71
Ingatlanadó 2008-tól
-
#71 Ma láttam a tv-ben, hogy lehet 75 000 Ft-ot kell fizetni évente, vagy 12-15 000 Ft-ot évente.
És ez minden ingatlanra vonatkozna.
A 75 000 Ft-nál valami 6250 Ft-ot kellene majd fizetni havonta.
Azért ez szép lesz.. :((( -
#70 reméljük 20 milliónál húzzák meg a határt -
#69 jah jól mondod, nem tudni mi lesz itt. én is azt mondom irány külföld :) -
#68 én is úgy érzem, hogy itt a pont!!!
Ha lízingelek egy lakást, az csak akkor lesz az én tulajdonom, ha az utolsó részletet is kifizettem. Ergo ha úgy szól az új sarc szövege, hogy "saját tulajdonú", akkor a lakáslízing piac ugrani fog felfelé, a lakáshitelek beszarnak. Senki sem akar saját tulajdont. Ellenben ha sem ezt, sem azt nem akarják a fiatalok és albi mellett döntenek, akkor abból is beszarás lehet (részükre), mert a sok ingatlanba fektető "újgazdag", aki épp az ilyen fiatalokra / egyetemistákra / főiskolásokra számítva kiadható lakásokba fektették a nehéz munkával megkeresett vagyonukat :P ;) erre az adóra hivatkozva emelni fogják a bérleti díjakat. Nameg a rezsi is tép felfelé szépen (ezt mindenki érezheti) - nem is tudom, mi lesz kishazánkból az elkövetkező években.
Nem veszek lakást, kibliccelek egy albiban a családommal, nyelvvizsgát, diplomát kézbe és húzunk innen a búsba, ahol még értékesek a jól képzett szakemberek. SG-t onnan is tudom olvasni :) :P
-=ZR=- -
#67 Levegőadó?
Nefélj nemsokára meg is kapod -
#66 Én erre az egész topikra csak ennyit tudok mondani: igen, igen, igen! magyarország, gyere bátran!
Pár "ember" beetetett pár milliót, akik ezek után rájuk szavaztak, így 10millión isszák meg a levét! YEAH! Mi lesz ennek az egésznek a végén? Mostmár csak a levegőadót várom... :D -
fradista91 #65 Csak sajnos azoknak akiknek ilyen nagy székházuk van, erre is lesz pénzük. Ebben a témában nem vagyok otthon, de szerintem a szegények, vagy az épp hogy csak éldegélő emberkék fogják a rövidebbet húzni. (majdhogynem mindig)
Jóéjt mindenkinek.
Hajrá MAGYAROK! -
Borg #64 Nézzétek a jó oldalát. Vannak jó nagy hodály párt székházak, mostmár legalább ők is fizetnek valami után :) -
#63 Istenem, van ez így, de aztán valahogy mégis bejönnek nekik ezek a sejtetések ... -
#62 A történelem folyamán ezért azért kiűzték a törököt, nálunk meg még az elmúlt 61 évvel sem számoltak el. Szóval inkább vissza kéne tenni azt a pénzt, amit kivettek! Stb, stb. ... -
#61 Akkor majd lesz barlang-adó:) -
#60 Nem jól tudod. a NEM ipari létesítménynél 4 milló forintig 4% 4 milló felett 6% az illeték. Ipari létesítménynél 10% . Első lakásvásárlásnál 40-60ezer kedvezményt kapsz.
A kérdés inkább az, miután állapítják meg az ingatlan értékét?
Én 4 hónapja vettem egy 978m2-es ipari területet. A csarnok valamivel kisebb mint 400m2. Mivel belterületen van az tatabányán kb. 120-160ezer forint/m2 . Tehát a legroszabb esetben is 48 milla után szeretnének adót fizettetni velem. Ami azért érdekes, mert ennyit nem ér az egész!!! -
#59 A vilagon szinte mindenhol ilyen es van hasonlo es meg "furcsabb" ado. Ebben nincs semmi kulonos. Nalunk csak az a gond, hogy ezekhez a realber, atlagfizetes, eletszinvonal meg igen csak alacsony;) -
ugot2know #58 9,5 az átlag,gondolom minden középületet is beleszámoltak...
Mire 2008 lesz vajh mennyit fog érni a mostani 9,5? -
ugot2know #57 NO,azt hiszem megint keresett lesz a barlang... -
#56 mé hát nem az? :) -
fradista91 #55 Gondoltam hogy lesz aki nem bírja megállni a politikázást -.- -
#54 politika -
Aspyrin #53 Idevágó cikk. -
#51 "...Belebukott újabb kommunikációs bakijába a Pénzügyminisztérium államtitkára: Katona Tamás benyújtotta lemondását, amelyet elfogadott a miniszterelnök.
Katona Tamás tegnap, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének konferenciáján szólalt fel, s egyebek között az ingatlandóról beszélt. Az adónemről úgy fogalmazott, azt 2008-tól az átlagot meghaladó értékű ingatlanokra vetnék ki, s az átlagos értékhatár 9,5 millió forint. Ugyanakkor csak később pontosította a nyilatkozatát úgy, hogy abból kiderüljön, nincs még semmiféle kormánydöntés a kérdésben.
Az államtitkárnak nem ez az első kommunikációs bakija: június 27-én, az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén lényegében tényként jelentette be: a kormány elfogadja azt a javaslatot, hogy ne a 15 százalékos áfakulcsot emeljék 20 százalékra, hanem mindkét kulcsot kisebb mértékben. A kérdésben azonban nem volt koalíciós egyeztetés, és másnap ki is derült: a kabinet kitart az eredeti, azóta hatályba lépett egységes 20 százalékos kulcs mellett. Katonát akkor figyelmeztette a miniszterelnök, ahogy egyébként most, lemondását is az előzte meg, hogy Gyurcsány Ferenc "figyelmeztette őt a nyilatkozattételi fegyelemre, a kormányzat tisztségviselőkkel szembeni elvárásaira".
..."
forrás: index.hu -
#50 Amit Te irsz, az - ha jol tudom - lizingszerzodes lenne. Autoknal mar egyre gyakoribb ez a hitelkonstrukcio, tehat amig fizeted, nem lesz a Te neveden, amikor teljesen kifizetted, csak akkor lesz a Tied. Ugy tudom, lakasvasarlasnal is letezik mar ilyen megoldas. -
#49 Nem a banke a lakas, csak jelzalog van rajta, de a tulajdonos Te leszel.
Ezt "banke a lakas", csak ugy kepletesen irtuk, mondtuk, mert ugyebar a legtobben ugy vesznek fel lakashitelt, hogy kisebb az onero, mint a hitel. -
Unreal1942 #48 Ő legslább elháborúzta a sok lóvét amit adóba beszedett :) -
Lipi1980 #47 Lenne egy kérdésem:
Ha veszek hitelre egy lakást, és a banknak fizetem a törlesztő részletet, mert a bank fizette ki a lakás vételárát, akkor az a lakás, amelyben én lakom, az 20 évig (amíg le nem jár a hitel) a bank lakása, akkor nem a banknak mint taulajdonosnak kellene az igatlanadót fizetnie???
Ez olyan, mintha albérletben laknék 20 évig és az albérlet után is nekem, mint albérlőnek kell igatlanadót fizetni!!!!
És mi a helyzet a honvédségi szolgálati lakásokkal??? Azoknál a honvédség tudta és beleegyezése nélkül semmi nem csinálhatok? Akkor a Honvédség fizeti ki az ingatlanadót is ? :o) -
#46 Ez van, eddig az állam adott, a nép örült, most visszaveszi mert bajban van, a nép háborog. -
#45 veszel??
ezután max bérelheted az államtól a lakás(oda?)t :)
tudod, a tied a mienk :) -
homeless #43 Már megint egy faszság. Háztatási cikkekért nem kell adózni? vagy bútorokért? Jó lenne mondjuk a hűtőszekrény adó. 100liter felett. Vagy a botmixer adó. -
DJ BP #42 hát ezaz, meg amikor egy nyugdíjas anno büszkén mesélte hogy a ValóVilág döntöjén eltelefonálta a havi nyugdíját... LOL Egy vadidegen tahóért... -
Hajnalcat #41 Juj, ez nem politika? Csoda, hogy még nem törölték a topikot.
Egyébként:
Sajnos lassan majd a levegőért is adózni kell..
-
Borg #40 :DD Szoktam is röhögni reggelente pl a Mokkán. Küldi be az emeltdíjas sms-eket sorban, hogy ő enni se tud adni a gyerekeinek, mert a f.sz Gy..
Bezzeg sms-ezni van pénze... -
DJ BP #39 aha, és általában pont az ,,ilyenek" küldözgetik az emelt díjas SMS-eket... -
#38 az első verzióban minden ingatlan benne volt nem csak a lakások. -
#37 Tehát havi 1 ezres plusz. Szerintem földhöz nem vág senkit
ezt mond a nyudíjjasoknak és a többgyerekes családoknak, így kimondva tényleg nem sok de igenis gondot okozhat -
Borg #36 Ez azért nem teljesen így van.
Néztem 15 millás új lakást, és 10 millás használtat. A 10 millás hasznát még 25 évesen is bizalomgerjesztőbb volt, mint az új. A hiteleket illetően pedig a szocpollal, és kamattámogatással sem jöttem volna le a havi törlesztő részlettel arra a szintre, ahol a 10 millás használt lakással vagyok.
A másik oldalról viszont a használt lakás után még illetékkel is lehúznak, mert az elsőlakáshoz jutás illetékmentessége is csak új lakásra szól.
Mondjuk a 9.5 milla az szerintem inkább 12 körül lenne tényleges átlag. Valahol ott kéne meghúzniuk a határt, 12-15 milla között. Ezzel az átlagos középosztályt még nem húznák lejjebb legalább. Csak igy megint értelmét veszti az egész adó, mert akire vonatkozik majd főleg, tehát a tehetősek, azok úgyis kihúzzák magukat az adófizetés alól. Szal hiába vezetnék be az adót, szinte semmi bevételt nem jelentene az államnak. Szal erről az oldalról érthető is, hogy lejjebb kellett tenniük az értékhatárt. -
#35 nehogy azt hidd, lásd pl Eger pici város 0 élet 0 fizetés és és kb ugyanazok az új lakásárak, és tényleg itt jön ki duplán a csavar használt lakásra nem kapsz támogatott hitelt az új meg 20 milla körül kezdődik ha eg yátlagos 70 nm-esben gondolkozol..... -
#34 Hat, ez a sokat emlegetett 9.5m az atlag.
Az igaz, hogy ha ma elindul a fiatal par, es ugye veszi az uj lakast (hasznaltba szinte ne is gondolkodjon, mert az kozel sincs ugy tamogatva), akkor az szinte minimum 15m, de ugye ott a sok panel, meg a lepukkadt lakasok, meg ugye videken megint joval kevesebb az ingatlan erteke, es az atlagba mindent bele kell szamolni. -
#33 9,5-öt írták az átlagnak. -
Borg #32 Azért a ló másik oldalára se essünk már át. Az ingatlanadó mértéke egy átlagos 10-15 milla közötti ingatlannál jó ha éves szinten eléri majd a 10-15 ezer forintot. Tehát havi 1 ezres plusz.
Szerintem földhöz nem vág senkit, de össze lehet adni, hogy az államnak mekkora plusz bevételt jelent.
Mindenezek ellenére persze jogos, hogy már az adó után is adót fizetünk lassan. Ha 1.0 logikával szeretnék érvelni, azt mondanám, húzzanak le minket csak egy helyen, emeljék pl csak az illetéket. Ez viszont megint nem jo megoldás, mert a lakáshozjutás nehezedne, akinek meg már van, az nem fizetne semmit, tehát gyakorlatilag nem jelentene bevételt az államnak. Inkább töröljék el az illetéket, pl a 12mFt alatti ingatlanokra teljesen (első lakásnál ugye most sincs), és akkor vessék ki ezt az adót, viszont ezt is csak 12Mft felettiekre, hogy a panelprolinak ne kelljen fizetni legalább. De ez meg megint a 22-es csapdája, mert ha a panelproli kimarad a fizetési körből, akkor töredéke sem folyik be majd a pénznek az államhoz. Mert ugye ők vannak többen, és ők azok, akik megkerülni sem tudják az adófizetést.
Mondjuk ez a beszólás tetszik, hogy amíg a banké, addig fizesse az adót is a bank :))) Csak ugye ez a gyakorlatban úgy nézne ki, hogy a Bank egyből továbbhárítaná az adóját költség formájában, a hitelre, az ügyfélre. Emel kamatot, vagy amit akar. -
haxoror #31 "...új adót, amelynek hatálya alá nem tartoznának az átlagos értékű ingatlanok"
Ma mi számít átlagos értéknek? -
haxoror #30 Azért én csak kongatom a vészharangot mert túl van a kéglim a 20 millás határon
Oké, nekem nem lesz akkora szívás mint mondjuk egy nyugdíjasnak akinek esélye sem lesz a nyugdíjából fizetni
DE
még a 20 millás határ SEM a felsőosztály szal megint a középréteg fog szopni, helyesebben szólva ha ez tartósan így megy tovább akkor lassan megszűnik a szinte még ki sem alakult középréteg mert az egyik fele lecsúszik a másik meg feljebb emelkedik. :/