158
  • NEXUS6
    "Latom nem erted... a MacOS-nek NEM alapja a freeBSD."

Hanem????
    ;)))

Alant láthatóak az OSX fejlesztésének főbb állomásai.

Namost az egyik kiindulási alap igaz nem a FreeBSD hanem a 4.4BSD, csakhogy ugye ez meg a FreeBSD alapját is képezi.
    Azon kívül mint azt itt is olvashatod: To many, Darwin/Mac OS X is the "fifth BSD", and should therefore be included in any discussion concerning BSD. Further, with the Darwin FAQ Apple states "that apart from a few architectural difference (such as our use of the MACH kernel), we try to kepp Darwin as compatible as possible with FreeBSD (our BSD reference platform)".

Szal ahol az valami különbséget jelentett a FreeBSD-t vették alapul.
  • Magnificat
    amig mittomen 3000 dolgozik a vedelmen, es 300000 ember a feltoresen, addig megnezem en, meddig tart a vedelem... Meg ez kicsit olyan, mint a tanarom, aki azt mondta anno, hogy az uj hangdvd-t nem lehet masolni... mondtam en erre, hogy ha a gep kiadja a hangot, akkor azt rogziteni is lehet... ily modon mindent meg lehet kerulni, fel lehet torni...
  • Magnificat
    mindezek ellenere nem vagyok egy platform parti sem, mert pl sosem felejtem el, hogy linux guru szobatartam mennyire tudott orulni, amikor 2-3 het man es howto bongeszes utan sikerult bekonfolnia ay OpenGL-jet :D Bar volt mar velem is olyan, hogy minden ok nelkul 2 nap alatt 5x telepitettem XP-t (pl feltettem, es nem lehetett felismertetni vele a hangkartyat... azaz felismerte, de 5.1-et nem kezelt (pedig ugy csinaltam, mint addig mindig, 100 XP telepites alatt 3x fordult elo, tobbszor nem... :S)
  • ssdb
    itt sztem ahogy megjelenik a Vista azonnal elindul a verseny a hacker csapatok között ki tudja elősször és a legtökéletesebben feltörni az OP rendszert. Sztem hetek kérdése és hackelve is megjelenik a rendszer, a valódi megjelenési dátum után :)
  • Magnificat
    profin = profin manageli az eroforrasaimat, nem eszi meg oket csak minimalisan, nem tolt be mindenfele felesleges stuffot a memoba... Mert ha csak az OS megeszi a ramom 60%-at, akkor a maya-nak meg a PS-nek marad 40, es igy is kevesli... :(
  • A1274815
    "en meg mindig amellett vagyok, hogy az OPRendszer legyen OPrendszer, csinalja azt profin,"

Mit értesz konkrétan azon, hogy profin?

"de ne legyen csili-vili 10 gigat zabalo szorny, ami mindent jobban tud, es aminek a gepigenye akkora, hogy majdnem gepet kelljen cserelnem (legalabbis a regit)..."

A Vista nem tud nállad jobban, semmit, csak annyí, hogy bizonyos kritikus műveleteknél rákérdez, hogy enegedélyezed-e.
  • Magnificat
    en meg mindig amellett vagyok, hogy az OPRendszer legyen OPrendszer, csinalja azt profin, amit tudnia kell, de ne legyen csili-vili 10 gigat zabalo szorny, ami mindent jobban tud, es aminek a gepigenye akkora, hogy majdnem gepet kelljen cserelnem (legalabbis a regit)... XP-vel nagyon bajom nincs, most majd kiprobalom a Server 2003 x64-et meg valami uj linuxot is (XP x64-rol csak rossz tapasztalatai vannak a szobatarsameknak, lattam, mennyit szenvedtek vele, es szakadt mint a fene...). mivel nem mindenki hasznalja jatekra a gepet, igy ez a linux/windows kerdes ilyen szempontbol zsakutca... A szamitogepek eros tobbsege munkacelokat szolgal... Es igen, ezekre mindenkepp jo alternativa a linux is... A rendszergazdak joresze pedig szereti :D Es azt is hasznalja (megha a kliensekre windows-t is pakolnak). Mindenkinek az alapjan kell merlegelnie az OS hasznalatat, amivel foglalkozni akar rajta. Jatekplatformnak koran sem olyan jo a linux, mint az XP, de kivancsi leszek, a Maya 64 biten mit fog rajta alkotni...
  • DjDano
    nagyon okos vagy, de ha feltörik akkor "ki lesz szedve" belőle az is hogy a netre menjen és ellenőrizzen
  • HUmanEmber41st
    Ha megoldod, h a Battlefield 2 ugyanúgy fusson Linuxon, mint Win alatt, máris formázom a vinyómat :) :) és soha többé windóz!!!
  • Hierogli
    Latom nem erted... a MacOS-nek NEM alapja a freeBSD.
  • NEXUS6
    "Es most nezz utanna, hogy a BSD-re vagy a freeBSD-re epul-e a MacOS."
    Lásd #91

"Es annak is, hogy vajon a linuxnak mennyire kepezi alapjat a freeBSD."
    Ezt meg hun óvastad?

"(Ha csendben maradtal volna, okosabb maradtal volna.)"
    Na ebben legalább egyetértünk;)))
  • Hierogli
    Egyebkent en feltettem az RC2-t, es azt kell mondanom, hogy remek. Az eg vilagon semmit nem konfigoltam rajta, egybol net, hang, aero... 3 eves notebookomon 3.6-ost kapott a performance tesztre, szaguld! Komolyan, gyorsabb mint az XP SP2 volt. Es amitol feltem, hogy a ventillatrt allandoan kerregtetni fogja, nem jott be. Nem hangosabb mint XP alatt... Mindjart megyek es veszek egy keves MS reszvenyt :-)
  • strogg
    hm.
    Én az arányokon is elgondolkodtam 1x. Sokan rengeteget játszanak olyan populárisan kedvelt játékokkal mint a q3, ut, stb... Ezek mennek linuxon, lehet vele játszani. A kereskedelmi játékipar nem hajlandó foglalkozni a linuxal. Ez az én véleményem szerint változni fog. Egyrészt a konzolok térhódítása, másrészt a warez miatt.
    Egyszerűen a másolatok, és konzolok miatt a PC-s játékipar annyira le fog szűkülni, hogy az a kb: 5%-os linuxos közösség is elkezd számítani.
    Itt egyébként vizsgázni fog a linuxos közösség is. A linuxosok ugyanis szoktak vigyorogni a warezolókon, hogy ők bezzeg nem warezolnak.Most majd kiderül, hogy fizetnének-e, vagy csak ingyenélők hadáról van szó.
    De visszatérve a hírre. Nos egyetértek: Napi vista hír, nehogy elfelejtsük, hogy szükségünk van rá, és nélküle élni sem tudnánk... :))))
  • A1274815
    "Csakhogy eloszlassam a játékokkal kapcsolatos tévhiteket az ID is linuxon fejlesztette a DOOM 3at, ami ugyanolyan tempóban fut mint windowson (ha nem jobban)."

Nos először is van egy id-s videó amely még a doom3 fejlesztésénel az idejéből származik, nos ott jól kivehető amint Carmack Windows XP-én Visual Studio .NET 2003-mal babrál a kódon. A másik meg ami ennek ellentmond az a kijelentés melyett az id tett a doom3 megjelenése után. Mely úgy szolt, hogy mi nem vagyunk hajlandóak átírni Linux-ra, viszont nem is bánjuk ha valaki átírja.Na meg a linuxos verzió másfél honappal a windowsos DOOM3 megjelenése után jelent meg. Na erröl ennyít. A videó megnézhatő a www.doom3.com-on.

A másik a DOOM3 20%-al Linuxon lasabban fut, mint Windows-on, de a Quake3 50%-100%-os sebességvesztéséhez képest eltörpül.
    A test meg itt található
  • dez
    Az meg ugye nem csoda, hogy Windowsos játékokat nem mindig lehet tökéletesen futtatni rajta. A portolt (és a sok kis Linuxra írt) játékok viszont tökéletesen futnak.
    Ha jobban elterjedne, több játék lenne rá, mert jobban megérné.
  • dez
    Arról beszélünk, hogy ez nem amiatt van, hogy Linuxon ne lehetne, csak kevés nagy játékot portolnak, a kisebb elterjedtség miatt.
  • juzosch
    Vagy olyan törést szerzel, amivel nem tilt le:)
  • saitek
    Talán próbálj egy újabb verziót:

Letölthető a Windows Vista RC2
  • Sanyix
    Azért van egy pár, és mégtöbb ami emulátorral megy.
  • virs lee
    Nagyon kevés %-ban az ami megy linuxon is. Nem alternatíva.
  • pj67
    Hi mindenkinek.Szeretném a véleményteket kérni. Nekem egy régebbi Vista bétám van kb féléves? De egy csomó dolgot nem tudok feltelepíteni rá. pl. az ATI Radeon 9200 se videókártyát sem , meg egy csomó progit, amit eddig szoktam használni. Mi lehet az oka? v.mi belső hibákra hivatkozik mindig. Lehet hogy én vagyok béna? vagy másnál is előfordult már ilyen?
  • dez
    Persze, a DirectX inkább csak kényelmesebbé teszi a játékfejlesztést. De szerintem lehetne csinálni annál is jobbat.
  • Vers
    a sok barom azt hiszi lesz uj os-e, majd amikor rájön hogy ehhez 50 ezret kell kiadni, 2 lehetösége lesz marad az xp-nél , vagy a linux
    még hafel is törik a vistát, netre mész letilt a francba ,lolllllllll a sok kis kamer:DDDDDDDDD
  • juzosch
    Hagy reklámozzák csak, engem nem zavar. Csak jó legyen a termék az a lényeg.
  • juzosch
    Ráadásul ma már eléggé fel van futtatva a windows is. Ha ésszel használja az ember, akkor az se fog elszállni. Nekem pl a 4. évét futja nagyobb gond, és reinstall nélkül.
  • Hierogli
    Rendben. Es most nezz utanna, hogy a BSD-re vagy a freeBSD-re epul-e a MacOS.
    Es annak is, hogy vajon a linuxnak mennyire kepezi alapjat a freeBSD.

(Ha csendben maradtal volna, okosabb maradtal volna.)
  • Liquido
    Hat baratom, nem tudom, de en viszonylag regota benne vagyok valamennyire a dolgokban, de hogy egy windows elszalassal elszalljanak az adataid is, az kizart. Adataid akkor fognak elszallni, ha a hdd-d doglik meg, vagy ha elszall a particios tabla, de meg nem talalkoztam olyan esettel, hogy a windows csinalta volna ezt. Es ez meg nem is akkora gaz, mert meg siman vissza lehet szedni az adatokat. A masik pedig, aki kicsit is komolyabban hasznalja a pcjet, fontos munkai vannak rajta, az tudja, hogy 3 szabaly van. Menteni, menteni, menteni... Ma mar ez sem nagy problema :)
  • NEXUS6
    Kedves Hierogli!

Azt valóban már számtlanszor bebizonyítottam, hogy valóban nem értek a számítástechnikához, és ez esetben is az Open Source közösség helyett valszeg valami még átfogóbb megnevezést kellett volna használnom.

Bocsánat!

De ha képes lettél volna felfogni mondanivalóm lényegét, valszeg nem tételeznél fel rólam olyan badarságot, hogy közvetlen/hivatalos kapcsolatot tételezek fel egy profit orientált cég és a szabad forrású szoftvereket fejlesztő emberek között.

Viszont mivel mind a Linuxnak és Mind A Mac OSX alapját képező FreeBSD-nek a zárt forrású "bótban-kapható" OS-ekhez képest elég "szabados" licensze van, ráadásul a FreeBSD illetve a Linux bináris kompatibilitást mutat egymással, asszem nem áll messze a valóságtól, ha feltételezzük, hogy a két OS fejlesztéséért felelős közösség kvázi elég szorosan együtt működik.

Ennek folyományaként a FreeBSD-ből származtatható Mac OSX-nek bizony elég sok köze lehet azokhoz az emberekhez, akik mind a FreeBSD mind a Linux elkövetéséért felelősek;)

Remélem így számodra is világos, mi volt mondanivalóm lényege, melynek megfogalmazása eléggé ponygolára sikeredett (pl. amikor a FreeBSD-t csak úgy alpári módon, közmegnyilvánulásban elfogadhatatlanul lebéesdéztem), amiért ezúton kérek elnézést.

Bocsánat!
  • szgege
    Az összes "okos"-nak aki linuxfannak nevezett,csak mondom hogy nem vagyok Linuxos, Xp-t használok. Viszont ez amit a Vistával művelnek,ez a kurva nagy hypetól kifordul a belem,s újbol egy hulladék terméket erőltetnek ránk.Legalább ne folyna már a csapból is Ms hírek,meg Vista hype.
  • Hierogli
    Legutobb Carmak foglalt allast a DirectX mellett az OpenGL elleneben, gyakorlatilag leirta az OpenGL-t. Gondolom nem veletlenul.
  • Hierogli
    Kedves Nexus6, ha egy kicsit is ertenel a szamitastechnikahoz, akkor tudnad, hogy a MAC-nek es az Open Source kozossegnek (es az altaluk keszitett szoftvereknek) semmi kozuk egymashoz. a BSD es a FreeBSD igencsak nem ugyanaz.
  • bnfront
    Csakhogy eloszlassam a játékokkal kapcsolatos tévhiteket az ID is linuxon fejlesztette a DOOM 3at, ami ugyanolyan tempóban fut mint windowson (ha nem jobban). Egyébként már a Quake 3nak is volt/van linuxos változata és simán fut. Itt tényleg az elterjedésről van szó mert linux alatt is mehetne minden, ahogy sok más platformon is. És az SDL + OpenGL helyettesíti a DirectX-et csak ugye azt ugye gőzerővel fejlesztik ezért mindig előrébb lesz pár lépéssel.
  • NEXUS6
    "Ha olyan jó lenne a Linux, akkor valószínűleg többen használnák, ugyanis azt, hogy mire jelenjen meg több progi, a felhasználók alakítják."

Csak egy kérdés? Szerinted, miért használnak olyan nyomtávú vágányokat, vagy olyan feszültségű villamos hálózatokat amilyeneket használnak? Megsúgom egyik sem ideális, de soxor 50-100 év alattt sem tudnak rajta változtatni. Egy termék minősége és elterjedtsége között elég komplikált az összefüggés, pláne ha valami monopolisztikus jellegű dologról van szó. Olyan 20%-os elterjedtségnél kezdik az emberek feladni a kompatibilitást a minőségért.

"Ha a felhasználók 90%-a Linuxot fog használni, akkor arra fogják írni a játékokat a gyártók. De ezzel együtt a hackerek is azon fogják reggeltől estig kutatni a biztonsági réseket. Bár kétségkívül nem fognak annyit találni, mint Windows alatt."
    Hát ez télleg "jó" poén volt, de tudod a Linuxosok/alterosok nem azért "harcolnak" hogy mindenkit pofán vágjanak és az utolsó mosógépen is Linux fusson, hanem hogy a jelenlegi bigbraderes monolit számítástechnikát felváltsa egy sokkal soxinűbb, ahol télleg a minőség a verseny dönt és nem az hogy BG meg SB mit evett reggelire.

"És mielőtt jönnének a "A lámák nem tudják használni a linuxot és azért fikázzák" típusú hozzászólások, elmondom, hogy 10-ből 7 rendszergazda rossz véleménnyel van a Linuxról."
    Ha te mondod!;)))

"Én még kénytelen vagyok Windowst használni, de amint összejön a pénz egy Mac-re azt is elfelejtem, hogy létezett Windows.
    De nem fogom attól még lefikázni fórumokban, meg mindenhol."
    Khmm, és azt tudod, hogy a Maci OSX-e BSD alapú, ami gyak a Linux unokatestvére?
    Szal te is mint jövendőbeli macis, aki hitet tett az űberfasza fizetős OS-ek mellett gyak abból élsz, amit az Open-Community asztaláról lehullott! (hogy ne használjun az evéssel kapcsolatban dúrvább képeket;))))
  • barii
    az RC1 el az vot a bajom, hogy ha a procit 100%osan használta, akkor a hang magakadt.. most nem.. ez jó
    viszont 1023-nak jelzi a memóriát és (talán ezért?) nem tudom bekapcsolni az Aero-t, a másik szépség, hogy ha ki akarom kapcsolni, vagy újra indítani, fekete képernyő, és megáll... Ezeket eddig nem produkálta. Ja, és talapítés közban is 2x fekete kép, és megátt.. ha reseteltem, akkor fojtatta
  • Caro
    Namost az ilyenek, hogy input, hang, net, nem ezek veszik el a sebességet, hanem a megjelenítés, bár azért a hangot csak zárójelben mondom, mert a szoftveres keverés azért tud teher lenni, de közel sem akkora, mint a kép.
    Az SDL által support-olt 2D grafika az valóban nem a leggyorsabb alaphelyzetben, de amit lehet kihoztak belőle.
    Egy kezdő programozó számára sokkal barátságosabb az OpenGL-nél, viszont a sebessége az hagy kívánnivalót maga után.
    HWSURFACE-ekkel mintha jobb eredményt lehetne elérni, de ezeknek a támogatottsága eléggé korlátozott.
    De szerencsére az SDL kezeli az OpenGL-t is, így tökéletesen kiegészítik egymást, de azért az OGL-hez már tudni is kell.
  • dez
    Na szóval itt van, mik vannak az SDL-ben:
  • dez
    Egyébként sok egyszerűbb játékot írnak rá. Amiről beszélsz, azok inkább Windowsos játékok Linuxos portjai, átiratai.
  • dez
    Oké, csak az irásodból úgy tűnt, a Linux alapvetően nem igazán alkalmas játékok futtatására. (Nem Windowsos, hanem úgy általában.)
  • juzosch
    Alapvetően nem írnak rá játékot. Persze néhányat mégiscsak, de azokkal meg én nem játszom.
    Ha írnának jó lenne, de nem.
  • dez
    Használtam már az SDL egyes részeit (2D grafika, 2D hang). A többit nem ismerem, de nem emlékszem, hogy lennének ilyenek, mint 3D hang, joystick/gamepad/kormány kezelés (az összes típus automatikus lekezelésével), netes multiplayer kezelés, hw-gyorsított codec-kezelés, stb.
    Mondjuk olyan is van 2D/3D(?) hangra, hogy OpenAL.