugye milyen érdekes, hogy eredetileg nem volt link sem, és ott volt a helyesírási hiba is, ami azóta ki lett javítva. Biztosan csak véletlen egybeesés... LOL!
    Ez olyan eszköz lehet, amilyeneket pl. a TV Shopoknak próbálnak elsózni. A reklám szerint nagyon jól jársz, mert olcsón kapsz nagyon jó terméket, a vásárlás után meg rájössz, hogy megvetted drágán a kamut.
    Egy termék nem attól válik jóvá, és valódivá, hogy van WEB oldala, ami tartalmaz táblázatot meg PDF állományt. Majd ha _függetlennek tartott_ minőségvizsgálók is hitelesítik, és kereskedelemben is kapható lesz, akkor válik hihetővé. Addig meg ez az egész számomra nem több, mint a nigériai pénzkicsaló levelek.
  • Epikurosz
    Ennek ellenére én vásárolnék belőle.
  • Epikurosz
    A nehézfémeket nem szűri ki.
  • Epikurosz
    A sejtésem beigazolódott.
    Aktív szén a fő alkotóelem.
    Emellett van halogén, vagyis lényegében klór.
    Speckó itt.
    Az árról persze nem tudunk meg semmit, ahhoz e-mailt kell küldeni.
  • kanyecs
    a desztillált vízről
  • kanyecs
    nem kacsa, nézd meg a linket mégegyszer
  • Tripax
    Az ilyen cikkek hallatára nyílik ki a zsebembe a bicska. Dollármilliós hülyeségek, aminek a tényleges haszna konvergál a nullához. Most már kezdem érteni miért inkább fegyverekre költik a pénzt űrkutatások helyett. De most komolyan hát nem elkeserítő, hogy sehova sem halad semmi. Szeretnék már érdemleges pozitív híreket hallani, nem csak azt hogy húúú de kafa hogy földet ér valami, ezt már vagy húsz év óta halljuk. Ne haragudjanak meg rám most a tanult csillagászok hogy iet mondok, de valami olyan hírt is szeretnék hallani, ami nem csak őket nyűgözi le, hanem az egyszerű embereket is.
  • GyuriX2572
    Nem tudom, hogy akarhatunk a Holda bázist, ha még "sziklából" sem vagyunk vizet fakasztani........
  • Epikurosz
    "A kis cső a szívó erő által működtetve valós időben megtisztít és ihatóvá teszi a legundorítóbb pocsojavizet is."

Talán "pocsolya". :-)
    Nagy a gyanúm, hogy aktív szénnel kibélelt szívószál lesz az.
  • Sanyix
    Na már le is írták előttem :)
  • waterman
    arról, hogy mit iszunk meg, az csak attól függ tudjuk-e mi van benne. nyáron nagy medencéket szoktunk telepíteni és mindig csodálattal tölt el, hogy az a víz, amit megiszunk, nagymennyiségben igazándiból üledékmentes erősen opálos haragos zöld "valami", ami >csak< mechanikai szűrés által (pár kiló kvarchomokon átkeringetve) 1 nap alatt kristálytiszta lesz. a bacik meg akármilyen fehérjével támogatott élőlény ellen ott az UV lámpa. innentől kezdve már csak a mérgező anyagokkal kell valamit kezdeni. de ha meglocsolok egy rakás növényt, majd ami párolgott összegyűjtöm, akkor ez is meg van oldva. és máris megy a vízrecirkuláció. mondjuk ettől nem lesz több üzemanyag a holdon..
  • Nethyrrea
    szénszűrő elég sokmindent felfog.
  • wanek
    Az egy mechanikus elven működő szűrést végez(het). Semmilyen mérgező oldatot nem tud kiszűrni. A vírtisztító berendezések, amik a már az eleve tisztított csapvizet tisztítják tovább, elég drága berendezések, és sűrűn kell a szűrőiket is cserélni.
    Az általad adott linken nincs semmi hivatkozás, így bőven lehet kacsa is. Egyébként meg nem "pocsoja", hanem pocsolya...
  • teddybear
    A cikkben, amennyire én értelmezni vélem, csak a felszíni vízjeget tagadják. Semmitsem mondanak viszont a mélyebben esetleg megbúvó víz, vagy jégrétegről.

Azután, persze ott van még a kötött formában található hidrogén, és oxigénvegyületek is. Ebből is lehet vizet nyerni, ha nehezebben is.
  • teddybear
    Ami a desztillálást illeti, a sivatagos partok sótalanító üzemei közül is sok desztillálással gyártja az iható vizet a tengervízből. Pl. Kuvaitban, vagy Szaud-Arábiában. Mindenütt, ahol olcsó a fűtőanyag, vagy ahol nincs más megoldás.

Amúgy a Földön is desztillálódik a víz, amikor a tengerből elpárolog, és esőként visszazuhog.
  • teddybear
    Mondjuk a Gangeszbe inkább a holtak hamvait öntik, miután a parton elhamvasztották... Bár nekem ez sem sokkal gusztusosabb...

• kanyecs
    pl
  • wanek
    Pl. desztillálással...
  • Epikurosz
    Erre a "meglepően egyszerű mód"-ra én kíváncsi lennék.
  • Sanyix
    Amikor a csapból iszol, valamelyik folyó szennyes, algás fertőző vizéből iszol, amit kicsit megtisztítottak. Bármilyen mocskos viszet, tökéletesen meg lehet tisztítani, olyan tisztára, hogy csak H2O van benne, semmi más... és mindezt meglepően egyszerű módon :)
  • Epikurosz
    Wikipédia szócikk (angolul, mert sajnos magyar még nincs)
  • Epikurosz
    Ajánlott keresőkifejezés:
    "living machines"
    De ezt még nem alkalmazzák az űrhajókon.
  • wanek
    Szerinted az űrállomáson mit isznak?
  • Xantia
    Barátom, te is recirkulált vizet iszol a földön. Sógoroknál belepisil valaki a Dunába, itt meg Szentendrénél kiszűrve megisszuk. Ugyanaz, csak egy kicsit nagyobba.
    A víz meg azért kellett volna, hogy hidrogén nyerjenek ki a további utazásokhoz. Annak nincs értelme, hogy a rakéta hajtóanyagot a földről vigyék a Holdra. Hogy onnan menjenek tovább a Marsra. Pocséklás. Akkor már egyszerűbb Földről a Marsra közvetlenül menni.
  • [NST]Cifu
    A tisztitott szennyvízet ma is használják emberi fogyasztásra egyes helyeken. Gyakorlatilag az emberi aggályokon túl más nem akadálya ennek, technológiailag olyan szinten van a víztisztítás, hogy tökéletesen tiszta, iható vízet képesek csinálni szinte bármilyen szennyvízből.
  • [NST]Cifu
    Pontosan erről van szó. A víz több okból is nagyon hasznos lenne egy Holdbázisnak:

A vízből oxigén és hidrogén állítható elő. Az oxigén az ember számára szükséges lételem, a hidrogén pedig (az oxigénnel együtt) üzemanyag. Ha ott megfelelő mennyiségű víz van, akkor máris sokkal kevesebb ellátűrhajóra lenne szükség, amely jelentősen csökkenti a költségeket, és egyben finanszírozhatóbbá tenné a programot. A másik, hogy sok Mars-program eddig úgy számolt, hogy a Mars-űrhajók szinte üres üzemanyagtartályal indulnak, és a Holdon bányászott jégből nyert oxigénnel és hidrogénnel lehetne feltölteni őket a Mars-utazás előtt. Ez megint anyagi jellegű dolog, hiszen jelenleg a kiterjedtebb űrprogramoknak az szab gátat, hogy egész egyszerűen túl drága feljutattni a hasznos terhet a világűrbe... tehát ha sokkal kevesebbet kellene, mert gazdaságosabb például a Holdon bányászni, akkor megvalósíthatóbb lenne az emberes űrkutatás továbblépése a bolygóközi utazás felé.
  • HUmanEmber41st
    Vajon ki inna recirkulált vizet a növényeken kívül??
    LOL hamarabb lesz bázis a Marson, mint a Holdon..
  • wanek
    A tévedést nem én követtem el. Olvass vissza az sg korábbi hírei között...
  • Sanyix
    Nemtom miért pofon a holdbázisról álmodóknak ez. Max kell vinni vizet a bázisra, ember/növény mennyiségtől függően, mert ugye mind2-ben állandó körforgásban van a víz, így nem veszne el... ha fogyó anyag lenne akkor lenne gond.
  • Epikurosz
    olvasgat, és ha gyűn érdeklődő, akkor kidugja az orrát. :-))
  • mikloss
    Epikurosz egy közönségszolgálati munkatársnak mi a dolga a könyvtárba?(puszta kíváncsiság)
  • Epikurosz
    Egyébként a radarok a Holdon sem vizet mutattak, hanem hidrogént, amelyről feltételezték, hogy oxigénhez van kötve.
  • Epikurosz
    Bocsika, színképelemzés csilalgoknál használatos, mert azoknak van kibocsátott fényük, de nem vagyok benne biztos, hogy a visszavert fény színképének elemzését használják-e a naprendszerünkbern lévő bolygók tanulmányozására, kiegészítő módszerként.
    A távoli naprendszerek bolygóinak összetételét amúgy nem közvetlen színképelemzésekkel tanulmányozzák tudtommal, hanem közvetett módokon, a leárnyékolt anyacsillag fényét tanulmányozva. De ebben én nem vagyok szakértő.