65
  • BiroAndras
    #65
    "Azt még belátom hogy az új driver modulok hatékonyabban tesznek meg ezt azt, de hogy ne lehessen a Dx10 grafikai utasításkészletét megírni Xp alatt azt kötve hiszem, főleg ha az újonnan beköszönő shaderek hardwaresen vannak megtámogatva"

    Részletes okfejtést sehol sem találtam, de mindenhol azt mondják, hogy nem megy. De még ha esetleg lehetne is, az biztos, hogy lényegesen lassabb lenne.

    "másban meg nem tudom mi újat hozhat a Dx10 a hatékonyításon túl"

    Az már épp elég szerintem. De tud ennél többet is.
    Miért olyan nehéz a Google-t használni?
    http://prohardver.hu/c.php?mod=10&id=19198
    http://pcforum.hu/hirek/9985/Letoltheto+a+DirectX+10+elozetes+valtozata.html
    http://en.wikipedia.org/wiki/Direct3D#New_Features
    http://www.hwsw.hu/hir.php3?id=31401
  • lokko
    #64
    azt ugye te is érzed, hogy ebben van egy adag félrebeszélés. Azt még belátom hogy az új driver modulok hatékonyabban tesznek meg ezt azt, de hogy ne lehessen a Dx10 grafikai utasításkészletét megírni Xp alatt azt kötve hiszem, főleg ha az újonnan beköszönő shaderek hardwaresen vannak megtámogatva ... másban meg nem tudom mi újat hozhat a Dx10 a hatékonyításon túl ... ez csupán üzleti fogás ... Radiátor együttes: válts válts válts, az úrítenit válts válts válts ...
  • HUmanEmber41st
    #63
    Nah nyomd csak le szépen XP alatt a ctrl+alt+del vagy a ctrl+shift+ esc bilentyűkombinációt, aztán nézd meg, mennyi progi fut még a háttérben, amire egy netes multiplayer gémnek abszolút nincs szüksége.
  • Inquisitor
    #62
    Ez tegnapi hír, a The Inquirer meg ma tette ki, hogy "Bocsi hülyék voltunk, nem igaz az egész ..."
    Mondjuk mindíg is "megbízható" hírforrás volt :)
  • vg
    #61
    "Az oprendszernek az a lényege, hogy a játék és a hardver között kapcsolatot hozzon létre. A bioszhoz a játék nem tud csatlakozni."

    Pistike, egyes! Ülj le szépen!
  • fako
    #60
    "Már sokan sok helyen leírták, hogy a DX10 a Vista új driver model-jére épül, ezért nem lehet XP-re portolni."

    hardwired mai hir:
    A TheInquirer által előásott friss információk alapján azonban az XP-n futó DX10 más néven, DX9.0L-ként lesz elérhető és természetesen minden DX10 alapú játékot futtathatóvá tesz a régi, jól bejáratott operációs rendszeren.
  • Yv@n
    #59
    "Ha nagyon akarnák, sikerülne. Mondjuk lenne update ami engedélyezi az új driver modelt."

    Csak az nem egy update lenne, ugyanis át kéne írni hozzá az XP alapjait, kezdve a kernellel.
  • Morden23
    #58
    Hagyd már el :)

    A koliban, ahol anno laktam, a "rendszergazdánk" szerint, idézem:

    "Néha le kell állítani a szervereket pár órára, hogy ne legyenek vírusosak"

    Megjegyzem, ő tanította az Infó-t is. Hál' istennek nem volt kötelező tárgy, olyan messziről kerültem el, amennyire csak bírtam.
  • NEXUS6
    #57
    Így van. A saját vas és a hálózati számítástechnika problematikája ugyan az, mint a saját kocsi vs. tömegközlekedés.

    Van mindkettőnek létjogosultsága, de pl. villamosokkal azért nem versenyez az ember. Az emberek soha nem mondanak le arról, hogy valami a kezükben legyen. Az autóvezetés/saját bika kompjúter sokkal közvetlenebb szabadságélményt okoz, mint hogy nézem a menetrendet és Budafokhárosról átnyomulok Újpestre.
  • peba
    #56
    Kicsit off, de el kell panaszoljam;

    Ma az infótanárom valóban bebizonyította, h nem hallott még a Vistáról. És már a vízcsapból is ez folyik.

    Köszi, h meghallgattatok :)
  • juzosch
    #55
    Sok nagyon szép és jó ötlet volt már a történelemben, ami elhalt, mert senkit nem érdekelt. Pl a mobilos fizetés.
    Ezek a netről futtatott programok is erre a sorsra fognak jutni, mivel az emberek sokkal jobban bíznak a saját gépükben. Én is szívesebben futtatom ezeket, és a net semmi előnyt nem nyújtana ebből a szempontból.
    Max a sokat utazók, sok gépet használók láthatják előnyüket.
  • Morden23
    #54
    Persze egy érdekesebb része, hogy a DX10-et használó játékokhoz ugyebár nem csak Vista kell, hanem egy DX10 kompatibilis videokártya, valamint egy erősebb vas.

    Ezek a dolgok már önmagukban feltételezik, hogy a delikvens nincsen híján anyagi javaknak - ergo rendelkezik olyan géppel, ami >>>bőven<<< futtatja a Vistát (akár kettőt is), valamint újfent >>>bőven<<< meg tudná akár vásárolni is.
  • Emmegki
    #53
    "Már sokan sok helyen leírták, hogy a DX10 a Vista új driver model-jére épül, ezért nem lehet XP-re portolni."

    Ha nagyon akarnák, sikerülne. Mondjuk lenne update ami engedélyezi az új driver modelt.
    Voltak ügyes emberek, akik kiszedték a win98-ból az "atombiztosan" beleintegrált explorert, szerintem meg lesz ez is oldva...
  • Sanyix
    #52
    "Már sokan sok helyen leírták, hogy a DX10 a Vista új driver model-jére épül, ezért nem lehet XP-re portolni."

    Aha és a télapó meg a húsvéti nyuszi is létezik :)

    "Az a baj szerintem, hogy az XP túl jó, nem sokat lehetett hozzátenni. De azért jópár apróság van a Vistában, amik miatt összességében sokaknak megéri a váltás." LOL
  • BiroAndras
    #51
    "nem véletlen hogy Dx10-et nem hozzák ki Xp alá"

    Már sokan sok helyen leírták, hogy a DX10 a Vista új driver model-jére épül, ezért nem lehet XP-re portolni.

    "a Vista egyszerűen nem hordoz magában akkora üzleti potenciált, hogy más okból tényleg érdemes legyen váltani, egyszerűen nem nyit új kapukat, nincs érezhető minőségi"

    Az a baj szerintem, hogy az XP túl jó, nem sokat lehetett hozzátenni. De azért jópár apróság van a Vistában, amik miatt összességében sokaknak megéri a váltás.

    "az üzleti világnak tuti hogy software piaci disznolkodással lehet majd csak eladni azt a Vistabébit"

    Az cégeknek több új fícsört írt az MS, mint az otthoni júzernek. Pont azért, mert XP-re se nagyon akartak átállni. Hogy mennyire válik be a terv, az majd kiderül.
  • Morden23
    #50
    Ezt az ökörséget honnan szedted?

    "Az a gáma, amelyik nem megy neten keresztül már így is elmaradottnak, és ócskának számít."

    Ehhez képest az MMO-k még mindig relatíve kis százalékát teszik ki a világ játékhányadának, és ha nem az extrahype-os WoW-ot nézzük, akkor roppant szerény a felhasználói körük (az MMO-k 90%-a hozzávetőlegesen 500-5000 embert fooglalkoztat - ehhez hozzátartozik, hogy nagyjából 1500, ismertebb és kevésbé ismertebb MMO van jelenleg).

    Az átlagos otthon ülő és játszogató embernek az internetes multiplay meg a legtöbb esetben kiegészítő játékfunkció, kivéve azoknál a játékoknál, amiket kifejezetten erre a célra "tartanak" (pl. CSÉ, vagy akármi). Arról persze ne is beszéljünk, hogy egyes játéktípusok konkrétan nem valósíthatóak meg multiplay formájában, és ahhoz képest ezek között (az ócska, elmaradott szingliplayerek között) is vannak manapság sikeres címek (a kultokról ne is beszéljünk).

    A Guglis dologról meg annyit, hogy jópofa ötlet, de én, és még sok ember azért preferálja, ha a programjai a saját gépén találhatóak meg. A Writely sem alternatívája egy Office-nak.
  • cateran
    #49
    "Az a gáma, amelyik nem megy neten keresztül már így is elmaradottnak, és ócskának számít."
    Jajj!:P
  • turul16
    #48
    "Ha játszani akarsz, akkor a játék közvetlenül kapcsolódik a BIOSZhoz. Rentgeteg prociidőt fel lehetne így szabadítani."
    Legetobb OS/Driver nem hasznalja a BIOS-t (Bios csak arra kell hogy bebotlotassa a rendszert), ha neked igy megfelel "Olyan gyorsak az OS-ek, hogy nem is kell kapcsolodniuk a BIOS-hoz" :)
  • Griphons
    #47
    Atyám mennyi hozzáértő!
    Játszós oprendszer? Aha persze... Aki nem ért a Win optimalizálásához, az ilyeneket talál ki? Nem semmi...
    Egyébként sem lesznek sokáig klasszikus játékprogramok. Az a gáma, amelyik nem megy neten keresztül már így is elmaradottnak, és ócskának számít.
    Én a Google megoldását profibbnak tartom: olyan alkalmazásokat épít, és tart fenn, amelyeket a neten keresztül lehet elérni, és nem kell a gépre telepíteni. Mint a Writely.
    Csak nehogy azt találja ki a Ms, hogy fenntart egy központi szervert, ahonnan mindenki futtathatja a windózt pénzért...
  • lokko
    #46
    Csupán azért mert az OpenGL-nél azért jóval több már a DirectX. A microsoft talált egy piaci rést és gyakorlatilag a saját oprendszerének piaci túlélésének egyik fő zálogává avanzsált ... nem véletlen hogy Dx10-et nem hozzák ki Xp alá (mert amúgy meg lehetne oldani), mert így ez lesz sokak szemében a fő érv a Vista mellett (most magamból indultam ki, de szerintem nem tévedek) ... soha nem voltam az új dolgok ellen, de a Vista egyszerűen nem hordoz magában akkora üzleti potenciált, hogy más okból tényleg érdemes legyen váltani, egyszerűen nem nyit új kapukat, nincs érezhető minőségi ugrás mint a win98 és az Xp között, az üzleti világnak tuti hogy software piaci disznolkodással lehet majd csak eladni azt a Vistabébit ... és ha 6 év után csak ennyit tudtak összehozni, akkor tényleg elgondolkodtató, hogy megéri e ebbe pénzt heccölniük
  • kogasom
    #45
    OFF
    Ez az, ami meg van a linuxban: van egy csomagválaszték, tele rakat programmal (a legtöbb vines programnak van versenyképes linuxos megfelelője), egy egyszerű parancs a keresés, egy másik egyszerű parancs a telepítés.
    ON
  • juzosch
    #44
    De el lehetne kocsiból is. Épp ez e szépsége.
  • PíszLávJuniti
    #43
    a win alapból játszós oprendszer, sokan ezért nem váltanak linuxra, mert a 3D s támogatás még elég gyenge linux alatt, a DirectX-et nehéz Ogl re portolni :)
  • NYCBoy
    #42
    Hülyeség ez a játék oprendszer, de értem, hogy mire gondol a srác. A megoldás már ma is létezik:

    1: xp felrak külön partíció
    2: letilt minden -téleg minden, ez fontos- fölös szolgáltatás
    3: nem rak fel vírusirtó, skype, tűzfal, winamp stb.
    4: felrak csak játék
    5: nem netez, csak jáccik

    A jáccós oprendszer teljes leírását 5000,-Ft + póstakőcségért elküldöm ímélben!
  • DjDano
    #41
    "Milyen állat lenne, ha ( ez csak példa!!!)mondjuk FireFox böngészővel lehetne alapból Windózt venni. Annyira, h az explorerre semmilyen hivatkozás sem volna."

    A MS legfőbb konkurense büngészőjét kínálja a Windowshoz... naná :DD
    Ez szerinted nem tenné egyeduralkodóvá a Firefoxot, ugyanúgy mint annak idején a IE-t a Netscape-el szemben? Gondolkozz mielött ilyen hülyeségeket leírsz....
  • David Coulthard
    #40
    "Szerintemakkor tudna egy jó pontot szerezni az MS, ha a weboldalán lenne egy szofverbázis "

    Már jó ideje van ilyen, elérhető a Vista Start Menüjéből is.

    Link
  • dcyrax
    #39
    lool ez tetszik. Innentől kezdve nem lesz több oprendszer
  • dcyrax
    #38
    Szerintem ezt a nyilatkozatot eléggé félreértelmezték. Igen valóban újra akarta irni az oprendszerét a microsoft. De ez túl sok időbe tellet, túl sok újítást kellet volna alkalmazniuk és ezért késtek. Ami viszont lemaradt a vistából benne lesz a viennába egyenlőre még csak kódnév, de mindenképpen lesz még egy operációs rendszer, ami megvalósitja a microsoft valódi elképzeléseit. Nos hogy a jövőben ezután mi lesz, most megjósolni lehetetlen .
  • Athlon64
    #37
    Szerintem most is az automatikus frissités funkció is majdnem olyan mint ha új oprendszer töltödne a gépemre.
    Szerintemakkor tudna egy jó pontot szerezni az MS, ha a weboldalán lenne egy szofverbázis ahonna olyan progikat lehetne letölteni amiket az MS elismer és persze ezért ő is fizetne a külső szoftverkészítőknek.
    Egyszóval valami olyat kellene csinálni, mint amit az Apple a Mac OS-nél.
    Bár ugyan ott van pl. a www.ingyenprogram.hu ami bár MS fuggetlen, de jó...
  • TH448
    #36
    Húúú, hogy mik vannak...
    Az ilyen írjanak külön oprendszert és hasonlók. LOL
    Ha ez így menne. De minek újra megírni a memóriakezelő, feladatütemező,... algoritmusokat, ha már megy, és persze mindezt a megfelelő platformok támogatásával? (Tudom, nem tökéletes. :) ) Játék oprendszernek meg rakjanak fel egy win-t, és csak a drivereket, ne szemeteljék össze rakat progival. A közös platform meg megvan, ugye a directx, ha annó nem csinálták volna meg, akkor én biztos vagyok benne, lenne egy Blizzard-os, Westwood-os,... hasonló dolog, és akkor azt is össze-vissza lincense-elgetnék, mint most a játékok motorjait.
    Jah, ilyen, hogy vista 1.0 nem igazán van, ami van, az NT6.0.
    Én személy szerint arra az időkre leszek kíváncsi, amit úgy előrevetítettek néhány éve, hogy az oprendszer is neten van, meg web tárhalyre dolgozol folyamatosan, és nem kell félned az adatvesztéstől. Persze akkor meg kocsiból nem lehetne elérni.
    A cikkben egyébként nem sok konkrétum van, de a szokásos legalább 2 naponta egy cikk az ms-ről az megvolt.
  • snorbi
    #35
    Azért össze sem lehet hasonlítani egy mai és egy régi "DOS-os" grafikus kártya programozását (akár alacsony, akár magas szinten). A DOS-os időben az volt a lényeg, hogy a 320x240 vagy 640x480, szóval kevés pixelt kellett beállítani.
    Ma már van GPU saját utasításkészlettel, vannak többmagos processzorok, stb. szóval azért némi fejlődés végbement. Ezeknek csak a működésre bírása sem triviális, nem hogy az optimalizálása - figyelembe véve, hogy szinte évente jönnek ki az új hardverek.
  • baca01
    #34
    olyan ez a cím mintha az ms a csőd szélén állna.:P
  • juzosch
    #33
    Még most is felteheted a dost, ha azok a játékok tesztettek.
    A továbbfejlesztés emg megtörtént, windows a neve.
  • juzosch
    #32
    Én ilyet nem olvastam. Erről még ebben a cikkben sem tettek említést.
  • Yfel
    #31
    A Vista lesz az utolso az oprendszerek kozott? Tehat az MS feladna a forgalma kb 35-40%-at? Kivancsi leszek, hogy ez mikor fog megtortenni :o)

    Y
  • Effendi
    #30
    Anno a DOS alatt működtek a játékok, és 640 kb elég volt nekik.
    Most ezt kéne egy kicsit tovább fejleszteni a modern elvárásoknak megfelelően, és a többi pedig a játékkészítők írnák meg hozzá. Egyébként akkor minden hardverelemhez külön megírták a kezelőszoftvert, és szerintem most sokkal kevesebb gyártó van jelenleg, mint akkoriban volt.(gondolok a hangkártyákra, és több féle videókártyára) Most ugye van Nvidia és Ati grafik, nomeg alaplap tekintetében Via, Ali, nvidia, Ati. Ez nem sok a régiekhez képest. Hangkártyákban sem nagy a választék. A többi eszköz meg nem kell egy játékhoz.
  • juzosch
    #29
    MInt már írtam egy oprendszer megírása nagyon nehéz, viszont tulképp senki sem használná, mivel senki sem csak játékra használja a gépét.
    Aki igen, az nem PC-t vesz.
  • lokko
    #28
    ha valamely játékfejlesztő cég olyan befolyással lett volna a software bizniszre mint a microsoft, akkor esetleg lett volna esély arra, hogy e cég gyermekeként megjelenjen egy speciális célú oprendszer, ami magába hordozza a játékokhoz fejlesztett szabvány eljárások hadát, ami manapság a DirectX akar lenni, és egy letisztult célszerű kezelőfelületet. A többi játékfejlesztő jobb hijján erre a platformra fejlesztett volna, így az oprendszer fejlesztője akár a lisence díjakból is fent tudta volna tartani magát, így akár lehetett volna ingyenesen is terjeszteni, ergó ha veszel bótban egy játékot, ami ez alá írodott akkor ahhoz ingyen járt volna a rendszer is ... az egész dolog akár lehett volna olyan mint manapság a Steam, csak alárakva egy komplet céloprendszert ...
    csakhát a microsoft volt ehhez annó pozícióban, és megcsinálta a DirectX-et, ha volt is addig egy ilyen platform fejlesztésre ambíció, hát ezután megszűnt ...
  • juzosch
    #27
    Ráadásul kevés az olyan ember, aki csak játszik egy gépen. Nekik meg ott az xbox, meg a psx stb.
    Többféle oprendszert meg senki sem fog venni.
  • waterman
    #26
    nem látom értelmét egy olyan oprendszernek amin csak játszani lehetne, mert akkor is lenne egy rakás féle "vas", tehát mindenhez kéne idomulni(driverek ugyanúgy kellenének). ergó, amin meg elmegy egy játék, az minden másra is jó - és máris itt járunk a windóznál.