54
  • bvalek2
    Végre egy remek cikk a kedvenc bolygómról, köszönjük Richárd Balázs

Már az általános iskolában terveztem Magyar expedíciót a Vénuszra, megrajzoltam az űrhajó terveit, kiszámoltam a készleteket, meg a kutatásokat is A költségek elég kemények lettek volna

Ugyanakkora a gravitációja mint a Földnek, és a légkörében 50 km magasan van akkora légnyomás mint nálunk a felszínen Ha léteznének benne lebegő városok, azokat a szélvihar 4 nap alatt körbekergetné, ezért kb 48 órás nappalokat, és 48 órás éjszakákat tapasztalnának a lakók. Azon a magasságon a hőmérsékleti viszonyok normálisak mint a Földön, szóval nem kellene szkafander, csak oxigénpalack. A városok óriási napelemes hőlégballonok (vagy inkább héliumos ballonok), stb. a Wikipedia tele van ilyen leírásokkal, csak rá kell keresni.

Én mennék oda lakni, biztos gyönyörű a kilátás, fölötted, alattad felhők...
  • joebacsi
    a bögyös maca találóbb lenne :D
  • HUmanEmber41st
    A felszínen is brutálisak ( a földi viszonyokhoz képest) a körülmények ~600 C fok, tömény kénsavas gőzök..ehh nem veszek ott telket, inkább a Holdon :)
  • NEXUS6
    "Lehetséges, hogy a Vénusz nem szenvedett el olyan becsapódást, mint a Föld, amely a Hold kiválását előidézte. Ezen becsapódás (kozmikus ütközés) következtében a Föld az akkori légkörének jelentős részét elveszítette."

Valszeg legalább akkora becsapódást kapott!!!!
    Ugyanis a többi bolygóhoz képest sokkal lassabb a forgása -pedig holdja sincs ami lassíthatná - ráadásul ellentétetes irányú!

Pár száz millió éve ez a naprencer még igen csak izgis hely lehetett a maihoz képest.
    Szal a Vénusz összes CO2-je akár egy kiba nagy üstököstől/Kuiper-objektumtól is származhat, a tudósok szerintem soha nem fogják pontosan tudni, hogy honnét van.

Szerintem;)
  • L3zl13
    Gondolom ezt inkább nekem akartad válaszolni.
    Az általános űrszonda/műhold tervezési nehézségeit leírtad, és egy átlagos embertől, vagy akár egy hétköznapi mérnöktől tényleg nem várhatunk ilyet, de az űrkutatáson belül a csak körpályára álló és onnan méréseket végző műholdak megtervezése/építése még a könnyebb rész. Lényegében nem olyan sokban különbözik egy föld körüli műholdtól.
  • halgatyó
    A mostoha körülmények: a sugárzás, a vákum, a karbantartás hiánya (még a számítógép újraindítása sem egyszerű), a hőmérséklet-ingadozás, az indítás körüli rezgés és gyorsulás, a nagyfokú pontosság amivel az antennákat be kell irányozni, a helyzetmeghatározás és a navigáció, stb.
    Ha nekem kellene egy ilyet megterveznem és megcsinálnom, akkor szétesnének a napelemek a napszéltől, felforrnának az akkumulátorok a Nap felé közeledve, a sugárzás megváltoztatgatná a memória tartlamát, kiakadna a számítógép, néhány fokkal odébb pozicionálná az antennákat, stb.
  • halgatyó
    Az még a jövő, hogy kiderüljön: hasonlít-e a Vénusz belső felépítése (a legbelső magig lemenve ha van neki) a Földéhez. Továbbá: mely nehéz elemekkből van több és melyekből kevesebb, mint a Földön. A Naprendszer és a bolygók keletkezési elméletei nagy lökést kapnának az ilyen irányú kutatásból.
  • halgatyó
    A végéről lemaradt a lényeg. A víz ilyenforma elpárolgása a Vénuszon már a Nap közelsége miatt is sokkal erőteljesebb mint a Földön. Továbbá: a Föld mágnese tere akadályozza hogy az UV mellett még a részecskesugárzás is hasogassa a vízmolekulákat. A vénusz mágnese tere pedig, ha jól tudom sokkal gyengébb mint a Földé.

Nem véletlen, hogy az a légkör CO2-ből áll, és nem fele víz.
  • halgatyó
    A nagyonis egységes média által "megszólaltatott" pontosabban megjelenített "tudóstársadalom". Ja.
    A lényeg: éljünk még szarabbul, mert még nem élünk eléggé szegényen ahhoz, hogy néhány fő-izének még több pénze és hatalma lehessen. Méd tudunk embrehez méltó módon közlekedni, és a lakásainkat is tudjuk fűteni... Erről szól az egész.

A Vénusz és a Föld között ilyen egy-az-egyhez megfeleltetést valamirevaló tudós nem csinál. Más a Naptól való távolság, valamilyen mértékben más a kémiai összetétel is, és főleg: más a két bolygó ELŐTÖRTÉNETE.

Lehetséges, hogy a Vénusz nem szenvedett el olyan becsapódást, mint a Föld, amely a Hold kiválását előidézte. Ezen becsapódás (kozmikus ütközés) következtében a Föld az akkori légkörének jelentős részét elveszítette.
    A Vénuszon 90 atmoszféra van. Ha a Föld összes széndioxid tartalékát felszabadítjuk, ami a földkéregben található, töredék ennyi CO2 se lesz.

A Vénusz tengelyforgását nem befolyásolta pár évmilliárdon keresztül az árapály miatt távolodó és lassuló Hold.

Meggyőződésem, hogy a Vénuszon SOHA nem is voltak víz-óceánok, mert az a bolygó mindigis túl forró volt ehhez, még akkor is, ha 3-4 milliárd évvel ezelőtt a Nap gyengébben sütött valamivel.

Van egy nyugtalanító effektus, ami a Föld légkörének lassú párolgását okozza (eltűnését a világűrbe). A vízmolekulákat a Nap UV sugárzása széthasítja, és a hidrogén, amelynek molekulái szobahőmérsékleten ÁTLAGOSAN kb. 1600 m/s sebességgel mozognak (egyatosmos gáz esetén ez kb. 2500 m/s-t jelent) nem teljesen marad meg a Föld gravitációs terében. Ugyanis egy gáz részecskéinek egy parányi része az átlagos sebességnek akár 10-szeresével is mozoghat, a nagyon ritka gázban pedig (a magaslégkörben) a részecskék szabad úthossza túl nagy ahhoz, hogy az ütközések biztosan visszatereljék őket

Vagyis a Föld vízkészlete egyszer el fog tűnni. "Magától", azaz nem emberi beavatkozás miatt. Csak remélni tudom, hogy az emberiség még létezik akkor, és lesznek eszközei hogy kivéde ezt (is)
  • L3zl13
    "Viszont az űrszondát elkészítő csapat minden tiszteletet megérdemel. Nem semmi olyan műszereket és adatátvitelt csinálni, ami 100% -ban működik a mostoha körülmények között, hosszú időn keresztül"

Milyen mostoha körülmények? Jó, napszél meg napkitörések hatása biztosan erősebb, de ha jól vettem ki a hírből itt csak egy műholdról van szó, amelyekkel egyébként sem szokott annyi gond lenni, mint a leszálló szondákkal.
  • Sanyix
    Hmm ez a szonda pont úgyanúgy néz ki mint a mars express, jó tudom hogy ugyanaz a csapat csinálja, de akkor is. Sorozatgyártott szonda? :)
  • mrzool
    Egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy ezek politikailag elhamarkodott kijelentések lennének. A tudóstársadalom 10-20 éve ezen az állásponton van, ez egyáltalán nem új dolog...
  • halgatyó
    Asszem van ott még kutatnivaló... még a legeslegelején tartanak. Épp ezért jóval óvatosabban kellene bánni az ilyen elhamarkodott kijelentésekkel, hogy:
    -- "az óceánok eltűnését és az elszabadult üvegház hatást" , meghogy
    -- "ami hosszú távon akár a Földet is fenyegetheti..."

Ezeknek a kijelentéseknek túlságosan napi politika szaguk van. Abban biztos vagyok, hogy magára valamit adó tudós ilyet nem mond.

Viszont az űrszondát elkészítő csapat minden tiszteletet megérdemel. Nem semmi olyan műszereket és adatátvitelt csinálni, ami 100% -ban működik a mostoha körülmények között, hosszú időn keresztül
  • HUmanEmber41st
    Mostmár tudom, miért nevezték el a bolygót Vénusznak:
    Lásd művészi kép a kettős örvényről:) :) :)