47
  • dez
    #47
    Szerintem is.
  • dez
    #46
    Hát, ha eltérő a foglalatok lábkiosztása, akkor eltérő lábkiosztású, tokozású proci is megy bele. Azaz nem csak a foglalat típusát kell megjelölni, hanem a procik tokozását is. Persze lehet úgy is fogalmazni, hogy pl. "AM2 foglalatba való proci", de így kicsit körülményes. :)

    Eseleg elképzelhető, hogy a DDR2 és DDR3 vezérlése valamennyire lábkompatibilis, legalábbis olyan szinten, hogy mindkettőköz ugyanazok a vezérlővonalak (lábak) kellenek, csak mondjuk azok protokollja/időzítése tér el némileg.

    Na mindegy, szóval akkor a korábbi hírekkel ellentétben külön lesz olyan, hogy AM2+, és ez lesz félig-meddig kompatibilis az AM2-vel, és később jön csak az AM3.
  • [Jakuza]
    #45
    En mar 1,5 eve hajtom a 939es lapomat es ugy gondolom teljesen jol vettem, es meg talan 1,5 evet kibirok vele (miven egy X2 4200+ van benne jelenleg)
    Szerintem teljesen korrekt manapsag a sztechnikaban sot..., hogy 3 evet kibirjon egy foglalat.
    Valthattam volna Core 2 Duora is, megtehettem volna, de teljesen feleslegesnek lattam a plusz befektetest, hiszen 1,5 ev mulva azt is cserelnem kellene valoszinuleg uj lapra a Kenstfield miatt. (vannak most is hozza lapok, de szvsz teljesen kiforratlanok)
    En ugy gondoltam a DDR2-es dolgokat atugrom.
  • BiroAndras
    #44
    "Pontosan az eddigi megbízható AMD infók alapján vásároltam annó. Prémium kategóriás SLI lapot, arra alapozva, hogyha a 939 foglalatot támogatják úgy 3-4 évig, akkor kis lépesekkel, viszonylag kis ráköltéssel lehet procit cserélni még pár évig."

    Megszokhattad volna már, hogy ilyenre kár számítani. Még ha a foglalat kompatibilis is, csomó új technológia jelenik meg, ami miatt úgyis új lapot kell venni. Alaplap+CPU+RAM majdnem mindíg együtt cserélendő. Ha sűrűn akarod cserélgetni, add el a régit.

    "Tudom lehet majd venni használtan, de nekem az nem alternatíva, ha nincs rá gari."

    Procinál nem létkérdés a gari. Gyakorlatilag a legmegbízhatóbb része a gépnek. Leginkább a lesarkazás (Socket A), és a túlhajtás (ma már ez sem) veszélyes rá, de ezekre meg úgyse érvényes a gari.
  • [Jakuza]
    #43
    Ez nem csak az AM3-ra vonatkozik ?
    Marmint a 45 nano.
  • Inquisitor
    #42
    Roadmap 45 nanometre and AM2+
  • Inquisitor
    #41
    "AM2+-ról nem hallottam még, a K8L lehet AM2 és AM3 tokos is"
    Ez nem tokozás, még csak nem is lábkiosztás, hanem maga a foglalat. Elvileg az AM2, AM2+ és az AM3 lábügyileg azonos, de az AM3 a DDR3 miatt tutira más lábkiosztású fizikailag. Azt hiszem. Az AM2+ infó meg nemhivatalos, a K8L-ből a DDR2-es verziók belemennek elvileg AM2-be.

    Na persze Intel oldalon is jön ám DDR3, új chipset meg hozzá új alaplap.
  • arty
    #40
    "a másfél éves inteledbe" - ha másfél éve intelt vettél volna (nem mellesleg drágábban, mint az akkori A64)
  • arty
    #39
    miért mehetne jövőre a kukába az egész? veszel bele egy X2-t és meg van oldava a fejlesztés...

    a másfél éves inteledbe mit tudsz jövőre beletenni? semmit ... hiszen p4 már egyáltalán nem lesz, a p4-dualmagosok forrófejűek és lassuak.

    akkor melyikkel jártál jobban? nincs értelme durcáskodni, mindkét cég genny, felesleges magadat elvek mentén szivatni a számitástechnikában :(
  • ttt ttt
    #38
    Komolyan van :)
    Pontosan az eddigi megbízható AMD infók alapján vásároltam annó. Prémium kategóriás SLI lapot, arra alapozva, hogyha a 939 foglalatot támogatják úgy 3-4 évig, akkor kis lépesekkel, viszonylag kis ráköltéssel lehet procit cserélni még pár évig. Az SLI annyival nem volt drágább, hogy erre a tartalékra ne áldozzak. Mivel akkor még nem volt AM2, az nem lehetett cél. Azzal hogy megszünik a 939, és az X2-t is AM2-re terelik, iit is becsukódnak a kapuk. Tudom lehet majd venni használtan, de nekem az nem alternatíva, ha nincs rá gari.
    (Manapság már nem érdemes olyan cuccot venni amire csak 1 évet adnak, tapasztalat, hogy e termékek nagy százalékban éppem csak túlélik a garanciát :( )
  • RpPRO
    #37
    off: De jol elvagyok en meg mindig az nforce2-es deszkammal, ami pont 3 ev van meg. Egy 2400-ra huzott mobile barcival, meg egy 6800GT-vel ma is elvagyok, ha kell.
  • dez
    #36
    Nem azt írtam, hogy fix (azt te írtad), hanem az, hogy lockolt. Most az, hogy csak felfelé lockolt (sokan így fogalmaznak különféle cikkekben, stb.), vagy lefelé is (mint pl. nekem), tuning szempontból lényegtelen, de te ugye ilyen részleteken szeretsz lovagolni. Hát ezen tényleg nincs értelme vitatkozni.
  • [Jakuza]
    #35
    Egy az, hogy nem hazudok, ketto pedig nem ezt allitottad, hanem, hogy a CPU szorzo fix.
    Marpedig lefele lehet allitani a szorzot, tehat eppen ezert a szorzoallitasi lehetoseg nem fix.
    De nem vitatkozom veled tovabb, mert nincs ertelme.
  • SinClaiR
    #34
    Komolyan vannak akik azt nézik egy árucikk infóján, hogy mikor adták ki, meddig lesz támogatva, illetve gyártója mennyi időt jósol a hozzávalók biztosítására?:P
    Jó, talán olyanoknál megértem, akik 2 havonta procit akarnak cserélni, de ebay-en akár csodákra is lelhetsz :)
    én felnézek a netre, megnézem a kedvenc gyártóim akkori legújabb termékeit, hozzávaló procikat, memóriát, számolgatok, aztán elballagok a boltba és megveszem, kerüljön amibe kerül, 1-2 évig úgysem kívánok hozzányúlni.
    Aki meg sír 100 ropiért 1-2 évente, az ne akarjon felsőbb kategóriás gépet.
    Tudniillik ez az hw ipar már csak ilyen, egyik nap még új, következő nap már nagyon nem :)
    Nekem is most jön el sajna a váltás, jó kis msi-3k+(754) megy a páromnak :P
  • BiroAndras
    #33
    Igen, pont ezt akartam írni. Most vettem apámnak új gépet. Neki nem kell csúcsteljesítmény, inkább csak jó teljesítmény barátságos áron. Szóval egy olcsó kétmagos pont megfelelő neki. Gondoltam legyen akkor Core2, hogy azt is kipróbáljam. Az árlisták és a tesztek hosszas böngészése után viszont csak arra jutottam, hogy összességében egy X2-es konfig jobb teljesítményű ugyanazon az áron. Részben az alaplap, részben a memória miatt. Az X2 mellett a 667MHz-es DDR2 egy hajszállal jobb teljesítményű, mint a DDR400, és a 800-as is csak alig jobb (viszont sokkal drágább).
  • dez
    #32
    Ja, és az is igaz volt, hogy olyan alaplappal nem nagyon lehet tuningolni, aminél ilyen-olyan okból alig állítható feljebb az alap-órajel, mert Athlon64-eknél nem állítható feljebb a magórajel-szorzó.
  • dez
    #31
    Hazudsz, nem állítottam marhaságokat, csak annyi volt a "bűnöm", hogy az alap-órajelet FSB-nek hívtam (mert pl. az akkori CPUID-ben is így szerepelt), ha az FSB-t kicseréled alap-órajelre, a többi rendben van. Tehát hogy magórajel = alap-órajel * magórajelszorzó, HT órajel = alap-órajel * HTT-szorzó.
  • [Jakuza]
    #30
    Nem szedem ki. Azert mert mas is marhasagokat allit ez teged nem ment fel az alol, hogy te is marhasagokat allitottal. :P
  • dez
    #29
    Ja, Jakuza, neked is ajánlok valamit a becses figyelmedbe az alábbi cikkből (teszkonfigok oldal):

    "Abit KN9 (nForce4) + Athlon 64 X2 4000+ konfig
    FSB órajele = 270 MHz (2700 MHz)"


    Na nem azért, mintha ez így helyes lenne, csak azért, hogy még a PH-s fiúk is képesek ilyen "halatmas szakmaiatlanságra", hogy az alap-órajelet FSB-nek nevezik Athlon64-nél is. Ezek utána talán kiszedhetnéd az aláírásodból, amit írtam (főleg hogy már jóval előtte leírtam, hogy az alap-órajelre utalok vele), vagy tedd be a fenti sorokat is, fLeSs neve alatt...
  • menpe
    #28
    "...támogatják a TXT technológiát..."

    azt a jegyzettömb is támogatja
  • dez
    #27
    "Amúgy most énis core-t vennék sokkal jobb a teljesítmény/ár/fogyasztás arányuk az amdknél."

    Na ezzel kapcsolatban ajánlom elolvasásra a mostani PH-s proci-tesztet. Idézek a végkövetkeztetésből:
    "Mit is mondhatnánk? Az eredmények önmagukért beszélnek, a Core 2-es rendszer gyakorlatilag megalázta a másik kettőt; ha alapórajelen nem is minden esetben, tuningolva kétség sem férhet az E6300 erejéhez. Mindennek viszont ára van. Ha a processzorokat nézzük, akkor az E6300 a legolcsóbb Core 2-es, márpedig a másik két processzorcsaládban vannak olcsóbb modellek is, így pénzt spórolhatunk meg a Core 2-eshez képest. A memória kérdése is érdekes: míg egy Core 2-es tuningjához elkel a jó RAM, addig az X2-höz vagy Pentium D-hez nem feltétlenül. Ez azért van így, mert a Core 2-es alaplapokban a memória órajelét éppen addig lehet visszaskálázni, amekkora éppen az FSB-órajele (ezt beszorozva 2-vel kapjuk meg a DDR2-es órajelet), márpedig ha 400 MHz-re húzzuk a Core 2-t, akkor 400 MHz-et bíró (DDR2-800), ha 450 MHz-re húzzuk, akkor 450 MHz-et (DDR2-900) bíró (és így tovább) memóriára van szükségünk, ami sajnos nem olcsó. És akkor még itt van az alaplap is, ami talán még a memóriánál is nagyobb dilemmába kergeti a felhasználókat, ugyanis az "olcsó", 40-45 000 forint körüli Core 2-es lapok felszereltsége épphogy vetekszik a 25 000 forintos AMD processzorok alá betehető lapokéval. Mindez miért? Mert egy új platformról van szó, és mert az Intel chipsetek mindig is drágán kellették magukat.

    Így tehát máris más a leányzó fekvése. [...] Az Athlon 64 X2-esek nagy szerencséje, hogy a hozzájuk való alaplapok nagyon olcsóak, ráadásul ezeknek a processzoroknak nem túl lényeges, hogy a memória 667 vagy 800 MHz-en jár-e, így ezen is spórolhatunk. Összességében még a végén kiderül, hogy a Core 2 nem is olyan vonzó alternatíva... Úgy gondoljuk, hogy a Core 2 Duo azok számára lehet vonzó megoldás, akiknek a minél magasabb teljesítmény fontosabb az árnál, mert a Core 2 Duo azonos órajelen gyorsabb, mint az Athlon 64 X2, de ha az összképet nézzük, akkor egy Core 2-es rendszer ára kb. megegyezik egy ugyanolyan gyors X2-essel szerelt rendszerével. Összegezve: a gyártók gondoskodtak róla, hogy ne legyen könnyű vagy egyértelmű a választás... Extra olcsón Pentium D 805-öt, kicsit drágábban X2 3800+/4000+-t, még drágábban pedig Core 2 Duo E6300/E6400-et ajánlunk az éppen kétmagos rendszerre váltó felhasználók számára.


    És akkor csak most jönnek a 65nm-es Athlonok, amik újra elég jók lesznek teljesítmény/fogyasztás arányban, és vélhetően magasabb órajeleket is bírnak majd. Utána meg jön a K8L.
  • TothLaci
    #26
    Ennek nagyon nem örülök. Direkt azért vettem S939-et, hogy később bővítsem. De se baj, 2 év múlva bővítés, és akkor már az AM4-et fogom megvenni, ha az lesz a legújabb...
  • dez
    #25
    AM2+-ról nem hallottam még, a K8L lehet AM2 és AM3 tokos is. Arra utaltál ezzel, hogy az AM3 felülről kompatibilis lesz az AM2-vel, és az első AM3-as procikat bele lehet majd tenni az AM2-es lapokba is?
  • [Jakuza]
    #24
    Nem ertem miert kell sirni ennyire.
    Vesztek bele egy ketmagos procit es meg 1,5 evig kihuzzatok vele, max. VGAt kell cserelni benne.
    Annyivel nem lesznek gyorsabbak meg a kovetkezo cfg-k, hogy lekelljen cserelni annak aki 939es lapot vett.
    Addigra pedig amig letelik a 1,5 ev az AM2 es a Inteles lapokat is le kell cserelni, szoval tullihegett kerdes ez.
  • dez
    #23
    Egyébként mit ígért az AMD, meddig húzza a 939, talán 5 évig? A 2 is szép, főleg úgy, hogy időközben nem feltétlenül kellett alaplapot sem cserélni "alatta". (Csak ha időközben esett meg az AGP->PCIE váltás, vagy esetleg nem-SLI->SLI, de ez már extra.)
  • dez
    #22
    Intelnél még sűrűbb az alaplapcsere (még ha a foglalat ugyanaz is), de mindegy.
  • Sanyix
    #21
    Csak az a kár, hogy ezt a hozzáállást pont az inteltől leste el, úgyhogy csöbörből vödörbe :)
  • NEXUS6
    #20
    Backer én is így jártam!

    Nem baj, occsó volt, 25-ből meg volt a proci is!;)
  • 0ckH4M
    #19
    Na vaze... De jó, hogy 939-es alaplapot vettem :P
  • m3200gt
    #18
    Asszem ez volt az AMD utolsó húzása nálam. Úgy látom nem csak engem dobtak át. kb. 1,5 éve az ő igéreteik miatt vettem s939 -es lapot, abból is premium osztályút, mondván ez majd sokáig húzza. Jövőre mehet a kukába az egész... A következő konfigom Intel+NVidia lesz.
  • mikloss
    #17
    ilyen gyorsan fejlődnek a procik hogy 1-2 évente kell foglalatot váltani?! ez tök szopás... lehetne úgy 5 évente és akkor jólvan. Amúgy most énis core-t vennék sokkal jobb a teljesítmény/ár/fogyasztás arányuk az amdknél.
  • ttt ttt
    #16
    Áááá nem nagy ügy, csak nagy PÉNZ!

    Az AMD 939-s igéretei miatt váltottam 1 éve én is, de úgy néz ki a következő váltásom nem fogja őket érinteni, ezt meg én igérem.

    Tudom, ki nem sz....
  • Lame
    #15
    Tenyleg nem nagyugy alaplap+ram+procit cserelni. 100 rongybol siman megvagy. :)

    En gyorsan beszerzek meg egy 3800-as x2-ot amig nem lesz belole hiany ...
  • Inquisitor
    #14
    Nem is nagyon költenék sokat AM2 lapra, jön az AM2+ (K8L), utána meg az AM3 (K8L+DDR3) ....
  • Mike
    #13
    szerintem nem kell ezen aggódni, fogsz tudni venni olyat
    ha meg nem, akkor cserélsz alaplapot is, nagy ügy
  • Mike
    #12
    a minap még az AM2-nek jósoltak rövid életet
  • dez
    #11
    Nézzük csak meg a szóban forgó képet:


    Ebből nekem úgy tűnik, hogy az s.754 is max. egy hónappal húzza tovább. Azaz megint egy kicsit bulvárosra sikerült ez a cikk is.
  • dez
    #10
    [bocs, rossz ragozás, 1333-as]
  • dez
    #9
    "Az Intel új chipkészletei a már korábban ismertetett megoldásokat kezelik majd: PCI Express 2.0, kétcsatornás DDR2 800 és DDR3 1333."

    Hm, hol van a korábbi ismertetője a DDR3 1333-nak? (A jelen cikkben említett 1333-mas FSB egy másik dolog.)
  • dez
    #8
    Elhappolják? Inkább lassan eladogatni fogják, mert kezdenek váltani AM2-re. Azaz még olcsóbban juthatsz hozzá, mintha boltban vennéd.