14
  • concrete
    #14
    "A PC csak egy eszköz, nem pedig világmegváltás."
    és tényleg ...
  • Kagemusha
    #13
    Vagy vegyük Dj Faustus példáját: jobban lehet tanulni a történelmet, ha színes-szagos, izeg-mozog a gépen, mintha elolvasod a könyvet és az összefüggéseket próbálod megérteni? Szerintem nem.
    Vagy mondjuk mit csináltok majd, ha olyan helyre kerültök, ahol nincs áram, nincs PC, nincs számológép, de szorozni csak azon tudtok és az életetek múlik azon, hogy egy nyamvadt szorzást papíron el tudj végezni? Lehet, hogy kőkorszaki megoldás, de attól még nem lett kevésbé használható.
    Szóval túl nagy a felhajtás a téma körül. Lehet, hogy nem tudok PC-t használni, de te "tudsz halat füstölni?"
    A PC csak egy eszköz, nem pedig világmegváltás.
  • Kagemusha
    #12
    Annak idején minket hogyan tudtak annyi mindenre megtanítani a tanáraink? Pedig nem voltak PC-k sehol. Mégis itt vagyunk. 14 éve érettségiztem és még mindig tudok deriválni, a középiskolából frissen kikerült "taknyosok" meg sorra írják az egyes ZH-kat.
    Ha az iskolapadból kikerülő emberkék jól teljesítenek, ki a fészkes fenét fog érdekelni, hogyan tanították meg neki az anyagot? Rendben van, ne maradjunk le a világtól, de könyörgöm, ne akarjunk mindenáron az első helyen állni!
    Miből gondoljátok, hogy csak az a jó tanár, aki PC-vel tanít?
    Másrészt pedig próbáltál te már -maradva az előző példánál- matekból egy példát beadni gépelve? Legyen csak egy egyszerűbb feladat (két összetett függvény szorzata osztva másik két összetett függvény szorzatával deriválása), garantálom, hogy a hajad befonod és én már régen végeztem papíron, mire te bepötyögöd a feladat kiinduló összefüggését.
    Véleményem szerint az a legnagyobb baj, hogy mindenhol és mindenre erőltetik a PC-használatot. Nem veszik észre, hogy ha valamit meg lehet csinálni egy faékkel, ahhoz nem kell CAD.
    Kell a gép, igen. De csak ott, ahol valóban szükség van rá!
  • Dj Faustus #11
    "nem is akar hozzá érteni, a legtöbb időseb azt mondja nem is hajlandó elmenni továbbképzésre, őt ez nem érdekli"
    Egy idősebb ember - akár tanár - nehezebben tanul. Ebből kifolyólag nehezebb is az oktatása, nehezebben motiválható (pláne ha nem is becsülik meg a munkáját).
    Másrészt Magyarországon élünk, ahol alapból depressziós, unmotivált környezet van.

    "Mellesleg egyszer tartottam oktatást 50év körüli óvónőknek"
    Kakaóbiztos számítógép - az kell a kölköknek (babát, kisautót, labdát, fogócskát, bújócskát tessék elfelejteni)! Az óvónőket ezért fel kell készíteni a kakaóbiztos számítógép kezelésére, hogy Pistike nehogy tegyen arról, hogy a számítógép ne legyen kakaóbiztos. ;)

    "arról, hogy a megbecsülése meg van tépázva ők is tehetnek, elég sokat - pl részeg tanár az utcán, láttam már nem egyet"
    Az utóbbi (részeg tanár) nem feltétlenül következménye a másiknak (megtépázott megbecsülés). Külföldön is vannak részeg tanárok (a tanár is ember), mégis nagyobb a megbecsülés. Összetettebb dolog rejtőzik e mögött.

    "És igen, a tanár utál a legjobban tanulni, persze vannak kivételek, pl az olyan aki meg utál dolgozni és iskoláról-iskolára rejtőzik a munka elől."
    Biztos vannak olyan tanárok akik részegek (igen vannak ilyenek), utálnak tanulni (vannak), vagy dolgozni (léteznek), de nem sztereotipizálható minden tanárra.

    "sulinet mire volt való? jah, hogy pistikének vetünk belőle ASUS V9999-et? az más ..."
    Jól látod, a Sulinet (Expressz) nem igazán érte el az áhított célját (arra alkalmas volt, hogy egyesek jól megszedjék magukat, illetve sok felesleges dolgot vásároljanak az emberek).

    Mellesleg 4 testvérem tanár (mind használ számítógépet, pedig 30/40-es korosztály), tanárképző főiskolán végeztem (bár nem vagyok tanár), folyamatosan tartom a kapcsolatokat tanárokkal, 5 percre 3 iskola (+1 óvoda) található lakóhelyemtől (mindben van Internet elérés, a tanárok hellyel-közzel használják a gépeket).
  • concrete
    #10
    öhöm, tanárnak nincs pénze számítógépre? sulinet mire volt való? jah, hogy pistikének vetünk belőle ASUS V9999-et? az más ...

    a bme x tanszékén minden előadásra jut projektor, mivel a tanszék kigazdálkodta(és nem azért mert kurv@ sok pénz volt, hanem mert sokan hajlandóak voltak páran túlórában a tanszékért plusszban dolgozni), a gyarkolati órákon már gond van, mert ott beosztást kell írni, de így is megoldható, mivel a 5 tankörre jut 4 óra alatt kb 1 projektor+laptop, ezért csak fel kell osztani a 4 órát és 2 terem között átcipelni.
    (így persze csak 45 perc jut, de ez gyakorlatokon többnyire elég)

    van pedagógus családtagom, nem szarja le érdekli, saját gépe van és kizárólag azért nem nyomja minden órán pp-vel, mert nem jut neki projektor,
    ÉS emellett elmúlt 55.
  • ker0
    #9
    >3. Elvárható egy óraszámát megnövelt, fizetését >lecsökkentett, megbecsülését megtépázott >köztisztviselőtől, hogy még a számítógépek >kezelését is vérprofin sajátítsa el, illetve >otthonra kicsiny fizetéséből számítógépet és >Internet-előfizetést vásároljon? Elvárható, egy >diákokhoz rendes, motiváló, szívét-lelkét >beleadó, hatékony tanerőtől, hogy adja át a >helyét hivatását nem szívvel-lélekkel végző, de >modern kezdőnek - mert nem használ számítógépet >(ahhoz a tantárgyhoz, amihez nem feltétlenül >szükséges)?

    Na lássuk csak mi ezzel a baj: én köztük dolgozom, tesómék tanítók, szóval tudom mit beszélek.
    1: nem is akar hozzá érteni, a legtöbb időseb azt mondja nem is hajlandó elmenni továbbképzésre, őt ez nem érdekli - rendebn van de akkor menjen nyugdíjba. Mellesleg egyszer tartottam oktatást 50év körüli óvónőknek, háát abszolút nem érdekelte őket a dolog, csak eljöttek, h meglegyen a kötelező továbbképzési óráaszámuk. Elhiszem, h nekik ez nehéz, de ha valaki nem is akarja, akkor nem lesz belőle semmi. És igen, a tanár utál a legjobban tanulni, persze vannak kivételek, pl az olyan aki meg utál dolgozni és iskoláról-iskolára rejtőzik a munka elől.
    2: arról, hogy a megbecsülése meg van tépázva ők is tehetnek, elég sokat - pl részeg tanár az utcán, láttam már nem egyet
    3: nem kell új gépet venni, lehet bagóért (20-30 ezer) hazsnált P3-ast venni, ami arra tökéletes amire nekik kell. A fizetésükért meg ne nyavajogjanak, én könyvpénzt nem kapok még is tudok könyvet venni (ugyan nem sokat), ők meg másra költik el (tesóméknak én viszem a számlát...)
    4: az is igaz, h nem kell mindenhez számítógép, ott nem is kell használni. A hatékony tanerő meg megtalálja a módját, legfeljebb megkéri a diákokat, h segítsenek neki.

    szólottam volt
  • Dj Faustus #8
    "Ez nem pénz kérdése, mert majd minden iskolában van gépterem nettel."
    Egyes helyeken PI/PII-es gépekkel, egyes helyeken 2-3 tanuló/gép elosztással, egyes helyeken lassú Internetkapcsolattal.
    Egyes tanulók nem fogékonyak a számítástechnikára (és ez nem az ő hibájuk, illetve nem feltétlenül hiba).
    Illetve hiába "ért" a diák a géphez, ha funkcionálisan analfabéta, nem tudja használni a keresőt, stb...

    "Elvárható lenne egy pedagógustól akkor is ha idősebb, hogy használja az új eszközt, ha meg nem képes rá, akkor hagyja hogy a fiatalabb, lexikálisan tegyük fel hasonlóan álló, de modern pedagógusok vegyék át a helyét."
    1. Számítógép használata nélkül is lehet jó tananyagot előadni, gyerekeket motiválni, stb...
    2. Számítógép nélkül sok tantárgyat (leginkább kézségtantárgyakat) meg lehet tanítani. A számítógép nem feltétlenül szükséges, de hasznos SEGÉDESZKÖZ.
    3. Elvárható egy óraszámát megnövelt, fizetését lecsökkentett, megbecsülését megtépázott köztisztviselőtől, hogy még a számítógépek kezelését is vérprofin sajátítsa el, illetve otthonra kicsiny fizetéséből számítógépet és Internet-előfizetést vásároljon? Elvárható, egy diákokhoz rendes, motiváló, szívét-lelkét beleadó, hatékony tanerőtől, hogy adja át a helyét hivatását nem szívvel-lélekkel végző, de modern kezdőnek - mert nem használ számítógépet (ahhoz a tantárgyhoz, amihez nem feltétlenül szükséges)?

    "A tanárokra ráférne egy kis iskolapad...nem szégyen beülni és tanulni."
    A tanároknak tartanak továbbképzéseket, köztük informatika-oktatást is.
    Nem is ezzel foglalkozik a cikk, hanem a használattal - ami sok más dologtól függ: az oktatóanyagok hiányától, a számítástechnikai eszközök hiányosságától, a megszokástól (aki 20-30 éven keresztül kvázi hasonlóképp tanította a történelmet, az nem fog radikálisan változtatni a szokásain),...
  • irkab1rka
    #7
    A tanárokra ráférne egy kis iskolapad...nem szégyen beülni és tanulni.
  • solteszp
    #6
    Főleg ha még azt is megnézzük a mire a cikk a hangsúlyt fekteti, vagyis, hogy a képzés során használják-e ? Ott bizony előttünk járnak!
  • gregor
    #5
    2-es hozzászólónak:Szerintem annyira nem állunk jól internet elllátottságban,az ország lakosságának csupán 27%-a netezik.
    Lengyelország lakosságának,hány %-a netezik?
    Mert ezt nem tudom.De a 27%-is jobb a semminél,8 éve még a lakossg 0,5%-a internetezett.
  • aDannyBoy
    #4
    Vannak olyan sulik, ahol a tanár (felkészült) a kiadott források mellé ad netcímet is. Az már egy lépés lenne. Plusz feladatnak vállalhat kiselőadást a gyerek, amit mondjuk wikiről ollóz össze stb. Ez nem pénz kérdése, mert majd minden iskolában van gépterem nettel. Ez inkább hozzáállás. Elvárható lenne egy pedagógustól akkor is ha idősebb, hogy használja az új eszközt, ha meg nem képes rá, akkor hagyja hogy a fiatalabb, lexikálisan tegyük fel hasonlóan álló, de modern pedagógusok vegyék át a helyét.
  • sly007
    #3
    Sajnos a magyar iskolákban nincs arra pénz, hogy komolyabban lehessen sz.gépet használni. Még a fenntartásra sincs mindenhol pénz, nem hogy a megfelelő szintű eszköztárra. És még az oktató programokról és azoknak a választékáról nem is beszéltem.
  • echo
    #2
    Szerintem azért annyira nincs mire használni, max annyi, hogy kiváltja az írásvetítőt. Az viszont pozitív, hogy ilyen jól állunk internet ellátottságban, főleg ha azt nézzük, hogy a szlovákok vagy a lengyelek hol tartanak.
  • menpe
    #1
    :/ Na ez érdekes. Bár gondolom nincs minden suli olyan helyzetbe, mint amiben én tanulok, de nálunk minden terembe raktak gépet+projektort kb. 2-3 éve. E mellé jön még a pár gépterem...szinte minden órán vetítve van a cuccos, kivéve irodalmon :D