34
-
#34 én azt nemértem mien alapon van azokon a Cd-dvd memória kártyákon atrjustist amin a saját fényképeimet tárolom... miért is fizetek a zene iparnak ha megvetetik a cdiket eredetiben?! vagy ha rajta van az artjusist akkor jogomban áll zenét rakni a cdkre nem?
kicsit álszent dolog ez ők simán lenyúlhatnak minket de ha leszedünk egy mp3-at (amit soha az életben nem vennénk meg mert annyit nemér) akkor egyből dollár millárdos kárt okozunk?
mellesleg én inkább olyan együtteseket hallgatok akiknek fontossabb az, hogy tényleg tetszen az embereknek a zenéjük mint hogy 1 cdvel több fogyjon.. persze pont ezért ők kevesebbet-semmit nem kapnak az artjuból miközben én max az őket támogatnám de inkább a pusziketdoolsznak jut (vagyis nem is nekik hanem a kiadóknak akik futtatják őket) -
gforce9 #33 te meg minek kommentelsz? -
#32 Nos van egy érdekes színezete a coprightnak. Az 1940 előtti "szellemi termékek" 98% nem elérhető, de még jogvédelem alatt ál. Tehát a szerzői jogok miatt a kultúra és résziben tudás ELVESZIK!!! Azért ez durva. Már egyes '60-as évek beli előadók dalait is művészet beszrezni.
Egyszerűen arról van szó, hogy a jog nem követi a technika fejlődését. A szerzői jogok alapjainak nagy része még abból a korból származnak, amikor még nem léteztek tömegesen sokszorosító/másoló gépek. -
#31 Igazad van bőven elég 10 GB-nyi is. Csak hát a gyűjtőszenvedély...
Meg jóaz cserealapnak. -
#30 én LimeWire -t használok (p2p hálózat), és torrent-et a zenék letöltésére. Csak 10 giga mp3-am van, igaz hogy a csak 'számomra jó zenéket' töltök. -
#29 Nos erről az a véleményem, hogy zenés adathordozóért utoljára 16 éve adtam pénzt amikor a piacon megvettem egy eredetinek tűnő hamis kazettát (mer hülye kis balfék voltam). Azóta már tudom, hogy a zene másolható, a digitális világ eljövetelével minőség romlás nélkül is akár. Azóta nem adtam pénzt ilyesmiért. Koncertre elmegyek ha van, de másképpen tőlem nem kapnak a kiadók és a szerzői jogvédők 1 fillért se. És ehhez még hozzátartozik, hogy kb. 300 filmem és kb. 100 Giga mp3-am van. Mindent megszerzek ingyen ami kell, ismerősökön keresztül. Fájlcserélőt kb. 3 éve nem használok. -
#28 Azt hiszem, itt az ideje, hogy ismét reklámozzam kedvenc portáljaimat, egyéb zeneletöltő helyeimet:
SoundClick
Creative Commons licensz alatt kiadott dalok, rengeteg letölthető mp3 (ingyen), teljesen legális.
Előadók honlapjai (leginkább hm-t hallgatok, aki más jellegű zenékre bukik, hasonlóan megtalálhatja a neki tetsző zenéket):
SacraArcana
Manegarm
Machinae Supremacy (jelenleg haldoklik a szerver, egyébként több tucat - majdnem minden - zenéjük letölthető)
Keresők (nem teljesen legális, hogy ezt meg lehet velük csinálni, de eddig szerencsére nem jutott eszébe a jogvédőknek a Google-t és társait perelni - a letöltés tudtommal nem törvénysértés ezekről):
Google
előre kitöltve kulcsszavakkal, közismert előadókat (pl. 80-as évekből) hozzáírva konkrét előadókra/zenékre is lehet keresni :-)
AltaVista
-
#27 hát könnyű zenében nem igazán lehet hallani, van 4-5 hangszer, meg 1-2 énekes, azt ha jól kódolják nem lehet minőség különbséget hallani. De azért már más, hogyha egy komoly zenét 'butítanak le', van egy nagy zenekar (sok különféle színű hangszerrel), kórus, énekes, mind más hangszínnel. Ott azért már meglehet jócskán hallani hogy 1560 kbps cd minőség, vagy 256 -os mp3. Minél összetettebb, komolyabb valami, annál inkább megkívánja a minőséget. Például repp-be vagy hiphop-ba akkor se hallok különbséget a cd és mp3 között, hogyha 56 kbps-re tömörítem be :D -
#26 A rapper egy külön állatfaj... Kérdem egyszer egy nagy 50 cent rajongótól (12 éves, fasza csávó vagyok típus) hogy és ebben a zenében mi a jó, miért tetszik: "Hát mer a kocsiba zsír cuccon olyan állat" na tessék, ennyit ér ma a zene. Az igazán jó zene számomra az, amit szokol rádión vagy 128-as MP3-ban is élvezni lehet (mondjuk egy 256-os MP3-at házi hangcuccon nem tudok megkülömböztetni a cd-től) -
stremix #25 Én azt sem értem, miért tiltakoznak. Minden zenét lehet másolni ami lejátszható. Egyszerűen marhaság az egész felhajtás. -
#24 nekem is van pár gondolatom a zenével kapcsolatban
-nem csak a színvonalt kezdi már elveszíteni, hanem szinte az értelmét is. Én zenét is tanulok, kórusba is énekelek (szólót is énekeltem már), meg rengeteg komoly zenét hallgatunk, tanulunk, elemzünk, stb.. Rengeteg szép zene van, szép felvételek vannak, élvezhetőek. Ezek tényleg meg is érik az árukat sztem!
Viszont nem tudom hogy a másolás védelem is közrejátszik-e, de letölteni ezeket alig van szinte értelme. Azért 128 kbps-es minőségbe nem igazán lehet élvezni egy komoly zenét! (pl másolásvédelem miatt felírják gépre és igénytelenül tömörítik). Egyébként amik vannak eredeti zenéim, az mind komoly zene.
-könnyű zenék közül is vannak nagyon jók, és tényleg nem lehet mindig komoly zenét hallgatni, sokszor jó rock-ot hallgatni, meg punk meg minden ilyesmi. (a repnek meg hiphopnak értelmét nem látom, nem tom mi köze a zenéhez...meg az igénytelen pop zenék, ahol általába énekelni se tudnak - lerontják a színvonalát nagyon a zenéknek). :( Rádiót én már be se merem kapcsolni.
És tényleg kihatással van a zene az emberre, meg ez az emberek stílusától is függ, illetve jelenlegi lelki állapotáról.
Mondjuk az is igaz hogy sok komoly zene is van ami ugyan úgy feldob, és könnyű zene is megnyugtat.
A hangtechnika tanárom erre szokta mondani, 'hogy valójában nem igazán van liyen hogy könnyűzene és komoly zene. Van jó zene, és rossz zene'.
-És nincs pénzünk arra nekünk se, hogy minden jobb zenét megvegyünk, viszont zene az kell! Csináljanak igényes zenét ,amire tényleg érdemes kiadni! (vagy majd én csinálok ha nagy leszek :D !). Addig meg le a másolás védelemmel! -
#23 "boldoggá tesz, gyógyít, felvidít" - igen, és ezzel párhuzamosan őrületbe kerget, agresszív vágyakat ébreszt, állattá tesz. Mármint ha huzamosabb ideig hígfos zené(nek alig nevezhető szar)t kell hallgatnod. Napi 14 órában vagyok kénytelen elviselni a rádió 1-et, egyszerűen rossz hangulatom lesz tőle a munkahelyen, bizonyos emberek gyomorszájon rugdosása és nemi szervének letépése típusú gondolatok ébrednek bennem az ilyen pussycat dolls, eminem meg 50 cent és a többi hallatán. És sajnálom hogy nincs igazuk a jogvédőknek, miszerint az illegális letöltésekkel kárt okozok, mert ha így lenne, ráállítanék egy szervert hogy egész nap pussycat dolls számokat töltsön le, és ezzel egy idő után annyi kárt okoznék nekik hogy becsődölnek és elmennek inkább dolgozni. És üzenem minden jogvédőnek hogy nincs egy fikarcnyi lelkiismeret-furdalásom sem, amikor torrentről zenét töltök le, egyszerűen sajnálom a pénzt az iparágtól, és a jó zenét sem vagyok hajlandó megvenni, hogy aztán a kiadó a bevételből egy "frissen felfedezett" zenekart toljon a pofámba. Majd ha a zenéhez tényleg értő alkotók saját weboldalukon a kiadók kiiktatásával árulják a zenét, akkor majd fizetek, és egy jó koncertre most is elmegyek - szóval a zenésztől nem sajnálom (nem úgy mint a kiadók akik nevetséges összegekkel szúrják ki a művészek szemét), csak a kiadó menedzser meg hasonló léhűtőktől. -
#22 Morden23!
Ja!!!
Emberek!
Csak úgy kíváncsiságból. Van e köztetek, vagy rokonságotokban, vagy egész ismeretségi körötökben ma olyan személy Mo.-on, aki 100%-osan teljesíti és betartja a témával kapcsolatos jogi normákat???
Én egyetlen embert nem tudok mondani, pedig még rendőrnyomozó ismerősöm is van... -
#21 Épp mpst jövök egy olyan óráról, ahol a másolásvédelem és copyright volt a téma. Kínábín próbaképpen az Avitator filmet DVD-n 10-ed annyiért kezdték adni, mint a hasonló kategóriájú cuccokat és NAGYON bejött. Többet kaszált, mint társai. Ha 4000-5000Ft lenne egy játék és kb. 2ropi egy audió CD abba senki sem halana bele, mert egy átlag fiatal simán elszór ennyit szórakozásra, piára vagy cigire... (Ezt a részt sosem értem, több olyan ismerősöm van akik még gimiséként is 10k körüli összeget nyomtak el cigire. Honnan volt zsé. Ha azt a pénzt megkapnám amit egy átlagdohányos elfüstöl 10 év alatt már rég milliomos lennék.)
-
Morden23 #20 Az, hogy igazad van, addig oké - de értve a legkevésbé sem vagy.
Próbálj legközelebb olyan stílusban válaszolni, amilyen szellemben az én kommentem íródott.
Capice? -
#19 Mondanivalód lényegi részével egyet értek.
Én is úgy gondolom, hogy a zene az nem csupán egy kereskedelmi eszköz.
A zenére mindenkinek szüksége van!
Boldoggá tesz, gyógyít, felvidít, adott esetben erőt ad a koncentráláshoz, segít felejteni, mulatni lehet rá... stb,stb...
Ez minden embernek szükséglete.
Szerintem, ha egy ember nem hallana soha zenét, beleőrülne... Ezt nem tudományosan állítom, de biztos nagyon rossz hatással lenne rá. -
#18 Ne foglalkozzál te velem öregem, mert felbaszod az agyamat, ha politizálásba akarsz belerángatni.
Annyira szarom le a Gyurcsányt, mint az Orbánt, és a te véleményedre is teszek, mert alapvetően nem érdekel a politika. Tovább menve éppen ezért céloztam rá Jedi topiktársunknak, hogy kurvára felesleges egy icinyi-picinyi politikát is belevinni egy topikba, aminek semmi köze a politikához.
Az jobb, ha itt megy a propaganda, mintha az utcán menne?
Nem! Itt se jó, ott se jó. Ott ott van rá a parlament, itt meg van rá másik topik.
Értve vagyok? -
Spica #17 ezaz így kell ezt, alakulnak is mindenfelé a kalózpártok.. bár nem hinném, h túl sokat tudnának elérni egyszerűen az emberekbe már belenevelték ezeket a hülyeségeket :S -
Morden23 #16 Ott a pont -
strogg #15 A másolásvdédelem ellen egy módon lehet fellépni.
Nem venni olyan cd-t, ami másolásvédett. De a 900 forintos CD/DVD-t legálban megvenni, és nem warezolni.
A pénztárcájukon fogják érezni, hogy a 900 forintos másolásvédelem néküli lemez a nyerő. Minden más cinkelt lemez pedig eladhatatlan.Csak ez az egy megoldás lézetik.
hozzáteszem: hatékonyabb is , mintha feölszednéd az országban az összes macskakövet... -
Morden23 #14 Igen. Példát kéne venni az olyan vélemény-nyilvánításokról, ahol a hangadók az értelmiséget képviselik - nem oktatási, hanem intelligencia-szempontból.
Akkor esetleg lehetőség nyílna arra is, hogy az emberek úgy lépjenek fel a nekik nem tetsző (ha úgy tetszik, "szarlenyomó") csoportosulások illetve intézkedések ellen, hogy közben nem idegenítenek el mindenkit maguk mellől, akinek a macskakövön kívül más is van az agyában.
Esetleg megoldódna az, hogy több ember, több értékes ember menne ki az utcákra, ténylegesen fontos témákban történő vélemény-nyilvánítás céljából - megoldódna, hogy ezeknek az embereknek nem kéne attól tartaniuk, hogy csőcseléknek minősítik őket.
És most nem feltétlenül a napi politikáról beszélek, hanem akár a másolásvédelem vérlázító témájáról, ahol a legnagyobb hangú emberek nem a különböző művészetek iránti szeretet miatt szólalnak fel (ahogy te és GG írta: a "zene szeretete"), hanem az ingyenélés okozta örömük továbbnöveléséért.
Átgondoltan kell érvelni még egy tömegmezgmozdulás keretein beül is - nem elég üres frázisokat meg ostoba jelmondatokat üvölteni, mert azzal csak az "elnyomóid" miatt kialakult kőkemény frusztrációdnak tudod a tanúbizonyságát adni.
Ezt kéne megérteni. -
halgatyó #13 Az ötlet nem rossz (mármint a macskakő), de a HAMASZt ne keverjük ide... szerintem nagyonis nem egykutya. Ők pont az ilyen mocskok ellen harcolnak, akik az egész világot pénz- és kamat-uralom alá akarják hajtani. Az olyanok ellen akik a szartisjust meg a többi görényt megalkották hogy a vérünket szívják. Az olyanok ellen, akik megfosztják a nyugdíjasokat a nyugdíjuktól, aztán sorra alakítják az "életjáradékot lakásért" tipusú rablóbandákat.... Ezt nem ragozom tovább, mert nem ide tartozik
Mindezt azért tudták megtenni, mert ez a nép minden mérhetetlen mocsokságot eltűr. Apró lépésekkel és megfelelő tömeg-agydagasztással még a szart is le lehet nyomni a torkunkon! Egy kicsit tüntetgetünk néha, ilyenkor a sz**lenyomkodók visszavesznek a tempóból, de a végcéljaikat soha, azaz soha nem adják fel. Számukra a tömegtüntetés nem azt jelenti, hogy a céljaik aljasok, csupán azt jelenti, hogy lassítani kell a tempót egy kicsit, meg több pénzt kell adni a kommandósoknak...
Van még a világnak olyan szeglete, ahol a nép nem tűr el annyit mint errefelé. Példát kellene vennünk róluk -
#12 Muad Dib ugyanazt fogalmaztad meg amit én is vallok, "a zene szeretete", ez itt a lényeg, kívánom hogy az egész zeneipar pusztuljon ahogy van. Tüntetni amúgy lehetne az Artisjus vagy a MAHASZ (szerintem a nevét a HAMASZ-tól lopta, végülis egy kutya) :) székháza előtt, mindenki hozzon magával egy roncs zsigulit amiért nem kár, meg egy raklap macskakövet :) -
halgatyó #11 Hol lehet aláírni / tiltakozni? -
hypno #10 A nagy testvér mindenről tudni akar. Én meg nem akarom hogy mindenről tudjon. -
Morden23 #9 A kérdés inkább az, hogy te jobbos drukker vagy?
Merhogy a srác nem a baloldal mellett foglalt állást, csak azt mondta, hogy
"Rendes emberek rendes célokért tiltakoznak/tüntetnek, ezt kéne idehaza is inkább tenni a jövőben..."
És az elmúlt hetek ismeretében több, mint igaza van. -
#8 Te valami balos propagandista vagy? Mi köze a magyar politikának a témához?
Az lesz majd, hogy emberek ingyé, csak a zene szeretete miatt fognak zenét csinálni. Egymásnak fogunk zenélni szó szerint. Azokat meg majd letölthetők lesznek, terjeszthetők és másolhatók.
Talan még a zenék is jobbak lesznek majd, nem ilyen futószalag szerű divatzenék. -
lammaer #7 Igazad van, de szerintem korrektebb lett volna ha magánban szólsz a cikkirónak publik cikizés helyett. Nem nehéz egy cikkben hibákat elkövetni... -
sh4d0w808 #6 "Bár sok országban nem volt kampány, az akció mégis sikeresnek nevezhető, hiszen rávilágította a figyelmet a problémára." - ez igen... A figyelmet nem "rávilágítani" szokták egy problémára, hanem ráirányítani... -
#5 hehe... Ez tetszi... DRM suxx -
AranyKéz #4 Már nem azért, de ha választani kellene egy jobb/demokratikusabb/etc rendszer és a DRM-mentes világ között, előbbit választanám.
Persze a DRM még így is ocsmány, legfőképpen a nyílt forráskódú lejátszókra nézve. -
#3 -
#2 Rendes emberek rendes célokért tiltakoznak/tüntetnek, ezt kéne idehaza is inkább tenni a jövőben... -
#1 sztem qrvára igazuk van :D